Glutenvrije en lactosevrije haverkoekjes

Glutenvrije en Lactosevrije Haverkoekjes

Wist je dat volgens schattingen zo’n 10 tot 15% van de Europeanen lactose-intolerant is? Dat is dus 1 op de 8 mensen! Veel he? Bij een lactose-intolerantie kun je lactose, melksuiker dat van nature in melk aanwezig is, niet goed verteren. Als je dan toch producten met lactose eet, kunnen er klachten als buikpijn, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en diarree ontstaan. Het is per persoon verschillend hoeveel lactose men kan verdragen.

Als baby is bij mij een melkallergie vastgesteld; alle melk die erin ging, spuugde ik (nog harder) weer uit. Testen om te controleren op lactose-intolerantie waren er toen nog niet. Nog steeds ben ik overgevoelig voor melk en dat ligt vooral aan de melksuikers, de lactose. Met name koemelk mét lactose zorgt bij mij voor klachten, eigenlijk exact zoals ik ze hierboven heb beschreven. Daardoor ben ik heel blij met de producten van Arla Lactofree. De producten zijn bedoeld voor mensen met een lactose allergie en bevatten dus geen melksuiker (lactose) meer. Het smaakt en smeert net als een normaal zuivelproduct en met de lactosevrije halfvolle melk maak je een lekkere cappucino. Er is zelfs een lactosevrije roomkaas. Je koopt Arla gewoon bij de supermarkten in het zuivelvak, dus dat is ook nog eens gemakkelijk. Voor mensen met een lactose allergie is Arla Lactofree echt een uitkomst. Je kunt namelijk net zo lekker genieten van een kom yoghurt of een glas melk, zonder daar klachten van te krijgen.

Glutenvrije en Lactosevrije Haverkoekjes

Glutenvrije en Lactosevrije Haverkoekjes

Aan Arla Lactofree producten is niets toegevoegd, ook geen suikers, en dat vind ik altijd erg fijn om te zien. Zo weet je dat je een puur product eet. Focusonfoodies.nl heeft veel verschillende groepen lezers. Er zijn lezers met een glutenallergie, mensen die suikervrij eten maar minder problemen hebben met gluten en lezers die geen zuivel drinken. Een steeds grotere groep mensen in de maatschappij gaat steeds bewuster met voeding om en hierdoor komen er ook meer intoleranties en allergieën aan het licht. Ook als je normaal wel zuivel eet, is het helemaal niet slecht om af en toe eens de lactosevrije variant te gebruiken.

Als je (vaak) buikklachten hebt, zonder een aanwijsbare oorzaak, ben je wellicht gevoelig voor lactose en kan het zeker geen kwaad om eens een tijdje lactosevrij te eten. Arla geeft trouwens een Lactofree workshop voor 6 personen weg, om lactosevrij te leren koken. Lijkt je dat leuk? Kijk dan vooral even op de site van Arla. Ook kun je daar met de Lactose-checker snel zien wat je wel en niet mag eten als je lactosevrij moet/wilt eten. Hieronder vind je het recept voor de heerlijke glutenvrije en lactosevrije haverkoekjes die je op de foto ziet.

Glutenvrije en Lactosevrije Haverkoekjes

Glutenvrije en Lactosevrije Haverkoekjes

Wat heb je nodig?

 • 200 gram glutenvrije havermout of glutenvrije havervlokken (bijv. van Lieke is Vrij)
 • 30 gram rijstmeel
 • 35 gram kokosbloesemsuiker
 • 1 theelepel bakpoeder
 • ½ theelepel baking soda
 • snufje zout
 • 40 gram kokosolie (wegen voor je het smelt)
 • 140 gram Arla Lactofree halfvolle yoghurt

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 170 graden

 1. Maal de havervlokken in een keukenmachine, als je havervlokken gebruikt. Doe anders de havermout in een kom. Doe hier dan het rijstmeel, de kokosbloesemsuiker, bakpoeder, baking soda en zout bij.
 2. Smelt in een aparte kom de kokosolie. Doe dit bij de havermout, samen met de lactosevrije yoghurt.
 3. Meng eerst goed met een lepel en daarna met je handen. Maak van het deeg dan koekjes. Je kunt ze natuurlijk in ieder vormpje maken; ik maakte hartjes van zo’n 2 cm dik en kreeg er ongeveer 15 uit dit deeg.
 4. Bak de koekjes in 20-30 minuten lekker bruin. Laat ze afkoelen, want ze zijn pas knapperig als ze helemaal zijn afgekoeld. Enjoy!
Glutenvrije en Lactosevrije Haverkoekjes

Glutenvrije en Lactosevrije Haverkoekjes

In samenwerking met Arla.

