glutenvrije-oliebollen-zonder-suiker-en-zuivel

Glutenvrije oliebollen zonder suiker en zuivel

Vorig jaar had was ik met kerst en oud en nieuw zo druk dat het me eigenlijk niet lukte om lekkere recepten online te zetten, die passen bij de feestdagen. Daarom ben ik dit jaar veel eerder begonnen met de voorbereidingen en zijn er al veel sinterklaas-, kerst- en nu ook nieuwjaarsrecepten te vinden op de site. Zo experimenteerde ik er op los met dit recept voor glutenvrije oliebollen zonder suiker en zuivel en het resultaat is fantastisch. Ze zijn echt lekker, niet droog en perfect voor mensen die een wat gezonde(re) oliebol willen maken of voedselallergieen hebben.

Het was overigens de allereerste keer in mijn leven dat ik aan de slag ging met een frituur. Echt. Tegenwoordig hebben we niet eens meer een frituur in huis, omdat we een Airfryer gebruiken en daarvoor had ik gewoon nog nooit een frituur aangeraakt. Dus als ik dan zeg dat deze oliebollen bij mij in één keer helemaal perfect lukten, dan kan het natuurlijk bij jullie ook niet misgaan, toch?

glutenvrije-oliebollen-suikervrij-zuivelvrij

Glutenvrije oliebollen zonder suiker en zuivel

Glutenvrije-oliebollen-suikervrij-zuivelvrij2

Glutenvrije oliebollen zonder suiker en zuivel

Zet een flinke schaal met deze heerlijke oliebollen op tafel en laat iedereen genieten. Alvast een hele fijne jaarwisseling allemaal, en een prachtig en gezond 2015 :-)!

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 12-15 oliebollen

 • 250 ml lauwwarme plantaardige melk (bijv. amandelmelk of sojamelk)
 • 125 gram rijstmeel
 • 125 gram amandelmeel
 • 100 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (te koop in diverse supermarkten)
 • 2 eieren
 • 7 gram gedroogde gist
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 grote appel (Jonagold)
 • 1 theelepel vanille extract
 • 200 gram rozijnen
 • snuf zout
 • sap van een halve citroen
 • eventueel 1 eetlepel honing of agavesiroop
 • wat kokosrasp (of poedersuiker)

En hoe maak je het?

 1. Snijd de appel in kleine blokjes
 2. Meng de drie soorten meel met kaneel, zout, rozijnen, gist, eieren, appelblokjes en zet de keukenmachine aan. Voeg dan de lauwwarme amandelmelk toe, samen met het vanille extract, citroensap en eventueel de honing. Laat minimaal 5 minuten mixen.
 3. Leg een vochtige theedoek over de kom en zet de kom op een warme plek (bijv. onder of  boven de verwarming). Laat een uur rijzen.
 4. Zet een grote wok op het vuur en verwarm hierin olie (zonnebloemolie of kokosolie) tot 175 graden, of gebruik een normale frituurpan.
 5. Maak dan met twee lepels zo goed als het lukt bolletjes van het deeg. Dit vond ik het lastigste stukje. Maak de deegbolletjes niet te groot. Laat het deeg voorzichtig van de lepel afglijden in de olie en maak zo een stuk of 4 tot 5 deegbolletjes tegelijk in de pan. Laat ze een paar minuten drijven en draai om. Draai ze net zolang tot ze aan alle kanten mooi (donker)bruin zijn, anders zijn ze niet gaar vanbinnen.
 6. Laat ze op een schaal met wat keukenpapier uitlekken en bestrooi met kokosrasp of poedersuiker. Je kunt ze luchtdicht een aantal dagen bewaren. Warm ze heel even op in de oven, dan zijn ze het lekkerst! Geniet ervan :-)!
glutenvrije-oliebollen-zonder-suiker-en-zuivel

Glutenvrije oliebollen zonder suiker en zuivel

Er zijn 42 reacties op Glutenvrije oliebollen zonder suiker en zuivel

 1. mariekesworld
  20 december 2014 at 08:37 (7 jaar ago)

  Wat een goed recept! Ik wilde volgende week gaan uitproberen met oliebollen zonder gluten, lactose en suiker. Maar dat hoeft nu niet meer! Ik ga deze proberen! Is de glutenvrij bakmixen van de AH zelfrijzend bakmeel?

