hartige-kaasmuffins-glutenvrij

Hartige muffins met gruyère, broccoli en spinazie

Dat ik een kaasliefhebber ben, dat wist niet alleen Lianne, maar ook iedereen die mij een beetje kent. Vegetariër: ok, maar veganist gaat het nooit worden: cheese is just too good. De ambachtelijk gemaakt en gerijpte kazen van Emmi – KALTBACH zijn dan ook zeker aan mij besteed. Samen met andere bloggers gaan we deze middag in restaurant Fifteen recepten bereiden met deze pittige KALTBACH Le Gruyere AOP kaas als ingrediënt. Ik laat je zien hoe je deze hartige muffins met gruyere, broccoli en spinazie maakt!

Restaurant Fifteen in Amsterdam

Restaurant Fifteen in Amsterdam

Emmi KALTBACH - verschillende kazen

Emmi KALTBACH – verschillende kazen

De kaasexpert van Emmi – KALTBACH, Marjorie, vertelt gepassioneerd over de herkomst en het rijpingsproces van de kazen. In de zandstenengrotten in Zwitserland heersen ideale omstandigheden om kaas te laten rijpen tot een heerlijk pittig stukje kaas. KALTBACH Le Gruyère AOP, waarmee ik vandaag glutenvrije, hartige muffins maak, heeft negen maanden in de grotten van KALTBACH gerijpt.

Van chefkok Robert Verweij leren we hoe je een echt kunstwerkje maakt van een kaasplankje; dat hoeft niet perse met een standaard selectie aan kazen. Zo maakt hij een prachtig mozaïek met gepekelde rettich, radijs en twee heerlijke zachte kazen. Zelfs een pincet wordt uit de kast getrokken om dat ene takje dille nog even recht te leggen…  Ik heb meteen zin om dit thuis te maken.

Chef Robert Verweij aan het werk

Chef Robert Verweij aan het werk

Het kaasplankje van Robert Verweij

Het kaasplankje van Robert Verweij

Collegablogger Beaufood krijgt tips van de chef

Collegablogger Beaufood krijgt tips van de chef

Daarna ga ik met mijn eigen recept aan de slag: de hartige muffins! De pittige kaassmaak combineert goed met het muffindeeg en de zoete ui. De broccoli en spinazie zorgen ervoor dat de muffins ook nog de nodige vitamientjes bevatten. Deze muffins zijn heel makkelijk te maken en ook lekker bij een picknick of verjaardag.

Het is spannend om in Fifteen te koken, zo onder de ogen van een topchef en natuurlijk het restaurant van topchef Jamie Oliver. Gelukkig gaat alles goed en komen de muffins prachtig goudbruin gebakken uit de oven. En hoe is de smaak? Volgens mijn collegabloggers zit dat helemaal goed; die vinden ze heerlijk!

En dit is het eindresultaat. Wil je deze glutenvrije hartige muffins ook maken? Het recept zie je in de video, maar ook hieronder:

Rianne aan de slag met de glutenvrije muffins

Rianne aan de slag met de glutenvrije muffins

Het eindresultaat: hartige kaasmuffins

Het eindresultaat: hartige kaasmuffins

Het eindresultaat: hartige kaasmuffins

Het eindresultaat: hartige kaasmuffins

Hartige kaasmuffin met broccoli en spinazie

Wat heb je nodig?
Voor 12 muffins

  • 2 eieren
  • 200 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (bijv. Orgran)
  • 250 ml plantaardige melk (bijv. rijstmelk of sojamelk)
  • 1 theelepel gehakte bieslook
  • ongeveer 125 gram broccoli
  • 2 handjes verse spinazie
  • 1 ui, gesnipperd
  • halve theelepel paprikapoeder
  • snuf knoflookpoeder
  • flinke snuf peper en zout
  • 75 gram KALTBACH Le Gruyère AOP (geraspt)

En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden

  1. Snijd de broccoli in kleine stukjes en hak de bieslook, snipper de ui en was de spinazie en snijd deze ook in kleine stukjes.
  2. Doe het bakmeel in een kom en voeg de bieslook, zout en peper toe, knoflookpoeder, paprikapoeder en de ui. Voeg dan de melk en twee eieren toe en meng dit met een spatel of garde (of keukenmachine).
  3. Roer er dan de stukjes groenten door en ongeveer 50 gram KALTBACH Le Gruyere AOP.
  4. Bewaar de overige 25 gram kaas om te garneren.
  5. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Garneer met de overgebleven Le Gruyere AOP en bak in 20 minuten goudbruin in de oven.

In samenwerking met Emmi – KALTBACH

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.