
Haverrepen met pindakaas + kijkje achter de schermen bij Calvé
Pindakaas. Het gaat bij mij op rijstwafels, door mijn smoothies, in bakrecepten en taarten. De smaak van gebrande pinda’s combineert nu eenmaal heel goed met andere smaken. Smeer maar eens een beetje pindakaas op een plakje banaan of een stukje appel; wedden dat je het lekker vindt ;-)? Deze pindakaas fan mocht in ieder geval onlangs een kijkje nemen bij dé pindakaasfabriek van Nederland: bij Calvé in Rotterdam. Na een rondleiding door de fabriek (de pinda’s worden nog steeds gemalen door de originele molen uit 1948, mochten we zelf aan de slag met onze eigen pot pindakaas.
Als tussendoortje neem ik vaak rijstwafels met pindakaas mee naar mijn werk, voor de lekkere trek rond 3 uur. Veel collega’s reageerden verbaasd toen ik aangaf dat ik Calvé pindakaas gebruik, omdat zij dachten dat er suiker aan de pindakaas is toegevoegd. Maar de standaard Calvé pindakaas met bruine dop bevat slechts vier ingrediënten; gebrande pinda’s, plantaardige olie, palmvet en zout. Pinda’s zijn geen noten, maar peulvruchten (wist je dat?) en zijn rijk aan onverzadigde vetten en vezels. Tevens is het een bron van eiwitten, vitaminen en mineralen (Vitamine E, B3, zink, magnesium en fosfor). Vanwege deze eigenschappen zijn veel sporters er gek op.

bezoekje aan de pindakaas fabriek met Kelly van Goodfoodlove

Gebrande pinda’s

Snoepen van allemaal (suikervrije!) lekkernijen bij Calve
In de fabriek, die vele malen kleiner was dan ik verwachtte, konden we precies zien hoe Calvé pindakaas wordt geproduceerd; van pure pinda’s en lege potten tot het eindproduct. De pinda’s worden geroosterd, vervolgens gemalen en worden als ze nog warm zijn gemengd met de overige ingrediënten om de pindakaas te worden zoals wij die kennen. Toen we zelf aan de slag gingen om Calvé pindakaas te maken, bleek het hele proces best een precies klusje. Ik was iets te scheutig met de olie en mijn eigen potje ‘Lianne’ pindakaas werd daardoor extra smeuïg. Oeps :D. De gepersonaliseerde Focus on Foodies pindakaaspot die ik van Calvé kreeg, is wel hélemaal volgens recept. Daar ga ik lekker receptjes mee bedenken.
Je kunt namelijk alle kanten op met pindakaas. Zo maakte ik eerder al deze chocolade-pindakaas snack en peanutbutter cups. Pindakaas en chocolade is nu eenmaal de perfecte combi. Nu leek het me leuk om een lekkere reep met pindakaas te maken, die je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Ideaal tussendoortje, want het is lekker, vullend én voedzaam. En de repen hoeven ook niet in de oven; je eet ze rauw. Lekker dus en eenvoudig te maken!

