
Heerlijk Kerst voorgerecht: zalm tartaar
Ben je al aan het nadenken wat je met kerst op tafel wilt zetten? Ga je uitgebreid koken, neemt iedereen een gang mee of ga je voor gemakkelijk? Met deze zalm tartaar kun je alle kanten op. Je hebt het zo klaargemaakt, dus het kost je weinig voorbereiding en je kunt ook alles al voorbereiden lang voordat je gasten komen. Met dit zalm tartaar recept is het ontspannen van het kerstdiner genieten dus :-).
Deze zalm tartaar is een perfect voorgerecht voor kerst omdat het pure smaken bevat; ik denk niet dat er veel mensen zijn die het niet lekker zullen vinden. Maar smaken verschillen; je kunt natuurlijk ook tonijn gebruiken in plaats van zalm, mocht er bijvoorbeeld iemand zijn die zalm niet lekker vindt. Of een avocado toevoegen, puur voor de smaak. Of de kappertjes weglaten. Varieer er op los met deze zalm tartaar!

Maak de zalmtartaar eventueel aan het eind van de middag al klaar. Zorg ervoor dat je het citroensap hebt toegevoegd; dit zorgt ervoor dat de kleur niet tot nauwelijks verandert. Dek de zalmtartaar af met een stukje vershoudfolie of aluminiumfolie. Als de gasten aan tafel zitten hoef je alleen nog de borden op te maken en eventueel te garnalen te bakken. Dat scheelt een hoop ge-ren en gestress toch?

Zalm tartaar met garnalen
Benodigdheden
-
Kookring of serveerring
-
Knoflookpers
Ingrediënten
- 300 gram zalmfilet
- 12 grote garnalen
- 2 eetlepels kappertjes
- 2 sjalotjes
- 2 lente-uitjes
- 2 teentjes knoflook
- ½ citroen
- 2 eetlepels sojasaus of glutenvrije Tamari
- 2 theelepels dille
- 75 gram rucola
- 1 avocado optioneel
Bereidingswijze
-
Snijd de zalm in kleine blokjes. Snipper de sjalotjes en snijd één teen knoflook fijn. Als je het lekker vindt om avocado te gebruiken, snijd je dat ook in kleine blokjes.
-
Doe dit samen in een kom en doe daarbij de kappertjes, tamari, dille en het citroensap van een halve citroen. Proef even en voeg naar smaak wat peper toe.
-
Pers de andere teen knoflook in wat olie in een koekenpan en bak hier op middelhoog vuur de garnalen in een paar minuten gaar en een beetje bruin.
-
Pak een kookring in de gewenste serveergrootte. Leg deze op een mooi bord. Doe met een lepel de zalmtartaar in de serveerring en druk een beetje aan. Haal dan de serveerring weg. Leg op de zalmtartaar en eromheen wat rucola en bovenop de tartaar (of ernaast als het niet past) 3 grote garnalen. Garneer nog met wat (verse) dille. Eet smakelijk!

Er zijn 13 reacties op Heerlijk Kerst voorgerecht: zalm tartaar
1Pingbacks & Trackbacks op Heerlijk Kerst voorgerecht: zalm tartaar
-
[…] Zalm Tartaar van Focus on Foodies. Skip de sjalot en gebruik alleen het groene deel van de bosui. […]
pastapieandpirouettes
6 december 2014 at 09:01 (6 jaar ago)Ik zat toevallig te denken aan een zalmbonbon of tartaar als voorgerecht met de kerst. Goede timing met dit gerecht!
Focus On Foodies
6 december 2014 at 11:48 (6 jaar ago)Haha dat is ook toevallig! Gaat deze tartaart bij jou op het menu? Dat zou leuk zijn zeg!
Groetjes,
Lianne
Janske
6 december 2014 at 11:18 (6 jaar ago)Gebruik je gerookte zalmfilet of een moot?
Focus On Foodies
6 december 2014 at 11:49 (6 jaar ago)Hi Janske,
Gewoon een moot zalm(filet), dus geen gerookte zalm :-).
Groetjes,
Lianne
Pleuntje
6 december 2014 at 17:03 (6 jaar ago)Hi, laat je de moot zalm rauw of heb je deze gebakken? Het ziet er op het plaatje rauw uit.
Groetjes,
Pleuntje
Elke
6 december 2014 at 21:41 (6 jaar ago)Ziet er erg lekker uit! Maar dit kan je waarschijnlijk niet doen met een stukje supermarkt zalm?
Melissa
24 december 2014 at 14:07 (6 jaar ago)Dit wordt ons voorgerecht op eerste kerstdag en net je appel-perentaart gemaakt voor het dessert op dezelfde dag. Ben benieuwd!
Melissa
24 december 2014 at 14:08 (6 jaar ago)Oh ja en je chocolate raw cookie dough balletjes voor bij de koffie :-). Ook net gemaakt en klaar voor morgen!
Melissa
27 december 2014 at 15:49 (6 jaar ago)Alledrie de gerechten waren heerlijk en zijn goed in de smaak gevallen bij de (soms sceptisch over suikervrij) familie. Die houden we erin!
Focus On Foodies
30 december 2014 at 22:18 (6 jaar ago)Hi Melissa,
Ah wat leuk! Leuk ook dat ook de ‘niet-suikervrije’ familie er dan zo van genoten heeft, dat vind ik altijd nog het mooiste. Die verbaasde reacties ;-). Heel tof om te horen, leuk dat je het laat weten!
Groetjes,
Lianne
charlotte veldman
14 december 2016 at 10:34 (4 jaar ago)Hoi, wat is de diameter van de kookring die je gebruikt hebt?
Groetjes Charlotte
Focus on Foodies
14 december 2016 at 10:37 (4 jaar ago)Hi Charlotte,
Oeh dat weet ik niet meer exact; ik heb een hele berg kookringen. Het is best een forse, ik denk zo’n 10cm.