
Glutenvrije pepernoten zonder geraffineerde suikers
Mijn laatste recept is van even geleden, sorry daarvoor! Zoals velen van jullie al via Twitter of Facebook hebben vernomen, ben ik net bezig met een nieuwe fulltime baan en zit ik ook nog eens midden in een verhuizing. Het is dus even heel druk, vooral buiten de keuken om 😉 Gelukkig moet je zo af en toe wel iets lekkers eten. Een aantal weken geleden kwamen op Twitter de eerste pepernoten tweets alweer voorbij en dit is het eerste jaar dat ik die zou moeten missen! Dat kan natuurlijk niet en daarom liep ik al een paar weken met het plan rond om gewoon lekker zelf pepernoten te maken. Suikervrij en glutenvrij als het even kon. Dit recept is van Ellen, iemand die mij (en ik haar) volgt op zowel Twitter als Instagram. Ik heb het recept iets aangepast: minder suiker en wat meer amandelmeel en vond deze glutenvrije pepernoten zonder geraffineerde suikers geweldig lekker!
Overigens betekent dit recept voor pepernoten dat ook op Focus on Foodies het herfst/winter seizoen definitief is begonnen. Ik hoorde van veel mensen dat ze er ook wel weer aan toe waren, dat frissere herfstweer en het geoorloofd binnen zitten. Een goede film of serie met een flinke mok thee en natuurlijk een lekker schaaltje pepernoten maakt het gure weer buiten net een tikje minder erg. Althans, dat vind ik zelf. Ik ben trouwens erg benieuwd wat jullie nu typische gerechten vinden die je bij de herfst vindt passen en waarvan je graag een suikervrije variant zou willen zien. Natuurlijk ben ik al volop bezig met de voorbereidingen voor december, want het wordt ook mijn eerste jaar zonder pepernoten, gevuld speculaas, kerst chocolade en ga zo maar door. Het zal even wennen zijn. Maar, als je deze pepernoten eenmaal hebt gemaakt en geproefd zul je het vast met me eens zijn dat glutenvrije pepernoten zonder geraffineerde suikers minstens net zo lekker zijn als de gewone. Hoef je nu niet glutenvrij te eten, maar wil je toch gezonde pepernoten maken? Vervang dan het zelfrijzend glutenvrije bakmeel door 275 gram speltmeel. Dit is niet glutenvrij, wel tarwevrij.
Heb je nog een goed idee voor Sinterklaas/Kerst recepten of zoetigheid? Laat je idee dan vooral even in een reactie achter onder dit bericht en wie weet kan ik er een suikervrije en glutenvrije versie van maken. Ik ben erg benieuwd; natuurlijk ook naar hoe jullie de pepernoten vinden! Geniet ervan :-)!

Glutenvrije pepernoten zonder geraffineerde suikers
Wat heb je nodig?
- 275gram zelfrijzend bakmeel (glutenvrij)
- 25gram amandelmeel
- 150gram kokosolie
- 100gram kokosbloesemsuiker
- 12 gram speculaaskruiden
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
- snuf zout
- 75ml amandelmelk (zonder suiker)

Glutenvrije pepernoten zonder geraffineerde suikers
En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 160graden
- Meng de droge ingrediënten in een kom (bakmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en zout).
- Meng in een losse kom de vloeibare ingrediënten (gesmolten kokosolie, vanille extract en amandelmelk) en meng deze daarna door de droge ingrediënten. Kneed dit even goed door elkaar.
- Maak dan van het deeg kleine balletjes. Het deeg kan wat brossig zijn, omdat er geen gluten inzitten, en wat sneller uit elkaar vallen. Maak dan de balletjes tussen je vingers ipv met je handen te rollen.
