zelf glutenvrije kibbeling maken

Glutenvrije kibbeling maken

Het is een beetje traditie bij mijn ouders; op zaterdag haalt mijn vader of moeder een broodje haring bij de visboer in het dorp. Dit doen ze al sinds ik me kan herinneren en sinds ik me kan herinneren vind ik haring niet lekker. De graatjes, bah! Waarvan iedereen dan zegt: ‘oh, maar bij haring proef je die niet’, maar zeker wel dat je die proeft! Haring is niet voor mij. En dus namen mijn lieve ouders voor mij altijd een bakje kibbeling mee in plaats van haring, want op kibbeling was ik helemaal verzot. Maar helaas, bijna geen enkele visboer heeft glutenvrije kibbeling in de aanbieding. Ik hoef het tegenwoordig niet meer iedere week te eten (not so healthy), maar met dit recept kun je eens in de zoveel tijd zelf glutenvrije kibbeling maken.

Ik was best een beetje huiverig of ze wel lekker zouden zijn, maar deze glutenvrije kibbeling is echt fantastisch lekker. Zelfs de BF, die natuurlijk ook even moest proeven, vond ze heerlijk en zei dat hij ze lekkerder vond dat de gewone kibbeling van de visboer. Nou, dat vond ik toch wel een heel mooi compliment.

zelf glutenvrije kibbeling maken

zelf glutenvrije kibbeling maken

zelf glutenvrije kibbeling maken

zelf glutenvrije kibbeling maken

Overigens wil ik in de toekomst ook nog experimenteren met een recept voor glutenvrije kibbeling wat je in de Airfryer kunt klaarmaken, zodat je niet meer hoeft te frituren. Daarvoor moet ik experimenteren met het beslag, want het beslag uit het huidige recept is (ben ik bang) te dun om in de airfryer klaar te maken. Leuke volgende uitdaging dus. En als er iemand is die toevallig al heeft geëxperimenteerd, wil ik je vooral vragen om je ervaringen met ons te delen!

Wat heb je nodig?

  • 250 gram glutenvrij meel (ik gebruikte Schär Mix C)
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 275 ml plantaardige melk
  • 500 gram kabeljauwfilet
  • 400 ml zonnebloemolie om te frituren

Viskruiden zelf maken

  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel selderijzout (of normaal zout)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • flinke snuf cayennepeper

En hoe maak je het?

  1. Snijd de kabeljauw filet in stukjes (niet te groot). Besmeer ze met je vingers met de viskruiden. Als de kruiden de kans krijgen om in te trekken, is de smaak lekkerder. Je kunt dit eventueel een uur of zelfs een dag van te voren al doen.
  2. Maak het beslag door de meel te mengen met eieren, bakpoeder en melk. Het wordt een soort pannenkoekenbeslag, maar dan iets dikker.
  3. Zet een diepe pan (bijv. wokpan) op middelhoog vuur met de zonnebloemolie. Test met een beetje pannenkoekenbeslag of de olie heet genoeg is om te frituren; het beslag blijft dan drijven.
  4. Wentel de visstukjes door het beslag met twee lepels, zorg dat de vis helemaal bedekt is. Laat voorzichtig in de olie glijden. Bak in ongeveer 6-8 minuten mooi goudbruin, laat de kibbeling dan uitlekken op een stuk keukenpapier.
  5. Serveer met homemade ravigottesaus.
zelf glutenvrije kibbeling maken

zelf glutenvrije kibbeling maken

Er zijn 9 reacties op Glutenvrije kibbeling maken

  1. Marlotte
    1 februari 2016 at 08:26 (4 jaar ago)

    Oeh yum, deze ga ik opslaan! Lijkt me heel erg lekker!

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      1 februari 2016 at 19:39 (4 jaar ago)

      Leuk Marlotte, ben benieuwd hoe je ze vindt :-)!

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      1 februari 2016 at 19:39 (4 jaar ago)

      Thanks!

      Beantwoorden
  2. Joke
    1 februari 2016 at 09:59 (4 jaar ago)

    Dankjewel, heel blij met het recept. Ik ga het beslist eens proberen. Groet Joke

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      1 februari 2016 at 19:38 (4 jaar ago)

      Ah leuk, mooi om te horen Joke! Laat dan vooral even weten hoe het heeft gesmaakt, dat vind ik super leuk!

      Groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  3. Karen
    1 februari 2016 at 19:36 (4 jaar ago)

    Wat bedoel je met plantaardige melk? Rijstmelk, sojamelk?

    Beantwoorden
    • Focus on Foodies
      1 februari 2016 at 19:37 (4 jaar ago)

      Hoi Karen,
      Klopt, je kunt gewoon een plantaardige melk naar keuze gebruiken, dus bijv. rijstmelk, sojamelk, amandelmelk….

      groetjes, Lianne

      Beantwoorden
  4. José
    1 februari 2016 at 22:12 (4 jaar ago)

    Geweldig, volgende week ga ik het proberen. Kan je nog een tip geven hoe ik een lekkere ravigottesaus maak?

    Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.