Glutenvrije en Suikervrije Vakantie Voorbereidingen

Glutenvrije en Suikervrije Vakantie Voorbereidingen

Al eerder schreef ik een blogpost over hoe je op vakantie vast kunt houden aan een glutenvrij en/of suikervrij eetpatroon. Ik legde vooral uit welke type voeding je in hotels of restaurants beter kon laten staan en ook op welke dingetjes je moet letten (is vlees bijvoorbeeld gepaneerd?). Vandaag wil ik juist focussen op de glutenvrije en suikervrije vakantie voorbereidingen die je voorafgaand aan je vakantie alvast kunt doen. Daarom neem ik met jullie de voorraad door die ik voor mijn vakantie naar Griekenland mee neem.

Allereerst wil ik nogmaals benadrukken dat ik tarwevrij eet en dat niet alle voeding die ik meeneem daarom direct ook glutenvrij is. Dit zet ik er dan uiteraard even bij. Je kunt de voeding die ik meenam in grofweg 3 categorieën indelen, namelijk ontbijtproducten, basis producten en tussendoortjes/lunch.

Glutenvrije en Suikervrije Vakantie Voorbereidingen

Glutenvrije en Suikervrije Vakantie Voorbereidingen

Ontbijtproducten:

Het ontbijtje waar je mij altijd voor wakker kunt maken is Overnight Oats. Op de site heb ik 3 wat uitgebreidere recepten staan, maar voor op vakantie neem ik spulletjes mee voor een simpele versie van de Overnight Oats. Daarvoor heb ik gekocht:

* Havervlokken (let op, die zijn niet altijd glutenvrij. Je kunt wel speciale glutenvrije havervlokken kopen bij de bio winkel)

* Cacao nibs

* Kokosrasp

* Gebroken lijnzaad

Hiermee kun je een heerlijk ontbijtje maken. Ter plekke haal ik dan sojamelk of een andere plantaardige drink. ‘s Avonds zet ik een kom klaar met havervlokken, cacao nibs, kokosrasp, lijnzaad en sojamelk en dek de kom af met wat folie.’s Ochtends heb je een heerlijk vullend ontbijt en zoals je op de foto kunt zien, heb ik alle ingrediënten bij me. Ontbijt is dus geregeld!

Lovechock, kokosrasp, lijnzaad, amandelen, cacao nibs en zelfgemaakte chocolade energierepen

Lovechock, kokosrasp, lijnzaad, amandelen, cacao nibs en zelfgemaakte chocolade energierepen

Basis producten:

Aangezien ik deze vakantie doorbreng bij mijn familie in Griekenland, wordt er iedere dag vers eten bereid. Aardappels en rijst zijn glutenvrij en uiteraard lokaal te koop, maar glutenvrije pasta producten zijn er nóg prijziger dan in Nederland, als ze al verkrijgbaar zijn. Daarom neem ik zelf een flink pak glutenvrije spaghetti en penne mee.

Rijstwafels, havervlokken, glutenvrije spaghetti, glutenvrije penne

Rijstwafels, havervlokken, glutenvrije spaghetti, glutenvrije penne

Lunch/Tussendoortjes:

Als tussendoortjes heb ik vooraf Suikervrije Chocolade Energie repen gemaakt (het recept vind je hier). Verpakt in aluminiumfolie kun je die een aantal dagen in een luchtdichte doos of koelkast bewaren en ze zijn super handig en vullend. Één voor in het vliegveld en de rest voor in Griekenland. Verder heb ik flink wat rijstwafels ingeslagen en een grote pot biologische pindakaas. Ik besmeer één rijstwafel met een flinke laag pindakaas en dek deze dan af met een tweede rijstwafel. Inpakken in aluminiumfolie en je hebt een lekker hapje voor op het strand of onderweg. Ook heb ik wat geroosterde amandelen meegenomen. Daarvan neem ik een handvol mee in een papieren zakje naar het strand. In Griekenland, en veel andere landen, zijn ze (nog) niet zo bekend met suikervrij eten. Voor speciale voeding moet je daar soms echt naar een grote stad op een paar uur rijden. Daarom heb ik ook een reepje Lovechock meegenomen, zodat ik mezelf toch af en toe kan trakteren op een kleine verwennerij. Natuurlijk had ik er meer mee willen nemen, maar Lovechock reepjes zijn helaas niet zo goedkoop 😉 Elke dag een hapje en dan kom ik de vakantie wel door!

