glutenvrije suikervrije wafels

Glutenvrije wafels zonder suiker

Wat kan het soms toch een intens geluksmoment zijn, als je met een recept experimenteert en de uitkomst is fan-tas-tisch. Zo ook met deze wafels. Ik wilde een recept maken voor glutenvrije wafels zonder suiker, dat ook gelijk lactosevrij én veganistisch was. Ik ging puzzelen met een receptje en toen het moment daar was dat ik de beslagmix in het wafelijzer moest doen, dacht ik: ‘neeeee, dit beslag is veel te dik’. Even een kanttekening: ik had nog nooit zelf wafels gemaakt, dus eigenlijk had ik geen idee wat ik deed, maar het lukte toch. En hoe!

glutenvrije en suikervrije wafels

glutenvrije en suikervrije wafels

glutenvrije en suikervrije wafels

glutenvrije en suikervrije wafels

Om in dit recept toch voor een klein beetje zoet te zorgen, gebruik ik een banaan, waar normaal gesproken vaak ei wordt gebruikt. Ei en banaan hebben veel dezelfde eigenschappen in baksels en in dit geval geeft de banaan ook nog een lekkere zoete smaak. Daarnaast koos ik voor een theelepeltje Steviala Kristal Sweet, waar ik ook al eerdere deze Peanut butter chocolate chip cookies mee maakte. Ook al zo’n groot succes.

Om de wafels af te maken gebruikte ik de Frost, ook van Steviala. Net een beetje extra zoet, maar niet overheersend. De Kristal Sweet bevat enkel erythritol en stevia (RA 98%) en is ontzettend puur. Sommige steviaproducten hebben een bittere smaak, die bijna overheersend is, maar Kristal Sweet heeft dat absoluut niet. Het heeft dezelfde structuur als suiker, wat fijn werkt in deeg en het is tot 200 graden heel geschikt om mee te bakken; dus handig voor bakrecepten. Het is een natuurlijke suikervervanger zonder calorieën en daardoor goed geschikt voor mensen die koolhydraatarm of suikervrij (moeten) eten, bijvoorbeeld bij diabetes.

Ik krijg best vaak vragen van mensen hoe ze fruitsuikers in recepten kunnen vervangen, omdat ook fruitsuikers kunnen zorgen voor een stijging in de bloedsuikerspiegel. Niet iedereen kan daar tegen. Bij een compleet koolhydraatarm recept, bijvoorbeeld voor diabetici, kun je de banaan vervangen door een ei en wat extra Kristal Sweet toevoegen. Je hebt niet veel nodig, dus begin met maximaal een extra theelepel.

steviala kristal sweet en frost

steviala kristal sweet en frost

Ben je benieuwd naar de Steviala Kristal Sweet of Frost? Ik heb een leuke kortingscode voor jullie kunnen regelen, zodat je met 15% korting kunt bestellen. Zo kun je zelf kijken of het wat voor je is. De kortingscode is FOODIES, geldig op alle producten bij steviala.nl tot en met woensdag 20 april. Ik hoop dat jullie net zo van deze wafels genieten als ik, ze zijn echt fantastisch lekker! De producten van Steviala zijn ook te krijgen via de webshop http://www.puurmieke.nl

Win een pakketje met Steviala Kristal Sweet en Frost

Nog leuker! Ik mag ook een paar pakketje met Steviala Kristal Sweet en Frost weggeven aan iemand die er graag de keuken mee in duikt!

 • 5x probeerpakketten met 50 gram Kristal Sweet en 50 gram Frost
 • 1x pakket met 400 gram Kristal Sweet en 400 gram Frost

De winnares van het grote pakket met 400 gram Kristal Sweet en 400 gram Frost is: Claudia Meertens.

De vijf winnaressen van de probeerpakketten zijn: Melanie Dobbelaar, Alyssa, Annemieke v Boogert, Jolanda Eikelenboom en Rianne.

Wat heb je nodig?