  Beantwoorden
 2. Focus On Foodies
  20 december 2014 at 10:33 (7 jaar ago)

  Hi Marieke,
  Nou dat komt dan goed uit ;-)! En ja, die mix van de AH is helemaal goed. Ik ben super benieuwd hoe je ze vind, hoor het graag. Fijne feestdagen vast :-)!

  Groetjes,
  Lianne

  Beantwoorden
   • Focus On Foodies
    30 december 2014 at 22:14 (7 jaar ago)

    Hi Sylvia,
    Het gaat om het pak zelfrijzend bakmeel (glutenvrij). Ik denk dat de cakemix ook wel prima is, maar daar heb ik geen ervaring mee en kan ik dus niet met zekerheid zeggen.

    Groetjes,
    Lianne

    Beantwoorden
 3. Gerda
  20 december 2014 at 12:52 (7 jaar ago)

  Wat een geweldig recept,ik ga deze zeker maken,en zo te lezen moet dat gaan lukken ;-))
  Fijne feestdagen

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   20 december 2014 at 13:33 (7 jaar ago)

   Heel leuk, geniet er vast van Gerda. Jij ook fijne feestdagen!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 4. Jennifer
  20 december 2014 at 13:10 (7 jaar ago)

  Kan het recept ook zonder eieren? Ik ben allergisch voor ei, zuivel en tarwe maar ei is vrij lastig te ontwijken in de bakafdeling vind ik. Heb je eventueel nog andere tips?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   20 december 2014 at 13:33 (7 jaar ago)

   Hi Jennifer,
   Je kunt het met no-egg (eivervanger) proberen, dat gebruiken veganisten ook. Ik zou nog even een geprakte rijpe banaan toevoegen. Maar durft echt geen garantie te geven dat ze dan lukken of net zo lekker zijn. Laat je nog even weten of het lukt?

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 5. Gea W
  20 december 2014 at 14:32 (7 jaar ago)

  Ziet er echt heerlijk uit! Dit soort recepten zijn erg fijn, ik ben nog aan het kijken hoe ik veel dingen moet aanpassen omdat ik nog niet zo lang glutenvrij en lactose vrij eet.

  Beantwoorden
 6. Veerle
  20 december 2014 at 18:15 (7 jaar ago)

  Yes!!! Eindelijk een oliebollen recept zonder gluten, lactose én suiker!! Ik ga dit zeker ook eens uitproberen! 🙂

  Beantwoorden
  • Veerle
   20 december 2014 at 18:17 (7 jaar ago)

   Nog even een vraagje: dat mixen, is dat met gewone kloppers of met een deeghaak?

   Beantwoorden
   • Focus On Foodies
    20 december 2014 at 18:21 (7 jaar ago)

    Leuk dat je het gaat proberen Veerle, laat je nog weten hoe je de oliebollen vond smaken ;-)? En goed dat je het vraagt; ik zou voor deeghaken gaan :-).

    Groetjes,
    Lianne

    Beantwoorden
 7. Gisele
  21 december 2014 at 17:57 (7 jaar ago)

  Ik heb ze gemaakt vandaag, had alles in huis. Ze zijn best zoet door de rozijnen, dus wij vonden die honing niet echt nodig. En ze zijn heerlijk! Ze moeten wel vrij lang bakken, langer dan ‘gewone’ oliebollen. Maar dit zijn dan ook geen meelballen, dit zijn lekkere oliebollen! 🙂

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   24 december 2014 at 10:26 (7 jaar ago)

   Hi Gisele,
   Wat super dat jullie ze gebakken hebben! En goed ook dat je zegt dat ze dus blijkbaar wat langer moeten; omdat ik nooit oliebollen heb gebakken, weet ik niet wat ‘ normaal ‘ is. Hele fijne dagen!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 8. Laleh
  22 december 2014 at 00:23 (7 jaar ago)

  Hoi,
  Ik vroeg mij af of je kleefrijstmeel nodig hebt of gewoon rijstmeel.

