Glutenvrije en Suikervrije chocoladereep

Glutenvrije en Suikervrije Chocoladereep (Lion)

Onlangs was ik in de stad en kocht ik een zak gepofte quinoa bij de natuurwinkel. Met quinoa kun je altijd wel wat leuks doen, dus broedde ik een paar dagen op een lekker receptje tot ik het wist: iets met chocolade. Gepofte quinoa is namelijk ietwat krokant en ik heb een zwak voor de combinatie krokant en chocolade. Dus probeerde ik wat met een handvol ingrediënten en voila: zowaar kwam er een echte Glutenvrije en Suikervrije chocoladereep uit de keuken.

En toen ik de eerste hap nam was ik direct verkocht. Want de smaak (oh my, oh my) deed me ergens aan denken en wat later ging er een belletje rinkelen. Deze repen smaken naar Lion! Waaaaat? Ja echt! En het meest bizarre is dat er absoluut geen suiker in de reep zit, de reep veganistisch is én glutenvrij. Dat vind ik nog eens een geslaagde creatie!

Dus here you go, een recept voor glutenvrije, suikervrije en veganistische Lions. Doen jullie ook een vreugdedansje bij het eerste hapje?

Glutenvrije en Suikervrije chocoladereep

Glutenvrije en Suikervrije chocoladereep

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 8 repen

 • 60 gram gepofte quinoa (ik gebruikte deze gepofte quinoa van de Weegschaal)
 • 15 medjoul dadels
 • 50 gram kokosolie
 • 4 grote eetlepels cacaopoeder
 • (eventueel) 2 theelepels vanille extract
Glutenvrije en Suikervrije chocoladereep

Glutenvrije en Suikervrije chocoladereep

En hoe maak je het?

 1. Ontpit de dadels en doe deze samen met de quinoa in een keukenmachine. Maal tot de dadels fijn gesneden zijn en kneed dit mengsel in een kommetje samen.
 2. Bedek een bakblik met bakpapier. Het dadelmengsel mag hierop, verdeel dit over het bakblik in een dikte die jij lekker vindt als reep.
 3. Smelt ondertussen au-bain-marie (in een kom boven heet water) de kokosolie samen met het cacao poeder. Voeg eventueel wat vanille extract toe. Wanneer dit alles gesmolten is, druppel je de chocolade met een lepel over het dadelmengsel heen tot alles bedekt is met een laagje chocolade.
 4. Zet dit in de koelkast en laat afkoelen tot de chocoladelaag hard wordt. Snijd er dan repen van. Je kunt de chocoladerepen het best in de koelkast bewaren, omdat de chocoladelaag snel smelt vanwege de kokosolie die erin zit.

Er zijn 71 reacties op Glutenvrije en Suikervrije Chocoladereep (Lion)

 1. Annalie
  2 april 2014 at 06:32 (7 jaar ago)

  Lekker! Waar haal ik gepofte Quinoa?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   2 april 2014 at 07:34 (7 jaar ago)

   Bij de natuurwinkel, ik heb het er meteen even bij gezet 🙂

   Beantwoorden
 2. Charly
  2 april 2014 at 06:40 (7 jaar ago)

  Klinkt heerlijk..ik ga het vanmiddag proberen te maken.
  xo Charly

  Beantwoorden
 3. Julie Hapjesprincess
  2 april 2014 at 07:04 (7 jaar ago)

  Klinkt heerlijk!!! Kook jij quinoa eerst? Of hoe doe je dat juist om gepofte quinoa te krijgen?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   2 april 2014 at 07:35 (7 jaar ago)

   Thanks! Ik haal de gepofte quinoa gewoon bij de natuurwinkel, er staat nu een linkje bij de ingrediënten :-).

   Beantwoorden
  • Truusje
   3 april 2014 at 22:08 (7 jaar ago)

   Julie,
   je kunt heel gemakkelijk zelf quinoa poffen. Zet een droge koekepan op middelhoog vuur. Doe de quinoa in de pan en doe de deksel erop. Je hoort wel wanneer het gaat poffen. Af en toe roeren, het poffen duurt ongeveer 5 minuten.

