glutenvrije focaccia met mozzarella en kruiden

Glutenvrije focaccia met mozzarella, ui en olijven

Door Reny – Okee, stel je even voor…. Een warme zomerdag, en een spontane bbq in de tuin. Met vrienden, of familie, lekker buiten eten in het late middagzonnetje. Ik hou ervan hoor! Spontaan de wijn op tafel, en natuurlijk mogen de lekkere hapjes dan niet ontbreken. Ik maak dan heel graag deze glutenvrije focaccia met mozzarella, ui en olijven klaar. De ingrediënten heb ik standaard in huis, en als ik al een beetje van tevoren weet dat we lang buiten zitten, dan zet ik in de middag mijn deeg alvast klaar. Later op de middag doet de oven dan zijn werk, en ik weet mijn familie en vrienden keer op keer te verrassen met dit lekkere broodje!

Zal ik mezelf eerst nog maar even voorstellen? Misschien ken je me al wel, maar mocht dat niet zo zijn dan is het wel zo netjes als ik even wat over mezelf vertel. Ik ben Reny en ik blog over eten op Mind Your Feed. Ik blog over lekker eten, want ik vind het belangrijk dat je kunt genieten van eten. En in mijn gerechten kies ik zoveel mogelijk voor pure, natuurlijke ingrediënten, zodat je ook echt wat gezonds binnenkrijgt.

Mijn recepten zijn makkelijk, snel en niet altijd standaard. Ik wil je vooral inspireren om lekker zelf aan de slag te gaan in de keuken en ik wil je laten zien dat lekker en gezond prima samen gaan. Oh, en dat koken ook helemaal niet moeilijk is! Net als Lianne reageren mijn darmen niet zo goed op tarwe, dus kies ik regelmatig voor helemaal glutenvrij. Glutenvrije meelmix heb ik dan ook standaard in huis, want daar bak je de lekkerste broodjes mee.

glutenvrije focaccia met mozzarella en italiaanse kruiden

glutenvrije focaccia met mozzarella en italiaanse kruiden

glutenvrije focaccia vegetarisch met ui en kruiden

glutenvrije focaccia (vegetarisch) met ui en kruiden

glutenvrije focaccia met mozzarella kruiden en olijven

glutenvrije focaccia met mozzarella kruiden en olijven

Goed, die glutenvrije focaccia met mozzarella, ui en olijven dus… Ik proefde deze combinatie voor het eerst in Italië, mijn favo vakantieland. Als ik daar bij de bakkerij sta, en ik al die stukken focaccia zie liggen, dan kan ik altijd maar moeilijk kiezen hoor! Vandaar dat ik nog maar een keer aan de slag ben gegaan met dit rustieke brood. Ik maakte ook nog een versie met speltbloem en tomaatjes en mozzarella, het recept daarvan vind je op mijn blog:

Wat heb je nodig?
Voor 1 focaccia

 • 300 gr glutenvrije broodmix
 • 200 ml lauwwarm water
 • 10 gr droge gist (+2 el water)
 • 1 el olijfolie
 • snuf zout

Voor de topping:

 • 1 grote (zoete) ui
 • 10 groene olijven
 • 100 gr mozzarella
 • verse tijm
 • peper
 • zout
 • olijfolie

Nodig: deegkom, bakpapier, bakplaat

En hoe maak je het?

 1. Doe de glutenvrije broodmix in een deegkom en voeg hier het zout alvast aan toe. Meng in een klein glaasje de gist met 2 el water tot een papje en doe deze bij de mix. Voeg nu ook de olijfolie en het water toe. Meng eerst met een houten lepel goed door.
 2. Bestuif je handen met wat (glutenvrije) bloem en kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Bestuif ook het werkblad met wat bloem en kneed het deeg op het werkblad nog even verder.
 3. Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier. Leg de deegbal op het bakpapier en druk en rol nu met je handen uit tot een brood. Ik maakte een rechthoekig brood, maar je kunt natuurlijk alle vormen maken. Zorg dat het midden van het brood iets verdiept is, dat doe je door daar net even wat harder te duwen op het deeg. Zo krijg je een opstaand randje bij het brood.
 4. Nu heb je even geduld nodig, want het deeg mag rijzen. Bedek het deeg met een vochtige theedoek en laat ongeveer 40 minuten rustig staan.
 5. Is het deeg klaar, dan kun je gaan beleggen. Snij de ui in ringen en leg deze als eerste op het midden van het deeg (dus laat de randen vrij). Druk ze iets in het deeg.
 6. Snij de olijven in plakjes en verdeel deze over de focaccia. De mozzarella snij je in dunne plakken en verdeel je als laatste over het brood. Zorg dat de focaccia overal bedekt is met mozzarella.
 7. Strooi tot slot nog wat peper, zout, verse tijm en een flinke scheut olijfolie over het brood.
 8. Schuif nu voor 35 – 40 minuten de oven in. (Schenk de wijn alvast in, en) genieten maar!

Wil je meer zien van Mind Your Feed, volg mij dan ook op Facebook: https://www.facebook.com/mindyourfeedNL/

glutenvrije focaccia met mozzarella en kruiden

glutenvrije focaccia met mozzarella en kruiden

Er zijn 3 reacties op Glutenvrije focaccia met mozzarella, ui en olijven

 1. Marleen
  22 juni 2016 at 13:08 (5 jaar ago)

  Klinkt goed! Welk broodmix heb je gebruikt?

  Beantwoorden
 2. Monique
  8 juli 2016 at 07:35 (5 jaar ago)

  Kan ik de glutenvrije mix ook 1op1 vervangen met speltmeel?

  Beantwoorden
 3. Sabine van Pelt
  1 oktober 2017 at 18:41 (4 jaar ago)

  Hoe hoog heb je je oven staan? Want dat kan ik niet vinden in jouw recept….

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.