Voor 2 wafels

 • 60 gram glutenvrije havermout (of havermoutmeel)
 • 40 gram amandelmeel
 • 1 grote, rijpe banaan
 • 30 gram kokosolie
 • 1 flinke theelepel kaneel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel steviala kristal sweet
 • 1 flinke theelepel plantaardige melk, bijv. amandelmelk of sojamelk
 • Handje aardbeien of ander vers fruit

En hoe maak je het?

 1. Als je havermout gebruikt, maal je dit eerst fijn in de keukenmachine.
 2. Voeg het amandelmeel toe aan het havermoutmeel. Prak de banaan en doe deze erbij. Smelt de kokosolie en voeg ook deze toe, samen met de melk, kaneel, bakpoeder en kristal sweet.
 3. Laat de keukenmachine dit mengen, ongeveer 1 tot 2 minuutjes.
 4. Laat het wafelijzer opwarmen. Schep dan het mengsel op de platen. Je moet het proberen een beetje te verdelen, bijvoorbeeld met een pannenlikker of je lepel. Doe het wafelijzer dicht en laat ongeveer 5 minuutjes bakken.
 5. Snijd de kroontjes van de aardbeien en serveer met de warme wafels. Garneer nog met wat Steviala Frost als poedersuiker. Enjoy!
glutenvrije wafels - suikervrij en vegan

glutenvrije wafels – suikervrij en vegan

In samenwerking met Steviala.

Er zijn 24 reacties op Glutenvrije wafels zonder suiker

 1. Anita
  13 april 2016 at 06:44 (5 jaar ago)

  Steviala Kristal Sweet gebruik ik al jaren, toppertje 🙂

  Beantwoorden
 2. roos
  13 april 2016 at 09:34 (5 jaar ago)

  Ik zou heel graag scones ermee willen maken (mét clotted cream… mmmm)

  Beantwoorden
 3. Roosmarijn
  13 april 2016 at 09:36 (5 jaar ago)

  Lijkt me heerlijk! Ik zou graag weer eens zo’n lekkere wafel willen eten met fruit en slagroom of pure chocolade… Maar in de voorverpakte zit een buds suiker, niet fijn. Met deze stevia en dit recept heb ik weer nieuwe inspiratie om aan de bak-slag te gaan! Zou leuk zijn 🙂

  Beantwoorden
 4. Lies
  13 april 2016 at 09:55 (5 jaar ago)

  Lijken me heerlijke wafels mmm… geen Stevia in huis, dus zou zeker welkom zijn

  Beantwoorden
 5. Ellen
  13 april 2016 at 10:55 (5 jaar ago)

  Zien er heerlijk uit! Ben benieuwd naar de smaak, ik zou er ook lekker waffels van maken!

  Beantwoorden
 6. Corina visser ruitenberg
  13 april 2016 at 11:09 (5 jaar ago)

  Ow wauw.. ik zou t graag willen proberen met verschillende baksel. . En dan testen wat de kinderen er van vinden. . Ze krijgen zo snel te veel suiker binnen dit lijkt mij top om t hierdoor te kunnen vervangen. .

  Beantwoorden
 7. marlies
  13 april 2016 at 11:13 (5 jaar ago)

  Ik zou zeker de wafels maken wanneer ik een van de pakketten zou winnen….maar ook een amandel-appelcake of appeltaart Komt in aanmerking…??

  Beantwoorden
 8. Emmalie
  13 april 2016 at 11:41 (5 jaar ago)

  Ze zien er ook fan-tas-tisch uit! Maak graag kans op zo’n pakket.. (Zou een goede reden zijn om eindelijk een wafelijzer aan te schaffen.) Daarnaast maak ik graag recepten van je na.. Dank voor het delen van de lekkere en smakelijke recepten.

