Glutenvrije en Rauwe Fruit Taart

Glutenvrije en Zuivelvrije Fruit Taart

In mijn omgeving weet men van mij dat ik met enige regelmaat de keuken induik, wat aan pruts met potten en pannen en dan soms met een gil uitroep dat ik het beste taartje tot nu toe heb gebakken. Dat is namelijk al meerdere malen voorgekomen, ook op Twitter en terecht vroegen mensen zich af dat ik niet steeds kan zeggen dat dit weer ‘het lekkerste ooit is’. Toch wel, want in de overtreffende trap ben ik als beginnend foodblogger en bakker mijzelf steeds aan het verbeteren en deze Glutenvrije en Zuivelvrije Fruit Taart is toch écht het lekkerste taartje wat ik tot nu toe heb gemaakt. Gelukkig waren meer mensen uit het proef panel het met me eens en staat deze creatie ook bij hen met stip op plaats 1.

Glutenvrije en Rauwe Fruit Taart

Voor dit heerlijke taartje hoef je de oven niet eens te gebruiken. Taarten bakken in tijden van crisis, zo kun je het ook noemen. Dat zeg ik uiteraard met een dikke knipoog, want ik weet dat een roomboter cake vast goedkoper te maken is. Maar die is bij lange na niet zo gezond als dit taartje van fruit en noten. Want dat is eigenlijk het enige wat je ervoor nodig hebt, naast een beetje kokosolie. De kokosbloesemsuiker kun je, denk ik, ook weglaten en dat ga ik zelf de volgende keer ook even proberen. Door de dadels, bosbessen en noten is het taartje al heerlijk zoet van zichzelf. Wil je dus ook liever geen kokosbloesemsuiker gebruiken, probeer het dan eens weg te laten.

De laatste tijd krijg ik om mij heen nogal wat commentaar over suiker. Dat een banaan niet suikervrij is, want er zit fruitsuiker in. Dat een koekje met een snufje kokosbloesemsuiker niet suikervrij is. Natuurlijk is het aan jou om te bekijken wat je wel of niet suikervrij vindt. Ik vind fruitsuikers wel degelijk suikers, maar niet vergelijkbaar met witte, geraffineerde suiker. Hetzelfde geldt voor kokosbloesemsuiker, wat eigenlijk gedroogde nectar is en vrijwel ongeraffineerd. Indien dit met mate wordt gebruikt is het een uitstekende vervanger van kristalsuiker. Let wel, mijn verdere eetpatroon is volledig suikervrij. Je lichaam heeft ook suikers nodig, dus indien ik geen fruitsuikers (of af en toe wat kokosbloesemsuiker) zou eten, komt je lichaam weer tekort. Nogmaals, deze keuzes en overtuigingen maakt ieder voor zich. Maar binnen mijn ideeën van een suikervrij bestaan zie ik een stukje fruit niet als gelijk aan een klontje kristalsuiker. Ik ben benieuwd hoe jullie hier over denken.

Dit taartje is dus heel simpel volledig suikervrij te maken en bevat sowieso geen geraffineerde suikers. Daarnaast is het veganistisch, glutenvrij, tarwevrij en zuivelvrij. Door de heerlijk zoete smaak kun je ‘t echt aan iedereen voorschotelen en ik denk dan ook dat het voor verjaardagen een heel geschikt baksel is. Ik denk dat iedereen verbaasd zal zijn over hoe een taartje zo lekker en gezond tegelijk kan zijn.

Heel veel (eet) plezier met dit heerlijke receptje en ik ben erg benieuwd naar jullie reacties!

P.s. Ik maakte 2 kleine taartjes van 12cm, maar voor een verjaardag kun je er ook een grotere taart van maken, ongeveer 18cm.

Wat heb je nodig?

1 Springvorm van 18cm, of 2 van 12cm

Voor de bodem

 • 100 gram Medjool dadels
 • 75 gram amandelen
 • snufje zoutVoor de topping
 • 160 gram ongezouten cashewnoten
 • sap van 1/2 tot 1 citroen (proef de vulling even, naar smaak meer citroen)
 • 2 theelepels vanille extract
 • 65 gram kokosolie
 • 25 gram kokosbloesemsuiker
 • 150 gram bosbessen

En hoe maak je het?

