Glutenvrije boekweit koeken met anijs en pecan

Glutenvrije boekweit koekjes met anijs en pecan

Ik val meteen maar met de deur in huis; dit zijn één van de lekkerste glutenvrije koekjes die ik tot nu toe maakte. Sinds ik in december taaitaai maakte, heb ik een potje anijszaad in de kast staan en heb dat sindsdien helemaal niet meer gebruikt. Daarom dacht ik; als het lekker is in taaitaai, waarom dan niet in een koekje? Het heeft absoluut geen overheersende smaak bij deze glutenvrije boekweit koekjes, omdat je maar 1 eetlepel gebruikt. In combinatie met de citroenrasp en pecan is het gewoon verrukkelijk.

Glutenvrije boekweit koeken met anijs en pecan

Glutenvrije boekweit koeken met anijs en pecan

Glutenvrije boekweit koeken met anijs en pecan

Glutenvrije boekweit koeken met anijs en pecan

De koekjes zijn lekker bros, maar niet zo brokkelig als je normaal weleens hebt. Ze bevatten geen geraffineerde suiker, omdat je ze met kokosbloesemsuiker maakt. Daardoor zijn ze niet erg zoet, maar naar mijn smaak precies goed. Ben je een zoetekauw? Voeg dan eventueel nog een klein beetje extra kokosbloesemsuiker toe, of wat ahornsiroop. Voeg dan wel daarna pas het water toe, anders wordt je deeg misschien te nat. 

Wat heb je nodig?

Voor zo’n 15 koekjes

 • 150 gram boekweitmeel
 • 125 gram maizena
 • 1 theelepel wijnsteenzuur bakpoeder
 • 1/2 theelepel baking soda
 • 1 eetlepel anijszaad
 • 100 gram kokosolie
 • 1 ei
 • 50 ml water
 • 50 gram kokosbloesemsuiker
 • rasp van een halve citroen
 • 25 gram ongezouten pecan noten

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden

 1. Smelt de kokosolie.
 2. Doe alle droge ingrediënten, behalve de pecannoten (boekweitmeel, maizena, bakpoeder, baking soda, anijszaad, kokosbloesemsuiker en citroenrasp) in de kom van de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan en doe de kokosolie erbij.
 3. Laat even mengen en doe er dan ook het ei en het water bij en laat mengen tot een egaal deeg.
 4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak hierop de koekjes. Maak rondjes en laat ze in het midden iets dikker; duw de randjes wat platter met je vingers. Druk dan met een vork zachtjes op de bovenkant om een patroontje te creëren en leg hier boven op per koekje een pecannoot.
 5. Bak in ongeveer 15 minuten gaar en laat goed afkoelen. De koekjes zijn de volgende dag nóg lekkerder; bewaar ze in een luchtdicht bakje buiten de koelkast.
Glutenvrije boekweit koeken met anijs en pecan

Glutenvrije boekweit koeken met anijs en pecan

Er zijn 16 reacties op Glutenvrije boekweit koekjes met anijs en pecan

 1. fa
  18 maart 2015 at 08:45 (6 jaar ago)

  Klinkt echt heerlijk. Denk vandaag maken

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   19 maart 2015 at 14:02 (6 jaar ago)

   Leuk Fa, ik zag op Facebook al een heerlijke foto voorbij komen. Fijn dat ze zo in de smaak vallen!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 2. pastapieandpirouettes
  18 maart 2015 at 09:04 (6 jaar ago)

  Ik heb nog boekweitmeel staan waar ik nog geen bestemming voor had, maar ik geloof dat ik die nu wel gevonden heb. Weer eens wat anders dan boekweit pannenkoeken!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   19 maart 2015 at 14:02 (6 jaar ago)

   Haha zo zie je maar, wie bewaart heeft wat ;-).

