
Glutenvrije chocoladetaart zonder geraffineerde suikers
Om maar meteen met de deur in huis te vallen; deze glutenvrije chocoladetaart is misschien wel de lekkerste taart die ik tot nu toe bakte. Vriendlief kreeg er geen genoeg van en ook op kantoor werd er met man en macht direct om het recept geschreeuwd. Goed teken! En het was zelfs zo lekker, dat ik nu denk dat ik toch deze chocoladetaart als nagerecht voor kerst ga maken. Iedereen vindt dit lekker, dus het kan niet fout gaan. En dat is het perfecte kerst dessert toch?

Het recept voor deze glutenvrije chocoladetaart zag ik bij Foodquotes voorbij komen en ik heb het naar eigen smaak iets aangepast. Het leek me leuk om voor de afwisseling weer eens met roomboter te bakken, omdat ik normaal natuurlijk altijd met kokosolie bak. Je kunt de roomboter in het recept overigens vervangen voor kokosolie, dat is geen enkel probleem. Ook kun je een andere meelsoort dan amandelmeel gebruiken, maar de smaak van amandelmeel is wel een perfecte aanvulling op de chocolade; het wordt een soort Nutella. Need I say more?
Glutenvrije koekjesbodem
Voor de bodem bakte ik de boekweitmeel koekjes met een extra theelepeltje rauw cacaopoeder erdoorheen; die zijn simpel, glutenvrij en zonder geraffineerde suiker. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare koekjes gebruiken als je wat minder tijd hebt, let dan wel op de ingrediënten.

Glutenvrije chocoladetaart
Benodigdheden
-
Springovrm (16 cm)
Ingrediënten
Voor de bodem
- 150 gram glutenvrije koekjes
- 60 gram roomboter of kokosolie
Voor de chocoladelaag
- 80 gram pure chocolade
- 60 gram kokosbloesemsuiker
- 60 gram roomboter
- 80 gram amandelmeel
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eieren
- 100 gram frambozen uit de diepvries
Bereidingswijze
-
Bak eerst genoeg glutenvrije koekjes met mijn recept. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare (glutenvrije) koekjes gebruiken.
-
Smelt 60 gram boter in een pannetje en doe er de 150 gram verkruimelde koekjes bij. Vet ondertussen een kleine springvorm in met wat olie of boter. Verdeel dan het boter/koekjesmengsel over de bodem en duw goed aan. Zet minimaal een half uur in de koelkast of even 10 minuten in de vriezer.
-
Ga verder met de chocoladelaag. Scheid eerst de eieren en houd eigeel en eiwit apart. Klopt de dooiers samen met de kokosbloesemsuiker tot een romig mengsel.
-
Smelt in het pannetje nu de chocolade samen met de andere 60 gram roomboter. Let op dat je het niet laat koken of te warm laat worden; dan wordt de chocolade bitter.
-
Klop de eiwitten op tot pieken.
-
Meng het amandelmeel, het suikermengsel en vanille extract samen met de opgeklopte eiwitten door de gesmolten chocolade. Spatel dan de frambozen door het beslag. Haal de bodem uit de koelkast en voeg het chocolademengsel hieraan toe.
-
Bak in ongeveer 45-50 minuten gaar in de oven; van binnen blijft de taart nog een beetje smeuïg. Hmm, enjoy!

