Suikervrije Banaan Pannenkoek

Gezond ontbijt: Suikervrije Banaan Pannenkoek

Een paar weken geleden kreeg ik van mijn nicht, die de opleiding voor gewichtsconsulente doet, een berichtje op Facebook. Ze had mijn recept voor amandelmeel-kaneel pannenkoeken gezien en vertelde dat zij ook een erg lekker receptje had voor pannenkoekjes. Nóg makkelijker, zei ze. Dat moest ik zien, want makkelijke en gezonde ontbijt recepten zijn bij mij altijd érg welkom. In haar berichtje stond: ‘Je klutst een eitje en roert daar een geprakte banaan doorheen. En dan bak je ze als gewone pannenkoeken in de pan’. Ja hoor. Zo makkelijk gaat dat toch niet? En met alleen banaan en ei is het toch helemaal niet lekker? Je raadt het al, de volgende ochtend dook ik direct de keuken in en bakte ik deze Suikervrije Banaan Pannenkoek.

Vooraf deed ik trouwens wat onderzoek op internet en wat bleek? Het recept voor deze ei-banaan pannenkoekjes is niet onontdekt. Verre van zelfs, meerdere versies en recepten zijn online te vinden. Maar je moet er maar net op zoeken of het toevallig tegenkomen en vandaar dat ik dit recept toch met jullie wil delen. Het is namelijk zo makkelijk; al met twee ingrediënten te maken. Daarnaast is het ook super goedkoop, want je hebt maar 1 ei en 1 banaan nodig. Nou, dat zijn de kosten niet natuurlijk. En met een paar kleine toevoegingen; wat lijnzaad, kaneel en geraspte kokos heb je een gezond en vullend ontbijt.

En hoe smaakt het? Deze  pannenkoekjes zonder suiker vechten samen met de Overnight Oats om de eer van mijn favoriete ontbijtrecept. Vooral diegenen die mij op Twitter of Facebook volgen weten volgens mij wel hoe gek ik ben op Overnight Oats en dus ook hoe lekker ik deze pannenkoekjes vind. Ik vind ze geweldig. Ze zijn snel, simpel, gezond en super lekker. Een echte aanrader dus en zeker iets om toe te voegen aan je lijstje ontbijtjes!

Wat heb je nodig?

Voor 4 pannenkoekjes

 • 1 banaan
 • 1 ei
 • 1 grote eetlepel lijnzaad
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 eetlepel geraspte kokos
 • eventueel 1 eetlepel amandelschaafsel

En hoe maak je het?

 1. Prak de banaan op een bordje en kluts het ei in een kommetje. Doe dan de (goed) geprakte banaan bij het ei en meng even goed door.
 2. Doe er dan ook de lijnzaadjes en kaneel bij. Schep het mengsel met een kleine soeplepel of juslepel in een koekenpan op laag vuur.
 3. Laat even goed bakken aan 1 kant en schep de pannenkoek dan voorzichtig om. Als ‘ie dreigt te scheuren moet je de pannenkoek nog even laten bakken.
 4. Bak ook even aan de andere kant tot de pannenkoekjes mooi bruin zijn.
 5. Doe de pannenkoekjes op een bord en garneer met wat geraspte kokos, nog wat kaneel en een beetje amandelschaafsel. Eet smakelijk!
Suikervrije Banaan Pannenkoek

Suikervrije Banaan Pannenkoek

Er zijn 54 reacties op Gezond ontbijt: Suikervrije Banaan Pannenkoek

 1. Melanie
  13 juni 2013 at 11:08 (8 jaar ago)

  Ben ook dol op de overnight oats, dus ben benieuwd naar dit!

  Beantwoorden
 2. julie
  13 juni 2013 at 11:28 (8 jaar ago)

  Ik heb de banaanpannekoekjes onlangs ook uitgetest. Je vind ze op mijn blog http://hapjesprinces.wordpress.com (jouw koekjes staan er trouwens ook op)
  Voor de banaanpannekoekjes had ik enkel met banaan en ei gewerkt. Jij hebt iets meer ingrediënten gebruikt dus volgende keer probeer ik eens jouw recept 🙂
  Gr. Julie

  Beantwoorden
 3. judith
  13 juni 2013 at 12:20 (8 jaar ago)

  Ik heb ze net gemaakt (alleen zonder kokos) en ze waren heerlijk!