Er zijn 21 reacties op Glutenvrije en Lactosevrije Haverkoekjes

 1. Mr Bean
  14 april 2014 at 06:24 (7 jaar ago)

  En op welke temperatuur bak je de koekjes af dan?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   14 april 2014 at 07:36 (7 jaar ago)

   Op 170 graden, dat staat bovenaan het lijstje ‘hoe maak je het’.

   Beantwoorden
   • Mr Bean
    14 april 2014 at 16:24 (7 jaar ago)

    Oeps sorry. Heb ik dus overheen gelezen. Bedankt!

    Beantwoorden
 2. Mirjam
  14 april 2014 at 07:36 (7 jaar ago)

  De eerste regel geeft aan dat je de oven moet voorverwarmen op 170 graden. Ik keek daat ook nogal eens overheen maar nu ik weet dat zehet daar neerzet en ik heb het niet gezien scroll ik altijd even terug.

  Beantwoorden
 3. Betty
  14 april 2014 at 07:57 (7 jaar ago)

  Hi Lianne,
  wat een leuk stuk! en ik wist echt niet dat er zoveel mensen een lactose intolerantie hadden!
  Ik ga dit Arla ook eens uitproberen.

  Beantwoorden
 4. José Zwiers
  14 april 2014 at 08:04 (7 jaar ago)

  ziet er weer heerlijk uit. Van de week maar eens proberen.

  Beantwoorden
 5. Kim
  14 april 2014 at 09:27 (7 jaar ago)

  Wat is het verschil tussen baking soda en bakpoeder? Ik wil de koekjes graag maken voor het zoontje van een vriendin van mij. En ook voor mijn eigen kinderen maar die hebben geen allergieën of intoleranties. Dit lijkt me een verantwoord tussendoortje! Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 6. Grittel
  14 april 2014 at 09:54 (7 jaar ago)

  Lijkt me lekker. Ik ga het denk ik proberen met amandelmeel , speltmeel of kikkererwtenmeel (heb geen rijstmeel in huis). Ook gebruik ik wijnsteenpoeder ipv bakpoeder en biogarde (rechtsomdraaiende melkzuren)ipv gewone yoghurt. I will let you know! Nog een leuke (glutenvrije/suikervrije) tip misschien. Tortilla’s maken van bloemkool:

  http://grittel.nl/2014/04/07/grittels-weekje-3/

  Beantwoorden
 7. Chantal
  14 april 2014 at 17:08 (7 jaar ago)

  Ik gebruik de melk van Campina en de andere producten, zoals Kaas en roomkaas, van MinusL. Werkt perfect! Lactose intollerantie pas ontdekt nadat ik glutenvrij ging en ik toch nog af en toe klachten hield. Maar ben wel enorm blij met de vervangende producten..
  De koekjes ga ik niet maken. Ik verdraag haver niet echt, helaas 🙁

  Beantwoorden
 8. Fraukje
  13 mei 2014 at 23:24 (7 jaar ago)

  Van de week je blog ontdekt, nu ik ook te horen heb gekregen dat ik tarwevrij, suikervrij en koemelkvrij moet gaan leven voor nu. Is deze melk dan geschikt? Nee toch? Bedankt voor je fijne blog!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   14 mei 2014 at 07:45 (7 jaar ago)

   Hi Fraukje,
   He, dat zal even wennen zijn… Gelukkig kun je hier een hoop inspiratie opdoen! Als je koemelkvrij moet eten, mag je inderdaad ook geen lactosevrije koemelk. Je kunt dan beter geitenyoghurt gebruiken en als ‘melk’ zou ik dan eerder kiezen voor amandelmelk, havermelk of sojamelk..