Focus on foodies pindakaas

Havermout pindakaas repen

havermout pindakaas repen

Win ook zo’n toffe gepersonaliseerde Calve pindakaaspot!
Ben jij ook, net als ik, zo’n pindakaas fan? Dan word je hier vast heel blij van: ik mag twee gepersonaliseerde Calvé pindakaaspotten weggeven! Dus wil jij ook een pot pindakaas met je naam erop? Reageer dan hieronder en laat weten hoe jij pindakaas het liefst eet! De twee winnaars zijn Sharon en Marieke! Jullie hebben van mij een mailtje ontvangen :-).
Of heb je nog een verzoekrecept met Pindakaas? Ik ben benieuwd!
Recept voor havermoutrepen met pindakaas
Wat heb je nodig?
Voor ongeveer 8 repen
- 115 gram glutenvrije havermout
- 115 gram dadels
- 100 gram Calvé pindakaas
- 40 gram gesmolten kokosolie
- handje ongezouten pinda’s
En hoe maak je het?
- Doe de ontpitte dadels in een foodprocessor en maal tot pasta. Voeg de gesmolten kososolie en de pindakaas toe aan de havermout. Doe hier ook de dadelpuree bij.
- Laat dit in de foodprocessor nog heel even kort op lage snelheid draaien tot het goed is gemengd.
- Doe wat bakpapier in een vierkante bakvorm en stort het havermout-pindakaasmengsel hierin. Druk goed aan. Verdeel de pinda’s over het geheel en druk deze in het beslag.
- Zet dit in de vriezer en snijd er na ongeveer een uur repen van. Verpak deze per stuk, zodat je ze als tussendoortje kunt meenemen. Bewaar in de vriezer. Laat kort ontdooien (10-15 minuten) voor je ze opeet.
In samenwerking met Calvé Pindakaas.
Mirthe
10 september 2016 at 09:00 (3 jaar ago)OMG!! Ik ben dinsdag jarig en een pot gepersonaliseerde pindakaas zou echt hét cadeau zijn! Ik eet echt overal pindakaas bij maar het lekkerst vind ik het in de mugcake: 1 ei, 1 schep proteïnepoeder (hazelnoot/choco en/of kokos) en 1 flinke eetlepel pindakaas, 2 minuten op 800 watt in de magnetron en dan… ?
Hilco
10 september 2016 at 09:44 (3 jaar ago)Heerlijk, pindakaas!
Ik eet het als lunch op koolhydraatarm brood of lekker op spelt-crackers.
We gebruiken het o.a. ook voor het geweldige recept van de dadels met pindakaas en chocolade (WAARSCHUWING: Na 1 dadel wil je meer! )
😉
Floor
10 september 2016 at 09:48 (3 jaar ago)Ik eet pindakaas het liefst als ontbijt, in de chocoladehavermout (cacaopoeder en cacaonibs meekoken in de pap, met een beetje lijnzaad), met nog wat extra pinda’s en bananenplakjes. Heb net een kommetje gehad!
Nienke Bezuijen
10 september 2016 at 12:00 (3 jaar ago)Ik eet pindakaas het liefste zo uit de pot *doet handen voor ogen*. Niet hele lepels tegelijk, maar zo af en toe gewoon een beetje. Zoooo lekker.
Dobbelaar
10 september 2016 at 15:41 (3 jaar ago)Love pindakaas een eigen pot zou geweldig zijn! Heerlijk op een beschuitje, rijstwafel en lekker het restje met een lepeltje eruit eten mmm. Ik vind de repen er ook zalig uitzien die ga ik zeker proberen! Groetjes melanie
Lisette
11 september 2016 at 18:38 (3 jaar ago)Gewoon een simpele boterham met pindakaas! Heerlijk! Zeker na je vakantie, niks heerlijker dan eerst een Nederlandse boterham pindakaas te eten 🙂
marijksels
11 september 2016 at 21:52 (3 jaar ago)Oh leuk en lekker zeg! Ik ben een echte peanutbutterlover 😉 Smaakt overal op en/of bij of gewoon zo een likje uit de pot ;). ik kan niet zonder! Het liefst eet ik het op een glutenvrij broodje met sambal en komkommer en dan ’t liefst ook nog als tosti!
madelon58
12 september 2016 at 14:35 (3 jaar ago)Ik at regelmatig pindakaas maa ben gestopt door de suikeverhalen hierover. Dus mijn dag kan sowieso na het lezen van dit artikel niet meer stuk. Zou het ook gebruiken voor repen, lekker na het sporten.
Tara
14 september 2016 at 16:20 (3 jaar ago)Dot wist ik niet van Calve! Heerlijk dit soort recepten met pindakaas! Ben er ook dol op. Een wat vreemde, maar ook lekkere combinatie (ben er op gekomen doordat de personages uit een kinderboek dat vaak aten, ik was toen 10, nu 23) is een boterham (liefst desem) met pindakaas en aardbeienjam <3 echt een aanrader!
Loes
16 september 2016 at 06:12 (3 jaar ago)Na jaren geen pindakaas gegeten te hebben omdat ik dacht dat ik er meer last van mijn prikkelbare darm van kreeg…eet ik het nu bijna elke dag. Op brood…met extra pure hagelslag… sinds gister heb ik de tosti pindakaas ontdekt…mmmm wat een lekkernij zeg!! Pindakaas..plakjes banaan en beetje extra pure royale hagelslag..in tosti apparaat en dan volop genieten!
Afie
