Gezonde en makkelijke lunch inspiratie

Niet iedereen heeft altijd genoeg ideeen om als lunch iets anders te eten dan brood. Op mijn werk zie ik het ook veel; iedere dag eten mensen er in de bedrijfskantine behoorlijk wat brood weg. Zelf neem ik zo nu en dan twee sneetjes (tarwevrij) speltdesem mee naar het werk, maar ik eet ook vaak iets anders dan brood. In deze post hoop ik je gezonde en makkelijke lunch inspiratie mee te geven en te laten zien dat een lunch zonder brood ook lekker is!

Een vervanger voor je brood die je een aantal keer per week kunt meenemen zijn bijvoorbeeld rijstwafels. Probeer altijd rijstwafels te nemen gemaakt van zilvervliesrijst; deze bevatten meer vezels dan gewone rijstwafels. Ik neem vaak een hele avocado mee, waarvan ik het vruchtvlees in plakjes snijd of prak. Dit verdeel je dan over 4 rijstwafels, beetje zout, peper en citroensap erover heen en je hebt een ontzettend smaakvolle lunch. Andere optie op de rijstwafel: een paar plakjes gerookte zalm. Op vrijdag eet ik vaak een snelle omelet met zalm als avondeten en de plakjes die over blijven neem ik op maandag mee naar mijn werk. Je kunt de zalm ook met avocado combineren (lees hier hoe) en dan heb een zalige lunch als op de foto hieronder.

Rijstwafels met zalm en avocado

Rijstwafels met zalm en avocado

Nog een gemakkelijke lunch: kook de avond ervoor net een beetje meer avondeten. Dit doe ik zelf ook één of twee keer per week en je hebt er de volgende dag zeker geen spijt van. Zo heb ik af en toe nasi goreng, risotto of salade bij me en het kost je helemaal geen extra tijd. Deze risotto met zalm, asperges en ui bijvoorbeeld, smaakt de volgende dag nét zo lekker.

Risotto met zalm, asperge en lenteui

Risotto met zalm, asperge en lenteui

Ook een simpele salade is een lekker gerecht voor de lunch. Je maakt ‘s ochtends in een paar simpele stappen in een handomdraai een salade klaar. Neem een paar handjes sla of een kwart kropsla. Doe hierbij een aantal cherry tomaatjes (door de helft), komkommerstukjes, gedroogde tomaat (let op dat er geen suiker aan toe is gevoegd) en eventueel wat stukjes gekookte kip of tonijn uit blik. Smullen!

Een klein ‘extraatje’ tijdens de lunch of rond 3 uur vind ik altijd een aantal kleine augurkjes. Neem wel de zure in plaats van zoet-zure; aan de zoet-zure augurken uit blik is suiker toegevoegd. Echt heel lekker als snack en rijk aan vezels.

Heb jij nog een goede lunchtip? Deel die dan vooral hieronder, zo kunnen we elkaar blijven inspireren!

Er zijn 15 reacties op Gezonde en makkelijke lunch inspiratie

 1. ianna
  9 april 2014 at 06:15 (7 jaar ago)

  Yumm! Hier zijn rijstwafels en restjes ook favoriet. 🙂 verder eet ik graag salades als lunch, die goed gevuld zijn met veel groenten en lekkers. Schreef er toevallig laatst nog een blog over. Verder maak ik graag soep; simpel om te maken en je kunt er mooi alle restjes in verwerken. 🙂

  Beantwoorden
 2. mirjam
  9 april 2014 at 07:38 (7 jaar ago)

  Ik neem ook heel vaak restjes mee. Peuter- en kleuterdochter eten soms veel, soms niets, zodat er vaak restjes over blijven.
  Daarnaast ook vaak een salade, een potje soep of …
  Ik schreef er ooit een blog over: http://ikbenglutenvrij.nl/?p=6209

  Beantwoorden
 3. monique
  9 april 2014 at 09:11 (7 jaar ago)

  Klinkt goed.
  Op het idee van restjes meenemen van het avond eten was ik nooit gekomen.
  Maar hoe warm je dit op dan? Of eet je dit koud?
  Sorry, ik begrijp het geloof ik niet helemaal.