   Beantwoorden
   • biancabakker
    19 augustus 2014 at 12:55 (7 jaar ago)

    Ik heb dit geprobeerd, maar bij mij ging het nogal verbrand ruiken. Het staat nu in de koelkast dus even kijken hoe de smaak is.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
     29 augustus 2014 at 20:10 (7 jaar ago)

     Hi Bianca,
     Verbrand ruiken? Je hebt toch niets in de oven gedaan? Je hoeft namelijk niets te bakken, het is een rauwe reep, dus ben ik wel benieuwd hoe er iets kan verbranden ;-)? Hoop dat je de repen toch lekker vond?

     Groetjes,
     Lianne

    • Bianca
     29 augustus 2014 at 22:12 (7 jaar ago)

     Nee ik ging proberen de quinoa te poffen en dat ging verbrand ruiken. Uiteindelijk had ik ongepofte en verbrande quinoa in chocola ;). Maar nu gepofte quinoa gekocht, dus morgen nog maar eens proberen.

    • Focus On Foodies
     30 augustus 2014 at 09:29 (7 jaar ago)

     Haha! Dus zo makkelijk is dat nog niet… Nou dan hoop ik dat poging 2 vandaag super lekker wordt ;-)!

     Groetjes,
     Lianne

 4. Renate
  2 april 2014 at 07:21 (7 jaar ago)

  vanmiddag weer lekker aan de “bak” lees ik…. mmmmmmmmmm……

  Beantwoorden
 5. Ingrid Kooijman
  2 april 2014 at 09:00 (7 jaar ago)

  Wow, dat klinkt goed! Weer eentje op mijn lijstje ‘still-to-make’. Jouw bounty recept was ook al zo’n succes hier. Ik had ze met kerst gemaakt als onderdeel van een grand dessert. Keep up the good work!

  Beantwoorden
 6. Cindy
  2 april 2014 at 09:47 (7 jaar ago)

  zou ik iets anders kunnen gebruiken zoals ahornsiroop ipv de dadels,hoeveel zou ik dan moeten gebruiken?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   2 april 2014 at 17:17 (7 jaar ago)

   Hi Cindy,
   Je kunt de dadels wel vervangen door een ander soort gedroogd fruit en indien nodig nog wat ahornsiroop toevoegen voor het ‘plakkerige’. Maar alleen ahornsiroop ipv dadels kan niet, dan krijg je niet de goede consistentie voor een reep.

   Beantwoorden
 7. Rutha
  2 april 2014 at 09:58 (7 jaar ago)

  Ooooooooh, deze MOET ik maken! Klinkt echt heerlijk! 🙂

  Beantwoorden
 8. syl
  2 april 2014 at 10:18 (7 jaar ago)

  klinkt heerlijk, mag ik alleen wel toevoegen dat als je echt glutenvrij moet eten je alleen quinoa mag eten met een officiëel glutenvrij logo erop! Het word namelijk vaak verbouwd naast tarwe en dan is het dus besmet.
  Verder heb je een geweldige site waar ik veel tips vanaf haal!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   2 april 2014 at 17:16 (7 jaar ago)

   Dankjewel voor je reactie Syl, dat had ik nog niet gehoord. Bedankt voor je tip!

   Beantwoorden
 9. Marije
  2 april 2014 at 12:00 (7 jaar ago)

  Hoeveel kcal zitten erin? als je vaak dadels eet kom je dan aan, ze zijn zo lekker en zoet dus kan me bijna niet voorstellen dat ze suikervrij zijn.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   2 april 2014 at 17:15 (7 jaar ago)

   Ik durf niets te zeggen over calorieen Marije, dit kun je wellicht berekenen door alle ingredienten in een app in te vullen.
   Dadels bevatten (natuurlijke) fruitsuikers. Je moet er dus, net als met alles, niet teveel van eten.