16 september 2016 at 08:04 (3 jaar ago)Goh, heerlijk!! Leuke ideetjes ook hoe je pindakaas nog meer kun eten. Ik eet pindakaas het liefst op een rijstwafel met een paar plakjes banaan er op. Met nog 3 enorme pindakaaslovers hier in huis zou zo’n pot super gord van pas komen 🙂
Lummie
16 september 2016 at 08:13 (3 jaar ago)Ik kan bijna niet kiezen hoe ik pindakaas t liefste eet haha ? ik denk dat een pannenkoek met pindakaas en plakjes banaan toch mijn favoriet is ❤
Annelie Smit
16 september 2016 at 08:53 (3 jaar ago)Ik wil heel graag een gepersonaliseerde pot pindakaas winnen voor mijn lieve vriendje Ferry! We zijn allebei gek op pindakaas. Hij eet het liefst old school op een bammetje. Ik ga meer voor de tropische variaties en eet het graag op een rijstwafel of pannekoek met banaan en kokos er overheen. Of in een heerlijke pindakaas banaan smoothie. Pindakaas en banaan is gewoon een gouden combinatie.
Maaike
16 september 2016 at 08:59 (3 jaar ago)Het alleslekkerste blijft toch echt een rijstwafel met pindakaas en plakjes banaan. Simpel, maar oh zo lekker!! Op m’n werk wordt m’n pindakaas altijd door collega’s opgegeten, dus een pot met mijn naam erop zal wel helpen dat ik langer kan genieten van m’n eigen pindakaas ??
Melanie
16 september 2016 at 09:03 (3 jaar ago)Op een rijstewafel met sambal en plakjes komkommer met schil 🙂
Mariska
16 september 2016 at 09:55 (3 jaar ago)Een speltboterham met pindkaas en plakjes komkommer, hartig, fris en voedzaam!!
Irina
16 september 2016 at 11:11 (3 jaar ago)Net wat voor mijn zoontje! Ik denk de grootste pindakaas fan op aarde! Hij woont nog net niet in de pindakaaspot! Hij is zondag over een week jarig en ik denk dat dit toch wel een super cadeau is voor hem! Niks is te gek, pindakaas op tosti met banaan, pindakaas op kaas, gewoon pindakaas op je granen koekje smeren (lees het koekje stiekem in de keuken door de pindakaaspot halen) pindakaas op snickers enz enz!
Marlie Stegeman
16 september 2016 at 11:42 (3 jaar ago)Pindakaas met appel, heerlijk! Geleerd van twee meiden uit ijsland. Het liefst dan een bakje met wat pecannoten/walnoten, stukjes appel en pindakaas, een echte aanrader!
W.J
16 september 2016 at 11:52 (3 jaar ago)Rijstwafels pindakaas met een plak geitenkaas / tosti pindakaas banaan sambal / boekweit pap met banaan en pindakaas…uhm wat niet met pindakaas ?
Ellis Jansen
16 september 2016 at 12:51 (3 jaar ago)Ik smeer pindakaas op een appel! Normaal hou ik niet van appels, maar in stukjes met een beetje pindakaas erop smaakt het heerlijk! Zo krijg ik m’n fruit weer binnen ;-). En het is ook écht heel lekker!
Marieke van zanten
16 september 2016 at 15:23 (3 jaar ago)Pindakaas op een appeltje met gekruimelde nootjes naar keuze (ik eet het graag met hazelnoot) of muesli! Heerlijk tussendoortje en powerfood voor het sporten?
Marieke van zanten
16 september 2016 at 15:28 (3 jaar ago)60 gram havermout
1 banaan
1 eetlepel pindakaas
250 gram amandelmelk
125 gram water
(Naar keuze 2 ijsblokjes toevoegen om de smoothie lekker koel te maken!)
Simpel, snel en gezond??
Merian van der Horst
16 september 2016 at 15:32 (3 jaar ago)Ik eet het liefst pindakaas van Calvijn met mijn dochter Demi! Zij geniet elke ochtend zo van haar broodje pindakaas dat zij een gepersonaliseerde pot helemaal geweldig zal vinden!
Lottie
16 september 2016 at 20:12 (3 jaar ago)Hmmm, pindakaas. Wat kan een hapje uit de pot lekker zijn! Maar een aanrader is ook om het op een rijstwafel te smeren, met wat stukjes dadel en kaneel. Net een klein taartje! 🙂
Sharon
16 september 2016 at 21:25 (3 jaar ago)mijn lieve zusje Chant bakt de lekkerste koekjes van pindakaas (die ik dan opeet natuurlijk), en zelf eet ze de pindakaas gewoon uit de pot, en daarom verdient ze zo’n toffe pot!
Coline
17 september 2016 at 05:09 (3 jaar ago)Sabrina Knobbe verdient zo’n kilo pot échte pindakaas. Natuurlijk ook omdat ik daar hele bergen uit kan scheppen tijdens ons meiden weekendje 😉
Een berg pindakaas op een rijstwafel, het liefst zoveel dat je bijna niet meer kunt kauwen en dan mét pure hagelslag en stukjes banaan erop. Ge-wel-dig
Hilly
17 september 2016 at 10:03 (3 jaar ago)Beschuitje pindakaas met extra pure hagelslag! Heerlijk!
nathalie
17 september 2016 at 10:46 (3 jaar ago)Als klein meisje at ik het liefste iedere dag een kapje brood met Calvé pindakaas. Of lekker met een stukje brood en vork de pot leegmaken. Good old memories! En ook nu eet ik graag iedere dag een cracker of rijstewafel met pindakaas. Als ik al die lekkere ideeën lees is er nog genoeg te experimenteren. Dus kom maar op met die gepersonaliseerde pot Calvé pindakaas!