  Beantwoorden
  • Femke
   9 april 2014 at 10:36 (7 jaar ago)

   Wij hebben een magnetron op het werk, ideaal, ik kook voor mij alleen vaak toch te veel… Maar bij de kijkshop hebben ze hele handige bakjes om het eten warm in te houden, zijn nu 9,99 geloof ik. Of het echt werkt weet ik niet, omdat ik het eten gewoon in de magnetron kan opwarmen heb ik het niet nodig en dus nog niet uit geprobeerd…

   In Canada is het trouwens heel normaal om de kindjes ‘hot’ lunch mee te geven naar school (die eten echt nooit brood, en toen mijn aupair kindjes terug jaar Nederland verhuisden mopperden ze dan ook erg op de broodlunches). Anyway, je hebt daar veel verschillende termo bakjes, dus misschien met een beetje speuren op het web kun je ze hier misschien ook wel krijgen??

   Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   9 april 2014 at 22:13 (7 jaar ago)

   Hi Monique,
   Wij hebben een oven op het werk, dus meestal warm ik het daar even in op. Maar de risotto met zalm vind ik bijvoorbeeld koud ook heerlijk!

   Beantwoorden
 4. Femke
  9 april 2014 at 10:30 (7 jaar ago)

  Jaaa, ik ben altijd gewapend met een voorraad rijsttafels in mijn tas, ik vind ze wel goed vullen alleen ligt dit wel aan het beleg wat je kiest…. Mijn favoriete is pindakaas met banaan, dat is een geweldige combi waar ik altijd weer gelukkig van word. Salades zijn, zeker met het warme weer, heerlijk! Ik heb net een geweldige salade box van mijn moeder gehad waar je een koelelement in kan klikken, ben je niet afhankelijk van een koelkast op het werk;) ik doe er wel vaak nog wat quinoa of couscous door, want enkel salade en nul koolhydraten krijg ik echt hoofdpijn ah einde vd dag… Couscous met rucola zalm en/of stukjes sinaasappel of gedroogde abrikoos vind ik erg lekker en is zelfs op haastige momenten zo klaar… Maar waar koop je zilvervliesrijstwafels?? Ik heb nu heel simpel die grote verpakkingen vd Lidl altijd, maar extra vezels kan zeker geen kwaad…

  Beantwoorden
 5. fa
  9 april 2014 at 10:33 (7 jaar ago)

  klinkt echt goed en ook echt lekker. ben altijd rijstwafels in thuis.
  zal zeker proberen zalm met avocade samen op rijstwafels.
  even vraagje welke rijstwafels koop je en waar.. ik heb die goedkoop 19cent bij AH. is die goed??

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   9 april 2014 at 22:11 (7 jaar ago)

   Hi Fa,
   Dat zijn (volgens mij) geen zilvervlies rijstwafels. Die van AH Puur & Eerlijk wel, erg lekker!

   Beantwoorden
   • fa
    10 april 2014 at 14:02 (7 jaar ago)

    Ok bedankt voor een antwoord.

    Beantwoorden
 6. Petra
  9 april 2014 at 11:52 (7 jaar ago)

  jammie rijstwafels, en zalm…wat lekker, en die avoacde erbij maakt het vast helemaal af,,,

  Beantwoorden
 7. Planet|B
  12 april 2014 at 14:39 (7 jaar ago)

  In vrijwel alle gerookte zalm zit suiker. Das dus geen optie voor een suikervrije lunch.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   12 april 2014 at 19:04 (7 jaar ago)

   Jeetje, ik heb eigenlijk nooit op gelet dat er in sommige gerookte zalm suiker zit. Ik heb ook zeker vaak gerookte zalm op zonder suiker, maar durf nu niet te roepen waar die vandaan kwam. Ga ernaar kijken en kom er op terug!

   Beantwoorden
   • Danielle
    23 april 2014 at 08:57 (7 jaar ago)

    De gerookte zalm van de Aldi is suikervrij, is voor zover ik weet de enige van de supermarkten.

    Beantwoorden
 8. ilsehage
  6 mei 2014 at 14:23 (7 jaar ago)

  Gerookte zalm van Lidl is suikervrij! Die van euroshopper ook, maar die vind ik niet zo lekker.

  Ik maak ‘s ochtends vaak een eierwrap. Twee eitjes klutsen met wat (verse) kruiden en bakken. Die eet ik op mijn werk dan koud met beleg. Bijvoorbeeld zalm, tonijn, kip, of mozzarella.. Erg veel lekkere combi’s mee te verzinnen. Vandaag had ik ei wrap met verse spinazie (meegebakken) en getopt met tomaat, peer en blauwe schapenkaas. Jummm…

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.