  Beantwoorden
 9. Alyssa
  13 april 2016 at 13:30 (5 jaar ago)

  Jeeej net een wafel ijzer gekocht, wil ik natuurlijk erg graag proberen!! Geen stevia in huis dus doe graag mee!! Lijkt me heerlijk met banaan

  Beantwoorden
 10. Claudia Meertens
  13 april 2016 at 13:45 (5 jaar ago)

  Sinds kort ben ik begonnen om samen met mijn gezin gezonder te leven door onder andere minder gebruik te maken van geraffineerde suikers en meer gebruik te maken van natuurproducten zoals honing bijvoorbeeld. Geen kunstmatiege vetten maar cocosolie, geen bloem meer maar vervangen door havermout of eventueel amandelmeel, banaan om te zoeten en ga zo door. Ik ben aan het experimenteren wat allemaal kan door vanalles te maken. Mijn dochter van 6 jaar is een echte zoetekauw (en helaas heeft ze aanleg om flink/dik te worden) dus ik probeer ook voor haar gezondere varianten te maken van cakes, koekjes, muffins, bananenbrood etc zodat ze af en toe ook iets lekkers mag. Mocht ik winnen dan zou ik samen met haar iets lekkers gaan bakken! Zij mag dan kiezen wat het wordt! Waarschijnlijk zullen het dan muffins worden ?

  Beantwoorden
 11. anja groenenboom
  13 april 2016 at 14:00 (5 jaar ago)

  Oooooo waar zou ik het niet in gebruiken. Ik als een suikerverslaafde inmiddels EX, kan het dus een beetje gebruiken. Ooooo zo lekker.
  Groetjes Anja

  Beantwoorden
 12. Melanie
  13 april 2016 at 21:22 (5 jaar ago)

  Lijkt mij een heerlijk recept voor mijn glutenvrije meiden 🙂 er zit al zoveel toegevoegde suiker in gv producten dat ik dit graag zou willen proberen 🙂

  Beantwoorden
 13. Natasja
  13 april 2016 at 23:04 (5 jaar ago)

  Nou ik heb toevallig nog een ongebruikte wafelijzer staan dusss….?

  Beantwoorden
 14. sabine
  13 april 2016 at 23:18 (5 jaar ago)

  zou wel eens merinques willen bakken met Steviala. Schaaltje yoghurt met beetje Steviala Sweet, vers rood fruit & verkruimelde merinques erover. Steviala Frost erover *krijg nu al zin*

  Glutenvrije Browniemix maken en zoeten met Steviala kristal Sweet. Walnootjes erop en bakken maar. Beetje vers fruit pureren, schepje Steviala Sweet & agar agar erbij en over de brownie. En natuurlijk afmaken met Steviala Frost.

  Beantwoorden
 15. AnnemiekeV-b
  14 april 2016 at 06:49 (5 jaar ago)

  Ik zou er cupcakes van amandelmeel van gaan maken. De Sweet moet dan in het beslag en van de Frost wil ik dan proberen een glazuur te maken. Lijkt me leuk dat dan met aardbeiensap te doen. En uiteraard een aardbei ter garnering. Lekker gezond snoepen zo!

  Beantwoorden
 16. Lara
  14 april 2016 at 15:57 (5 jaar ago)

  Ik probeer sinds ongeveer een jaar zoveel mogelijk suikervrij te eten.
  Ik ben gek op bakken en doe dit dan ook voornamelijk zonder geraffineerde suikers.
  Eerlijk gezegd heb ik de steviala kristal en frost nog nooit gebruikt maar aan de reacties hierboven te lezen wil ik deze zeker uitproberen en om te beginnen op deze wafels!

  Beantwoorden
 17. Marian
  15 april 2016 at 15:13 (5 jaar ago)

  Ik ben hier wel voor te porren! Ik heb al verschillende suikers uitgeprobeerd, maar deze ken ik nog niet. Zelf wil ik minder zoet, maar mijn man krijg ik niet altijd mee, en moet ik t vaak alleen opeten, alhoewel dat geen straf is? dus wie weet, lukt het met deze suikers wel…

  Beantwoorden
 18. jolanda
  15 april 2016 at 19:07 (5 jaar ago)

  oww ik heb zoveel op mijn lijstje staan wat ik nog wil maken zie zoveel lekkers voorbij komen 🙂 wil heeel graag winnen 🙂 en aan de slag gaan!

