glutenvrije pita

Glutenvrije pitabroodjes maken

Ik ben zelf gek op pitabroodjes, ook mijn vriend is er groot fan van. Maar het kan nog wel eens lastig zijn om een glutenvrije variant te vinden in de supermarkten. Maar wat dachten jullie van zelf glutenvrije pitabroodjes maken? Als je deze glutenvrije pitabroodjes in de vriezer bewaart en even opwarmt in de oven, heb je altijd een basis klaar liggen voor een lekkere avondmaaltijd. Pita’s zijn namelijk super veelzijdig; je kunt ze vullen met gegrilde groenten en hummus, of met vlees uit de oven. In dit recept lees je hoe je gemakkelijk en snel glutenvrije pitabroodjes kan maken!

Zelf pitabroodjes maken

Laatst liet ik je al zien hoe je zelf pitabroodjes kan maken met een vulling van falafel en bietenhummus. Daarop kreeg ik van veel van jullie het verzoek voor een uitgebreider recept om zelf pitabroodjes te maken. Dus bij deze! Eigenlijk is zelf pitabroodjes maken hartstikke simpel, maar je moet wel even een goed recept hebben. Glutenvrij deeg werkt nou eenmaal niet altijd makkelijk, maar deze glutenvrije pitabroodjes zijn super lekker!

glutenvrije pitabroodjes zelf maken

Glutenvrije pitabroodjes bakken

Ben je ervaren in het glutenvrije pitabroodjes bakken en vind je het zelfrijzend bakmeel en gist dubbelop? Dan kun je het ook met standaard glutenvrij meel proberen. Ik weet wel dat de combi van glutenvrij zelfrijzend bakmeel en gist in dit recept goed uitpakt. Naast glutenvrij zijn de pitabroodjes suikervrij, zuivelvrij en veganistisch. Weet je niet goed waar je terecht kunt voor de ingrediënten? Veel van deze glutenvrije producten en ingrediënten zijn te koop bij winkels zoals Holland & Barrett.

glutenvrije pita

Glutenvrije pitabroodjes maken

Hoe leuk is het om pitabroodjes eens zelf te maken?! Serveer de pitabroodjes met een vulling naar keuze en genieten maar!

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Rijstijd 30 min
Totale tijd 50 min

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands

Porties 6 pitabroodjes

Benodigdheden

  • Keukenmachine of een mixer met deeghaken
  • Bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  

  • 260 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 3 gram gist
  • 160 ml lauwwarm water
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • ½ theelepel zout

Bereidingswijze

 

  • Doe het gist bij het lauwwarme water, meng even goed door en laat een paar minuten staan.
  • Voeg het zout toe aan het bakmeel en voeg dan de olijfolie en het water met gist aan het meel toe. Meng dit met een keukenmachine of mixer met deeghaken tot een mooi deeg. Ook kan je het met de hand tot een mooi deeg kneden.
  • Leg een vochtige theedoek over het deeg en laat dit op een warmere plek in huis (25-30 graden) ongeveer een half uur rijzen.
  • Maak dan 6 gelijke bolletjes van het deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de zes bolletjes over de bakplaat. Zorg dat er genoeg afstand zitten tussen de bolletjes, want je gaat ze nu met een deegroller tot rondjes uitrollen. Maak de pita broodjes zo’n 2 cm dik; niet te dun, want dan kun je ze niet goed open snijden.
  • Stel de oven nu voor op 225 graden. Bak de pitabroodjes in ongeveer 10 minuten goudbruin en laat de broodjes daarna goed afkoelen.
glutenvrije pitabroodjes recept

In dit recept staat een affiliatie link.

Er zijn 5 reacties op Glutenvrije pitabroodjes maken

  1. Durkje
    14 april 2020 at 12:08 (6 maanden ago)

    3 stars
    Ik vond ze redelijk qua smaak. Goed idee extra gist. Heb aan het recept wat maismeel( minder wit) en glutenvrij havermeel toegevoegd. Dan is het wat voedzamer…

    Beantwoorden
  2. anja
    2 augustus 2020 at 17:22 (3 maanden ago)

    Met 2cm dik worden ze niet goed. Werd een droog bolletje. Ik heb meel van AH gebruikt, maakt dat wat uit?

    Beantwoorden
    • Fleur van Veen
      3 augustus 2020 at 09:20 (3 maanden ago)

      Hoi Anja,

      Bedankt voor je reactie. Wat jammer om te horen dat ze wat droog waren geworden! Glutenvrij deeg blijft inderdaad wel lastig..
      Had je genoeg water en olijfolie gebruikt? Dit zorgt er namelijk voor dat ze lekker smeuïg worden.

      Groetjes,
      Fleur

      Beantwoorden
  3. Gea Derks
    18 augustus 2020 at 18:53 (2 maanden ago)

    4 stars
    TOP! Zeker met gist er bij.
    De eerste keer zonder gedaan en kreeg mini pita’s met gist betekend 6 volslagen pita’s. Ze vullen beter dan met gluten 》 gebakken lucht dus ook nu vrienden die de gv variant beter vinden…

    Beantwoorden
  4. Grietje
    18 augustus 2020 at 20:23 (2 maanden ago)

    5 stars
    Mijn man vindt ze heerlijk. Echt een verademing om toch pita te kunnen eten als je glutenvrij eet

    Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Rating recept




Reageer *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.