  Beantwoorden
 4. Lysanne
  13 juni 2013 at 14:41 (8 jaar ago)

  Mmm! Ziet er lekker uit! Ik maak ze alleen met banaan, kaneel, sojamelk en een ei. Btw een heel mooie foto! Ik vind je site echt onwijs gaaf. Ga zo door 🙂

  Beantwoorden
 5. Ellen
  13 juni 2013 at 19:38 (8 jaar ago)

  Heerlijk! Ik heb er net mee ontbeten 🙂 Wel chiazaad ipv lijnzaad gebruikt. En bij twee pannenkoekjes rozijnen door het beslag geroerd. Lekker, hij mag blijven!

  Beantwoorden
 6. junglefrog
  13 juni 2013 at 22:59 (8 jaar ago)

  Ooo dat ziet er goed uit! Ik ben ook gek op overnight oats, maar dit klinkt toch ook wel als eentje die ik moet gaan uitproberen!

  Beantwoorden
 7. Ilse
  25 juni 2013 at 15:13 (8 jaar ago)

  Ik heb ze vandaag gemaakt voor mijn lunch. Waren erg lekker en in een mum van tijd klaar 🙂

  Beantwoorden
 8. Annemarie van Egmond
  10 juli 2013 at 11:30 (8 jaar ago)

  Echt lekker! Dat belooft wat. Dit is het 1e wat ik maak van je site 🙂

  Beantwoorden
 9. belchica
  23 juli 2013 at 09:58 (8 jaar ago)

  mjam mjam mjam
  voor herhaling vatbaar
  het verbaasde me dat het zo lekker zoet smaakte zonder de toevoeging van suiker
  (=door de combinatie banaan en kaneel )

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   23 juli 2013 at 11:46 (8 jaar ago)

   Grappig dat het zo zoet is hè, zonder suiker? Verbaasde mij ook echt de eerste keer, ben blij dat het bij jou ook in de smaak viel!

   Beantwoorden
   • Anton
    1 september 2014 at 13:56 (7 jaar ago)

    Zo raar is dat niet want een banaan bevat ongeveer 15g fructose

    Beantwoorden
 10. Jasper
  5 augustus 2013 at 10:43 (8 jaar ago)

  Vandaag voor het eerst gemaakt en mijn eerste ervaring met een paleo gerecht. Erg lekker

  Beantwoorden
 11. Danielle
  8 augustus 2013 at 09:19 (8 jaar ago)

  Ze zijn echt heerlijk! Ik heb wel nog een vraagje. Doe jij ook wat olie in de pan? (staat niet echt duidelijk in het recept).

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   8 augustus 2013 at 21:23 (8 jaar ago)

   Hi Danielle,
   Als je een goede anti-aanbak pan hebt, hoeft er in principe geen olie in de pan. Wel vind ik ze lekkerder van smaak en makkelijker te draaien als er wat kokosolie in de pan zit. Kan beide dus!

   Beantwoorden
   • Danielle
    15 augustus 2013 at 15:54 (8 jaar ago)

    Ah thanks! Goede tip ook 🙂

    Beantwoorden
 12. kimberley
  14 augustus 2013 at 23:00 (8 jaar ago)

  Klinkt lekker, is helaas alleen niet low carb. Een banaan bevat veel koolhydraten.

  Beantwoorden
  • hijdaar
   3 maart 2015 at 17:35 (7 jaar ago)

   Zijn complexe koolhydraten dus niks mis mee, sterker nog een onmisbaar onderdeel van je dieet!! Mensen die bepaald voedsel vermijden voor hun gewicht zijn mensen zonder discipline en volgelingen zonder dat ze zelf ergens informatie proberen te krijgen! Je moet juist alles eten voor de variatie, maar alles met mate!!!

