zweedse-platteland-culinair

Het Zweedse platteland: 3 mooie culinaire plekken in de natuur

Door Kim – Daar waar je in Nederland toch een beetje je best moet doen om een stukje echte natuur te vinden, is Zweden met zijn uitgestrekte velden, weilanden, water en bossen bijna het tegenovergestelde. Nog geen vijf minuten buiten de stad rijd je de rust tegemoet. Niet voor niets kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om hun vakantie bij onze Noorderburen door te brengen, en terecht! 

skane6

De Zweden zelf brengen de zomermaanden veelal door in luxe vakantiehuizen langs de kust. Ik ontdekte de regio Skåne, uitvalsbasis voor zowel locals als toeristen die even aan de bruisende stad willen ontsnappen. Ik ontmoette enthousiaste en inspirerende ondernemers die allen het hectische zakenleven achter zich lieten en het simpele leven op het platteland verkozen. Onwijs nieuwsgierig start ik mijn culinaire reis met als eerste stop: Hörte Brygga

Zo mooi, met in de verte zelfs de zee!

Zo mooi, met in de verte zelfs de zee!

Restaurant Hörte Brygga

In the middle of nowhere, aan een zeer mooi stukje ruwe kust staat een groot wit huis, met een steiger ernaast om je bootje aan te leggen en een groot, open terras. Dit is Hörte Brygga. Het concept van dit restaurant is gewoonweg heerlijk. Aan het barretje bestel je een mandje, dat ter plekke gevuld wordt met duurzame verse vis, salades, verschillende groente, kazen en huisgemaakt brood. Alles wat op dat moment in het seizoen is. Vul je mand aan met een natuurlijke wijn of biologische, suikervrije limonade en je kunt een fijn plekje gaan zoeken om dit alles te verorberen: binnen in het knusse restaurantje of buiten op het terras. Of neem alles mee naar het strand. Om het idyllische plaatje bij Horte Brygga compleet te maken, komt de behoorlijke jonge eigenaar samen met zijn vrouw en te schattige zoontje ons vertellen over de herkomst van alle lokale producten. Daarnaast vertellen ze vol enthousiasme hoe ze beiden het roer omgegooid hebben en hun goede banen in Stockholm achter lieten om hun droom in het mooie Skåne te verwezenlijken. Onder de indruk (en stiekem een beetje jaloers op hun leven op het platteland) laat ik het me allemaal goed smaken. Een bezoek aan Horte Brygga mag zeker niet ontbreken als je door dit fantastische gebied rijdt!

img_2663jpg

Een mandje vol lokale lekkernijen van Hörte Brygga

Kies zelf welke lokale producten je in de mandje wilt

Kies zelf welke lekkernijen je in mandje wilt!

Restaurant Hörte Brygga in Zuid-Zweden

Restaurant Hörte Brygga in Zuid-Zweden

Österlen Choklad Fabrik
Reizen naar verre landen voor de allerbeste en meest duurzame cacaobonen, experimenteren met de meest bijzonder smaakcombinaties en deze vervolgens produceren in je eigen Chocoladefabriek. De ultieme droom toch? Ulrike en haar partner Frederick begonnen in 2004 met dit chocoladesprookje in het kleine dorpje Österlen. Combinaties van chocolade met bacon, cheesecake, geitenkaas, appelkaneeltaart, samen met een goede kop koffie, maken een bezoek aan deze plek meer dan de moeite waard. Wat het extra bijzonder maakt, is het ‘bean to bar’ concept. De enige plek in Zweden waar het gehele proces van cacaoboon tot chocoladereep zelf wordt geproduceerd. Ulrika neemt je in de proeverij mee op een korte reis rond de wereld en laat je kennismaken met bonen afkomstig van verschillende continenten. Het geheim van deze verrukkelijke Zweedse chocolade: “Toewijding, passie en drang naar eenvoud, samen met een dosis humor en goede koffie.” Ik ben overtuigd, terwijl ik vlak voordat ik de deur uit ga het laatste stukje ‘new-york-cheesecake’ chocolaatje in mijn mond stop! 

Het resultaat van het fair trade 'bean to bar' concept

Het heerlijke resultaat van het fair trade ‘bean to bar’ concept

Gasto Gaspari
Dat deze streek gewoonweg gemaakt is voor de bourgondische reiziger is wel duidelijk, gezien de hoeveelheid kwalitatieve restaurants in Skåne. De uitgebreide lunch bij Gasto Gaspari is lekker en een klein beetje decadent. Het is niet alleen een restaurant, maar een van oudsher koninklijke paardenstal, omgebouwd tot bed & breakfast. Zo behoort een verblijf in een enorm appartement, volledig in Scandinavische ‘loft-style’ tot de opties. Ik houd het vandaag bij een twee-gangen lunch, ter afsluiting van deze culinaire trip naar onze Noorderburen. Wat een heerlijke eerste kennismaking met Scandinavië! Als foodie kun je alleen maar blij worden van de met passie bedachte en bereide gerechten, vol pure en verse ingrediënten.

Vegetarisch voorgerechtje met paddenstoelen uit de regio

Vegetarisch voorgerechtje met paddenstoelen uit de regio

Herfst op mijn bord, met dit vegetarisch hoofdgerecht van wortel, cantharellen en knolselderij

Herfst op mijn bord met dit vegetarisch hoofdgerecht van wortel, cantharellen en knolselderij

De ontzettend mooie loft van Gasto Gaspari.

De ontzettend mooie loft van Gasto Gaspari

De provincie Skåne is ontzettend snel en makkelijk te bereiken. Een uurtje vliegen naar Kopenhagen, een klein kwartier in de trein de burg over en je bent in Malmö. De perfecte uitvalsbasis om deze provincie te ontdekken!

 

1Pingbacks & Trackbacks op Het Zweedse platteland: 3 mooie culinaire plekken in de natuur

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.