glutenvrije en suikervrije boekweitmeel koekjes

Glutenvrije en suikervrije boekweitmeel koekjes

Ik ben zo blij met dit recept. Al tijden wilde ik een receptje bedenken voor zandkoekjes, met een deeg waar je gemakkelijk vormpjes uit kon steken zodat het ook leuke koekjes zijn om met samen met kinderen te bakken. Zo is mijn passie voor bakken en koken namelijk ontstaan; als klein meisje samen met mama zandkoekjes bakken uit het Blue Band kookboek. Deze glutenvrije en suikervrije boekweitmeel koekjes zijn de gezonde variant; ze zijn suikervrij maar toch heerlijk zoet en je maakt ze in de leukste vormpjes.

Daarnaast is dit het ultieme koekjesdeeg om van te snoepen. Koekjesdeeg snoepen is één van mijn guilty pleasures en zelfs als er ei in zit kan ik het soms niet laten. Dat is natuurlijk helemaal niet zo goed voor je en daarom is dit deeg ook zo fijn: er zit geen ei in. Overigens ook geen boter en dat maakt de koekjes ook nog veganistisch. Ze zijn dus echt voor bijna iedereen geschikt! Oh en nog een dikke plus: je hebt maar een paar ingrediënten nodig en ze zijn zo klaar.

glutenvrije en suikervrije boekweitmeel koekjes

glutenvrije en suikervrije boekweitmeel koekjes

En prima een aantal dagen houdbaar, mits je ze luchtdicht verpakt. Ze zaten hier in een koekjespot, maar hebben het helaas niet langer dan 3 dagen uitgehouden. Ze zijn gewoon te lekker! Volgens het testpanel zou je niet zeggen dat er helemaal geen suiker in zit en ik denk dat ze daardoor nóg lekkerder zijn voor kids. Dan hebben ze dus niet eens door dat ze gezonder aan het eten zijn ;-).

glutenvrije en suikervrije boekweitmeel koekjes

glutenvrije en suikervrije boekweitmeel koekjes

glutenvrije en suikervrije boekweitmeel koekjes

glutenvrije en suikervrije boekweitmeel koekjes

Gaan deze koekjes op jouw lijstje? Ik vind het natuurlijk super leuk om foto’s te zien en ervaringen te lezen, dus tag mij op Instagram en Twitter (@focusonfoodies) vooral als je ze hebt gebakken ;-)!

Wat heb je nodig?

 • 200 gram boekweitmeel
 • 75 gram kokosolie
 • 110 gram dadels
 • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
 • 1/2 theelepel baking soda
 • 1 theelepel vanille extract
 • 50 ml plantaardige melk (bijv. suikervrije amandelmelk)
 • snuf zout

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 170 graden

 1. Smelt de kokosolie.
 2. Doe het boekweitmeel samen met kokosolie, (ontpitte) dadels, wijnsteenbakpoeder, baking soda, vanille extract, plantaardige melk en zout in een keukenmachine. Laat draaien tot je een egaal deeg hebt.
 3. Kneed dit nog goed door met je handen tot je een bol hebt. Is het deeg te nat? Voeg iets een klein beetje boekweitmeel toe. Is het juist te droog? Doe er dan nog een klein scheutje amandelmelk bij.
 4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak het deeg plat tot ongeveer 1 dik en steek hier één voor één de koekjes uit. Leg deze op de bakplaat en bak in ongeveer 15-20 minuten goudbruin. Laat ze even afkoelen, dan worden ze hard.
glutenvrije en suikervrije boekweitmeel koekjes

glutenvrije en suikervrije boekweitmeel koekjes

Er zijn 51 reacties op Glutenvrije en suikervrije boekweitmeel koekjes

 1. Alenka
  23 augustus 2014 at 06:48 (7 jaar ago)

  Ga ze vandaag bakken met dochterlief. Top recept, precies wat ik zoek! Bedankt!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   25 augustus 2014 at 16:28 (7 jaar ago)

   Leuk Alenka, hebben de koekjes jouw en je dochtertje gesmaakt?