   Beantwoorden
 13. Kimberley Vonk
  16 augustus 2013 at 13:18 (8 jaar ago)

  En suikervrij is natuurlijk ook niet waar. Een gemiddelde banaan (150 gram) bevat 27 gram suiker, dat is even veel als twee blikjes cola. En meer dan de helft van je dagelijkse behoefte aan suiker.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   17 augustus 2013 at 15:34 (8 jaar ago)

   Dat vind ik een beetje kort door de bocht. Fruitsuikers vind ik niet vergelijkbaar met de geraffineerde suiker die cola bevat. Het is niet de essentie van mijn blog om de suikers van een banaan af te wegen tegen een blikje cola.

   Beantwoorden
   • kimberley
    17 augustus 2013 at 15:51 (8 jaar ago)

    Wat is er gezond aan fruitsuikers? Je lichaam maakt geen verschil tussen fructose en sucrose. Sterker nog, sucrose wordt in je darmen verteerd tot fructose en glucose. Met betrekking tot je gezondheid is suiker uit cola vergelijkbaar met suiker uit fruit. Het is een mythe dat suiker uit fruit gezonder is dan gewone suiker.

    Als je dus iets labelt als “suikervrij” zou het suiker vrij moeten zijn en niet alleen sucrose vrij, anders moet je het label “zonder toegevoegde suikers” gebruiken. De essentie van je blog is om mensen van gezonde recepten te voorzien, maar ik vind het jammer dat je mensen die toch vaak niet weten wat nou echt gezond is ( omdat ze elke dag iets anders horen in de media) op het verkeerde been zet.

    Beantwoorden
    • Focus On Foodies
     17 augustus 2013 at 16:00 (8 jaar ago)

     Graag verwijs ik je door naar het boek ‘Zonder Suiker’ van Anne Marie Reuzenaar, voor wat meer inzichten. Natuurlijke suikers zitten ook in kokos, zeewier, paddenstoelen en oesterzwammen.
     Jammer dat je vindt dat ik mensen op het verkeerde been zet met mijn recepten. Dit is niet mijn bedoeling en ik denk dat mensen bij het zien en lezen van mijn blog zelf kunnen bepalen of ze vinden of fruitsuiker vergelijkbaar is met geraffineerde suiker.
     Bedankt voor je reactie in ieder geval 🙂

    • Kimberley Vonk
     18 augustus 2013 at 12:54 (8 jaar ago)

     Er is op zich niets mis met suikers. Alhoewel ik zelf suiker bijna volledig ban, ook natuurlijke suikers. Alleen de titel Gezond ontbijt – Suikervrije banaan pannenkoek klopt naar mijn mening niet. In een normale pannenkoek zit minder suiker dan in dit recept. Hooguit 5 a 6 gram lactose als je 300 ml melk gebruikt. Dit in vergelijking met een banaan waar veel meer in zit. Ik ga zeker het boek bekijken, maar ben zelf fan van: “I Quit Sugar”. Waarbij je suiker volledig weglaat, ook die in fruit zitten. Fruit is sowieso overrated als het gaat om vitaminen.

    • ingrid
     21 oktober 2014 at 19:19 (7 jaar ago)

     Nee dus niet vergelijkbaar !!! Een banaan is heel wat gezonder dan een blikje cola !! Ik vind het een heerlijk gezond recept !!! Ik doe er wat walnoten nog bij… en beetje honing eroverheen.. 🙂

    • Ireen Puts
     21 oktober 2014 at 21:08 (7 jaar ago)

     kokos (geraspt) zit vrijwel geen suiker in maar smaakt heerlijk zoet.

    • Britt
     7 maart 2015 at 20:59 (7 jaar ago)

     helemaal waar!