  Groetjes

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   24 december 2014 at 10:25 (7 jaar ago)

   Hi Laleh,
   Bij dit recept heb ik gewoon rijstmeel gebruikt, je hoeft niet per se kleefrijstmeel te gebruiken, maar dat is natuurlijk ook prima :-). Fijne dagen!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 9. Megan Kouwenberg
  22 december 2014 at 13:52 (7 jaar ago)

  Wat kun je gebruiken ipv amandelmeel?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   24 december 2014 at 10:24 (7 jaar ago)

   Hi Megan,
   Je kunt dan het beste zelf een meelmix maken, met bijv. rijstmeel, boekweitmeel en tapiocameel. Succes en fijne dagen!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 10. renatehoornstranate
  24 december 2014 at 01:29 (7 jaar ago)

  Ik kan geen zelfrijzend glutenvrij bakmeel vinden in Italie. kan ik dat met iets vervangen? ik maak zelf glutenvrije meelmix, zou ik daar iets aan toe kunnen voegen? ik wil ook zo graag oliebollen 🙂

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   24 december 2014 at 10:23 (7 jaar ago)

   Hi Renate,
   Ahhh! Jazeker, als je zelf een goede glutenvrije meelmix hebt en je gebruikt gewoon gist, dan moet het zeker lukken! Eet smakelijk vast en fijne dagen!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
   • Bonnie
    31 december 2015 at 15:31 (6 jaar ago)

    Ik heb helaas ook geen zelfrijzend bakmeel gevonden, maar ik heb er daarom bakpoeder (zakje van Dr Oetker) bij gedaan. Dat werkte erg goed en is ook glutenvrij!

    Bonnie

    Beantwoorden
 11. hanneke
  24 december 2014 at 06:18 (7 jaar ago)

  Zou het ook zonder gist kunnen?

  Beantwoorden
 12. Joyce
  24 december 2014 at 11:15 (7 jaar ago)

  Ik heb biologisch glutenvrij tarwemeel gebruikt ik had de andere niet kunnen vinden hier. WoW wat waren de bollen lekker zeg, de kinderen hebben er ook van gesmuld! Ik maak vandaag zeker nog een portie! 🙂

  Beantwoorden
  • Joyce
   24 december 2014 at 11:30 (7 jaar ago)

   Ik bedoel biologisch tarwemeel, oeps!

   Beantwoorden
 13. Jose
  30 december 2014 at 11:46 (7 jaar ago)

  Hoi!! Wij willen deze vandaag gaan maken maar hoeveel olie moet ik in de pan doen! Alleen een laagje om te bakken of… Ik hoor graag 🙂

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   30 december 2014 at 22:13 (7 jaar ago)

   Hi Jose,
   Ik heb een flinke wok gebruikt en 1 liter olie. De oliebollen moeten namelijk in ieder geval ‘drijven’ in het vet, dus slechts een laagje om ze in te bakken is niet voldoende. Succes en eet smakelijk ;-)!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 14. Natasja
  31 december 2014 at 14:07 (7 jaar ago)

  BLIJ BLIJ ….Ehhh… het zijn niet de buikpijn oliebollen die ik altijd weg vrat 🙂 maar deze zijn best meer dan OKEE !! Thanks en fijne jaarwisseling

  Beantwoorden
 15. Els
  31 december 2014 at 18:56 (7 jaar ago)

  Wat ben ik blij met je recept! Ik zit hier bulkend van de oliebollen uit te buiken voordat we op pad gaan. Ze waren zo lekker dat ik er meteen vier heb genomen.
  Heel benieuwd of ze morgen nog lekker zijn (normaal zijn veel glutenvrije dingen zo hard na een tijdje).
  Dank je voor het delen van je recept

  Beantwoorden
 16. Sylvia
  1 januari 2015 at 15:39 (7 jaar ago)

  De oliebollen zijn heerlijk!!! We misten alleen wel de rozijnen, die mag ik helaas niet eten, maar zonder waren ze ook heerlijk.