   Beantwoorden
  • ann
   7 maart 2015 at 21:35 (6 jaar ago)

   Hoi hoi, voor onze kleine vent moesten we op zoek naar alternatieven voor granen en suikers en zo ben ik op de site gekomen. De tweede lading zit in de oven en ik heb het gevoel dat de eerste lading erg gezouten smaakt. Wat heb ik fout gedaan? Ik heb bakpoeder gebruikt ipv de wijnsteenpoeder en de bicarbonaat. De dadels heb ik bij gebrek aan vervangen door rozijnen. Die heb ik ongeweld eronder gemengd

   Beantwoorden
   • Focus On Foodies
    8 maart 2015 at 13:17 (6 jaar ago)

    Hi Ann,
    Leuk, welkom op de site! Vond je ze na het bakken nog zo zout? In bakpoeder zit zo ver ik weet geen zout, maar ik gebruik zelf altijd wijnsteenzuur bakpoeder. Als je een snufje zout gebruikt hebt en verder niets hebt toegevoegd, heb ik geen idee waar de zoute smaak vandaan komt, sorry! Hopelijk zijn de koekjes alsnog lekker en kan je kleine vent ervan genieten.

    Groetjes,
    Lianne

    Beantwoorden
    • Ann
     8 maart 2015 at 18:03 (6 jaar ago)

     we zijn er nog eens aan begonnen. Ben niet zo een bakker! Toen ze koud waren waren ze al veel lekkerder! Nu heb ik ze opnieuw gemaakt en het deeg wat dikker gelaten, gember en kaneel toegevoegd. Nu zijn ze een stuk beter. Is altijd effe oefenen. Aan de oma’s heb ik nu ook je site doorgegeven want bij de kids zijn de mug cakes een hit! Die had ik daarna ook nog gevonden. Die met cacao hebben we al gemaakt, zijn daar nog variaties op?

 2. MiriamH
  23 augustus 2014 at 07:44 (7 jaar ago)

  Een knapperig suikervrij koekje zonder banaan…..!?!?! Deze ga ik gauw bakken. Toprecept!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   25 augustus 2014 at 16:28 (7 jaar ago)

   Hahaha lekker he ;-)! Heb je ze ondertussen al geprobeerd?

   Beantwoorden
   • MiriamH
    12 september 2014 at 16:46 (7 jaar ago)

    Nou eerlijk gezegd staan ze nog steeds op mijn to bake lijstje… komt er maar niet van 🙁 Is plantaardige melk trouwens een must voor dit recept? Wij gebruiken namelijk met mate wel zuivel, en plantaardige melk hebben ze bij ons in de buurt alleen maar in de gezoete varianten. Dus voor een pakkie ongezoete melk moet ik nogal een wereldreis maken hahahaha!

    Beantwoorden
    • Arantxa
     26 september 2014 at 18:40 (7 jaar ago)

     Ik heb ze vandaag gemaakt met gewone melk, dat smaakt ook heerlijk!

 3. Annalie D'Arcangelo
  23 augustus 2014 at 09:18 (7 jaar ago)

  Heb geen boekweitmeel. Kun je boekweitmeel ook door een andere meelsoort vervangen (speltmeel, roggemeel, amandelmeel, rijstmeel) vervangen. ?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   25 augustus 2014 at 16:29 (7 jaar ago)

   Hi Annalie,
   Dat kan zeker, alleen wordt het dan wel een heel ander koekjes. Ik zou dan 50/50 rijstmeel en speltmeel gebruiken. Je krijgt zeker lekkere koekjes, maar ze smaken wellicht wat anders ;-).
   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
   • Annalie
    30 augustus 2014 at 23:37 (7 jaar ago)

    Heb ze met rijstmeel en speltmeel gebakken en ze zijn heerlijk! Bedankt Lianne. Ga ze zeker ook met boekweitmeel proberen.

    Beantwoorden
 4. Myrna
  23 augustus 2014 at 10:27 (7 jaar ago)

  ga ze straks bakken met mijn zoon, ben benieuwd want ik ben nooit zo handig met bakken van koekjes

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   25 augustus 2014 at 16:31 (7 jaar ago)

   Hi Myrna,
   En, is het koekjes bakken gelukt? Ik hoop dat ze hebben gesmaakt!
   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 5. Karin
  23 augustus 2014 at 11:46 (7 jaar ago)

  ze staan id oven! Het deeg was al super lekker! Thnx voor dit gezonde koekjes recept.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   25 augustus 2014 at 16:30 (7 jaar ago)

   Haha erg he Karin, en omdat er geen ei in zit mag je het deeg ook gewoon snoepen ;-). Leuk dat ze goed smaken!