 1. Doe de dadels (zonder pit) en amandelen in een sterke keukenmachine met een snufje zout en maal fijn. Dit giet je in de springvorm en druk dit goed aan; dit is je bodem.
 2. Verwarm in een los bakje even de kokosolie en doe alvast alle overige ingredienten (behalve de bosbessen) in de keukenmachine. Giet er de kokosolie bij en zet aan. Doe dan ⅔ van dit mengsel in de springvorm; dit vormt de tweede laag van de taart.
 3. Doe daarna de bosbessen bij de overige ⅓ van de vulling en zet weer aan. Dit vormt je laatste, paars-rode laag. Voeg dit toe en dek de taart af. Je kunt deze in de vriezer bewaren, haal de taart 30 minuten voor serveren uit de vriezer om op temperatuur te laten komen.Glutenvrije en Rauwe Fruit Taart

Er zijn 48 reacties op Glutenvrije en Zuivelvrije Fruit Taart

 1. Eva
  17 augustus 2013 at 12:36 (8 jaar ago)

  Ben het helemaal eens met je suiker stelling! Zo doe ik het ook. Ga het taartje maken lijkt me heerlijk!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   18 augustus 2013 at 12:28 (8 jaar ago)

   Leuk dat je ‘m ook gaat maken Eva, geniet er vast van!

   Beantwoorden
 2. Simone
  17 augustus 2013 at 15:10 (8 jaar ago)

  Ja ben het absoluut met je suikerstelling eens. Tuurlijk is fruit technisch ook suiker maar staat in geen verhouding tot kristal suiker. Je taart ziet er waanzinnig uit en ga hem zeker maken! Ben nu net blauwe bes citroen muffins aan het bakken maar misschien morgen!!

  Beantwoorden
 3. Annemarie
  17 augustus 2013 at 15:14 (8 jaar ago)

  Even een vraagje, doe je de cashewnoten bij stap 1 of 2? Omdat er bij stap 1 ‘noten’ staat een Ik twijfel daardoor of er wel cashewnoten door de vulling moeten.
  Ik ben het overigens ook helemaal eens met hoe je over suiker denkt.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   17 augustus 2013 at 15:29 (8 jaar ago)

   Hi Annemarie,
   Dat was een typfoutje, sorry voor de onduidelijkheid. De cashewnoten vormen de ‘vulling’, en de amandelen samen met de dadels de bodem. Hopelijk lukt het je nu :-), heel veel (eet) plezier!

   Beantwoorden
 4. Annemarie
  17 augustus 2013 at 20:07 (8 jaar ago)

  Bedankt voor je reactie. Taartje inmiddels gemaakt en geproefd. Ik vond het echt heel erg zuur. Ik heb precies het recept gevolgd en twee citroenen uitgeperst maar was kennelijk teveel. Verder geen suiker gebruikt en dat mis ik ook niet. Smaak is verder wel lekker.
  Bedankt voor je recept!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   18 augustus 2013 at 10:40 (8 jaar ago)

   Hi Annemarie,
   Leuk dat je het recept inmiddels al hebt gemaakt! Heb van meer mensen gehoord dat 2 citroenen wat zuur wordt, dus heb het in het recept naar 1 citroen aangepast. Mijn citroenen waren wat kleiner en ouder, en heb het idee dat die wat ‘zoeter’ waren. Mijn anti-citroen moeder heeft er namelijk niks van gemerkt en die trek normaal meteen zo’n zuur mondje als ergens citroen in zit 😉 Hoop dat het als nog lekker is, en volgende keer toch maar iets minder citroensap.
   Liefs,
   Lianne

   Beantwoorden
 5. Marloes
  17 augustus 2013 at 22:32 (8 jaar ago)

  Ziet er erg lekker uit. Deze ga ik een keer proberen!

  Beantwoorden
 6. thamar
  17 augustus 2013 at 23:25 (8 jaar ago)

  Lijkt me heerlijk, ik heb net wen kilo beamen geplukt;) uit de natuur, zouden die de bosbessen kunnen vervangen denk je?

