Glutenvrije en suikervrije cake 4

Glutenvrije en Suikervrije Citroen Cake

Een glutenvrije cake bakken vind ik persoonlijk een hele uitdaging. Al twee keer eerder ben ik aan het avontuur begonnen en alle twee de keren vond ik het resultaat geen daverend succes. De eerste keer was de cake totaal niet gerezen en leek het net een ingestorte letter U. Bij de tweede poging waren de ‘looks’ helemaal goed, maar vond ik de smaak toch niet zo overtuigend. Vandaar poging nummer drie en met gepaste trots presenteer ik jullie het recept voor een heerlijke Glutenvrije en Suikervrije Citroen Cake.

Glutenvrije en suikervrije cake 1

Glutenvrije en suikervrije cake 1

Glutenvrije en suikervrije cake 4

Glutenvrije en suikervrije cake 4

Dit is trouwens de eerste keer dat ik stevia gebruik. Tot nu toe was ik geen groot fan, omdat de smaak van stevia in bepaalde combinaties een beetje bitter kan zijn. In de koffie bijvoorbeeld. Daar had ik namelijk in eerste instantie stevia voor gekocht, maar na één keer heb ik die combinatie uit mijn hoofd gezet. Het bittere van de koffie versterkte het bittere accentje in de stevia en dat vond ik écht geen succes. Maar in een keuken vol suikervrije recepten en ontdekkingen, moest de stevia weer een keer opnieuw uit de kast komen.

Ik kan je zeggen dat het in dit recept echt geen bittere smaak geeft. Wel combineer ik stevia met een kleine hoeveelheid kokosbloesemsuiker, omdat dit mijn favoriete zoetmiddel blijft. Alle vitamines en mineralen die nog in kokosbloesemsuiker zitten, zijn naar mijn mening een toevoeging aan de cake.

Het amandelmeel maakt de glutenvrije cake een beetje meer smeuïg, iets wat veel mensen bij glutenvrij bakken vaak missen. Door de noten heeft de cake een heerlijke bite! Mocht je nu geen walnoten of andere noten mogen eten, dan kun je ze gewoon weglaten uit het recept. Ook als je geen fan bent van de smaak van citroen, kun je de cake ook zonder citroensmaak maken.

glutenvrije en suikervrije cake 3

glutenvrije en suikervrije cake 3

Ik nam deze glutenvrije cake mee naar mijn werk en daar vonden ze ‘m ook erg lekker. Hij is een aantal dagen te bewaren, mits je de cake in een luchtdichte trommel verpakt. Na 4 dagen heb ik er nog een stukje van op en ik vond dat wel echt de maximale houdbaarheid. Maar, geloof me, je moet behoorlijk wat zelfbeheersing hebben als deze cake het bij jou in huis 4 dagen overleeft ;-).

 Wat heb je nodig?

 • 125gr kokosolie
 • 110gr glutenvrij bakmeel (bijv. Orgran)
 • 80gr amandelmeel
 • 40gr kokosbloesemsuiker
 • 80gr walnoten
 • 25 druppels stevia
 • 1 theelepel vanille extract
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
 • 2 grote eieren
 • Sap van 1 citroen
 • Snufje zout

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 150 graden

 1. Meng in een grote kom alle droge ingrediënten goed door (bakmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, kaneel, bakpoeder en zout.
 2. Smelt de kokosolie apart en doe dit bij de droge ingrediënten, samen met de 2 eieren, stevia, vanille extract en het citroensap. Mix het deeg even goed door met een handmixer (ca. 2 minuten).
 3. Maal de walnoten klein of houd de noten wat grover; net wat jij lekker vindt.  Schep de walnoten dan door het deeg.
 4. Giet of schep het deeg in een cakevorm die je hebt ingevet met kokosolie. Zet de cake in de oven.
 5. Bak in ca. 60-70 minuten mooi goudbruin. Let op, de baktijd kan per oven erg verschillen. Kijk af en toe bij de cake, misschien moet deze bij jou langer of korter bakken.
 6. Laat goed afkoelen en haal dan pas uit het cakeblik.

Er zijn 13 reacties op Glutenvrije en Suikervrije Citroen Cake

 1. lize
  14 november 2013 at 20:26 (7 jaar ago)

  Ga het zeker proberen. Kan ik stevia vervangen door iets anders.zoals kokosbloemsuiker of palmsuiker.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   15 november 2013 at 09:12 (7 jaar ago)

   Natuurlijk, je kunt een dubbele hoeveelheid kokosbloesemsuiker gebruiken en de stevia weglaten 🙂

   Beantwoorden
 2. Bianca
  14 november 2013 at 20:45 (7 jaar ago)

  ziet er heerlijk uit ga hem snel proberen:)

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   15 november 2013 at 09:12 (7 jaar ago)

   leuk, ben heel benieuwd hoe de cake je smaakt!

   Beantwoorden
 3. Jacq.
  14 november 2013 at 23:03 (7 jaar ago)

  Bakmeel? Bedoel je zelfrijzend bakmeel?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   15 november 2013 at 09:11 (7 jaar ago)

   zelfrijzend bakmeel kan ook prima Jacqueline. Ik gebruikte de glutenfree baking flour van Orgran, vandaar mijn vertaling 😉

   Beantwoorden
 4. Marloes
  15 november 2013 at 01:49 (7 jaar ago)

  Dit klinkt goed! Thanks voor het lekkere recept!

  Beantwoorden
 5. Anonymous
  22 november 2013 at 22:35 (7 jaar ago)

  Hoi! Kan de kokosolie vervangen worden door boter? Lijkt me lekker trouwens dit recept!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   27 november 2013 at 21:29 (7 jaar ago)

   Ja hoor, dat kan!

   Beantwoorden
 6. Nelleke
  27 november 2013 at 20:32 (7 jaar ago)

  Wat een leuke site heb je! Sinds kort ben ik erachter dat gluten en lactose lastig zijn voor mijn lijf, je hoort het steeds vaker he.. Succes met je recepten!

  Beantwoorden
 7. Sasja
  24 december 2013 at 22:03 (7 jaar ago)

  Dit is mn allereerste recept die (bijna) in 1 keer is gelukt en nog lekker smaakt ook, dankjewel! Nu kom ik toch nog met iets lekkers de Kerst door 🙂

  Beantwoorden
 8. Desy
  31 januari 2014 at 12:52 (7 jaar ago)

  Net gemaakt.. Totaal anders dan wat we gewend zijn. Maar wel heerlijk ik heb er hazelnoten en chocolade in gedaan 🙂

  Beantwoorden
 9. Lies
  24 februari 2014 at 13:54 (7 jaar ago)

  Deze cake was erg lekker! Glutenvrij bakmeel had ik niet bij de hand, tenminste niet voorzover ik wist;) dus heb ik vervangen door rijstmeel en kastanjemeel, dat smaakte prima. Ik heb er ook de citroenrasp bijgedaan. En o ja, kokosolie vervangen door gewone margarine.

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.