   Beantwoorden
 10. Nicky
  2 april 2014 at 12:04 (7 jaar ago)

  Ziet er heerlijk uit! Als ik weer in de natuurlijkwinkel kom neem ik wat gepofte quinoa mee!

  Beantwoorden
 11. Esther
  2 april 2014 at 20:35 (7 jaar ago)

  Net gemaakt! Smaakt goed 🙂 Wel moeilijk om een plak te maken om die later te snijden, dus ik heb meteen ‘reepjes’ gemaakt.

  Beantwoorden
 12. Betina Oostveen
  3 april 2014 at 12:07 (7 jaar ago)

  Deze reep is zo lekker, en ben blij dat ik hem heb mogen voorproeven bij je! Vanavond ga ik dus naar de winkel om de ingredienten te halen, en zelf te maken
  thanks!

  Beantwoorden
 13. Margreet
  4 april 2014 at 14:50 (7 jaar ago)

  Weet je zeker dat de verhouding klopt? Ik had gedroogde dadels, maar moest toch echt 250 gram gebruiken op 60 gr. quinoa anders plakt het echt niet en daardoor ook te weinig chocolade. 🙁

  Beantwoorden
 14. Maura - YLT
  5 april 2014 at 10:21 (7 jaar ago)

  Lukt het met de telepathische krachten haha 😉 IK WIL DIT! Ziet er zoooo lekker uit en dus niet eens zo ongezond.

  Beantwoorden
 15. Marjo
  5 april 2014 at 16:41 (7 jaar ago)

  Geslaagd en heerlijk!!!!!! Mijn eerste portie is al op….. Quinoa is ook te krijgen bij de toko.

  Beantwoorden
 16. Marielle
  5 april 2014 at 21:43 (7 jaar ago)

  Enorm lekker! Heb ze net gemaakt (heb wel een flinke scheut ahornsiroop toegevoegd voor het “plakeffect”) en vind het bijzonder goed gelukt.

  Beantwoorden
 17. Suzanne
  7 april 2014 at 07:54 (7 jaar ago)

  Gisteravond heb ik ze gemaakt en ze zijn inderdaad heerlijk! Ik loop alleen steeds terug naar de koelkast om er echt nog maar eentje te pakken en dan stop ik 🙂

  Beantwoorden
 18. Leontine
  15 april 2014 at 17:00 (7 jaar ago)

  Ik ben heel benieuwd waarom je kiest voor kokosolie bij de cacaopoeder en niet voor cacaoboter????

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   15 april 2014 at 17:11 (7 jaar ago)

   Hi Leontine,
   Met kokosolie smaakt het super en ik heb/had ook geen cacaoboter in huis :-).

   Beantwoorden
  • Anke
   15 april 2014 at 21:47 (7 jaar ago)

   Cacaoboter smaakt helemaal niet lekker…

   Beantwoorden
 19. Margriet
  15 april 2014 at 21:41 (7 jaar ago)

  Ik heb dadelpasta, weet je hoeveel ik daarvan moet gebruiken ipv dadels?

  Beantwoorden
 20. dvanvarka
  20 april 2014 at 13:47 (7 jaar ago)

  Ik had gewelde dadels en dwt plakte prima. Zelf quinoa gepoft. Het lijkt minder dan het voorbeeld. Had ook veel chocola over.

  Als ik weer tijd heb eens gepofte quinoa kopen en kijken of dat anders is dan wanneer je het zelf poft.

  Beantwoorden
 21. channa
  24 april 2014 at 11:08 (7 jaar ago)

  Ze zien er heerlijk uit! Hoelang blijven deze repen ongeveer goed?

  Beantwoorden
 22. Anne
  24 april 2014 at 16:53 (7 jaar ago)

  Heb het geprobeerd, maar vond de gepofte quinoa wel iets om even aan te wennen…Niet mijn ‘favourite’, maar prima te doen! 🙂

  Beantwoorden
 23. karin
  26 april 2014 at 19:38 (7 jaar ago)

  Heb je hierbij gewone cacaopoeder gebruikt of rauwe cacao?

