Glutenvrije muffins

Glutenvrije en Suikervrije Muffins van amandelmeel

Je bent vast al mijn Amandelmeelpancakes en Koekjes met pecan noten tegengekomen. Zo niet, snel kijken. Waarom? Amandelmeel is een superfood gemaakt van, hoe kan het ook anders, gemalen amandelen. En dat is ook meteen het enige ingrediënt, dus past het perfect binnen een glutenvrij dieet. Je kunt er van alles mee maken, maar ik vind het vooral lekker in zoetere gerechtjes, zoals koekjes en cake. Of deze glutenvrije en suikervrije muffins van amandelmeel bijvoorbeeld, om je vingers bij op te eten! Ze zijn gelukkig niet zo zoet als die kant-en-klare muffins uit een pakje. En lekker luchtig, dat vind ik ook altijd belangrijk bij een fijne muffin. Daarnaast zijn ze erg vullend, dus je kunt ze prima een keer als lunch pakken.

Heb je geen bosbessen voor handen? Geen nood, ik heb er 2 gemaakt zonder bosbessen (kieskeurig publiek) en ook deze zijn helemaal goedgekeurd.

Wat heb je nodig?

Voor 10 stuks

 •  75 gram kokosolie
 • 200 gram amandelmeel
 • 75ml agavesiroop
 • 2 eieren
 • 1 theelepel vanille extract
 • 1 theelepel baking soda
 • 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder (natuurwinkel)
 • 100gr bosbessen

En hoe maak je het?

 1. Meng in een grote kom het amandelmeel, baking soda en wijnsteenbakpoeder door elkaar. Voeg daarna de kokosolie, agavesiroop, eieren en vanille extract toe. Roer goed door tot je een egale massa hebt.
 2. Was de bosbessen goed en verdeel ze dan door het deeg en roer nog even door.
 3. Heb je een bakblik voor muffins? Vul dit dan met papieren of siliconen cakevormpjes en verdeel het beslag over 10 vormpjes.
 4. Bak de blueberry muffins ongeveer 15-20 minuten op 150 graden.
 5. Laat de muffins na het bakken even afkoelen: net afgekoeld smaken ze nog lekkerder! In een luchtdichte doos kun je de muffins gerust een paar dagen bewaren.

Geniet ervan!

Glutenvrije muffins

Glutenvrije muffins

Er zijn 32 reacties op Glutenvrije en Suikervrije Muffins van amandelmeel

 1. I am Cooking with Love
  24 maart 2013 at 20:49 (8 jaar ago)

  Wat zien die er geweldig uit!!!

  Beantwoorden
   • I am Cooking with Love
    27 maart 2013 at 13:49 (8 jaar ago)

    Nee nog niet. Ben altijd een beetje huiverig om Muffins, of cake en dat soort dingen in mijn oven te maken. Ik heb een combimagnetron en dus geen onderverwarming. Daardoor zijn mijn bodems vaak niet helemaal gaar…gedoe dus. Moet nodig een ‘normale’ oven! Kijk, platte dingen als koekjes dat gaat prima maar als het wat hoger/dikker is kan het nog wel eens anders uitpakken dan de bedoeling is! 😉

    Beantwoorden
 2. Annelies
  25 april 2013 at 14:39 (8 jaar ago)

  Misschien een gekke vraag (nieuw in dit gebied), maar waar koop je amandelmeel?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   25 april 2013 at 18:44 (8 jaar ago)

   Helemaal geen gekke vraag, tot een aantal maanden geleden kende ik het ook niet 😉
   Je kunt amandelmeel kopen bij natuurwinkels (Ekoplaza, Marqt) en ook bij sommige turkse buurtsupertjes..
   Woon je toevallig in Amsterdam?

   Beantwoorden
   • Liz
    3 februari 2015 at 14:50 (6 jaar ago)

    Ook bij de Tuinen!

    Beantwoorden
    • Annemiek
     3 februari 2015 at 15:04 (6 jaar ago)

     Ik heb het amandelmeel ook bij een grote AH kunnen kopen.

 3. Ellen
  11 juni 2013 at 19:54 (8 jaar ago)

  Heerlijk zijn ze! Heb ze gemaakt met verse frambozen. Helaas wel iets te kort gebakken waardoor ze ingezakt zijn, maar ze zijn wel gaar geworden. Had ik al gezegd dat ze heerlijk zijn? 😉
  Ik merk wel dat ik ze in de koelkast moet bewaren omdat de kokosolie anders weer zacht wordt met deze warmere temperaturen 🙂

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   12 juni 2013 at 10:40 (8 jaar ago)

   Haha ze zijn heerlijk dus, Ellen ;)?
   Goed om te horen. Heb je al een goede supermarkt ontdekt daar?
   En de kokosolie, is dat in LA gewoon in de supermarkt te koop? Kokosolie smelt inderdaad heel gemakkelijk bij relatief lage temperaturen, dus misschien niet alleen de muffins maar ook je kokosolie zelf koel bewaren?