 14. Jytte
  27 augustus 2013 at 12:49 (8 jaar ago)

  Klinkt heeeerlijk! Gebruik je hele lijnzaadjes?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   27 augustus 2013 at 15:59 (8 jaar ago)

   Hi Jytte,
   Ik gebruik soms hele lijnzaadjes, soms gebroken.. voor de smaak maakt het niet uit, maar ik geef zelf de voorkeur aan gebroken lijnzaad 🙂

   Beantwoorden
  • Marc
   4 juli 2015 at 14:48 (6 jaar ago)

   je moet gebroken lijnzaad gebruiken. De hele variant wordt niet in je lichaam opgenomen dan eet je ze voor niets

   Beantwoorden
 15. LizaM
  7 september 2013 at 08:26 (8 jaar ago)

  Wat is dit lekker! Ik ben wel benieuwd of ik het er de hele ochtend op vol ga houden.
  Dank je.

  Beantwoorden
 16. linda
  25 oktober 2013 at 14:13 (8 jaar ago)

  Ze waren héérlijk! Ben benieuwd of je het ook met ander fruit kan doen; dat wordt even lekker experimenteren 🙂

  Beantwoorden
 17. Claudia
  24 december 2013 at 18:07 (8 jaar ago)

  Heerlijke recept!! Alleen een vraagje. Mijn pannenkoekjes zien er al snel aangebrand uit, ook als ik ze op laag vuur bak. Misschien de pan dan te heet gemaakt voordat ik het beslag erin doe? Of een te grote banaan gebruikt? En dat het dan sneller donkerbruin wordt? Ik ben bang dat als ik het korter doe, dat het ei dan niet goed gaat wordt. Heb je toevallig een tip?

  Beantwoorden
  • Claudia
   24 december 2013 at 18:08 (8 jaar ago)

   correctie: niet goed gaar… 😛

   Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   28 december 2013 at 10:53 (8 jaar ago)

   Hi Claudia,
   De pan inderdaad op laag vuur zetten en bak je ze in boter, olijfolie of kokosolie? Bij mij verbranden ze minder snel in kokosolie. In ieder geval het vuur laag en probeer ze om te draaien zodra deze aan één kant gaar zijn en ze niet meee uit elkaar vallen. De lijnzaadjes in het recept zorgen er ook voor dat het beslag wat steviger wordt.
   Ik hooo dat je ze de volgende keer mooi goudbruin uit de pan krijgt ;-)! Succes en smakelijk vast.
   Groetjes

   Beantwoorden
 18. Stephanie
  25 december 2013 at 16:50 (8 jaar ago)

  Bedankt voor dit recept! Mijn dochter (bijna 2) is best een lastige eter, maar hierbij heeft ze haar vingers afgelikt 🙂

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   29 december 2013 at 17:42 (8 jaar ago)

   Haha kijk, dat zijn leuke dingen om te horen. Fijn dat het haar zo smaakt Stephanie!

   Beantwoorden
 19. Julie Van Weehaeghe
  5 januari 2014 at 21:07 (8 jaar ago)

  Ik vind ze moeilijk om te bakken. Had mijn pan wel heel hard gezet, omdat je dat bij normale pannenkoeken ook doet. En toen ik ze wou draaien waren ze precies nog niet lang genoeg gebakken en vielen ze uit elkaar. Volgende keer ga ik het vuur iets lager proberen zetten, msh lukt het dan beter 🙂 Wel een leuk ontbijt!!

  Groetjes Julie

  Beantwoorden
 20. trees
  12 januari 2014 at 20:07 (8 jaar ago)

  Het recept lijkt me heerlijk. Ik heb echter een vraag over het verhitten van lijnzaad. Ik heb begrepen dat dit slecht voor je is of geldt dit alleen voor lijnzaadolie? Weet je hier meer van?

  Beantwoorden
 21. Laura
  19 januari 2014 at 11:06 (8 jaar ago)

  Ik heb ze ook geprobeerd, ze waren best wel heel erg lekker. Had ik niet verwacht, omdat ik helemaal geen fan ben van dingen met een banaan doen behalve pellen en opeten. Beetje aardbeienspread erop gedaan en jam jam! Het deed me trouwens meer aan wentelteefjes denken dan aan pannenkoeken. Maar dat mag de pret niet drukken!