Rijstwafels met biologische pindakaas als gezond tussendoortje

Rijstwafels met biologische pindakaas als gezond tussendoortje

Voor veel mensen staat tijdens een vakantie lekker eten centraal. Vaak krijg ik de vraag hoe ik op vakantie nog lekker kan eten als alles suikervrij, glutenvrij en koemelkvrij moet zijn. En of het kan. Zo at ik gisteravond heerlijke Pita Merida Gyros Kip, een aangepast versie van het broodje gyros. Een bord vol met heerlijke stukjes kip, tomaat, patatjes en ui. Thuis kookte mijn oom de eerste avond een fantastisch koningsmaal met gevulde tomaat en paprika uit de oven, met gehakt, champignons, schapenfeta, aardappels en uitjes. Op het strand bestel ik een ijskoffie zonder suiker en melk, met behulp van een briefje wat mijn nicht heeft gemaakt. Engels spreken de lokale Grieken hier namelijk echt niet. Mijn oom heeft zich, voor ik kwam, ingelezen wat ik nu wel en niet mag eten en weet bijvoorbeeld dat gepaneerde inktvis niet mag, maar verse inktvis van de grill wel. Kortom, ook op vakantie is glutenvrij, suikervrij en zuivelvrij ontzettend goed vol te houden! Het vergt wat aanpassingsvermogen en misschien wat doorzettingsvermogen, maar het is absoluut goed te doen :-).

Er zijn 13 reacties op Glutenvrije en Suikervrije Vakantie Voorbereidingen

 1. ammetjee
  31 augustus 2013 at 11:48 (8 jaar ago)

  Goed artikel alleen wel een beetje laat, de vakantie is maandag voor het hele land over.

  Beantwoorden
  • Sam
   20 november 2013 at 12:37 (7 jaar ago)

   gelukkig komen er meer vakanties 😉

   Beantwoorden
   • Focus On Foodies
    24 november 2013 at 11:13 (7 jaar ago)

    haha 😉 daar ga ik wel een beetje van uit met deze blogpost Sam!

    Beantwoorden
 2. Elsemiek
  14 november 2013 at 15:19 (7 jaar ago)

  ik neem een potje witte amandelpasta mee, deze kan goed tegen de warmte en hier kan je zelf met een beetje water amandelmelk van maken.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   24 november 2013 at 11:13 (7 jaar ago)

   Goede tip Elsemiek, bedankt!

   Beantwoorden
 3. soscha
  6 mei 2014 at 13:38 (7 jaar ago)

  Kun je de overnight oats ook langer dan een nacht in de koelkast bewaren?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   7 mei 2014 at 17:47 (7 jaar ago)

   Hoi Soscha,
   Dat zou ik niet zo snel doen, in verband met de melk die je gebruikt. Daarnaast denk ik dan ook dat het wel héél zompig wordt en dat lijkt me niet zo lekker…

   Beantwoorden
   • soscha
    7 mei 2014 at 20:04 (7 jaar ago)

    Bedankt voor de reactie, leek mij ook niet erg smakelijk, dus dat gaan we niet doen!

    Beantwoorden
 4. Spinsf
  26 augustus 2014 at 21:07 (7 jaar ago)

  Misschien een rare vraag maar eet je op deze manier ivm een voedingsintolerantie of omdat je gezonder wilt eten? Ik ben me nl net aan het verdiepen in de voedingswijze volgens “de hormoonfactor”. Jou manier van eten lijkt hier erg op. Ken je toevallig “de hormoonfactor” van Ralph Moorman? Zo ja, is het dan misschien mogelijk om jou een paar vragen te stellen?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   26 augustus 2014 at 21:29 (7 jaar ago)

   Hi Spinsf,
   Wellicht kun je even de pagina ‘Over mij’ bekijken; daar staat meer over waarom ik op deze manier eet :-). Niet op basis van de Hormoonfactor dus, al is dat wel een theorie waar ik me in kan vinden.
   Voor vragen kun je me altijd mailen, zie de contact pagina :-). Veel leesplezier hier!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
   • Spinsf
    27 augustus 2014 at 00:00 (7 jaar ago)

    Hallo Lianne!
    Bedankt voor je snelle antwoord. Ik heb vanavond pas deze site ontdekt dus ben nog aan het uitvogelen hoe eea werkt. Heb al een hoop lekkere en leuk recepten voorbij zien komen. Ik zal eerst eens even kijken of ik meer over je te weten kan komen, haha.
    Alvast bedankt voor je tips!
    Groetjes Suus

    Beantwoorden
 5. Simone
  4 juli 2015 at 10:06 (6 jaar ago)

  hi,
  mag je je zelfgemaakte repen wel meenemen in het vliegtuig? in de vliegtuigcontroleprogrammas op tv doen te toch altijd moeillijk over zelfgemaakt eten

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   6 juli 2015 at 21:52 (6 jaar ago)

   Hi Simone,
   Ik heb daar echt nog nooit last mee gehad en ik heb ze altijd bij me. Wellicht bij landen als Australie, want daar mag je inderdaad geen plantaardige producten het land invoeren, zoals eten, bloembollen etc.. Het zal verschillen per land / continent, maar in Europa en Azie doen ze niet zo moeilijk :-).

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.