glutenvrije en suikervrije brownies

High tea recept: glutenvrije brownies

High tea: echt een moment om lekker te genieten van heerlijke traktaties. En dat lukt zeker met deze glutenvrije brownies zonder geraffineerde suikers. Ze zijn heel gemakkelijk te maken en waanzinnig lekker. Ik nam een grote tupperware bak mee naar het werk en in een handomdraai was die leeg, zo goed vielen ze bij alle collega’s in de smaak. Succes gegarandeerd dus. En naast dat dit recept gewoon lekker is, laat ik je ook nog zien hoe je van deze high tea een fair trade high tea maakt.

Yes, even alle schijnwerpers op de Fairtrade week! Deze week staat namelijk landelijk in het teken van eerlijke handel en in veel supermarkten en winkels wordt er aandacht aan besteed. Dat vind ik een goede zaak! Voor veel producten in de supermarkt is namelijk een fairtrade alternatief te krijgen en waarom niet gaan voor het eerlijke alternatief? Zo gebruik ik in dit recept bijvoorbeeld fairtrade cacaopoeder, omdat ik weet dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun cacaobonen. 

glutenvrije en suikervrije brownies

glutenvrije en suikervrije brownies

Naast lekkere traktaties als sandwiches, cake, brownies en koekjes, is thee natuurlijk een onmisbaar onderdeel van een high tea. Gek ben ik op thee. Al twee jaar drink ik eigenlijk alleen water en thee, met 1 kopje koffie per dag, en ik vind het heerlijk. Mijn thee wil ik graag puur, zonder toevoegingen, maar gewoon zoals je zelf ook thee maakt van verse munt: 100% kruiden. Mijn theedoos zit standaard vol met de theetjes van Zonnatura en stom genoeg begin ik een soort ritueel te kweken. Ik begin de dag met een kop muntthee (van een halve liter, ik heb een speciale mega mok). ’s Middags ga ik voor 1 – 2 koppen venkel thee en ’s avonds na het eten drink ik graag kamille thee. Volgens mij laat de kamille thee me beter slapen, want ik heb het idee dat ik minder snel in slaap kom als ik het vergeten ben te drinken. Het fijne aan de thee van Zonnatura vind ik dat de thee gemaakt is van 100% pure kruiden en je dit ook proeft.

glutenvrije en suikervrije brownies

glutenvrije en suikervrije brownies

brownies met fairtrade muntthee

brownies met fairtrade muntthee

5 thee varianten zijn nu ook fairtrade beschikbaar, namelijk de smaken kamille, rooibos, venkel, zoethout en munt. Mooi om te zien dat er steeds meer fairtrade alternatieven op de markt komen, vinden jullie ook niet? Ze zijn in ieder geval heerlijk bij dit recept voor glutenvrije en suikervrije brownies, want dat heb ik afgelopen weekend uitgebreid voor jullie getest ;-).

Wat is jouw favoriete kruidenthee? En met welke high tea lekkernij zou jij daar het liefst van genieten? 

Wat heb je nodig?

  • 75 gram hazelnootmeel
  • 75 gram amandelmeel
  • 75 gram rijstmeel
  • 200 gram medjoul dadels (ontpit)
  • 200 gram suikervrije appelmoes
  • 65 gram fairtrade cacaopoeder
  • 2 grote eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 theelepel vanille extract
  • 40 gram grof gehakte noten (bijv. walnoten of hazelnoten)
  • 175 gram pure chocolade zonder geraffineerde suiker (bijv. Vivani 92% cacao)

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden

  1. Doe de dadels, lijnzaad en de appelmoes in de foodprocessor en laat dit even aanstaan tot het een egaal mengsel is.
  2. Doe het hazelnootmeel, amandelmeel en rijstmeel in een mengkom, samen met het cacaopoeder en bakpoeder. Voeg het appelmoes mengsel toe, net als de eieren en het vanille extract en laat dit in een paar minuten tot een deeg mengen.
  3. Vet een brownievorm of bakblik van ca. 18x18cm in met wat kokosolie of olijfolie. Giet het mengsel hierin en verdeel over het bakblik. Bak in ongeveer 30-35 minuten af. Laat goed afkoelen.
  4. Smelt de chocolade au bain marie en hak de noten fijn. Verdeel de gesmolten chocolade over de brownies, let op: deze moeten helemaal zijn afgekoeld. Verdeel de gehakte noten over de chocolade en laat in de koelkast even hard worden. Snijd de brownies pas in stukken als de chocolade hard is geworden.
  5. Serveer met een lekkere kop thee tijdens je glutenvrije high tea!
glutenvrije en suikervrije brownies

glutenvrije en suikervrije brownies

Dit is een gesponsord artikel

Er zijn 6 reacties op High tea recept: glutenvrije brownies

  1. Anne
    8 mei 2015 at 12:09 (5 jaar ago)

    Ik heb thuis geen Fairtrade cacaopoeder, is dat rauwe cacaopoeder of gewone?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      8 mei 2015 at 23:07 (5 jaar ago)

      Hoi Anne,
      Je kunt zowel gewoon als rauw cacaopoeder gebruiken :-).
      Groetjes,
      Lianne

      Beantwoorden
  2. manuela vd broek
    8 mei 2015 at 18:15 (5 jaar ago)

    Hoi lianne, ik heb geen rijstmeel mag je hier voor bijvoorbeeld speltmeel gebruiken?

    Beantwoorden
  3. Focus on Foodies
    8 mei 2015 at 23:08 (5 jaar ago)

    Hi Manuele,
    Zeker, speltmeel kun je ook nemen. Let wel op dat het dan niet meer glutenvrij is.
    Groetjes,
    Lianne

    Beantwoorden
  4. Frisian Braiding (@FrisianBraiding)
    9 mei 2015 at 21:24 (5 jaar ago)

    Hey Lianne! Net begonnen met het maken van deze heerlijk ogende brownies! Zelf maar ff rijstmeel gemaakt als aanvulling op de rest, was in de supermarkt niet te vinden en de natuurvoedingswinkel was al gesloten. Laat wel ff een foto van het resultaat zien op instagram en fb! Zo leuk!

    Beantwoorden
    • Anne
      10 mei 2015 at 11:00 (5 jaar ago)

      Hoe heb je rijstmeel gemaakt dan?

      Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.