Glutenvrije en suikervrije chocolade pepernoten

Glutenvrije en suikervrije chocolade pepernoten

Een tijdje geleden vroeg ik op Facebook of er nog Kerst- of Sinterklaasrecepten waren die jullie héél graag op Focus on Foodies wilden zien. En met een mega overmacht aan stemmen waren glutenvrije en suikervrije chocolade pepernoten jullie nummer 1 keuze. Hele goede keuze overigens, want ik vind het helemaal niet erg om begin oktober al pepernoten te bakken. I’ll take one for the team, dacht ik dus meteen.

Daarom ging ik met zeer weinig tegenzin aan de slag met een receptje en ik wilde dat receptje zo toegankelijke mogelijk maken. Ik weet namelijk best dat het lastig is om soms naar de natuurwinkel te gaan enzo, dus goed nieuws dat je dat (volgens mij) voor deze pepernoten niet meer hoeft. Eerder schreef ik al dat het assortiment glutenvrije en natuurlijke producten bij de Albert Heijn fors is uitgebreid. Er is nu zoveel verkrijgbaar en de Albert Heijn heeft zelfs een aantal glutenvrije bakmixen en producten van het eigen merk, zoals een glutenvrije bakmix. Zonder toegevoegde rare dingen en dat moest ik natuurlijk testen!

Glutenvrije chocolade pepernoten

Glutenvrije chocolade pepernoten

Glutenvrije en suikervrije chocolade pepernoten

Glutenvrije en suikervrije chocolade pepernoten

Deze pepernoten maakte ik dus met 275 gram glutenvrije bakmix van het AH eigen merk. De ingredienten zijn maiszetmeel, aardappelmeel en rijstmeel, verder geen rare toevoegingen en e-nummers dus. Naast glutenvrij is de bakmix ook lactosevrij en dus suikervrij. Goed om te zien! Een pak van 500 gram kost € 2,29 en dat vind ik niet duur. Ik heb de bakmix nu een aantal keer gebruikt en wat me opviel is dat het deeg ook echt goed te kneden was; met glutenvrij meel is dat soms best nog een dingetje. Je kunt ook ander glutenvrij basismeel gebruiken. Hebben jullie de glutenvrije producten bij AH al geprobeerd?

ervaring glutenvrije bakmix albert heijn

ervaring glutenvrije bakmix albert heijn

 

ingredienten glutenvrij bakmix albert heijn

ingredienten glutenvrij bakmix albert heijn

Als je niet glutenvrij hoeft te eten, kun je overigens ook speltmeel gebruiken. Je pepernootjes worden dan nét iets lekkerder. Maar hoe fijn is dit receptje voor chocolade pepernoten? Het is echt easy peasy en je hoeft voor je guilty pleasure niet meer naar die kant en klare chocolade pepernoten uit de supermarkt te grijpen. Als je glutenvrij eet kan dat natuurlijk sowieso niet, maar ik vind dit recept zelf een heel fijn alternatief. Wil je van alle pepernoten chocolade pepernoten maken? Dan heb je niet één, maar twee repen chocolade nodig. Ik vind het zelf lekker om ook nog wat ‘normale’ pepernoten over te houden.

Ohja, als je wel (wat) suiker eet, kun je natuurlijk ook melkchocolade en witte chocolade smelten, om die leuke 3 kleuren chocolade pepernootjes te krijgen.

Glutenvrije en suikervrije chocolade pepernoten

Glutenvrije en suikervrije chocolade pepernoten

Ik hoop dat jullie er net zo van genieten als ik!

Wat heb je nodig?

 • 275 gram glutenvrij (zelfrijzend) meel
 • 25 gram amandelmeel
 • 15 gram speculaaskruiden
 • 150 gram kokosolie
 • 100 gram kokosbloesemsuiker
 • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
 • 1/2 theelepel baking soda
 • 1 theelepel vanille extract
 • 75 ml plantaardige melk (bijv. amandelmelk)
 • 80 gram pure chocolade (Vivani 92%)
 • snuf zout

En hoe maak je ze?

Verwarm de oven voor op 160 graden

 1. Doe alle droge ingredienten in een kom en doe daar dan de gesmolten kokosolie, vanille extract en plantaardige melk bij. Mix met een handmixer met deeghaken, in een keukenmachine of kneed met je handen goed door, tot je een egaal deeg hebt.
 2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak van het deeg hele kleine balletjes. Leg deze, met een klein beetje tussenruimte op de bakplaat. Ga net zo lang door tot de bakplaat vol is. Waarschijnlijk kun je er twee bakplaten mee vullen.
 3. Bak de pepernootjes in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin. Laat deze ongeveer een half uur goed afkoelen.
 4. Smelt de chocolade au-bain-marie en dip de pepernoten één voor één in de chocolade met een theelepeltje. Leg ze op een bord of bakpapier en herhaal. en je hebt meer dan genoeg om iedereen te laten proeven!
Glutenvrije en suikervrije chocolade pepernoten