  Deze komt op mijn verlanglijstje! Complimenten.

  Liefs thamar

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   18 augustus 2013 at 12:31 (8 jaar ago)

   Hi Thamar,
   Dankjewel voor je leuke reactie :-)!
   Wat heerlijk, vers geplukte bramen! Die kun je zeker gebruiken! Wel zou ik even proeven voor je de laag in de vorm doet. In mijn hoofd zijn bramen iets minder zoet dan bosbessen, dus misschien moet je dat een beetje compenseren.

   Liefs, Lianne

   Beantwoorden
 7. rianne
  18 augustus 2013 at 10:12 (8 jaar ago)

  Heb de taart gemaakt, maar met minder citroen. Was hartstikke lekker! Dank voor het recept.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   18 augustus 2013 at 12:33 (8 jaar ago)

   Fijn, dankjewel voor je reactie!
   Heb de hoeveelheid citroensap in het recept wat aangepast; ik denk dat mijn citroenen kleiner en minder zuur waren… Té zuur is niet de bedoeling inderdaad 😉

   Groetjes, Lianne

   Beantwoorden
 8. Gwen
  18 augustus 2013 at 21:37 (8 jaar ago)

  Bet taartje is overheerlijk!!! Ik heb er wel maar 1 citroen ingedaan. Het s van twee leek me nogal veel. Superbedankt voor het heerlijke recept!

  Beantwoorden
 9. charlot
  19 augustus 2013 at 20:32 (8 jaar ago)

  Lekker! Lijkt op de raw cashew dreamcake van my new roots! Blijft ook een van mijn favorieten.

  Beantwoorden
 10. Suzanne van Laar
  20 augustus 2013 at 23:23 (8 jaar ago)

  dit taartje eet je dan toch in 1 keer alleen op….? ik kan die verleiding toch niet weerstaan als hij klaar is!!! te lekker!!

  Beantwoorden
 11. Laura
  21 augustus 2013 at 11:08 (8 jaar ago)

  Oh wauw wat ziet dit er lekker uit, als ik me dit weekend verveel weet ik wat ik ga maken 🙂

  Beantwoorden
 12. Mieneke
  22 augustus 2013 at 17:26 (8 jaar ago)

  Hi,

  Vraagje: als je de amandelen voor de bodem in de mixer doet kan je dan niet ook amandelmeel gebruiken?

  Ben het trouwens ook eens met je suiker-stelling!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   23 augustus 2013 at 21:47 (8 jaar ago)

   Ja hoor Mieneke, je kunt zeker ook amandelmeel ipv gewone amandelen gebruiken. Ik gebruik zelf verse amandelen omdat ik dit lekkerder vind 😉

   Beantwoorden
 13. Elly v. Leeuwen
  23 augustus 2013 at 21:18 (8 jaar ago)

  Hallo
  Wat voor keukenmachine gebruik. Het cashewmengsel kreeg ik niet homogeen olie en sap kreeg ik niet gemengd.
  Groet elly

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   23 augustus 2013 at 21:52 (8 jaar ago)

   Hi Elly,
   Ik gebruik een oude Tefal keukenmachine, en ben zelfs hard op zoek naar een vervanger 😉 Dus mijn keukenmachine is niet extreem krachtig, vreemd dat het de noten en sap bij jou niet willen mengen. Wat als je eerst de noten maalt in de keukenmachine en dan gewoon het citroensap er goed door mengt met een vork? Succes!
   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 14. Nicoliene
  28 augustus 2013 at 11:36 (8 jaar ago)

  Jij gebruikt vaak vanille extract en dus ben ik daar ook naar op zoek gegaan. Ik heb verschillende soorten kunnen vinden die in 3 groepen op te delen zijn: natuurlijk extract waar suiker aan toegevoegd is en €22,95 kost, kunstmatig extract met kleurstoffen en kunstmatig extract waar alcohol aan toegevoegd is. Wat gebruik jij?