Marlotte
16 december 2015 at 08:04 (5 jaar ago)Oh yum, die binnenkant ziet er ook uit zoals de binnenkant van een chocoladetaart eruit hoort te zien. Ziet er onwijs lekker uit!
Focus on Foodies
16 december 2015 at 10:12 (5 jaar ago)Hihi thanks! Mede door de framboosjes, die maken ‘m lekker smeuig.. 🙂 Groetjes!
Marloes
16 december 2015 at 08:31 (5 jaar ago)Oeh yum! Dit ziet er verrukkelijk uit! Bedankt voor het lekkere recept!
Focus on Foodies
16 december 2015 at 10:18 (5 jaar ago)Jeeej thanks, leuk dat ‘ie jullie ook zo lekker lijkt!
Groetjes, Lianne
marja
16 december 2015 at 11:36 (5 jaar ago)Op hoeveel graden bak je m….. staat er niet bij
Focus on Foodies
16 december 2015 at 11:38 (5 jaar ago)Staat bovenaan de bereidingswijze: 180 graden :-).
groetjes, Lianne
Patricia
16 december 2015 at 12:54 (5 jaar ago)ziet er echthemels uit! (en klinkt ook echt hemels…)
zou je, als in luie variant, de bodem niet gewoon achterwege kunnen laten? alleen de browniecake maken zeg maar?
Focus on Foodies
16 december 2015 at 13:18 (5 jaar ago)Hahaha dat vind ik leuk bedacht! Ja dat denk ik wel. Maaaar die bodem is wel lekker hoor, dus in een luie variant kun je dan ook een pak koekjes gebruiken en de bodem sneller hard laten worden in de vriezer.
Groetjes,
Lianne
Cynthia
12 april 2016 at 15:38 (5 jaar ago)wat voor koekjes raad jij aan Lianne? van bijv. Shär?
Sigrid
16 december 2015 at 17:32 (5 jaar ago)Hoi Lianne,
Ziet er super uit en deze wil ik echt maken ! Hoe groot was de springvorm die je hebt gebruikt (of hoe klein ;-). Je hebt t name over een kleine…
Dank je voor het recept!
R
17 december 2015 at 08:59 (5 jaar ago)Waar voeg je de opgeklopte suikerbloesem en dooiers toe? Kan ik er zo niet uithalen.
Focus on Foodies
17 december 2015 at 10:14 (5 jaar ago)staat bij stap 3 🙂
R
17 december 2015 at 11:04 (5 jaar ago)Je klopt het tot een romig mengsel en dan voeg je het aan stap 6 toe of?
Focus on Foodies
17 december 2015 at 11:09 (5 jaar ago)Ah zo! Ja klopt, samen met het amandelmeel voeg je dit aan de chocolade toe 🙂
Focus on Foodies
17 december 2015 at 10:16 (5 jaar ago)Hoi Sigrid,
Het was echt een kleintje, volgens mij 12 of 16cm. Heb geen meetlat in huis en het staat nergens meer op de bakvorm, maar het is een van de kleinere bakvormen van Dille & Kamille. Veel plezier met bakken en eet smakelijk vast ;-)!
groetjes, Lianne
R
17 december 2015 at 22:13 (5 jaar ago)Ik heb hem vandaag gemaakt. Net geproefd, erg lekker! Zelfs mijn vriend vind hem lekker! Bedankt voor het recept :).
Focus on Foodies
24 december 2015 at 19:54 (5 jaar ago)Super leuk! Fijn dat de taart ook bij je vriend in de smaakt valt. Fijne dagen!
Groetjes, Lianne
Valesca
20 december 2015 at 17:22 (5 jaar ago)Dit ziet er idd super lkkr uit ? Moet ik een keer gaan proberen ? Alleen bij 4. Geef je aan dat je de chocolade met boter mengt, kan dit ook met kokosolie of iets anders? En moet de kokosolie ook eerst watm gemaakt worden?
Gr, valesca
Focus on Foodies
24 december 2015 at 19:53 (5 jaar ago)Hoi Valesca,
De taart zal niet hetzelfde worden met kokosolie, dus je zult wat moeten spelen met minder/meer meel. Maar inderdaad eerst de kokosolie laten smelten.
Groet,
Lianne
Anneke Mengerink
21 december 2015 at 17:00 (5 jaar ago)Als je echte suiker wilt gebruiken ipv kokosbloesemsuiker, hoeveel gram moet je dan gebruiken?
Focus on Foodies
24 december 2015 at 19:51 (5 jaar ago)Hoi Anneke,
Je kunt gewoon dezelfde hoeveelheid aanhouden.
Groet, Lianne
lora
21 december 2015 at 17:30 (5 jaar ago)ik vind hem mega geweldig uit zien en zou hem voor kerst willen maken maar dan in muffins-vorm (praktischer aangezien we voor velen gaan maken. Hoeveel graad & minuten raad je dan aan? Wordt het dan ook zo lekker smeuig vanbinnen? Dank alvast!
Focus on Foodies
24 december 2015 at 19:50 (5 jaar ago)Hi Lora,
Ik zou dezelfde temperatuur aanhouden, maar een stuk korter. Minuut of 15-20 en dan even testen met een houten prikker.
Groet, Lianne
Wendy
17 januari 2016 at 22:15 (5 jaar ago)Erg lekkere taart, niet droog en niet zo zwaar als de meeste chocoladetaarten. Zelf houd ik wel van een taart met iets “krachtigere” chocoladetaart. Iemand een idee? Meer chocolade?
Jolanta
5 april 2016 at 09:07 (5 jaar ago)Ik ga hem ook maken, maar vraag mij nu wel af of je de koekjesbodem meegebakken hebt of niet? Staat er niet bij…
Focus on Foodies
5 april 2016 at 09:16 (5 jaar ago)Hoi Jolanta,
Ja je voegt de chocoladelaag toe op de koekjesbodem, dus je bakt het geheel samen.
Groet, Lianne
Jasmina
6 april 2016 at 19:03 (5 jaar ago)Hoi Jolanta, bij mij past het echt niet in 1 springvorm van 12 cm, maar wel in 2. Doe ik iets mis of was het sowieso de bedoeling? Ik heb de hoeveelheden uit je recept gerespecteerd. Ahja, hebben we er ook een voor de buren 🙂
Monique
14 januari 2017 at 12:23 (4 jaar ago)De vulling is idd voor een 16 cm bakvorm nu heb ik ws teveel koek in verhouding. Enige probleem was zat mijn bodem uit elkaar viel na het bakken? Waar ligt dit aan. Keurig het recept gevolgd
Focus on Foodies
14 januari 2017 at 13:15 (4 jaar ago)Ah, dan pas ik het even aan. Dankje!
Kan zijn dat je andere koekjes hebt gebruikt en dat deze bijv. iets minder boter hebben bevat dan de koekjes die ik had. Volgende keer kun je nog een klein beetje boter toevoegen als de boter kruimelig blijft, of een ei. Groetjes, Lianne