Glutenvrije en suikervrije chocolade pepernoten

Er zijn 43 reacties op Glutenvrije en suikervrije chocolade pepernoten

 1. cheyenne
  8 oktober 2014 at 06:54 (6 jaar ago)

  ohhh heerlijk! ik vroeg net mijn vriend me snel een pakketje met chocolade pepernoten te sturen, maar ik denk dat ik eerst eens dit recept uitprobeer!
  xo, cheyenne

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   8 oktober 2014 at 10:43 (6 jaar ago)

   Haha kun je ook al niet meer wachten Cheyenne? Zelf maken is wel echt lekkerder hoor ;-)!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 2. ianna
  8 oktober 2014 at 08:41 (6 jaar ago)

  Zoo lekker! Al wacht ik nog even met pepernoten bakken.. 🙂 Super goed trouwens dat de ah steeds meer goede glutenvrije producten verkoopt! ik ben heel benieuwd, binnenkort eens uittesten

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   8 oktober 2014 at 10:44 (6 jaar ago)

   Hey Ianna!
   Verstandig dat je nog even wacht, als je eenmaal begint…. 😉
   Fijn he, en zeker ook dat het inderdaad ook nog goede glutenvrije producten zijn, zonder toevoegingen. Ik ben ook alles aan het testen!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 3. Gizzie
  8 oktober 2014 at 10:38 (6 jaar ago)

  Op hoeveel graden?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   8 oktober 2014 at 10:42 (6 jaar ago)

   Wat stom; vergeten erbij te zetten! De ovent dient 160 graden te zijn, ik heb dit nu ook in het recept gezet. Thanks!

   Beantwoorden
 4. Desiree Sip
  8 oktober 2014 at 12:34 (6 jaar ago)

  Wauw! Dat ziet er lekker uit zeg.. Ik heb dit jaar ook nog geen pepernoten gegeten, niet dat ik er geen zin in heb, maar ik ben op dit moment min of meer aan de lijn. Wel lastig met al die baksels van mij, ik probeer er maar niet téveel van te eten. Maar als ik ook nog aan pepernoten (en dat zo vroeg in het jaar) ga beginnen inderdaad 😉 haha!

  Beantwoorden
 5. catherinacarvalhoCatherina
  8 oktober 2014 at 12:57 (6 jaar ago)

  In Aardappelmeel en maiszetmeel zitten veel suikers ,ik gebruik liever boekweitmeel. Stukken beter voor je bloedsuikerspiegel.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   8 oktober 2014 at 12:58 (6 jaar ago)

   Je kunt inderdaad ook boekweitmeel gebruiken Catherina :-)!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 6. Will
  8 oktober 2014 at 17:36 (6 jaar ago)

  ik heb net de pepernoten gemaakt. Heerlijk! ga er vanavond heerlijk van genieten
  dank voor het recept!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   11 oktober 2014 at 10:23 (6 jaar ago)

   Wat leuk Will, fijn dat ze je zo smaken!!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 7. Krista
  8 oktober 2014 at 20:44 (6 jaar ago)

  Leuk, ik heb die bakmix in de kast staan! Snel eens gaan maken!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   11 oktober 2014 at 10:22 (6 jaar ago)

   Da’s handig! Leuk, eet smakelijk vast ;-)!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 8. Anouk
  11 oktober 2014 at 14:51 (6 jaar ago)

  Super, deze ga ik zeker maken! Vraagje… Er staat hier dat er in aardappel- en maiszetmeel veel suiker zit. Ik wil suikervrij eten. Op de verpakking staat per 100 gram 0.2 gram suiker. Geen toegevoegde suikers. Past dit in een suikervrij dieet? En moet je bij de Baking Soda nog citroenzuur toevoegen? En kan je hier ook pizzabodems mee maken? Dankjewel alvast voor de reactie(s). Groetjes Anouk

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   11 oktober 2014 at 14:57 (6 jaar ago)

   Hi Anouk,
   De suikers uit deze typen melen worden naar verhouding sneller opgenomen door je bloed. Je kunt deze mix zeker gebruiken als je suikervrij wilt eten, je eet waarschijnlijk ook aardappel? Er zitten dus geen toegevoegde suikers in dit meel en naar mijn mening is dat de grote truc bij suikervrij eten. Fruit bevat namelijk ook suiker. Alles met mate; 15 stuks fruit per dag is teveel, net als al deze pepernoten in één keer opeten..
   Je hoeft geen citroenzuur te gebruiken. En wanneer je een pizzabodem gaat maken, kan dat ook met dit meel, maar raad ik je dit recept voor glutenvrije pizza aan.

