Glutenvrije-haverkoeken-suikervrij

Glutenvrije Haverkoeken zonder geraffineerde suikers

Wow, deze blog post is het 100ste artikel wat ik schrijf voor Focusonfoodies.nl, dat vind ik best een hele mijlpaal! Zul je natuurlijk net zien dat dit recept voor Glutenvrije Haverkoeken zonder geraffineerde suikers eigenlijk een super simpel receptje is. Aan de andere kant probeer ik de recepten altijd zo simpel en makkelijk mogelijk te houden. Ik ben vast niet de enige die helemaal duizelig wordt van een ellenlange ingrediëntenlijst? Ik gebruik natuurlijk wel ingrediënten die je niet altijd in de supermarkt kunt halen waardoor je een natuurwinkel zult moeten gaan ontdekken, maar als je een aantal basisspullen in huis hebt kun je de meeste van mijn recepten in een handomdraai maken.

100 blog posts. En dan te bedenken dat focusonfoodies.nl nog geen jaar oud is. Ik ben best een beetje trots op mijn ‘kindje’. Gelukkig is mijn wens helemaal uitgekomen en is mijn blog voor veel mensen echt een bron van inspiratie; dat was de reden waarom ik uiteindelijk ben begonnen. Super gaaf, en ik ben jullie ook reuze dankbaar voor alle waardevolle feedback, reacties en leuke berichten die ik tot nu toe heb mogen ontvangen. Dat waardeer ik, dank jullie wel!

Nu terug naar de Haverkoeken van vandaag. Zoals ik al zei is het echt een simpel recept, de meest simpele koekjes zelfs die ik tot nu toe maakte. Je hebt glutenvrije havermout of glutenvrije havervlokken nodig, bijvoorbeeld van Lieke is Vrij. Als je geen glutenallergie hebt kun je gewoon havermout uit de supermarkt kopen (deze bevat gluten).  De haverkoeken zijn heerlijk knapperig en als je ze in een luchtdichte trommel bewaart een aantal dagen houdbaar. Niet te lang bewaren, want er zit yoghurt in en dat blijft niet super lang goed.

Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze gezonde haverkoeken vinden! Oh, en aanstaande maandag is mijn verjaardag. Gewoon, zomaar ;-)!

Glutenvrije haverkoeken zonder geraffineerde suiker

Glutenvrije haverkoeken zonder geraffineerde suiker

Glutenvrije haverkoeken zonder geraffineerde suiker

Glutenvrije haverkoeken zonder geraffineerde suiker

Wat heb je nodig? (ongeveer 8 koeken)

 • 200 gram glutenvrije havermout of glutenvrije havervlokken, bijvoorbeeld van Lieke is Vrij
 • 1/2 theelepel baking soda
 • 35 gram kokosbloesemsuiker
 • 40 gram kokosolie
 • 140 gram plantaardige yoghurt of geitenyoghurt als je niet vegan/lactosevrij eet
 • snufje zout

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 170 graden

 1. Maal de havervlokken in een keukenmachine, als je die gebruikt. Doe anders de havermout in een kom. Hierbij de baking soda, kokosbloesemsuiker en het snufje zout.
 2. Smelt in een aparte kom de kokosolie. Doe dit bij de havermout, samen met de yoghurt.
 3. Meng goed. Het is een heel plakkerig deeg, dus je krijgt vieze handen. Maak van het deeg flinke, platte koeken van zo’n 10 cm in doorsnede.
 4. Bak ze in 20-30 minuten lekker bruin. Laat ze afkoelen, pas dan worden ze echt knapperig.
Glutenvrije haverkoeken zonder geraffineerde suiker

Glutenvrije haverkoeken zonder geraffineerde suiker

Er zijn 23 reacties op Glutenvrije Haverkoeken zonder geraffineerde suikers

 1. Mirjam
  18 januari 2014 at 09:57 (7 jaar ago)

  Gefeliciteerd alvast, mijn man is ook a.s maandag jarig. We gaan wokken bij een chinees, het enige restaurant waar ik bijna alles kan eten. Fijne dag maandag, ik ga je koekjes zeker maken: ik mag sinds pas weer een beetje melkproducten gaan eten dus hoef ik de yoghurt niet te vervangen. Gisteren heb ik een chocolatchipkoekje gemaakt met havermeel, rijstmeel, spelt, havervlokken, cacao en rauwe cacaonibs erg lekker alleen niet zo knapperig dus ik hoop dat die van jou wel knapperig zullen lukken.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   18 januari 2014 at 13:29 (7 jaar ago)