  Beantwoorden
 15. Kathleen
  30 augustus 2013 at 01:09 (8 jaar ago)

  Ziet er lekker uit! Ik ga het zeker eens proberen! Kan ik de dadels misschien vervangen door iets anders? Ben niet zo gek op dadels…

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   31 augustus 2013 at 09:59 (8 jaar ago)

   Je zou het eens met vijgen kunnen proberen, maar die hebben niet het plakkerige van dadels. Heb je dadels wel eens in zo’n taart geproefd? De smaak is dan heel anders dan dat je een losse dadel eet. Misschien moet je het eens proberen en vind je het toch lekkerder dan je dacht 😉

   Beantwoorden
 16. nanda
  16 september 2013 at 08:00 (7 jaar ago)

  Hij staat in de vriezer…nou ja wat er nog van over is dan, erg lekker hoor !!

  Beantwoorden
 17. nanda
  16 september 2013 at 08:00 (7 jaar ago)

  o ja zonder de suiker trouwens, was zoet genoeg.

  Beantwoorden
 18. Chantal
  22 september 2013 at 16:11 (7 jaar ago)

  Inmiddels heb ik je taartje al 2 x gemaakt, zo super lekker!! alleen steeds verkleuren mijn bessen en wordt de bovenkant een beetje bruin. Op jouw foto ziet het taartje er super mooi paars uit, bij mij helaas niet. Heb je tips?

  Beantwoorden
 19. Danny
  21 oktober 2013 at 12:50 (7 jaar ago)

  Ik heb de taart zaterdag gemaakt voor de verjaardag van mijn vriendin(samen paleo). Alleen hadden wij alleen een springvorm van 20 centimeter, en ik was niet zo slim om dan maar wat meer ingerdienten te doen… Werd een beetje laag dus. Toen maar spontaan nog een tweede gemaakt, die ook gelijk iets beter lukte (mooi gladde bovenkant)

  De bosbessen verkleurden wel heel snel naar bruin, dus het zag er niet heel smakelijk uit, maar iedereen ( 9 personen, allemaal non-paleo bezoek) vond hem lekker.

  Beantwoorden
 20. Manon
  23 oktober 2013 at 08:48 (7 jaar ago)

  Ik heb wel fruitsuikers nodig! Anders krijg ik last van mijn bloedsuikerspiegel. Snoep, koek met geraffineerde suikers vind ik totaal iets anders. Fruit komt uit de natuur en kan ook goed zijn! Het taartje ga ik ook eens maken! Lijkt op t taartje van Rens Kroes!

  Beantwoorden
 21. Joanna Janssen
  13 november 2013 at 00:48 (7 jaar ago)

  Men kan ook verse, evt. biologische vanille stokjes gebruiken. De bonen open snijden en vervolgens de binnenkant eruit schrapen en gebruiken!

  Beantwoorden
 22. Thea Sanders
  22 november 2013 at 15:09 (7 jaar ago)

  Op eet goed, voel je goed staat hoe je zelf vanille extract kunt maken. Ik heb het zelf gemaakt, lekker en goedkoop. Groetjes, Thea

  Beantwoorden
 23. Kristel
  29 maart 2014 at 16:03 (7 jaar ago)

  Ik heb m zojuist gemaakt, alleen 2/3 van de mix daarmee kreeg ik de bodem niet bedekt (18 cm) dus heb de bosbessen door het hele mengsel gedaan, erg benieuwd hoe het smaakt kan niet wachten om te proeven!

  Beantwoorden
 24. Lies
  8 augustus 2014 at 12:47 (7 jaar ago)

  Gemaakt! Met zelfgeplukte bramen en boter ipv kokosolie, en 1 citroen :). Het was heerlijk! Alleen plakte de onderste laag niet zo goed. Benieuwd hoe dat wat beter kan. Enne…met bramen wordt de bovenlaag niet bruin. Fijn recept!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   8 augustus 2014 at 17:13 (7 jaar ago)

   Hi Lies,

   Super leuk dat het zo goed smaakt! Als de bodem niet goed genoeg plakte kan het zijn dat de dadels niet genoeg zacht vruchtvlees hadden. Heb je medjoul dadels gebruikt? Anders een paar extra toevoegen, of eventueel een klein eetlepeltje gesmolten kokosolie de volgende keer :-).