   Beantwoorden
   • Ellen
    13 juni 2013 at 19:41 (8 jaar ago)

    Genoeg goeie supermarkten hier, moet alleen m’n weg vinden 😉
    Kokosolie is hier inderdaad gewoon te koop in de supermarkt. Ik vind het juist wel makkelijk dat de olie zacht is, kan het zo in de pan schenken. Dus hij blijft in het keukenkastje staan.

    Ik vond de muffins heerlijk toen ze uit de oven kwamen, maar nadat ze waren afgekoeld vond ik de agavesiroop best overheersen. Ik ga ze binnenkort weer eens maken, met half amandelmeel en half havermoutmeel en ook met minder agavesiroop. Kijken hoe dat wordt 🙂

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
     13 juni 2013 at 23:12 (8 jaar ago)

     Haha ja het zal allemaal wel even wennen zijn, hopelijk kun je snel alles vinden!
     Moet eerlijk bekennen dat ik agavesiroop ook steeds meer vind overheersen; het is sowieso érg zoet. Naarmate ik langer suikervrij aan het eten ben, raak ik steeds meer gewend aan echte smaken van eten ipv dat kunstmatige zoete.
     Ben benieuwd hoe jouw variant wordt!

 4. Thamar
  14 juni 2013 at 21:03 (8 jaar ago)

  Hoi lianne,

  Vanwaar baking soda en wijnsteenzuurpoeder?
  Ik durf geen baking soda meer te gebruiken (3 keer een recept verknald, sloeg groen uit en smaakte heel vies, maar nog niet geprobeerd in combinatie met wijnsteenzuurbakpoeder)
  Er hoort bij baking soda toch iets zuurs? (Of is dat in dit geval de wijnsteenzuurbakpoeder)

  Ik ben ook niet zo van het zoet, kan de agave vervangen worden door een beetje honing of palm of kokosbloesemsuiker?

  Fijne avond.

  Groetjes thamar

  Beantwoorden
 5. Yvonne
  8 juli 2013 at 20:37 (8 jaar ago)

  Wat ziet het er heerlijk uit! Denk je dat het amandelmeel vervangen zou kunnen worden door bijvoorbeeld rijstmeel of een ander soort meel?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   8 juli 2013 at 22:06 (8 jaar ago)

   Hmm goede vraag. Niet door rijstmeel, dat is te droog voor muffins, maar je kunt het met kant-en-klaar zelfrijzend bakmeel kunnen proberen (glutenvrij).

   Beantwoorden
 6. merel
  8 juli 2013 at 21:30 (8 jaar ago)

  Mijn muffins komen niet zo mooi omhoog. Ze komen wel wat omhoog maar niet zo mooi als op het plaatje. Hierdoor zijn ze wat zompiger dan de bedoeling is (denk ik). Ze zijn wel goed van smaal. Wat kan ik nog doen om ze te verbeteren??

  Beantwoorden
 7. merel
  8 juli 2013 at 21:32 (8 jaar ago)

  Ik heb trouwens alleen cakevormpjes van papier gebruikt, geen muffinvorm. Maakt dat nog uit?? En ik heb een combi-oven maar heb eigenlijk alleen maar goede ervaringen met de oven.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   8 juli 2013 at 22:14 (8 jaar ago)

   Het kan dan inderdaad zijn dat de muffins beter rijzen wanneer je ze in een muffin bakvorm plaatst, omdat ze dan meer gedwongen worden omhoog te rijzen. Heb je wel de combinatie van baking soda en bakpoeder gebruikt? Je kunt eventueel een hele theelepel bakpoeder gebruiken ipv een halve, de volgende keer. Hoop dat je ze toch lekker vindt 🙂

   Beantwoorden
 8. belchica
  22 juli 2013 at 13:28 (8 jaar ago)

  vervelende vraag misschien maar hoe zou het zitten qua calorieën ?

  Beantwoorden
 9. Herma
  10 augustus 2013 at 16:26 (8 jaar ago)

  Net voor het eerst van mijn leven muffins gemaakt, van amandelmeel. Alleen zijn ze niet echt omhoog gekomen, de binnenkant is niet luchtig maar nog wat nat. De smaak is er niet minder om en ik ben best trots voor een eerste keer, maar iets meer rijzen was leuk geweest 🙂 Ik heb gebruikt: 200 gr amandelmeel, 50 gr kokoscream(vet, olie, hoe je het noemt…merk Royal Green van de Tuinen), 2 eieren, 1 tl. bakpoeder, 1 tl zuiveringszout, 2 el honing, en wat stukjes noot en chocola (erg lekker!). Voor de temperatuur; ik had verschillende recepten gevonden en heb hieruit een gemiddelde genomen, 160 graden (ongeveer). Halverwege heb ik het iets hoger gezet (170). Totaal stond het er net geen 20 minuten in, want ze waren al mooi bruin geworden.
  Heb ik iets verkeerd gedaan, moet ik meer bakpoeder of zuiveringszout gebruiken en wat is het verschil daartussen eigenlijk? Je ziet het ik ben een bakleek 😉