  Beantwoorden
 24. Nienke
  6 mei 2014 at 09:34 (7 jaar ago)

  Hoi!
  Ik zag dat je bij bijv. de tuinen dadels zonder pit kan kopen. Zijn die dadels ook goed ipv medjoul dadels?
  Groetjes, nienke

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   7 mei 2014 at 17:46 (7 jaar ago)

   Hi Nienke,
   Volgens mij heb ik die dadels weleens zien liggen. Op zich zijn ze prima, alleen hebben ze volgens mij erg weinig vruchtvlees. Het kan dan zijn dat het mengsel niet zo plakkerig wordt als je eigenlijk zou moeten, maar je kunt het zeker eens proberen!

   Beantwoorden
 25. Nadine
  8 mei 2014 at 11:31 (7 jaar ago)

  Hallo Nienke,

  Wat een geweldig recept, deze ga ik zeker maken als lekker tussendoortje!
  Nog wel even een vraagje, heb jij eigen gemaakt vanille extract of gekocht.
  Zo ja, enig idee waar ik dit zou kunnen halen?
  Zit er wel aan te denken om zelf te maken.. maar dan duurt het nog zeker 2 maand voor ik het gebruiken kan..

  Beantwoorden
 26. Carmen
  14 mei 2014 at 22:37 (7 jaar ago)

  Hallo,
  Ik heb het ook geprobeerd te maken. Het mengsel van gepofte quinoa en dadels wilde niet plakken en hoopte op een wonder na het overgieten met cacao/kokosolie. Klopt de verhouding of had ik er nog iets aan toe moeten voegen wat ik niet in het recept kan vinden?

  Beantwoorden
 27. Joyce
  15 mei 2014 at 12:30 (7 jaar ago)

  Heb ‘gewone’ dadels gekocht bij de c1000. 300 gr aan dadels gebruikt op 60 gram quinoa. Toen wilde het plakken. Maar heb er lekkere repen van kunnen maken. De link naar lion leg ik helaas niet helemaal want het krokante is weg. Misschien door de hoeveelheid dadels? Maar schotel het alsnog voor aan mn vriendinnen morgen!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   29 augustus 2014 at 20:15 (7 jaar ago)

   Hi Joyce,
   Ik denk inderdaad dat het niet meer knapperig is door de hoeveelheid dadels. De dadels die je bij de supermarkt koopt hebben meestal (helaas) niet zoveel vruchtvlees, waardoor je in verhouding veel meer nodig hebt. Hebben de repen jou en je vriendinnen gesmaakt?

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 28. floor
  30 mei 2014 at 10:17 (7 jaar ago)

  Heb het recept net gemaakt. Heb ook zelf quinoa gepoft. Omdat het me een beetje veel leek, heb ik alle ingrediënten door de helft gedaan. Het is niet helemaal gelukt. De quinoa was een beetje verbrand…? En het ziet er niet echt lekker uit… Jammer. Wel een leuk idee.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   29 augustus 2014 at 20:14 (7 jaar ago)

   Hi Floor,
   Ik gebruikte ook kant-en-klare gepofte quinoa, omdat het poffen van quinoa best nog lastig is. Misschien kun je een volgende keer quinoa gebruiken die al gepoft is?

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 29. Layla
  10 juni 2014 at 18:45 (7 jaar ago)

  hoi
  kan het ook met rauwe cacao en is de verhouding dan het zelfde?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   29 augustus 2014 at 20:08 (7 jaar ago)

   Hi Layla,
   Ja hoor, ik gebruik ook rauwe cacao :-).

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 30. Whoopy
  26 juni 2014 at 11:02 (7 jaar ago)

  De geur van de gepofte quinoa was even wennen, dus ik was wat sceptisch of deze repen wel zouden gaan smaken. Maar nu ik de eerste op heb, heb ik eigenlijk spijt dat ik er niet twee mee naar m’n werk heb genomen 🙂 Alle smaken komen nu bij elkaar en zijn ze om te smullen. Zeker voor herhaling vatbaar!!!