   Beantwoorden
 6. Lineke
  25 augustus 2014 at 09:46 (7 jaar ago)

  Kan het ook zonder baking soda? En deeg uitrollen tot 2 cm dik, klopt dat wel? Ik maak koekjes meestel ongeveer een halve cm dik.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   25 augustus 2014 at 16:26 (7 jaar ago)

   Is 2 cm dik voor een koekje? Ik schat het namelijk altijd in, maar als het echt heel erg dik is zal ik dat even aanpassen. Het zijn geen hele dunne koekjes, maar je moet het zien als zandkoekjes.

   Beantwoorden
   • Lineke
    25 augustus 2014 at 16:41 (7 jaar ago)

    Zandkoekjes maak ik meestal een halve cm tot 1 cm dik. Maar dat is ook op gevoel :). Ik ga ze vanavond maar eens proberen, bedankt voor dit makkelijke recept!

    Beantwoorden
   • Lineke
    28 augustus 2014 at 10:05 (7 jaar ago)

    Ik heb ze gisteren gemaakt. Persoonlijk vind ik de kokossmaak overheersend of ligt dat aan de kokosolie die ik gebruikt heb? Ik zou ze volgende keer met ontgeurde versie maken of plantaardige margarine (minder gezond wel). Ook worden ze niet echt knapperig, maar eerder taai en hard. Is dat normaal?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
     29 augustus 2014 at 19:52 (7 jaar ago)

     Als je de smaak van kokos overheersend vindt, ligt dit inderdaad aan de (onontgeurde) kokosolie. Persoonlijk vond ik de kokos niet zo aanwezig, maar je kunt dan altijd ontgeurde kokosolie gebruiken als je dat lekkerder vindt :-)!

     Groetjes,
     Lianne

   • Lineke
    28 augustus 2014 at 10:08 (7 jaar ago)

    Overigens vind ik ze best wel zoet (terwijl ik wel een zoetekauw ben). Volgende keer dus iets minder dadels gebruiken. Ik heb de baking soda weggelaten omdat ik die niet in huis had, maakt dat nog wat uit voor de knapperigheid?

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
     29 augustus 2014 at 19:50 (7 jaar ago)

     Hi Lineke,
     Ze zijn best zoet he, ondanks dat er alleen dadels in de koekjes zitten? Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoeveel dadels je toevoegt, zoals je al zegt 😉 Ik voeg juist altijd de baking soda (met vaak een theelepeltje wijnsteenbakpoeder) toe om koekjes wat knapperiger te maken, dus wellicht kun je het een volgende keer toch eens proberen met baking soda?
     Groetjes,
     Lianne

 7. Lietsa van Liempd
  27 augustus 2014 at 11:32 (7 jaar ago)

  Hallo, waar haal jij je wijnsteenbakpoeder? ik ben al er al een tijdje naar op zoek ( vanwege hardnekkige eczeem/candida problemen ) maar bij Marqt en Ekoplaza kan ik het maar niet vinden! Kan je me verder helpen ( ik woon in Amsterdam )

  Beantwoorden
  • kirsten
   28 augustus 2014 at 15:26 (7 jaar ago)

   Via Internet is alles te bestellen, ik vind pitenpit een fijne webwinkel en nee ik werk er niet 😉

   Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   29 augustus 2014 at 20:00 (7 jaar ago)

   Hi Lietsa,
   Mijn wijnsteenbakpoeder haal ik bij de natuurwinkel, zoals bijvoorbeeld deweegschaal.nl. In Amsterdam moet je het kunnen vinden bij de Tuinen of de Estafette. Het is een klein potje, dus makkelijk om overheen te kijken, dus ik zou het sowieso even bij medewerkers vragen :-). Succes!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 8. Helene
  2 september 2014 at 11:10 (7 jaar ago)

  oooo… dat deeg is lekker! Weet niet of er genoeg overblijft om straks nog koekjes van te bakken!

