
Glutenvrije speculaas cake zonder geraffineerde suiker
Speculaas, mijn favoriet! Ik ben gek op de smaak en wat mij betreft kan deze glutenvrije speculaas cake zonder geraffineerde suiker het hele jaar door, niet alleen rond Sinterklaas. Maar, eerlijk is eerlijk, het past natuurlijk wel het beste bij deze tijd van het jaar: kou, wind en regen. Dan de heerlijke geur van versgebakken speculaas cake in huis. Man! Alleen daar bak je ‘m al voor.

Glutenvrije speculaascake zonder geraffineerde suiker

Glutenvrije speculaascake zonder geraffineerde suiker
Het recept kwam ik tegen bij Lekker eten met Linda. Toen ik zag hoe prachtig de speculaascake eruit zag, kon ik niet anders dan haar recept eens zelf uitproberen. De honing heb ik vervangen door kokosbloesemsuiker, omdat ik geen honing in huis had. Verder was het recept al helemaal glutenvrij: perfect! Als je de speculaas cake ook lactosevrij wilt maken, kun je de kwark vervangen door soja- of kokosyoghurt. Door de combi van eieren en kwark wordt deze cake mooi luchtig.
Alle collega’s vonden deze cake heerlijk, dus hij is 100% goedgekeurd! En trouwens heel makkelijk te maken, echt een goede keuze voor Sinterklaasavond. Dat wordt letterlijk een heerlijk avondje ;-).

Glutenvrije speculaascake zonder geraffineerde suiker
Wat heb je nodig?
- 200 gram amandelmeel
- 4 eieren
- 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
- 50 gram kokosolie
- 150 gram kwark
- 3 eetlepels koek- en speculaaskruiden
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- snufje zout
- ter garnering: 2 eetlepels geschaafde amandelen
- extra nodig: bakblik van 20 x 20 cm
En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden
- Meng het amandelmeel, eieren, bakpoeder, kokosolie (gesmolten), kwark, speculaaskruiden, kokosbloesemsuiker en snufje zout tot een gladde cakebeslag.
- Bekleed het bakblik met bakpapier en stort het deeg erin. Strooi de geschaafde amandelen erover.
- Bak in 35 minuten mooi gaar in de oven.

Glutenvrije speculaascake zonder geraffineerde suiker
Marlotte
28 november 2015 at 08:35 (5 jaar ago)Oeh ziet er echt fantastisch lekker uit. Deze ga ik sowieso bakken met Sinterklaasavond. Ben benieuwd!
Thea
28 november 2015 at 10:13 (5 jaar ago)Klinkt goed!!!
Zeker proberen!
Kan de amandelmeel ook vervangen worden door speltmeel?
Alvast bedankt!
Focus on Foodies
28 november 2015 at 10:16 (5 jaar ago)Hoi Thea,
Ja hoor, je kunt ook speltmeel gebruiken 🙂 Eet smakelijk vast!
Groetjes,
Lianne
Thea
28 november 2015 at 10:21 (5 jaar ago)Super! Dan kan ik gelijk aan de slag :)!
Boekweitmeel ook trouwens? Weet ik dat vast!
Nogmaals bedankt!
Focus on Foodies
28 november 2015 at 10:22 (5 jaar ago)Als je glutenvrij meel door speltmeel vervangt, kan dat eigelijk altijd. Speltmeel is wat makkelijker om mee te werken. Weet je dat vast 😉
Enjoy!
Patricia
28 november 2015 at 10:53 (5 jaar ago)Heerlijk!! Waar haal jij je amandelmeel?
Focus on Foodies
28 november 2015 at 10:56 (5 jaar ago)Ah, zo lekker he! Amandelmeel komt bij mij uit Duitsland. Ik heb er een vriendin die eens in de zoveel tijd een paar kilo meeneemt. Het is in Duitsland veel goedkoper.
Groetjes,
Lianne
tineke
28 november 2015 at 11:10 (5 jaar ago)Kan ik ipv kwark, griekse yoghurt gebruiken?
Focus on Foodies
29 november 2015 at 21:40 (5 jaar ago)Uiteraard!
Lineke
28 november 2015 at 13:29 (5 jaar ago)Zou de kwark ook door pompoenpuree vervangen kunnen worden?
Focus on Foodies
29 november 2015 at 21:39 (5 jaar ago)Hi Lineke,
Dat denk ik wel, maar dat zal de smaak wel wat veranderen en de structuur, dus het kan zijn dat de cake dan iets anders uit pakt.
Groetjes,
Lianne
Linda van der Sanden
28 november 2015 at 13:52 (5 jaar ago)Ik heb geen bakblik van 20×20. Kan een hoog, normaal cake blik ook?
Focus on Foodies
29 november 2015 at 21:40 (5 jaar ago)Ja hoor, maar ik zou ‘m dan wel iets langer bakken.
Groetjes,
Lianne
Linda Peek
28 november 2015 at 15:00 (5 jaar ago)Hi wat leuk Lianne, om te zien dat mijn recept voor de glutenvrije speculaas cake in de smaak valt. Groetjes, Linda
Wilma
28 november 2015 at 18:56 (5 jaar ago)Hoi Lianne,
De cake is net klaar. Hij ruikt goddelijk en smaakt heerlijk.
I.v.m. lactose-intolerantie heb ik “yoghurt” van Minusl gebruikt. Het beslag was iets te “nat”, maar daar heb ik een volle eetlepel boekweitmeel bij gedaan en toen was het beslag goed.
Een super recept en ook snel klaar……?
Focus on Foodies
29 november 2015 at 21:51 (5 jaar ago)Hoi Wilma,
Klinkt goed! Goed dat je er nog wat meel bijgedaan hebt, yoghurt is wat minder dik dan kwark inderdaad.
Fijn dat het zo goed in de smaak valt, geniet er lekker van!
Groetjes,
Lianne
Erica
1 december 2015 at 23:10 (5 jaar ago)Net gemaakt en SUPER lekker. Dank voor het recept! Erica
Focus on Foodies
3 december 2015 at 11:14 (5 jaar ago)Hoi Erica,
Ah top, super leuk dat je het laat weten. Geniet ervan!
Groetjes,
Lianne