  Beantwoorden
 31. Paula
  29 augustus 2014 at 20:05 (7 jaar ago)

  Zojuist deze repen ook gemaakt. Ik heb een halve portie gebruikt, dus 30 gram gepofte quinoa en 8 medjoul dadels. Het mengsel bleef nog niet voldoende plakken dus ik heb er een eetlepel home made pindakaas doorgedaan en een eetlepel honing. Helaas hielp dit ook nog niet voldoende dus toen nog een paar eetlepels kokosolie. Daarna lukte het wel! Vervolgens 50 gram kokosolie vermengd met 25 gram rauwe cacao en dit over de reep gesmeerd. Helaas trekt vrijwel alles direct in de reep. Dus een volgende keer de reep eerst maar even koud laten worden in de koelkast of diepvries en daarna pas de chocola erover smeren. Over een half uurtje proeven, ik ben benieuwd! 🙂

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   29 augustus 2014 at 20:13 (7 jaar ago)

   Hi Paula,

   Je hebt wel medjoul dadels gebruikt? Er kan sowieso veel verschil zitten in hoeveel dadels je voor een recept nodig hebt, omdat sommige dadels veel vruchtvlees hebben, waardoor iets makkelijker blijft plakken. Ik zou er dan gewoon nog steeds 2 dadels bij doen totdat je voelt dat je balletje kunt maken van het mengsel. Hoop dat ze alsnog lekker zijn, volgende keer misschien wat extra dadels toevoegen?
   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
   • Paula
    29 augustus 2014 at 20:47 (7 jaar ago)

    Jazeker! Inmiddels zit ik een reepje te eten en het smaakt heerlijk! Dus ik ben er erg blij mee, makkelijk te maken en lekker resultaat. 🙂

    Beantwoorden
 32. Hester Bats
  28 september 2014 at 22:17 (7 jaar ago)

  Echt zaaalig! Ik heb ze in een heleboel blokjes gesneden, daar kan ik wel effe mee vooruit. Maar hoe lang kun je ze bewaren in de koelkast? En kun je ze anders ook invriezen? Blijven ze dan lekker? Bedankt!

  Beantwoorden
 33. Ancis
  7 januari 2015 at 21:36 (7 jaar ago)

  Helaas lukt het niet met de verhouding van het recept…..het leek me lekker maar niet zo gelukt als op de foto…bij mij viel alles uit elkaar!!!!!!

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   7 januari 2015 at 21:59 (7 jaar ago)

   Hi Ancis,
   Het klinkt alsof het geheel dus niet plakkerig genoeg werd. Heb je wel medjoul dadels gebruikt? Anders een volgende keer nog even 1 of 2 extra dadels toevoegen :-).

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 34. Mylene
  16 januari 2015 at 23:36 (7 jaar ago)

  Hoi!

  Lijkt me super lekker en wil het morgen ook gaan proberen, ik heb wel vaker met medjoul dadels gewerkt, maar bij mij in de blender wordt het vaak 1 grote plakkerige bende en duurt het heel lang voor het een glad mengsel is. Dat komt omdat ik hem steeds uit moet zetten, de dadels moet los maken en dan weer aan.. Heb jij hier ook last van? En heb je anders een tip hoe ik de dadels beter kan vermalen…

  Liefs mylene

  Beantwoorden
 35. Carina
  12 februari 2015 at 14:21 (7 jaar ago)

  Zojuist dit recept gemaakt met gepote boekweit! Dezelfde hoeveelheden als het recept aangehouden. Het kneden moet je echt wel doen anders plakt het inderdaad niet. Moest flink kneden, maar het lijkt gelukt! Staat nu in de koelkast, helemaal zin in!

