
Snel en Gezond ontbijt: Overnight Oats met Chia zaden
Het kan jullie niet zijn ontgaan dat ik gek ben op Overnight Oats. Al eerder postte ik twee receptjes; een met bosbessen en kaneel en de ander met chocolade. Yum. Ook voor deze Overnight oats met chia zaden wil je ‘s ochtends je bed wel uit. Als ik ‘s avonds in bed lig en weet dat mijn kommetje Overnight Oats in de koelkast staat, kan ik altijd extra goed slapen. Rennend m’n bed uit is een klein beetje overdreven, maar dat je ontbijt ‘s ochtends al klaar staat is echt een dikke plus.
Oke, genoeg over mijn liefde voor de oats. Deze variant, met chia, is een echte super food bom. Chiazaadjes zitten boordevol magnesium, Omega-3 (die van zalm, weetjewel), calcium, eiwitten enz. Het is echt een goede nieuwe vriend. En gemakkelijk door allerlei dingen heen te gebruiken: smoothies, salades, ontbijtjes.
Later meer over alle voordelen van chia, want daar kun je een hele blogpost aan wijden. Je kunt het trouwens kopen bij de meeste biologische winkels of supermarkten. Ik gebruik Chia van Mattisson.
Ben erg benieuwd wat jullie vinden van deze variant van Overnight Oats met Chia!
Wat heb je nodig?
- 30gr havervlokken
- 1 eetlepel chiazaad
- 250ml ongezoete sojamelk – Ik gebruikte deze
- 1 eetlepel kokosrasp
- 1 eetlepel cacao nibs
- 1 theelepel zonnebloempitten
- 1 theelepel lijnzaad
- 1/2 geprakte banaan
- Overnight Oats met Chia zaden
- Meng alle ingredienten, behalve banaan en soja melk in een ruime kom.
- Voeg de geprakte halve banaan en sojamelk toe en dek de kom af met aluminiumfolie en zet deze in de koelkast.
- Neem de volgende ochtend je kommetje uit de koelkast, roer goed door en top nog af met wat lekkers naar keuze (vers fruit of wat noten).
Extra lekker met een Soja Latte 🙂

Overnight Oats met Chia zaden
Er zijn 31 reacties op Snel en Gezond ontbijt: Overnight Oats met Chia zaden
7Pingbacks & Trackbacks op Snel en Gezond ontbijt: Overnight Oats met Chia zaden
-
[…] ik op zoek gegaan naar andere ontbijtjes. Ik las veel recepten voor ‘overnight oats’ en dit recept van Focus on Foodies was dan ook het eerste recept dat ik maakte. Inmiddels eet ik geen cornflakes […]
-
[…] ontbijtje waar je mij altijd voor wakker kunt maken is Overnight Oats. Op de site heb ik 3 wat uitgebreidere recepten staan, maar voor op vakantie neem ik spulletjes mee voor een simpele versie van de Overnight Oats. […]
-
[…] Foto: Kath Eats, een website met nog meer lekkere combi’s. Andere Nederlandstalige website zijn: Brenda Kookt en Focus on Foodies. […]
-
[…] overnight-oats, wanneer je in de ochtend geen tijd hebt om een ontbijt te maken. Op de site van Focus on Foodies vind je dit basis […]
-
[…] mijn dagelijkse eetpatroon. Omdat ik op werkdagen al om 7.30u de deur uit ga, zorg ik dat er altijd Overnight Oats in de koelkast klaar staat. Hierin gaat standaard een heel arsenaal aan zaden en pitten: lijnzaad, […]
-
[…] ontbijten maar. Overnight oats vandaag! Naar een recept van Focus on Foodies. De zonnebloempitten uit het recept vervangen door […]
Ine
21 april 2013 at 20:49 (8 jaar ago)Hij is echt heerlijk! In plaats van banaan doe ik gedroogde cranberry’s erdoor.
Lekker s avonds alles al klaar zetten en s morgens vroeg klaar
Focus On Foodies
2 mei 2013 at 22:00 (8 jaar ago)Goed om te horen Ine en je kunt er inderdaad eindeloos mee variëren. Ik zet ook nog steeds trouw iedere avond mijn Overnight Oats in de koelkast 😉
Gaby
12 juni 2013 at 11:54 (8 jaar ago)Hier is dit ontbijt ook een succes! Heb wel ietsiepietsie van de hoeveelheid havervlokken en rijstmelk afgesnoept anders ploften we uit elkaar 😉 S’avonds ff klaarzetten en s’ochtends met bosbessen, perzik en/of banaanpartjes en soms wat geroosterde noten… heerlijk!!! Dank voor deze tip!