  Beantwoorden
 10. julivwee
  23 augustus 2013 at 18:24 (8 jaar ago)

  Ik heb jouw heerlijke muffins gemaakt!! Ze zijn lekker! Heb wel jouw recept iets aangepast. Ik heb 50 gr amandelmeel, 50 gr quinoameel en 100 gr speltmeel gebruikt. Maar geen idee dus welk soort meel dit allemaal is. Ze waren lekker dus eindresultaat was oké en das het belangrijkste zeker 🙂
  Maar toch vroeg ik mij af of ze nu nog glutenvrij zijn door die verschillende soorten melen te gebruiken? Kan je mij daar op antwoorden? Wat is quinoameel eigenlijk juist?
  Gr. Julie

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   23 augustus 2013 at 21:55 (8 jaar ago)

   Hi Juli,
   leuk dat je de muffins hebt gemaakt! Quinoa meel is niets meer dan gemalen quinoa en omdat het geen tarwe is, is het glutenvrij. Hetzelfde geldt voor amandelmeel (gemaakt van noten). Speltmeel is helaas niet glutenvrij, wel tarwevrij. Ik snap dat het erg verwarrend is; het heeft mij meerdere maanden gekost om uit te vogelen hoe het nu allemaal precies zit 😉
   Ik zal binnenkort een keer een blogpost schrijven over welke melen nu glutenvrij zijn en welke alleen tarwevrij.
   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 11. Annemarie
  30 september 2013 at 21:10 (8 jaar ago)

  Ik ben ze nu aan het maken maar het beslag is niet zo glad / vloeibaar als dat het normaal is als ik cake of muffins maak.. Klopt dat wel? Het is een beetje dik papperig geworden. Had ik de kokosolie eerst moeten smelten?

  Beantwoorden
 12. Kim
  4 december 2013 at 17:34 (8 jaar ago)

  Ziet er lekker uit! Op welke manier kan je agavesiroop vervangen? En ook ben ik benieuwd of je de kokosolie eerst moet smelten? Bedankt alvast! Groetjes, Kim

  Beantwoorden
 13. Margriet Spek
  9 januari 2014 at 19:27 (7 jaar ago)

  Ik heb ze gemaakt zonder de bosbessen. Een deel Agave siroop vervangen door kokosnootbloesemsuiker. De kokos smaak van de olie was iets te aanwezig (lust geen kokos:-() maar toch vind ik ze heerlijken mijn kinderen 9 en 11 jaar ook! Groetjes, Margriet

  Beantwoorden
 14. Tralala
  1 maart 2014 at 11:37 (7 jaar ago)

  Omdat ik niet alle ingredienten in huis had heb ik het aangepast naar wat er in huis was.
  wijnsteenbakpoeder – gewone bakpoeder, bakingsoda – gist, agavesiroop – rietsuiker, kokosolie – becel vloeibaar en ipv bosbessen – rozijntjes. Wel amandelmeel gebruikt. Allen in precies dezelfde hoeveelheid maw het recept naar mijn hand gezet. Het was een groot succes thuis (man en kinderen) en op ‘t werk. Komende week probeer ik het met kokosolie en rietbloesemsuiker.

  Beantwoorden
 15. Hannelore
  23 november 2014 at 10:14 (7 jaar ago)

  Als bleu’tje met een pas opgelegd zuivel-, gluten-, en suikervrij dieet ben ik wanhopig op zoek naar lekkere en eenvoudige dingen om als ontbijt of tussendoortje te nuttigen. Tot nu toe is het echt zoeken maar dit ziet er allesinds top uit! Momenteel staan de muffins in de oven nog even geduld dus…

  Beantwoorden
 16. Annemiek de Frankrijker-Rijs
  25 januari 2015 at 09:16 (6 jaar ago)

  Ik heb het recept gevolg en de muffins rezen goed en werden mooi bruin. Toen ik ze na 20 minuten ui de oven had gehaald stortte ze in en bleven nat….volgende keer toch nog masr wat langer. Had boven en onderwarmte gebruikt…?
  Verder bedenk ik me nu dat ik bosbessen uut de diepvries had die wellicht nog niet helemaal ontdooid waren… kan dit de oorzaak zijn?

  Beantwoorden
 17. ayla
  22 maart 2016 at 22:00 (5 jaar ago)

  Heb het al een aantal keer geprobeerd en ze zijn erg lekker. Maar het rijst niet en ze worden vaak erg kruimelig. Enig idee hoe dat kan komen? Ik gebruik geen vanille extract of baking soda. En soms doe ik er kokos schraapsel in. Verder bak ik ze wel op de goede temperatuur.

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   23 maart 2016 at 11:32 (5 jaar ago)

   Hoi Ayla,
   Dan zou ik sowieso even baking soda toevoegen; in combinatie met het wijnsteenbakpoeder zorgt dit er juist voor dat het beslag kan rijzen.

   Groetjes, Lianne

   Beantwoorden

2Pingbacks & Trackbacks op Glutenvrije en Suikervrije Muffins van amandelmeel

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.