- Leg de pepernoten op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin. Waarschijnlijk moet je in 2 ladingen bakken, het deeg geeft meer dan genoeg pepernootjes om met iedereen te delen 😉

Glutenvrije pepernoten zonder geraffineerde suikers
Er zijn 31 reacties op Glutenvrije pepernoten zonder geraffineerde suikers
1Pingbacks & Trackbacks op Glutenvrije pepernoten zonder geraffineerde suikers
-
[…] vond het perfecte recept op Focusonfoodies.nl, de site van de 24-jarige Lianne die door verschillende voedselallergieën erg moet op letten op […]
Lysanne
23 september 2013 at 21:11 (7 jaar ago)Ohhh lekker! Leuk dat je een glutenvrije variant ervan hebt gemaakt.
Liefs
Gaia
23 september 2013 at 22:36 (7 jaar ago)Ziet er heerlijk uit; ga ik binnenkort ook eens proberen 🙂
thamar
23 september 2013 at 23:57 (7 jaar ago)Hoi lianne,
Wat zal me dochter blij zijn:)
Klinkt super lekker!
Kan je het zelfrijzend bakmeel vervangen door iets anders (wij eten zonder e nummers)?
En de vanille extract door iets anders?
Is het voor de zoetigheid?
Alvast dankjewel lianne.
Groetjes thamar
Anne
24 september 2013 at 07:53 (7 jaar ago)Dat klinkt heerlijk, echt een fijn alternatief voor de ongezonde pepernoten 🙂
Overigens, is dat kokosbloesemsuiker dan wel ‘gezond’? Ik twijfel daar toch een beetje over. Zou je dat niet kunnen vervangen door Stevia bijvoorbeeld? Alsnog, ik ga ze uitproberen 🙂
Focus On Foodies
24 september 2013 at 18:55 (7 jaar ago)Hi Anne,
Kokosbloesemsuiker wordt gewonnen uit de nectar van biologische kokosbloesem en is vooralsnog de de meest gezonde suiker. Het bevat nog veel mineralen en vitamines. Je kunt het uiteraard vervangen door stevia. Ikzelf ben van mening dat kokosbloesemsuiker, mits met mate gebruikt, een goede toevoeging is aan je voedingspatroon.
Als je de pepernoten met stevia gaat maken, laat je dan even weten hoe ze zijn gelukt? Veel succes!
Bart
24 september 2013 at 17:28 (7 jaar ago)Kokosbloesemsuiker 🙂 ergens online te bestellen?
Focus On Foodies
24 september 2013 at 18:58 (7 jaar ago)Jazeker, je kunt het via verschillende webshops bestellen (bijv. http://www.nutriboost.nl). Het is in grotere steden ook in de (natuur)winkels, zoals Ekoplaza, te koop 🙂
Manjo van Boxtel (@rarekoekebakker)
26 oktober 2013 at 20:45 (7 jaar ago)Zelfs in kleinere steden hoor. Ekoplaza in Oss heeft het bijvoorbeeld ook.
Lenny
25 september 2013 at 19:04 (7 jaar ago)Vandaag hebben we ze gemaakt (met gewone zelfrijzend bakmeel van de natuurwinkel) en ze zijn GODDELIJK! Binnen een kwartier waren in drie kindermondjes, en die van mij, verdwenen! Jouw recepten stellen nooit teleur, dank je !
Jeandrine
8 oktober 2013 at 23:34 (7 jaar ago)Ben benieuwd hoe ze smaken maar voor de duidelijkheid…het zijn kruidnootjes, pepernoten zijn zacht
Mirjam
10 oktober 2013 at 09:30 (7 jaar ago)Misschien kokosolie gaan vervangen voor lactose vrije boter. Misschien iets minder gezond maar beter voor de oerwouden. Dus gezonder op lange termijn.
Renske
19 oktober 2013 at 13:58 (7 jaar ago)Net deze heerrrrlijke ‘gezonde(re)’ pepernoten gebakken. Oja, ik heb een paar dingen anders gedaan: ipv 275 zelfrijzend bakmeel heb ik 250 gram speltbloem + 10 gram wijnsteenbakpoeder gebruikt. En ipv melk heb ik water gebruikt. Yum!