   Succes :-)!
   Groetjes, Lianne

   Beantwoorden
 9. Eveline
  14 oktober 2014 at 17:05 (6 jaar ago)

  Oh wauw, ik ga dit zeker binnenkort proberen! Het wordt wel eventjes stoeien, want ik heb een combimagnetron en geen oven, maar dit lijkt me echt super!

  Beantwoorden
 10. Anouk
  14 oktober 2014 at 20:06 (6 jaar ago)

  Oooh bedankt voor je duidelijke en uitgebreide reactie Lisanne.

  Beantwoorden
 11. Birgit
  21 oktober 2014 at 22:23 (6 jaar ago)

  Waar koop je baking soda? Ik ben het nog niet tegen gekomen..

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   21 oktober 2014 at 22:24 (6 jaar ago)

   Hi Birgit,

   Bij de natuurwinkel en volgens mij ook in de supermarkt. Heet ook wel zuiveringszout :-).

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 12. Lotte
  25 oktober 2014 at 17:11 (6 jaar ago)

  Whoaa ze zijn echt zo lekker! Bedankt voor dit lekkere recept!

  Beantwoorden
 13. janniewk
  29 oktober 2014 at 23:47 (6 jaar ago)

  oeeeeh maken! kan je de baking soda ook weglaten? en kan je de pepernoten ook maken met volkoren meel of amandelmeel.? wat zijn dan de verhoudingen.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   30 oktober 2014 at 17:45 (6 jaar ago)

   Hoi Jannie,

   Je kunt gewoon dezelfde verhoudingen aanhouden. Als je gewone bakpoeder gebruikt, kun je de baking soda weglaten.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 14. jannie
  2 november 2014 at 17:20 (6 jaar ago)

  En als ik wijnsteen bakpoeder gebruik ook?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   3 november 2014 at 08:16 (6 jaar ago)

   Dan zorgt de baking soda juist voor een stukje knapperigheid. Maar je kunt het zeker proberen.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 15. Gonnie
  8 november 2014 at 16:59 (6 jaar ago)

  Hallo, waarom moet je wijsteenbak poeder gebruiken En bakin soda? Alleen baking soda ( die ik dus wel in huis heb) is niet voldoende?

  Groetjes Gonnie

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   8 november 2014 at 20:47 (6 jaar ago)

   Hi Gonnie,
   Zodat de pepernoten wat rijzen en knapperiger worden.
   Je kunt het ook proberen met alleen baking soda.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 16. Annekee
  11 november 2014 at 12:01 (6 jaar ago)

  Ziet er heerlijk uit allemaal. Maar waarom noem je de pepernoten ‘suikervrij’ als er kokosbloemsuiker en chocolade in het recept staat?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   12 november 2014 at 10:03 (6 jaar ago)

   Hi Anneke,
   Op Focusonfoodies.nl kies ik ervoor om zoveel mogelijk van nature aanwezige fruitsuikers te gebruiken. Wanneer dat niet lukt, bijv. bij deze pepernoten, kies ik voor kokosbloesemsuiker. Dat is vrijwel onbewerkt en heeft vaak een nog lagere Glycemische Index dan fruitsuiker. Ook de chocolade die ik gebruik bevat uitsluitend kokosbloesemsuiker. Zou je het wel suikervrij vinden als ik er dadels in had gebruikt? Je kunt overigens eens de boeken Suikervrij, Goed Zoet en Zonder Suiker lezen, die allemaal gaan over suikervrij eten. Bij deze levensstijlen worden gezondere vervangers van reguliere suiker genoemd, waaronder kokosbloesemsuiker. Ik heb er dus voor gekozen om als suikervervanger (zo min mogelijk) kokosbloesemsuiker in mijn recepten te gebruiken als het niet anders kan.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 17. Jeany
  14 november 2014 at 18:21 (6 jaar ago)

  hoi Lianne,
  ik ben blij dat ik je foodblog gevonden heb, kook al jaren vegan/ vegetarisch, maar het zoeken naar zoete recepten is niet makkelijk. te meer omdat ik ook zo veel mogelijk suikervrij wil koken/bakken en net zoals jij met kokosproducten, ben ik dus echt blij met je recepten. daarvoor mijn dank ;)) nu heb ik een vraagje, ik heb de pepernoten gemaakt, ze zijn heerlijk maar ik kreeg geen homogeen deeg, het plakte wel aan elkaar als ik het kneedde maar bij het maken van de bolletjes, moest ik ze knedend maken rollen ging niet, dan ‘verpulverde’ het deeg. nu vroeg ik me af of dat bij jou ook was? ik bak veel dus normaliter kan ik dat zelf oplossen maar deze keer ging het niet. nu doe ik altijd maar de helft van de hoeveelheid kokosbloesemsuiker erin als aangegeven, omdat dat echt zoet genoeg voor mij is, maar daar zou het niet aa moge liggen denk ik? In elk geval smaakten ze heerlijk. dus nogmaals mijn dank en ik volg je graag verder. groetjes van Jeany