  Andere vraag: de kokosolie die ik gebruik is keihard (er staat op dat je ‘m na openen in de koelkast moet bewaren) en dan is het erg lastig om er een aantal grammen (of 75) uit geschraapt te krijgen. Hoe doen jullie dat? Ik heb de kokosolie gekocht die ze bij de AH hebben, zit in een glazen pot en lijkt op frituurvet ( 🙂 ?)

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   2 september 2014 at 20:07 (7 jaar ago)

   Hi Helene,
   Hahaha erg he! Dat had ik ook, maar gelukkig móésten er bij mij koekjes gebakken worden voor op de foto; een soort verplichting om niet alles op te eten ;-).
   Klopt dat kokosolie hard is, volgens mij ligt het smeltpunt op zo’n 24 graden. Wanneer je de kokosolie buiten de koelkast bewaard zal de olie op een zomerse, warme dag gewoon vloeibaar zijn. Zelf bewaar ik mijn kokosolie niet in de koelkast, maar onder de 24 graden is het sowieso wel hard. Ik gebruik een lepel om de kokosolie in een bakje te doen en te wegen, en smelt het daarna au-bain-marie in de gootsteen met heet water. Kun je hier wat mee?

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 9. liedje
  4 september 2014 at 20:05 (7 jaar ago)

  dag Lianne,

  kan ik de dadels ook vervangen door iets anders < rozijnen abrikozen, appel ..enz ?
  Liedje

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   6 september 2014 at 09:32 (7 jaar ago)

   Hi Liedje,
   Ja hoor, ik zou dan gedroogde abrikozen gebruiken; die zijn qua structuur nog het meest vergelijkbaar. De koekjes zullen wel iets anders smaken.
   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 10. Marian
  8 september 2014 at 00:19 (7 jaar ago)

  hallo Lianne,
  kan je aangeven hoeveel koekjes je met bovenstaande hoeveelheden kan bakken?
  Marian

  Beantwoorden
  • Helene
   8 september 2014 at 10:15 (7 jaar ago)

   Ligt eraan hoe groot je je koekjes maakt 🙂 Wij hadden 2 bakplaten vol, maar wel hele dunne koekjes. Ik denk als je het deeg op 1/2- 1 cm uitrolt, je 1 bakplaat kunt vullen. Groetjes, Helene

   Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   9 september 2014 at 17:22 (7 jaar ago)

   Hi Marian,
   Zoals Helene zei krijg je ongeveer 2 bakplaten vol. Ik had de koekjes zelf iets dikker gemaakt (dunner zijn ze knapperiger), en kreeg ongeveer 1,5 bakplaat (zo’n 20 koekjes denk ik).

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 11. Arantxa
  26 september 2014 at 18:50 (7 jaar ago)

  Hoi, ik heb ze vandaag gemaakt met gewone melk en in plaats van boekweitmeel, gewoon glutenvrij meel. Ze zijn heel lekker en het is echt lekker om tussendoor van te snoepen. Ik heb vraag me alleen af hoe je de dadels zo klein krijgt? Bij mij zijn het nog goed zichtbare stukjes dadel, ik heb ze wel klein proberen snijden, maar echt zo fijn als op de foto is niet gelukt. Bedankt voor het recept!
  Groetjes, Arantxa

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   27 september 2014 at 15:23 (7 jaar ago)

   Hi Arantxa,
   Fijn dat ze smaken! Ik doe de dadels vaak in de keukenmachine om ze fijn te malen (met wat andere ingredienten). Met een mes klein snijden is inderdaad lastig en dan houd je altijd stukjes over. Volgende keer even door de keukenmachine en dan moet het lukken :-)!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
   • Helene
    28 september 2014 at 19:10 (7 jaar ago)

    ik las dat iemand vroag hoe je de dadels echt klein krijgt – ik knip ze altijd eerst met een schaar in kleine stukjes (veel handiger dan snijden, doe ik ook met bijvoorbeeld kip), en pas daarna in de keukenmachine. Dit omdat mijn keukenmachine een keer is vastgelopen op de grote, kleverige dadels.