Mieneke
23 oktober 2013 at 18:15 (7 jaar ago)Ik ga ze vanavond maken!! Jamjam.
Suggestie voor nog iets decemberachtigs: Banketstaaf….?
Focus On Foodies
26 oktober 2013 at 21:24 (7 jaar ago)En, hebben ze gesmaakt? Banketstaaf staat nog niet op de lijst, gevuld speculaas wel. Ook goed ;-)?
Han
28 oktober 2013 at 12:06 (7 jaar ago)Ik ben al heel lang op zoek naar een goed recept voor echte pepernoten (dus GEEN kruidnoten). Heb je een suggestie?
rarekoekebakker
29 oktober 2013 at 21:33 (7 jaar ago)Han, ik weet niet of jij hier (op deze site) komt omdat jij een allergie hebt voor gluten, suiker of koemelk. Heb je die niet, dan kun je via deze link een goed recept vinden: http://www.isgeschiedenis.nl/historische-recepten/recept-voor-oud-hollandse-pepernoten/
Koemelk of een afgeleide daarvan komt in dat recept niet voor. Bij een glutenallergie kun je het recept aanpassen dor bijvoorbeeld glutenvrij meel te gebruiken. Als je geen suiker mag, kun je de verschillende zoetstoffen aanpassen aan iets wat je wel mag hebben. Mocht het ei het probleem zijn, dan kun je bijvoorbeeld no-egg gebruiken, of een geprakte banaan.
En voor de rest is het -denk ik- afwachten of Annemieke misschien een zelf ontwikkeld recept heeft, waarin al die problemen worden ondervangen. 😉
Mariska
21 november 2013 at 00:35 (7 jaar ago)Dit zijn eigenlijk kruidnoten. Voor echte taaie pepernoten heb je rogge nodig, anijs en honing. Dus ook tarwe vrij. Ik probeerde ze uit (nog wel met suiker maar kan ook zonder) ze waren erg lekker. Hier een recept: http://ikkrijgthuisonderwijs.blogspot.nl/2013/10/pepernoten.html
Stephanie
24 november 2013 at 10:59 (7 jaar ago)Mirjam: verwar kokosolie niet met palmolie. Het zijn 2 verschillende producten. Ik dacht eerst ook dat het hetzelfde was, maar voor de palmolie worden oerwouden omgekapt (dus niet gebruiken!!) en voor de kokosolie niet. Kokosolie kan je dus zonder schuldgevoel eten, vooral de biologische.
Focus On Foodies
24 november 2013 at 11:11 (7 jaar ago)Bedankt voor je heldere antwoord Stephanie, zo denk ik er ook over 🙂
Sanne
29 november 2013 at 17:59 (7 jaar ago)Heb deze heerlijke pepernoten net met een vriendin gemaakt en ze smaken echt heerlijk!
Louise
1 december 2013 at 17:14 (7 jaar ago)ze waren heerlijk! ik vond wel alle ingrediënten duur, ik was bijna 25,- kwijt aan ingrediënten! Iemand met een klein budget kan dat haast niet missen.
Kan dat nou niet goedkoper?