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
   • lies
    11 september 2014 at 12:24 (6 jaar ago)

    Medjool gaat inderdaad beter.toprecept dit. Makkelijk vooraf snel klaar te maken, leuke aantrekkelijke kleineronde taartvormpjes maken het nog appetijtelijker.inmiddels een vaste topper in mijn collectie. Bezoek is steevast onder de indruk enne…..het vultbehoorlijk. Met 1 klein taartje hebben we ruimschootsgenoegvoor 4p. Dessert.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
     16 september 2014 at 10:45 (6 jaar ago)

     Hi Lies,
     Leuk om te serveren bij bezoek he? Het ziet er ook zo lekker uit ;-)! Fijn dat het taartje zo goed in de smaak valt!

     Groetjes,
     Lianne

 25. judith
  19 september 2014 at 11:09 (6 jaar ago)

  Kan je ook hazelnoten gebruiken in plasts van de amandelen of de cashewnoten of van mij part in plaats van allebei? Daar heb ik namelijk een heleboel van. Verder lijkt hij mij heerlijk

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   21 september 2014 at 12:08 (6 jaar ago)

   Hi Judith,

   Ik zou het gewoon proberen!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
   • judith
    21 september 2014 at 12:11 (6 jaar ago)

    Gaan we dat gewoon doen jullie horen het wel

    Beantwoorden
 26. Iep Fink-Maclaine Pont
  4 oktober 2014 at 17:08 (6 jaar ago)

  Super lekker! Ik heb hem nu een keer met frambozen gemaakt en een keer met frambozen en bramen. Vraagje: hor komt jouw middenlaag op de foto zo mooi wit? Bij mij heeft die pindakaas kleur…

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   4 oktober 2014 at 21:46 (6 jaar ago)

   Hi Iep,
   Ik hoor van meer mensen dat de middenlaag bij hen niet zo mooi wit blijft; geen idee waardoor deze bij mij dan ‘witter’ is dan bij anderen. Ik gebruik gewoon normale cashewnoten. Ach, zolang de smaak maar goed is dan toch?

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
   • Iep
    2 juni 2015 at 20:53 (6 jaar ago)

    Hij is goddelijk! En mijn man vindt hem niet goddelijk, dus meer voor mij, whoehahaha!

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
     6 juni 2015 at 06:10 (6 jaar ago)

     Haha kijk, zo moet je het zien ;-)!

 27. Nicole
  21 november 2014 at 19:07 (6 jaar ago)

  Hoi Lianne,

  Wat een topsite! Ik haal hier heel veel lekkere recepten vanaf om zelf te maken.
  Nu heb ik een vraagje aan je. Ik doe mee met een bakwedstrijd. Ik moet een taart bakken, binnen twee uur, e-nummer vrij en vrij van geraffineerde suiker. Is deze fruittaart hier geschikt voor? Ik zoek een beetje een luxe taart, ik wil niet aankomen met een eenvoudige cake natuurlijk. Beetje indruk maken 😉

  Mijn vraag is hoelang de taart in de vriezer moet?
  En of dit een goed recept is dat voldoet aan de eisen.

  Ik zag ook je clafoutis-bramen taart, tussen deze twee zit ik nog te twijfelen. Heb jij tips?

  Groetjes Nicole

  Beantwoorden
 28. Millie
  3 februari 2015 at 16:04 (6 jaar ago)

  Kun je ook diepvriesfruit gebruiken voor dit recept?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   6 februari 2015 at 18:58 (6 jaar ago)

   Hi Millie,
   Ja hoor dat kan ook, wel goed laten ontdooien en uitlekken.
   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
   • Judy de Koningh
    12 februari 2015 at 22:48 (6 jaar ago)

    Ja daar ben ik ook erg benieuwd naar! Ik wil er graag een met aardbeien maken, maar vers koop je die niet op dit moment 😉

    Beantwoorden
 29. audrey
  6 februari 2015 at 17:04 (6 jaar ago)

  moet het taartje perse in de vriezer of kan je het ook gewoon een nacht in de koelkast zetten?
  groetjes Audrey

  Beantwoorden
 30. Ellis
  4 augustus 2016 at 12:25 (5 jaar ago)

  Hoi! Hoe kan ik de ingredienten aanpassen naar een springvorm van 26cm?

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.