  Beantwoorden
 17. Neeltje
  11 november 2015 at 10:32 (6 jaar ago)

  Ik heb vanmorgen vroeg deze oliebollen gemaakt, omdat de kids op school vandaag een oliebol krijgen en ik ze een gezondere versie wilde meegeven. Ze zijn super geworden. Iedereen hier thuis vindt ze lekker. Een paar dingen heb ik anders gedaan. Zo heb ik de rasp van een citroen erbij gedaan in plaats van het sap. Ik kreeg zo een steviger beslag waar ik makkelijk balletjes van kon scheppen (voormaat golfbal). (Misschien kunnen ze groter maar ik had maar een ondiep laagje vet om ze in te bakken.) Verder heb ik de oliebollen in geurloze kokosvet gebakken.

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   28 november 2015 at 10:10 (6 jaar ago)

   Hoi Neeltje,
   Wat leuk dat je zelf bent gaan bakken! Goede tip om er citroenrasp bij te doen in plaats van citroensap. Kleiner formaatje is ook wel lekker he? Is het niet meteen zo’n hele maaltijd.
   Fijn dat ze zo lekker zijn geworden en leuk dat je het even liet weten.

   Groetjes
   Lianne

   Beantwoorden
  • Colleen
   19 december 2019 at 14:04 (2 jaar ago)

   Hoi, ik doe een dieet, ik mag veel niet.
   Maar ik mag dus ook geen gist. Kan je deze oliebollen maken zonder gist ? Of een andere oplossing ?

   Beantwoorden
 18. Sonja
  12 december 2015 at 12:50 (6 jaar ago)

  kun je ook melk gebruiken?

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   16 december 2015 at 10:19 (6 jaar ago)

   Ja hoor Sonja!
   Groetjes, Lianne

   Beantwoorden
 19. Kelly
  27 december 2015 at 15:03 (6 jaar ago)

  Lijkt me super lekker! Ga het zeker proberen een deze dagen! Kan je het deeg ook gewoon met je handen kneden? Ik heb geen keukenmachine.
  Groetjes Kelly

  Beantwoorden
 20. Sylvia
  28 december 2015 at 16:14 (6 jaar ago)

  Hallo, even een vraagje…ik wil de oliebollen graag maken met wat minder koolhydraten ivm zwangerschapssuiker. Is er een optie om het rijstmeel te vervangen door iets met een lagere koolhydraatwaarde? Bijv alleen amandelmeel en zelfrijzend bakmeel? Of gaat dit niet werken? En als ik de appel en rozijn weg laat? Of gaat dit ten koste van de smaak? Alvast heel hartelijk dank!!!

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   30 december 2015 at 14:16 (6 jaar ago)

   Hoi Sylvia,
   Oh dat is lastig. Je kunt het rijstmeel wel door amandelmeel vervangen, maar of de oliebol ook lekker wordt zonder appel en rozijnen vind ik lastig in te schatten. Het recept zou op zich moeten lukken, over de smaak kan ik niet zoveel zeggen. Ik ben geen arts of dietist en omdat je zwangerschapssuiker hebt, denk ik dat het toch verstandiger is omdat even bij de dietist te checken.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 21. Frieda
  30 december 2015 at 07:23 (6 jaar ago)

  Ik zou niet meer bakken, maar ze zien er zooooooo lekker uit, dat ik morgen toch maar aan de slag ga! Heb laatst in de Jumbo agave suiker op de kop getikt: heerlijke vervanger van poedersuiker.

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   30 december 2015 at 14:16 (6 jaar ago)

   Hahaha! Oeps, sorry Frieda ;-)!
   Geniet er in ieder geval van, veel bakplezier!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 22. Lies
  31 december 2015 at 22:45 (6 jaar ago)

  Ze zijn echt geweldig! Je had et snuitje van m’n dochter moeten zien zoooo blij was ze er mee!!!

  Kei bedankt voor t recept.

  Lies.

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   2 januari 2016 at 13:55 (6 jaar ago)

   Ach, wat ontzettend lief dat je dochter er ook zo blij mee was! Super leuk!
   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks op Glutenvrije oliebollen zonder suiker en zuivel

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.