Focus On Foodies
1 december 2013 at 17:32 (7 jaar ago)Je hebt gelijk Louise, de ingrediënten zijn niet goedkoop. Maar dat was neem ik aan niet allemaal in één keer op? Kokosolie bijvoorbeeld is vrij prijzig, maar hoef ik maar 2x per jaar te kopen. Ook met een pot kokosbloesemsuiker van een kilo doe ik maanden en ik bak echt heel veel.. Maar in het begin waren de prijzen van alles bij elkaar voor mij ook even schrikken, nu hoef ik alleen om de paar weken mijn voorraad op een paar punten aan te vullen 🙂
Manjo van Boxtel (@rarekoekebakker)
1 december 2013 at 17:43 (7 jaar ago)Louise, ik herken het probleem. Ik heb er ook last van. Maar dan ga ik recepten aanpassen. Sommige dingen kun je vervangen. Of je koopt goedkope versies. Amandelmelk en amandelmeel bijvoorbeeld, dat koop ik nooit. Bij Lidl hebben ze regelmatig amandelen in de aanbieding, 200 gram voor 1,99 of zo. Ook de Turk heeft betaalbare amandelen. Die week ik even in heet water zodat je gemakkelijk de vliesjes eraf kunt halen. Daarna maal ik ze. Op http://voeding.excite.nl/zelf-amandelmelk-maken-N14797.html zie je hoe je er amandelmelk van maakt. De pulp kun je daarna drogen en alsnog gebruiken als amandelmeel. (Het recept zegt niets over ontvliezen van de amandelen, maar met vliesjes wordt het geheel wat bruiner en bitterder. Daarom doe ik het)
Vanille-extract is duur, soms zijn de vanillestokjes uit de supermarkt goedkoper. Gebruik het merg dat je uit zo’n stokje schraapt.
Kokosolie kun je soms voordelig bij http://www.detuinen.nl/ kopen (zij hebben in veel steden tegenwoordig een winkel) en tja, kokosbloesemsuiker is gewoon duur. Vervang het eventueel door iets goedkopers. Niet teveel, kokosbloesemsuiker is ook niet echt zoet.
Glutenvrij meel kun je vervangen door gewoon meel, als je tenminste geen glutenallergie hebt.
En zo kun je nog wel even doorgaan om het betaalbaar te maken.
Charlotte
22 november 2014 at 19:45 (6 jaar ago)Kun je ook een vloeibaar zoetmiddel gebruiken?
Agavestroop of zo
Sanne
23 november 2014 at 16:02 (6 jaar ago)Hmm ga deze snel maken! 12 gr speculaaskruiden, is dat ongeveer een theelepel? Groetjes Sanne
Marleen
3 december 2014 at 12:22 (6 jaar ago)Ik ga morgen gluten- en zuivelvrije pepernoten bakken voor een Sinterklaasfeest. Er komt 27 man, maar niet iedereen hoeft glutenvrij en zuivelvrij. Ik ben even benieuwd hoeveel mensen je hier ongeveer mee kan voederen? 🙂 Klinkt namelijk super lekker!
Focus On Foodies
3 december 2014 at 15:52 (6 jaar ago)Hi Marleen,
Dat klinkt als een goed feestje ;-). Met dit recept maak je zo’n 2 bakplaten vol pepernootjes. Als er 27 man van moet eten zou ik zeker 2 keer het recept aan houden. Heel veel plezier vast!
Groetjes,
Lianne
Karen
13 oktober 2015 at 09:28 (5 jaar ago)Kun je de zelfrijzend bakmeel ook vervangen door iets??
Jennifer
13 oktober 2015 at 19:15 (5 jaar ago)Zojuist deze pepernoten gemaakt.
Heb de kokosbloemsuiker vervangen door palmsuiker.
Ze zijn echt heeeerlijk!
Hmmmmm
Wat een geweldige site! Top!
Angelique
30 november 2015 at 17:15 (5 jaar ago)Ik heb het weekend heb ik de pepernoten(kruidnootjes eigenlijk. Iedereen noemt alles pepernoten maar ik zoek trouwens ook nog steeds een recept om zelf PEPERNOTEN, je weet wel ,die ‘brokken’ met anijssmaak. Iemand een tip???)
Ze zijn heerlijk ook al waren de mijne niet helemaal krokant. En ondanks de glutenvrije bestanddelen horen ze dat denk ik wel te zijn ? Toch? Misschien toch de baktijd verlengen of de oven (combi-magnetron) wat hoger zetten? Maar iedereen vind ze lekker. Alleen nu nog krokant;)
Groetjes, Angelique