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 3. Truusje
  19 maart 2015 at 17:53 (6 jaar ago)

  Graag zou ik de maizena willen vervangen door iets anders. Je gebruikt het als bindmiddel? Zou fiberhusk/pshylliumvezel dan kunnen en hoeveel zou je dan adviseren? Alvast bedankt voor je reactie

  Beantwoorden
  • Kim Musters
   20 maart 2015 at 15:32 (6 jaar ago)

   Ik heb 100gr arrowroot gebruikt, ze zijn perfect!

   Beantwoorden
 4. Kim Musters
  20 maart 2015 at 15:31 (6 jaar ago)

  Woooow dit recept is echt GODDULLUK!!!
  Meteen opgeslagen en voor heeel veel herhaling vatbaar, jummie!!

  Beantwoorden
 5. Eva
  24 maart 2015 at 16:51 (6 jaar ago)

  Is wijnsteenzuur bakpoeder hetzelfde als wijnsteen bakpoeder? ik kom hier op internet niet helemaal over uit:)

  Beantwoorden
 6. Lineke
  16 april 2015 at 16:14 (6 jaar ago)

  Eindelijke gemaakt. Ze zijn wat droog (ik had ook geen baking soda gebruikt en geen pecannootjes), maar wel erg lekker. Ik vroeg me af of je ze ook kunt invriezen? Ik heb nog nooit koekjes ingevroren maar het zijn er best veel als je elke dag maar 1 eet 🙂

  Beantwoorden
  • moeder FA hajou
   16 april 2015 at 17:57 (6 jaar ago)

   Hallo ik kan hier ook vertellen over diepvries. Ik heb wel gedaan. Na bakken afkoelen. Meteen invriezen.

   Beantwoorden
 7. Sylvia
  1 mei 2015 at 23:49 (6 jaar ago)

  Was direct weg van het recept. Onlangs dan ook gemaakt, maar ze zijn wel erg droog. Wat kan ik fout gedaan hebben?

  Beantwoorden
 8. Inostrate
  17 september 2015 at 14:46 (6 jaar ago)

  Misschien kun je een beetje fiberhusk in het recept doen om het droge en kruimelige te voorkomen, misschien een 1/4 theelepel. In mijn glutenvrije koekjesrecepten voeg ik ook altijd dit toe. Het is een natuurlijke stof, zeer fijn gemalen psylliumvezel, die vocht kan vasthouden in gebak. Werkt heel goed. Voor meer info en glutenvrije gebakrecepten kun je op mijn blog eens kijken: http://www.dasanderekoek.wordpress.com
  Mooie foto’s Lianne en groet van Inostrate

  Beantwoorden
 9. thescentofcinnamon
  17 september 2015 at 16:34 (6 jaar ago)

  Ik heb deze nu al een paar keer gemaakt! Met boekweitgrutten ipv boekweitmeel (want die had ik nog) en dat gaat ook prima! Ze zijn echt heerlijk! Bedankt voor het recept!

  Beantwoorden
 10. Silvia
  22 november 2015 at 08:52 (6 jaar ago)

  Lijken me heerlijk. Wat gebeurt er als je de maizena gewoon weglaat? (Dus ook niet vervangt.)

  Beantwoorden
 11. Karla Dekker
  15 maart 2016 at 12:18 (5 jaar ago)

  De koekjes zijn wel koeken geworden. Had het recept wel aangepast. De theelepel wijnsteenzuur had ik vervangen door 1 theelepel baking soda. De wijnsteenzuur had ik niet in huis. Van de citroen heb ik de citroenrasp van een hele citroen gebruikt en ik heb een eetlepel extra anijszaad gebruikt omdat we die smaak erg lekker vinden.
  En ik heb 100 gr. Rietsuiker gebruikt ipv kokosbloesemsuiker. Na 15 min bakken kwamen er koeken uit de oven met een diameter van 8 cm en 1 cm hoog. Bros aan de buitenkant en chewy van binnen. Mijn dochter eet glutenvrij, ik zelf niet maar we vinden het een smaakvol recept. Bedankt gr. Karla

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.