Glutenvrije en suikervrije hazelnoot koekjes

Glutenvrije en suikervrije hazelnoot koekjes

Deze glutenvrije en suikervrije hazelnoot koekjes van rijstmeel en kastanjemeel bevatten alleen de fruitsuikers van één banaan. Dat is nog eens een fijn koekje dus! Echte zoetekauwen zullen deze koekjes misschien niet zoet genoeg vinden, maar toch zijn ze goedgekeurd door ‘gewone suikereters’;). Vegans kunnen trouwens het ei vervangen door een extra banaan, de consistentie zal dan wel iets veranderen. Maar het is echt een super lekker koekje om mee te nemen naar je werk of gewoon thuis als tussendoortje te eten.

Laatst had ik trouwens een gesprek op Twitter over suikers en in welke mate bepaalde suikers geraffineerd en dus bewerkt zijn. In mijn recepten zie je dat ik meestal gebruik maak van agavesiroop of kokosbloesemsuiker. Agavesiroop is, ondanks de vele positieve verhalen, toch een behoorlijk bewerkt product en als je het uit recepten kunt weglaten zou ik dat ook zeker doen. Kokosbloesemsuiker staat bij mij op 1 als het om suikervervangers gaat, omdat het nagenoeg onbewerkt is en veel mineralen bevat. De smaak is alleen niet zo zoet als bijvoorbeeld agavesiroop of normale suikers, dus soms val ik dan toch terug op wat agavesiroop.

Maar waar kan, laat ik de extra suikers dus achterwege en daarom vind ik dit ook echt fijne koekjes. Probeer ze vooral eens uit en doe er desnoods wat extra vijgen of een schepje kokosbloesemsuiker doorheen. Geniet ervan!

Wat heb je nodig?

 • 95 gram kastanjemeel
 • 90 gram volkoren rijstmeel
 • 50 gram kokosolie
 • 50 gram hazelnoten, gehakt
 • 5 vijgen, in stukjes gehakt
 • 1 banaan
 • 1 ei
 • 1 theelepel vanille extract
 • 1 theelepel kaneel
 • snuf zout

En hoe maak je het?

 

Verwarm de oven voor op 175 graden

 1. Doe het meel in een grote kom en doe hier de gehakte hazelnoten, vijgen, kaneel en zout bij.
 2. Laat in een andere kom de kokosolie smelten en prak vast de banaan.
 3. Doe dan de kokosolie bij het meel, samen met de geprakte banaan. Roer er snel het ei doorheen en doe er dan ook het vanille extract bij. Kneed het deeg goed door.
 4. Maak op een bakplaat met bakpapier mooie ronde koekjes en druk er nog een hazelnoot in ter garnering. Bak in 15-20 minuten tot de randjes bruin beginnen te worden. Ovens kunnen erg verschillen dus houd altijd de oven in de gaten.
Glutenvrije en suikervrije hazelnoot koekjes

Glutenvrije en suikervrije hazelnoot koekjes

Er zijn 14 reacties op Glutenvrije en suikervrije hazelnoot koekjes

 1. julie
  21 mei 2013 at 08:47 (8 jaar ago)

  Kastanjemeel en rijstmeel ken ik niet 🙁 daarom schrikt het me wat af om het te proberen! De koekjes zien er wel heerlijk uit!!

  Beantwoorden
 2. ianna
  29 mei 2013 at 08:53 (8 jaar ago)

  Wat een leuk recept! Ik neem aan dat je gedroogde vijgen in je recept gebruikt? Geen verse?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   29 mei 2013 at 09:33 (8 jaar ago)

   Thanks Ianna!

