Glutenvrije brownies

Glutenvrije brownies van rijstmeel zonder geraffineerde suikers

Rijstmeel is niet het makkelijkste meel om mee te bakken. Althans, dat vind ik, aangezien mijn rijstmeelcake 4.0 nog steeds niet goed genoeg was om online gezet te worden. Waar een wil is, is een weg, dus die rijstmeelcake komt er wel. Maar deze glutenvrije brownies van rijstmeel zonder geraffineerde suikers zijn een groot succes.

Ondertussen wil ik natuurlijk ook weleens iets lekkers bakken met rijstmeel dat wel daadwerkelijk geslaagd is. En deze glutenvrije rijstmeel brownies zijn perfect. Perfect? Ja echt. Smeuïg, rijke chocoladesmaak en toch relatief gezond. Al moet ik eerlijk zijn en zeggen dat deze brownies wel iets meer calorieën bevatten dan bijvoorbeeld een havermout koekje. Maar er zit geen geraffineerde suiker, boter of tarwe in, dus voor een brownie is het best een gezonde jongen.

Ook voor deze brownies gebruik ik Vivani chocolade, en wel de 92% cacao. Die bevat kokosbloesem suiker in plaats van geraffineerde suiker en heeft een rijke, pure smaak. Yummy!
Het recept is super snel, dus je hebt binnen no-time geweldige brownies op tafel staan.

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 10 brownies

 • 55 gram kokosolie
 • 50 gram olijfolie
 • 50 gram rijstmeel
 • 10 gram ketanmeel (kleefrijstmeel)
 • 85 gram pure chocolade
 • 115 gram kokosbloesem suiker
 • 10 gram cacao nibs
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel vanille extract
Glutenvrije brownies

Glutenvrije brownies

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 150 graden

 1. Doe de kokosolie, olijfolie en chocolade in een kom en smelt au bain marie tot het een mooi mengsel is en de chocolade helemaal gesmolten is.
 2. Meng in een aparte kom de eieren, suiker, vanille extract en het meel en mix dit even goed door. Voeg hier het chocolade mengsel aan doe en de cacao nibs en mix nog een minuutje met de handmixer.
 3. Giet het mengsel in een vierkante vorm bekleed met bakpapier en bak in de oven ongeveer 15-18 minuten.

Enjoy!

Glutenvrije brownies

Glutenvrije brownies

Er zijn 19 reacties op Glutenvrije brownies van rijstmeel zonder geraffineerde suikers

 1. Nelien
  6 juni 2013 at 07:32 (8 jaar ago)

  Deze glutenvrije bownies zijn heerlijk! Echt een aanrader! Ik had zelf niet alle ingrediënten in huis, maar ben een heel eind gekomen en er toch iets heel lekkers van weten te maken! (en wat droger van buiten en zacht & smeuïg van binnen…) Dit recept kan ik prima aan verslaafd-aan-chocolade-vriendinnen voorzetten!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   9 juni 2013 at 19:00 (8 jaar ago)

   Bedankt voor je reactie Nelien en leuk dat ze je zo hebben gesmaakt!

   Beantwoorden
 2. maaike
  12 juni 2013 at 21:09 (8 jaar ago)

  Heee, ontzettend leuk al deze recepten, heb de site pas net ontdekt! Nou heb ik een vraagje, ik wil deze brownies graag maken voor mijn vader (hij mag geen suiker). Maar zou ik het ook kunnen maken met agavesiroop? in plaats van de kokosbloesem suiker?
  ga zo door, ontzettend tof!
  x

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   12 juni 2013 at 22:47 (8 jaar ago)

   Dankjewel Maaike voor je leuke reactie.
   Je kunt de kokosbloesemsuiker zeker vervangen, ook door agavesiroop. Al zou ik liever Oerzoet of Palmsuiker aanraden als hij geen suiker mag, agavesiroop is alsnog een ‘snellere’ suikersoort. Maar het kan altijd hoor! Agavesiroop is ongeveer 25% zoeter dan de suiker, dus gaat er qua hoeveelheid minder in.
   Succes met het bakken van de brownies en ik hoor natuurlijk graag of ze gelukt zijn!

   Beantwoorden
  • Sharon
   25 juli 2013 at 13:25 (8 jaar ago)

   Je zou ook Stevia kunnen proberen.

   Beantwoorden
   • Focus On Foodies
    25 juli 2013 at 18:54 (8 jaar ago)

    Stevia kan inderdaad ook Sharon, al heeft dat wel een vrij overheersende smaak. Ik ben er zelf bijvoorbeeld geen fan van, hoewel ik er in de toekomst meer mee wil proberen te bakken.