  Beantwoorden
 36. Bas
  13 februari 2015 at 12:02 (7 jaar ago)

  Gister gemaakt en vandaag geproefd. Heerlijk! Ik weet alleen niet of ik het nog een keer wil maken…. Ik heb geen keukenmachine en met een staafmixer is het toch wel erg omslachtig. De hele keuken zat onder de plakkende dadelsmurrie…. en ik moest steeds de staafmixer eruit halen, schoon peuteren enz….. Maaar lekker is het wél!
  Annette

  Beantwoorden
 37. Els
  1 april 2015 at 15:08 (6 jaar ago)

  Wat was dit heerlijk! Dank je wel voor het verzinnen en delen. Wij hadden alleen iets te weinig chocolade zodat niet alles aan elkaar zat, maar dat hebben mijn dochter en ik net met een lepel naar binnen gewerkt. Superrecept!
  Gr, Tess en Els

  Beantwoorden
 38. Martijn
  8 juni 2015 at 08:54 (6 jaar ago)

  Gisteren heb ik hem zelf gemaakt. Hij was heerlijk. Top idee! 😉

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   24 juni 2015 at 10:43 (6 jaar ago)

   Jeej, leuk om te horen Martijn! Vaker maken dus ;-)?

   Beantwoorden
 39. Natalie
  18 oktober 2015 at 18:12 (6 jaar ago)

  Gelukt, is erg lekker, dank je wel 🙂

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   21 oktober 2015 at 11:48 (6 jaar ago)

   Top, goed om te horen Natalie!

   Beantwoorden
 40. marieke48
  12 februari 2016 at 13:01 (6 jaar ago)

  Echt verrukkelijk!! Heb zelf de quinoa gepoft, lekkere nootachtige smaak krijg je dan. We gaan een weekje met vakantie en op verzoek maak ik een dubbele hoeveelheid om mee te nemen! Mjammm ♥

  Beantwoorden
 41. Machteld
  6 maart 2016 at 18:18 (6 jaar ago)

  Ooh dit lijkt me lekker zeg!! Zou je me misschien kunnen zeggen hoeveel gram 15 medjoul dadels is? Dan weet ik of ik in de goede richting zit, heb namelijk andere dadels. Dankjewel!

  Beantwoorden
 42. Noor
  25 maart 2016 at 16:56 (5 jaar ago)

  Staat nu in de koelkast hard te worden, ben benieuwd! Heb laatst ook de suikervrije Bounty’s gemaakt. Heerlijk zijn ze!!
  Vroeg me af hoe lang je deze en de bounty’s, snickers ed kunt bewaren?
  Vind het lekker om voor iets langere tijd in huis te hebben, maar heb geen idee tot hoe lang dat ongeveer kan?

  Beantwoorden
 43. sarah
  16 maart 2017 at 13:58 (5 jaar ago)

  Hoeveel calorieën heeft een reep?

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   16 maart 2017 at 15:51 (5 jaar ago)

   Hi Sarah,
   Ik houd het aantal calorieen dat ik eet niet bij, dus dat weet ik niet. Je kunt andere websites gebruiken om de calorieen te berekenen op basis van de ingredienten, als je het wilt weten. Groetjes, Lianne

   Beantwoorden
 44. Hella
  26 maart 2017 at 17:36 (4 jaar ago)

  Samen met mijn zoontje gemaakt vandaag. Dikke pret en een goddelijk resultaat!

  Beantwoorden

2Pingbacks & Trackbacks op Glutenvrije en Suikervrije Chocoladereep (Lion)

 1. Crispy chocoladerepen
  30 januari 2017 at 16:19 (5 jaar ago)

  […] ik het moeilijk kiezen vond, heb ik een combinatie gemaakt van de lions van Chickslovefood en van Focusonfoodies, dit gemixt met een eigen chocoladelaagje waren deze heerlijke reepjes het resultaat. Met […]

  Beantwoorden
 2. Recept gezonde chocolade repen
  12 februari 2017 at 14:04 (5 jaar ago)

  […] dit recept gezonde chocolade repen gemaakt. Een combinatie van de lions van Chickslovefood en van Focusonfoodies en dit gemixt met een eigen chocoladelaagje waren deze heerlijke reepjes het resultaat. Met […]

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.