  Beantwoorden
 18. Aniek
  16 november 2014 at 18:40 (6 jaar ago)

  Hoi!
  Mijn vriendje heeft een glutenintolerantie en ik bak daarom vaak zelf glutevrije zoetigheid voor hem. Nu heb ik deze pepernoten gemaakt en ik vind ze erg goed gelukt, bedankt voor het recept!
  Ik vroeg me nog wel wat af. Ik vond dat het deeg erg olie-achtig was. Heb ik het niet goed genoeg gekneed of hoort het dat het heel vettig is? Op een gegeven moment lag er zelfs een plas olie onderin de bak met deeg.
  En zou de kokosolie ook vervangen kunnen worden door (room)boter of een ander soort vet?

  Groetjes Aniek

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   17 november 2014 at 22:14 (6 jaar ago)

   Hi Aniek,
   Wat leuk dat je deze pepernoten voor hem hebt gebakken! Natuurlijk kun je ook boter gebruiken, hier heb ik alleen geen ervaring mee. En vreemd dat het deeg zo vettig wordt zeg. Ik heb zelf namelijk gister nog pepernoten gebakken, exact volgens dit recept, maar dat deeg was prima! Geen idee waar dat aan kan liggen dus. Maar ik zou dan nog wat extra meel toevoegen (mocht je het nog eens maken), want dit klinkt wel echt té vettig. Gelukkig hebben ze in ieder geval gesmaakt :-).

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 19. Marly
  17 november 2014 at 11:05 (6 jaar ago)

  Ik heb gisteren met de kinderen deze heerlijke pepernoten gebakken. Ipv kokosolie heb ik boter gebruikt, de helft vd aangegeven hoeveelheid kokosbloesemsuiker en bakpoeder. De smaak is echt heerlijk, maar ik mis wel een klein beetje de knapperigheid die een pepernoot normaliter heeft. Deze waren heel broos. Wat kan ik hier aan doen?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   17 november 2014 at 22:16 (6 jaar ago)

   Hi Marly,
   Wanneer je bakpoeder en kokosbloesemsuiker weglaat is het recept niet meer helemaal in verhouding. De kokosbloesemsuiker zorgt namelijk, naast smaak, ook voor een stuk textuur en knapperigheid.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 20. Danielle
  26 november 2014 at 22:30 (6 jaar ago)

  Hi Lianne,
  Dit recept ziet er heerlijk uit. Ik zoek alleen een alternatief voor de amandelmeel. Wat kan ik daarvoor in de plaats gebruiken en in welke hoeveelheid?
  Succes met je mooie blog!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   27 november 2014 at 11:10 (6 jaar ago)

   Hi Danielle,
   Dankjewel! Mag je helemaal geen noten? Ik zou hazelnootmeel aanraden en als je geen noten mag, kleefrijstmeel (ketan meel). Dit kun je bij de toko halen en het is echt heel goedkoop. Smaakt zeker weten ook heerlijk :-)!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 21. Lydia de Jongh
  3 december 2014 at 01:05 (6 jaar ago)

  Ik wil dit recept proberen. Is het ook mogelijk om de bloesemsuiker te vervangen door honing?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   3 december 2014 at 09:37 (6 jaar ago)

   Hi Lydia,

   Geen enkel probleem :-).

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 22. aukje
  4 december 2014 at 23:38 (6 jaar ago)

  hoi Lianne,
  Heb vanavond de pepernoten gebakken en ze zijn echt lekker.
  Hield me precies aan je recept, alleen gebruikte ik speltmeel. Maar ook bij mij werd het deeg met 150gr. gesmolten kokosolie erdoorheen heel vettig.
  Zag de reactie eerder voorbij komen, dus ik denk zelf dat je ze met 100gr. olie ook prima kunt maken.
  Groetjes, Aukje

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   6 december 2014 at 11:54 (6 jaar ago)

   Hi Aukje,
   Ah ja speltmeel heeft naar mijn ervaring iets minder vocht nodig dan glutenvrij meel, dus dan kan het inderdaad wat vettig worden. Bedankt voor je reactie, goede tip voor andere lezers die ook speltmeel ipv glutenvrij meel willen gebruiken!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 23. Florence
  9 oktober 2016 at 08:43 (4 jaar ago)

  Hoi, wat is de functie van het amandelmeel?

  Groetjes 🙂

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   9 oktober 2016 at 16:46 (4 jaar ago)

   Ik vind dat de structuur van de pepernoten daardoor lekkerder wordt 🙂

   Beantwoorden

2Pingbacks & Trackbacks op Glutenvrije en suikervrije chocolade pepernoten

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.