   Klopt, ik gebruik in al mijn recepten altijd gedroogde vijgen en dat zal ik er ook even bij zetten. De verse kom ik helaas niet zo vaak tegen 🙁

   Beantwoorden
 3. Kirsten
  29 mei 2013 at 16:24 (8 jaar ago)

  Enig idee waar kastanjemeel te verkrijgen is, of eventueel een goed alternatief daarvoor?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   29 mei 2013 at 20:53 (8 jaar ago)

   Kastanjemeel is te koop bij de meeste natuurwinkels en vooral bij winkels met een groot glutenvrij aanbod. Een goed alternatief is amandelmeel, al is dat natuurlijk wel weer anders (maar ook erg lekker) van smaak.

   Beantwoorden
 4. Frederique
  25 augustus 2013 at 10:58 (8 jaar ago)

  Wat een superrecept! De geur is ook zalig, het hele huis rook naar het kastanjemeel, dat ga ik vaker gebruiken. Ik heb ze voor mijn verjaardag gemaakt en een paar superkritische vriendinnen voorgezet. Ze waren superenthousiast en ik ook met mijn allergie voor tarwe en suiker. Fijn dat je zulke superrecepten op je site zet, ik maak er dankbaar gebruik van!
  Ik geef de site ook door aan mijn cliënten die vaak allergisch blijken te zijn voor suiker en tarwe.

  Beantwoorden
 5. Lies
  11 februari 2014 at 20:15 (7 jaar ago)

  Hai Lianne,
  heb je een suggestie voor een alternatief voor kokosolie? Gewone olie?

  Beantwoorden
 6. Lies
  13 februari 2014 at 22:50 (7 jaar ago)

  Ze waren lekker!! Dank je wel voor dit recept. M’n dochter kon ik helaas niet misleiden, die zei dat het niet zoet genoeg was. Dus misschien dan volgende keer voor haar ga ik jouw advies om een schepje (kokosbloesem)suiker erin te doen, volgen.

  Beantwoorden
 7. Joyce
  2 maart 2014 at 14:29 (7 jaar ago)

  Hee, ik maak elk weekend wel een recept van je weblog super leuk EN lekker!! ik heb alleen een vraagje; ik heb net deze koekjes gemaakt alleen mijn deeg is nog te kruimelig en niet plakkerig….wat doe ik fout? haha! ik gebruik alles wat je beschrijft…dus dacht waar kan het aan ligen.
  Ik hoop dat je me kan helpen.
  groetjes Joyce

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   2 maart 2014 at 14:41 (7 jaar ago)

   Hi Joyce,
   Super leuk dat je zoveel van mijn blog maakt! Jammer dat dit recept niet helemaal lukte. Je komt waarschijnlijk ‘vocht’ tekort en dat kan aan meerdere dingen liggen. Een kleiner ei of kleinere banaan of vijgen dan ik gebruikte. Je kunt het beste nog wat kokosolie toevoegen om het geheel wat smeuiger te maken of een klein beetje (begin met een eetlepel) water of plantaardige melk. Dan moeten de koekjes zeker lukken!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 8. Annemarie
  25 juni 2014 at 15:55 (7 jaar ago)

  Hoi! Lekker recept. Ik heb alleen op dit moment geen kastanjemwel in huis. Denk je dat ik de koekjes ook kan maken met kokosmeel en rijstemeel? Of van kokosmeel en tot meel vermalen havermout? Ik vraag het omdat ik al zo vaak een heel baksel heb moeten weggooien, en dat vind ik zonde.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   31 maart 2015 at 09:19 (6 jaar ago)

   Hi Gijsje,
   Op 175 graden, dat staat onder ‘Hoe maak je ze’.
   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 9. Essie & Nouk
  29 juni 2020 at 16:18 (8 maanden ago)

  4 sterren
  Wij hebben zojuist de koekjes gebakken met ipv kastanje- en rijstmeel, met boekweitmeel. Kan prima, misschien dat de koekjes alleen wat minder smaak erdoor hadden.
  Het deeg was wat plakkerig, maar de koekjes zelf na het bakken eerder wat droog.
  We aten ze met (suikervrije) jam, erg lekker erbij!

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.