  Beantwoorden
 19. Eline
  17 april 2016 at 20:59 (5 jaar ago)

  Oeeeh hier maak je me heel blij mee! Thanks voor de korting! Ik zou er sowieso jouw chocolate chip cookies van maken waar ik al heel lang verslaafd aan ben 😛

  Beantwoorden
 20. riannew
  19 april 2016 at 07:30 (5 jaar ago)

  Allereerst wil ik even zeggen dat je een mooi blog hebt. Ik reageer nooit maar nu wel 😉 ik probeer met mijn gezin gezonder en suikervrij te leven (binnenkort komt glutenvrij er ws ook nog bij). Maar dat suikervrij is best een zoektocht. Vooral met bakken merk ik dat het lastig is. Soms is het een kwestie van wennen maar de laatste tijd vinden ze mijn baksels niet lekker genoeg. Het is wel suikervrij maar de smaak…ik heb al veel gelezen over zoeten met stevia. Maar op de een of andere manier durf ik dat niet aan. Ik zou het supervinden om op deze manier te mogen testen.
  En die wafels. Wat een heerlijk recept. Ik ga mijn moeder lief aankijken of ze haar wafelijzer kwijt wil. Zal ook een feestje zijn voor de kinderen

  Beantwoorden
 21. Daniëlle de pineda Schoonderwoerd
  19 april 2016 at 10:44 (5 jaar ago)

  Ik zou er heerlijke wafels, cakes, koekjes en muffins mee gaan maken voor mijn kindjes van 1 en 5. Ze zijn gek op zoetigheid en mama is er gek op als dat zoetigheid verantwoord is! ??
  En mama vindt het zelf stiekem ook heel lekker ☺️

  Beantwoorden
 22. anne-marie
  20 april 2016 at 10:29 (5 jaar ago)

  Wat een super leuke blog. Regelmatig kijk ik op je blog om inspiratie op te doen. sinds iets meer dan een jaar ben ik bewuster met mijn voeding bezig ivm buikklachten. Soms is het erg moeilijk om alle verleidingen te weerstaan. Graag zou ik het steviala pakket ontvangen om zelf lekkernijen te kunnen maken. Zoals bokkepootjes, roze koeken, Hazelinogebak en nog veel meer.

  Succes met je blog! ik kijk uit naar al je nieuwe recepten en reiservaringen.

  Beantwoorden
 23. kristien
  20 april 2016 at 10:38 (5 jaar ago)

  Wat een leuke winactie: ik ben al lang benieuwd naar de smaak van stevia in poedervorm en het ziet er zo “echt” uit op je foto, waw! Ik moet suikervrij eten maar ja, wie is er nu niet af en toe een zoetebekje? Ik zou dus graag zo’n pakketje winnen en total loss gaan met jouw wafelreceptje!

  Beantwoorden
 24. Lieke
  20 april 2016 at 20:09 (5 jaar ago)

  Ik hoop dat ik nog niet te laat ben met de reactie ^^ Mij lijkt het super leuk om zo’n pakketje te winnen. Zelf hebben wij nog geen stevia in huis, maar hopelijk gaat dat snel komen. Want het is een natuurlijke suikervervanger wat makkelijk ergens doorheen te gooien is wanneer je het wat zoeter wil maken.
  Wij zijn thuis erg bezig met gezond eten. Ik weet niet precies welke recepten ik er mee zou maken want volgens mij kun je het voor erg veel recepten gebruiken. ik ga deze wafels natuurlijk wel uitproberen;) Maar ook zou ik zelf wat gaan experimenteren in de keuken met bestaande recepten die misschien wat anders kunt maken.

  Ik hoop dat ik win met dit ontzettende originele berichtje hehe;)

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.