    Ik las ook (en lees wel vaker) vragen over of je ingredient x kunt vervangen met ingredient y. Hier is een hele handige (vind ik dan) website voor: http://voedzo.nl/eigen-ervaring/een-handleiding-door-de-recepten-ingredienten-vervangen/
    Hopelijk hebben jullie hier ook wat aan.

    groetjes Helene

    Beantwoorden
 12. karin
  28 september 2014 at 14:52 (7 jaar ago)

  Hallo,

  Kun je de melk ook vervangen door kokoswater?

  gr.karin

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   29 september 2014 at 18:12 (7 jaar ago)

   Hi Karin,
   Bedoel je kokosmelk? Dat kun je proberen! Kokoswater zou ik niet doen.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 13. Lisette
  13 oktober 2014 at 14:19 (7 jaar ago)

  Koekjes vandaag voor de tweede keer gemaakt! Echt heerlijk!

  Beantwoorden
 14. Elvira
  22 oktober 2014 at 23:24 (7 jaar ago)

  Het kan zijn dat ik er over heen gelezen heb, maar gebruik je hiervoor verse of gedroogde dadels? Ik vind verse dadels namelijk een beetje (te) pittige nasmaak hebben, vandaar mijn vraag….
  Groetjes, Elvira

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   23 oktober 2014 at 21:30 (7 jaar ago)

   Hi Elvira,
   Ik gebruik eigenlijk altijd gedroogde dadels, maar dan wel de Medjoul variant met veel vruchtvlees.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 15. Nina
  3 december 2014 at 18:46 (7 jaar ago)

  Ik heb ze net geprobeerd te maken en het deeg was superlekker, maar het plakt echt enorm dus het was onmogelijk om er iets van een vorm in te krijgen. Ze staan nu in de oven en lijken nog het meest op meringues qua vorm. Heb je hier nog tips voor? Wellicht in de ijskast koelen?

  Beantwoorden
 16. Mieke
  14 februari 2015 at 15:27 (6 jaar ago)

  Ook ik heb de koekjes gebakken vandaag. Het deeg bleef erg plakkerig. In de koelkast laten rusten, maar het werd beter toen ik extra meel toe had gevoegd. De eerste lading was goed, maar de tweede beter. Waarschijnlijk omdat ik toen bij het uitrollen nog meer meel heb gebruikt. De tweede portie dun bestrooid met kaneel en dat is extra lekker! Bedankt voor het recept.
  Mieke

  Beantwoorden
 17. Griet
  22 februari 2015 at 16:31 (6 jaar ago)

  Is de melk echt nodig? Is er een reden om die erbij te doen?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   1 maart 2015 at 19:49 (6 jaar ago)

   Hi Griet,
   De melk wordt toegevoegd om het deeg soepeler te maken en beter te laten kleven. Het zit er dus inderdaad met een reden bij.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 18. Valerie
  6 maart 2015 at 15:23 (6 jaar ago)

  Ze staan in de oven en de geur belooft veel goeds! Eindelijk een recept voor lekkere koekjes zonder banaan 🙂

  Beantwoorden
 19. Leen
  8 maart 2015 at 13:38 (6 jaar ago)

  Hallo, nu heb deze koekjes ook gemaakt maar zat met 1probleem. Kreeg geen egale massa ?het meel bleef meel ? Wil iemand helpen ?had wel geen baking sodá Bedankt leen

  Beantwoorden
 20. Anita
  6 februari 2016 at 15:42 (5 jaar ago)

  Yummie! Heerlijk zijn ze. We hebben als toevoeging anijs en een eetlepel agavesiroop toegevoegd en de vanille extract weggelaten, we smullen hier 😉
  Harteljke bedankt voor het heerlijke recept!

  Beantwoorden
 21. Anne
  8 augustus 2017 at 09:00 (4 jaar ago)

  Kan je de wijnsteekbakpoeder ook nog door baking soda vervangen of ergens anders door?

  Beantwoorden
 22. Jurij
  28 september 2020 at 11:24 (10 maanden ago)

  Ik vond het echt leuke recept, maar amandel melk is er niet plantardige. Dat denk ik. En als je toevoeg baking soda, dan moet je ook bij iets zuur toevoegen dat die maakt rectie.
  Ik wil ook een keer probeeren, maar mijn recept is het gewon van meel, boter, suiker, en wallnoten. Dus nu wil ik in wel ff makan met boekweit meel, suiker, cocos olie en wallnoten.

  Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks op Glutenvrije en suikervrije boekweitmeel koekjes

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.