   Heel veel succes en als je vragen hebt kun je me ook altijd mailen.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
   • Fraukje
    14 mei 2014 at 09:28 (7 jaar ago)

    Hoi Lianne,

    Dank je, ik denk dat ik daar gebruik van ga maken, ik ben nog zo’n leek op dit gebied… Ook mag ik geen cacao… pffff… maar ik mag wel carobe (vervanger), dus ik ga vandaag kijken of ik daar wat van kan scoren, want zonder chocola… geen doen! Haha! Maar als daardoor mijn darmen en buik beter gaan voelen, ik minder moe word, etc. dan heb ik het er graag voor over!

    Beantwoorden
 9. Fraukje
  14 mei 2014 at 11:39 (7 jaar ago)

  Het is moeilijker dan ik dacht. Hoe begin ik? Is het van de een op de andere dag totaal om te gooien met zoveel wat je niet mag eten? Hoe heb jij dit gedaan? Ik heb een gezin met 2 opgroeiende dochters en 2 stiefzoons die hier regelmatig zijn, ik raak wat gestresst nu, want ik denk dat het een paar weken duurt voordat ik de hele toko heb omgegooid…

  Beantwoorden
 10. Marjolein
  13 juni 2014 at 19:47 (7 jaar ago)

  k wil niet vervelend zijn, maar op de verpakking van lactofree staat ‘niet geschikt voor mensen met een koemelkallergie’ en het bevat 0,01g lactose per mg. Lactofree staat ook tussen aanhalingstekens op de verpakking. Jouw informatie, wat meer lijkt op reclame, is dus onjuist en misleidend

  Beantwoorden
 11. Focus on Foodies
  13 juni 2014 at 20:36 (7 jaar ago)

  Hi Marjolein,
  Bedankt voor je reactie. Ik geef niet aan dat lactofree geschikt is voor mensen met een koemelkallergie, maar juist voor mensen met een lactose intolerantie; dit zijn twee verschillende dingen. Jammer dat je er zo over denkt.

  Groetjes,
  Lianne

  Beantwoorden
 12. Inge
  14 september 2014 at 21:27 (7 jaar ago)

  Ik heb ze vandaag gebakken, wel wat kaneel en kokosrasp toegevoegd, omdat ik daar wel van hou 🙂 de smaak was erg goed, alleen helaas niet zo knapperig. Ik had geen baking soda, maar wat extra bakpoeder gebruikt, of zou ik ze langer hebben moeten bakken? Nu 25 minuten gebakken. Van de week nog eens proberen 🙂

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   16 september 2014 at 10:43 (7 jaar ago)

   Hi Inge,

   Waren ze wel mooi bruin? Anders kun je de oven volgende keer even wat hoger zetten en ze sowieso iets langer in de oven laten. Als ze niet knapperig waren, zullen ze net iets langer nodig gehad hebben. Als je normaal bakpoeder gebruikt (en dus geen wijnsteenbakpoeder), kun je de baking soda gewoon weglaten, dus dat zou niet uit moeten maken. Gelukkig hebben ze in ieder geval gesmaakt!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
   • Inge
    21 september 2014 at 16:52 (7 jaar ago)

    Bedankt voor het antwoord! Ik ben ze nu voor de vierde keer aan het maken, inderdaad wat spelen met de oventijd, ze worden elke keer beter 🙂 erg lekker om mee naar het werk te nemen!

    Beantwoorden
 13. Sylviavb
  19 mei 2015 at 07:47 (6 jaar ago)

  Kan de kokosolie ook vervangen worden voor olijfolie? En zo ja welke hoeveelheid. Is het ook mogelijk om de kokosbloesemsuiker weg te laten of verliezen ze dan de knapperigheid?

  Beantwoorden
 14. Jennifer
  1 juni 2016 at 20:59 (5 jaar ago)

  Vandaag gemaakt en onwijs lekker!

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   8 juni 2016 at 09:14 (5 jaar ago)

   Jeeeej super leuk Jennifer, fijn te horen dat ze gesmaakt hebben :D!

   Groetjes, Lianne

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.