   Dankjewel Mirjam! Wat toevallig dat je man ook de 20ste jarig is, jullie ook alvast gefeliciteerd bij deze. Geniet van de chinees, fijn is dat he als je bijna alles kunt eten? Veel sushi ketens (Sumo bijv.) zijn ook steeds beter in het werken met allergieen. Vaak hebben ze een aparte glutenvrije kaart, zodat je alles zonder sausjes etc. krijgt. Heel fijn :-).
   Deze koeken zijn zeker knapperig. Heb je ook al de tarwevrije chocolate chip cookies geprobeerd die een paar weken geleden online zijn gekomen? Die zijn ontzettend knapperig en werkelijk lekkerder dan de chocolate chip cookies die ik vroeger in de supermarkt kocht.
   Veel plezier maandag!

   Beantwoorden
 2. Maaike
  18 januari 2014 at 10:01 (7 jaar ago)

  Jeej! Gefeliciteerd met je 100e blog! Op naar de volgende 100! 🙂

  Een beetje trots? Je mag best wel heel veel trots zijn!

  De haverkoeken lijken me heerlijk!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   18 januari 2014 at 13:23 (7 jaar ago)

   Haha dankjewel! Absoluut, de volgende 100 moet in 2014 zeker lukken.

   Beantwoorden
 3. Ettjen
  18 januari 2014 at 10:55 (7 jaar ago)

  Hmm, alleen jammer van de yoghurt! Ik ben een absolute yoghurthater, dus alleen al het idee dat er yoghurt in zit, spreekt me niet aan. Zou ik die yoghurt door iets anders kunnen vervangen?

  Verder is het fijn om je blog te volgen, gewoon om te lezen dat er ook andere mensen zijn die allerlei ‘gewone’ producten niet mogen of willen eten, als aanmoediging om door te gaan met een gezonde levensstijl.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   18 januari 2014 at 13:25 (7 jaar ago)

   Jammer, haha, soms heb je dat nu eenmaal! Je kunt het proberen met wat amandelmelk en kokosmelk, minder in verhouding want anders wordt het sowieso te waterig. Maar dat is echt maar een idee, zou goed kunnen dat ze dan echt niet lukken. Super leuk om te horen dat je Focus on Foodies zo volgt, dankjewel daarvoor :-)!

   Beantwoorden
 4. Sylvia
  18 januari 2014 at 13:06 (7 jaar ago)

  Super hoor, al je honderdste blog. Ik ben al fan van je blog vanaf de dag dat je begon en nog steeds inspireer je mij. Je mag er heel erg trots op zijn en ga zeker zo door, dan kan je nog veel mensen helpen met lekkere recepten, als je denkt dat je nog maar weinig lekkers kan eten omdat je last hebt van allergieën en voedsel intoleranties.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   18 januari 2014 at 13:30 (7 jaar ago)

   Wat een lief bericht, dank je wel Sylvia. Heel erg leuk om te horen en ik ga zeker mijn best doen om dit jaar en komende jaren te blijven inspireren!

   Beantwoorden
 5. hilbert post
  18 januari 2014 at 16:09 (7 jaar ago)

  hoi, fijn om je blog te ontvangen. Ik kook voor groepen die steeds meer gezond willen eten. Zelf eet ik alles, dus is het erg wennen en zoeken om voor al die aparte dieten te koken. Jouw blog geeft inspiratie. Je hebt het over een soort basislijst van ingredienten uit een natuurwinkel. Heb je zo’n lijst? Zou makkelijk zijn, kan ik in een keer boodschappen doen. groetjes, hilbert

  Beantwoorden
 6. Suzanne Jurka
  20 januari 2014 at 20:01 (7 jaar ago)

  ik maak deze zonder de yoghurt en voeg de dubbele hoeveelheid kokosolie toe (dus +/- 80 tot 100gr)en 4 eetlepels water toe en als je extra zoet wil nog 3 druppels stevia echt super simpel oh ja deze gaan ongeveer 20 min in de oven.