    Beantwoorden
 3. julivwee
  13 juni 2013 at 11:48 (8 jaar ago)

  Ik ben jouw blog aant doorzoeken naar gezonde tussendoortjes, maar ik geraak de kluts wat kwijt met al die verschillende soorten meel. Misschien een idee voor een nieuwe post op je blog en daar eens over te schrijven? Wanneer je welk soort meel kan gebruiken, war de verschillen zitten, enz. Ik ken nu eigenlijk enkel gwn tarwemeel.
  Gr. Julie

  Beantwoorden
 4. Esther
  30 juni 2013 at 20:28 (8 jaar ago)

  Mmmm dat lijkt me lekker! Kan ik in plaats van rijstemeel ook speltmeel of boekweitmeel gebruiken? En welke van de twee zou je dan aanraden?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   1 juli 2013 at 10:33 (8 jaar ago)

   Hi Esther,
   Natuurlijk kan dat. Ik zou dan zeker voor speltmeel kiezen; boekweitmeel heeft de neiging een beetje bitter te smaken. Binnenkort wil ik zelf ook wat meer met speltmeel gaan bakken, dus misschien kun je ook wat met die recepten :)!

   Beantwoorden
 5. Marieke Van 't Wout-Lugtenburg
  22 augustus 2013 at 15:50 (8 jaar ago)

  Hallo Esther,
  Ik ben in de natuurwinkel op zoek gegaan naar ketanmeel, maar daar hadden ze nog nooit van gehoord. Kan ik het vervangen door een ander product? Zo ja, welke? Alvast bedankt voor je antwoord!
  Gr. Marieke

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   22 augustus 2013 at 16:50 (8 jaar ago)

   Hi Marieke,
   Ik neem stiekem aan dat je vraag aan mij gericht is (Lianne)? 😉
   Ketanmeel verkopen ze inderdaad niet bij de natuurwinkel; het is een variant op rijstmeel en wordt ook kleefrijstmeel genoemd. Bijna iedere toko verkoopt het wel en je vindt het zeker bij een Aziatische groothandel.
   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 6. Norah
  21 juni 2014 at 08:47 (7 jaar ago)

  Ik heb wel kleefrijstmeel en gewone meel. Kan dat ook?

  Beantwoorden
 7. Renée
  16 oktober 2014 at 09:49 (6 jaar ago)

  Waar kan ik de vanille extract kopen?? 🙂

  Beantwoorden
 8. Susan
  1 november 2014 at 15:34 (6 jaar ago)

  Hallo Lianne,

  Gister heb ik de brownies gemaakt, ben een beetje dom geweest en de eieren vergeten, hihi. Toch zit er een niet zo`n lekkere smaak aan mijn brownies. Heb het idee dat dit niets te maken heeft met het vergeten van de eieren maar met de olijfolie. Ik heb de extra vergine van bertolli gebruikt. Heb ik de verkeerde olijfolie gebruikt? Kan het evt. de volgende keer ook met Ghee, roomboter of meer kokosolie? Of heb je een andere goede tip?

  Groetjes Susan

  Beantwoorden
 9. Paula
  16 januari 2015 at 09:16 (6 jaar ago)

  Wat zijn cacao nibs en waar koop ik die?

  Beantwoorden
 10. Frederika
  26 maart 2015 at 15:23 (6 jaar ago)

  Als je geen rijstmeel hebt kun je het vervangen door 50/50 spelt/boekweitmeel en de ketanmeel kan vervangen worden door dezelfde hoeveelheid maizena en de kokosbloesemsuiker door rietsuiker! en dan is het ook heerlijk! Moest bij mij wel iets langer in de oven, maar dat is te controleren door een prikker erin te steken en te kijken of die er droog uitkomt 😉

  Beantwoorden
 11. Siri
  1 juni 2015 at 05:11 (6 jaar ago)

  Heerlijke smaak! Ik heb agavesiroop gebruikt (70gr) ipv kokosbloesemsuiker, en ik had ook geen kleefrijstmeel. Ik heb er een schepje vanille proteine poeder ingedaan van Bikini Blend Company om het iets zoeter te maken. Qua calorieen heb ik uitgeteld dat je op zo’n 190 kcal per stuk zit (ik haal er ong. 10 blokjes uit), maar dan wel zonder geraffineerde suikers!!

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.