  Beantwoorden
 22. Eline
  19 maart 2014 at 17:50 (8 jaar ago)

  Ziet er erg lekker uit! Alleen ben ik allergisch voor ei. Voor normale pannenkoeken gebruik ik alleen meel en melk. Heb je een tip wat ik voor deze pannenkoeken kan vervangen voor ei?

  Beantwoorden
 23. Bea
  27 maart 2014 at 16:12 (7 jaar ago)

  Voor de koolhydraat arme eters onder ons, je kunt er 5 bakken met 1 banaan dus 5 kh per stuk, kan best voor een keer! Of als toetje na een maaltijd van een lekker stukje vlees met salade!

  Beantwoorden
 24. fa
  8 april 2014 at 17:07 (7 jaar ago)

  heel apart. klinkt wel heel simpel. mijn kinderen zijn echt heel gek op banaan. zal morgen uitproberen of mijn kinderen wel lekker vinden… dank je voor heerlijk gezond recepten

  Beantwoorden
 25. maike diepstraten
  30 mei 2014 at 10:48 (7 jaar ago)

  nog beter dan wentelteefjes. Superlekker!

  Beantwoorden
 26. Tonya
  19 augustus 2014 at 13:38 (7 jaar ago)

  Ik wilde dit recept gaan vertienvoudigen (voor meerdere mensen), maar zitten er dan niet te veel eieren in? of kan dat geen kwaad?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   19 augustus 2014 at 13:49 (7 jaar ago)

   Hi Tonya,
   Dat ligt eraan voor hoeveel mensen het is, als het voor 8-10 mensen is, is dat geen probleem omdat het recept dan in verhouding blijft. Meer dan 2 eieren per persoon (in 1 maaltijd zeg maar) zou ik niet aanraden, maar ik ben geen arts. Daar kan ik dus verder geen advies over geven.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 27. makipay
  6 oktober 2014 at 12:42 (7 jaar ago)

  Voor mij te zoet, volgende keer doe ik er sap van limoen door, heb ze wel opgegeten want anders vind ik dat zonde van mijn werk. Leuke en fjne recepten om te maken Brenda.

  Dank je wel.

  Beantwoorden
 28. Suus
  26 oktober 2014 at 13:10 (7 jaar ago)

  Super lekker, makkelijk en gezond recept!! Dankjewel voor het delen hiervan. 😀

  Beantwoorden
 29. ingrid
  2 november 2014 at 11:18 (7 jaar ago)

  De bananen pannenkoeken zijn heerlijk, ik ben ook zo gek op 3 in de pan, dus heb ik door het ” beslag” appel en rozijnen gedaan, en het was heerlijk!!! Aanrader!!!

  Beantwoorden
 30. Demi
  11 januari 2015 at 22:34 (7 jaar ago)

  Zijn dit kleine pannekoekjes? Of echt pannekoeken? En proef je de kokos erg terug? Lijkt me super lekker!!

  Beantwoorden
 31. Liz
  19 januari 2015 at 17:28 (7 jaar ago)

  Mijn puberzoon wil ik wat gezonder laten eten maar het moet wel leuk blijven 😉 anders haakt ie natuurlijk gauw af….ga dit morgenochtend proberen te maken!

  Beantwoorden
 32. Maria Spenkelink
  9 mei 2017 at 09:09 (4 jaar ago)

  Dit is echt heel lekker, blij ontbijtje 🙂 Ik kan het ook aanraden met blauwe bessen en frambozen.

  Beantwoorden

4Pingbacks & Trackbacks op Gezond ontbijt: Suikervrije Banaan Pannenkoek

 1. Een nieuw begin | Pien Dijkstra
  6 augustus 2013 at 16:40 (8 jaar ago)

  […] een wereld voor me open als het gaat om alternatieve producten. Zo hebben we vanmiddag heerlijke pannenkoekjes gegeten van banaan, ei en lijnzaad hebben, belegd met kaas, witte cashewpasta, kokosrasp, […]

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.