  Beantwoorden
 7. astrid
  25 januari 2014 at 10:46 (7 jaar ago)

  ik heb die koekjes gemaakt, smaak is heerlijk alleen absoluut niet knapperig! Hoe krijg ik dat voo relkaar, oven warmer, langer erin?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   25 januari 2014 at 20:16 (7 jaar ago)

   Hoi Astrid,
   Vreemd dat ze niet knapperig zijn geworden. Iedere oven is anders, dus het kan zijn dat ze in jouw oven iets langer of op hogere temperatuur gebakken moeten worden. Zolang ze niet té bruin worden, zou ik ze volgende keer nog 3-5 minuutjes langer laten bakken. Groetjes, Lianne

   Beantwoorden
 8. iris
  29 januari 2014 at 20:48 (7 jaar ago)

  Ze zijn heerlijk! Deze versie en de versie zonder yoghurt al meerdere keren gemaakt en nu net van een restje deeg een bramen/aardbeien crumble gemaakt ook heel erg lekker!!!!!

  Beantwoorden
 9. Pleun
  5 februari 2014 at 15:55 (7 jaar ago)

  Kun je het kokosbloesemsuiker vervangen door iets? zonder dat ze hun knapperigheid verliezen?

  Beantwoorden
 10. Jennifer Hanselaar
  17 maart 2014 at 12:46 (7 jaar ago)

  Net de koekjes gemaakt, en yummm wat zijn ze lekker!! Ik ben sinds kort suiker en glutenvrij en dit zijn mijn eerste koekjes. Zeker een recept wat bij mij onder de favorieten blijft!!

  Beantwoorden
 11. Fen
  11 september 2014 at 22:25 (6 jaar ago)

  De koekjes smaken heerlijk, maar zijn eigenlijk ook helemaal niet knapperig.
  Gebruik jij heteluchtoven?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   16 september 2014 at 10:46 (6 jaar ago)

   Hi Fen,

   ik gebruik een hele simpele combimagnetron, maar het kan zijn dat ze bij een ander type oven net wat langer nodig hebben of op warmere temperatuur gebakken moeten worden. Zelf bak ik ook weleens wat in de enorme heteluchtoven van mijn ouders en de baktijden verschillen soms wel wat.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 12. Astrid
  13 september 2014 at 07:17 (6 jaar ago)

  Ik vond ze ook niet knapperig maar maak nu de koek als een grote plak, maak hem zo dun mogelijk! Oven op 175 graden en dan 35 min. in de oven. Zeker de rand is dan lekker knapperig!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   16 september 2014 at 10:51 (6 jaar ago)

   Hi Astrid,

   Bedankt voor je reactie; hoe dunner je de koeken maakt, hoe knapperiger ze inderdaad zijn!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 13. Elina
  17 december 2014 at 22:19 (6 jaar ago)

  De koeken zitten nu in de oven. Ik heb ze gemaakt met provamel vanille, want daar had ik nog een restje van. Daar zit wel wat suiker in. Het beslag was heel erg lekker, dus ik ben benieuwd naar het resultaat!

  Beantwoorden
 14. Marjorie
  23 maart 2015 at 14:09 (6 jaar ago)

  Heb de haverkoekjes zojuist gemaakt en ze zijn een succes! Ik heb het deeg van 150 gr havervlokken en 50 gr gemalen kokos gemaakt en daarnaast kaneel en rozijnen toegevoegd. Net een half uurtje uit de oven en mijn man en mijn moeder hebben al meer dan de helft opgegeten 🙂

  Beantwoorden
 15. Olga Wauben
  6 augustus 2015 at 11:20 (6 jaar ago)

  Ze waren gisteren heerlijk. Heb ze koud in een trommel gedaan en nu zijn ze zacht endus niet zo lekker meer. Hoe bewaar jij ze ?
  groetjes
  Olga

  Beantwoorden
 16. Vivi
  3 mei 2016 at 22:08 (5 jaar ago)

  Heerlijk! Ik heb er nog amaranth- en boekweitvlokken met maple sirup en een beetje honing en kaneel. Griekse joghurt en smullen maar! Top recept! ??

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.