Focus On Foodies
17 juni 2013 at 11:42 (8 jaar ago)Leuk om te horen dat de Overnight Oats ook zo’n succes zijn voor jou Gaby!
Haha de verhoudingen kun je natuurlijk inderdaad aanpassen, ik ben geloof ik best een grote eter 😉
Thamar
14 juni 2013 at 21:12 (8 jaar ago)Klinkt super!
Maar wat zijn cacao nibs?
Ga het gelijk maken vanavond, heerlijk voor doordeweeks met alle drukte met de kids, ben erg benieuwd.
Kan je wel havermout verdragen lianne?
Ik kan tegen alles hoor, maar wij eten puur anders vanwege gezondheid en bewustwording van;)
Biologisch, e vrij, en zoveel mogelijk zonder tarwe. (Kids eten nog wel eens roggebrood en spelzuurdesembrood)
Groetjes thamar
Focus On Foodies
17 juni 2013 at 11:45 (8 jaar ago)Had je de cacao nibs ondertussen gevonden? Het zijn stukjes van de rauwe cacao boon, behoorlijk bitter maar wel erg lekker!
Goed dat jullie zo gezond eten zeg, heel knap 🙂
Ja havermout kan ik (gelukkig) goed verdragen. Met glutenallergie is dat helaas anders, al geloof ik wel dat er glutenvrije havervlokken verkrijgbaar zijn. Vaak komt ‘normale’ havermout namelijk bij het verwerkingsproces in aanraking met gluten en wordt het als het ware ‘besmet’.
Hoe hebben de Overnight Oats je gesmaakt?
Thamar
20 juni 2013 at 23:37 (8 jaar ago)Hoi lianne, vreemd ik had aangevinkt reacties te willen ontvangen, vast gemist:).het smaakte heerlijk, maar mijn zoon en ik vonden het te koud. Wij hebben het een minuutje opgewarmd in een steelpannetje. En toen heerlijk! Ik vroeg hem vanavond of hij havermoutpap als ontbijt lustte met kaneel, chiazaad en banaan, nee mama ik die dat ontbijt uit de koelkast wat je s’avonds klaar zet:) ga het nu dus nog even maken. Vond het met de cacao nibs erg sterk/machtig. Probeer het nu zonder. Maar bedankt voor het heerlijke recept! Groetjes thamar
Thamar
14 juni 2013 at 22:17 (8 jaar ago)Hoi lianne,
De chaconnes al gevonden:) ga ze aanschaffen volgende week, maar zonder is het ook vast lekker:)
Staat al klaar voor morgen.
Groetjes thamar
Marja
21 juni 2013 at 03:29 (8 jaar ago)“De Halm” heeft havervlokken in het assortiment die gegarandeerd glutenvrij zijn. Ze worden in een aparte fabriek verwerkt en ingepakt.
Focus On Foodies
21 juni 2013 at 09:08 (8 jaar ago)Hi Marja,
Bedankt voor deze tip! Zelf heb ik inderdaad ook altijd de havervlokken van De Halm, maar nooit op gelet of die ook glutenvrij waren. Super!
yvonne
29 juni 2013 at 17:35 (8 jaar ago)Hallo, moet je het niet eerst koken dan?
Focus On Foodies
29 juni 2013 at 22:22 (8 jaar ago)Hi Yvonne,
Nee hoor dat hoeft niet, je laat de haver een nachtje weken.
Henk
3 juli 2013 at 15:45 (8 jaar ago)Hallo, ik wissel een ontbijt met havermout en een ontbijt met chiazaad en een ontbijt met quinoa af, de ene dag dit en de andere dag dat.
Je kan per persoon 50 gram chiazaad ook 10 minuten in ong. 300 ml. water leggen (of sojamelk) en dan opwarmen en dan ingrediënten toevoegen, heb je toch een warm ontbijt, zo doe ik het.
En ik heb cacaonibs een keer door de blender gehaald en er een poeder van gemaakt want idd het zijn nogal harde bittere stukjes. Met kokosolie en rozijnen heb ik er ook diepvrieschocolade mee kunnen maken (eerst een plat stuk en daarna in stukjes breken). Denk er net aan, zal er weer eens een stukje uithalen en lekker opeten mmmm 🙂
Linda
9 november 2013 at 11:40 (7 jaar ago)Hoi Henk, kun je vertellen hoe je die diepvrieschocolade kunt maken? Klinkt goed namelijk!
Susanne
11 oktober 2013 at 12:23 (7 jaar ago)Dank voor deze variant. Heb al een half jaar cacaobonen in huis en wist er niets mee te doen, dus ik ga dit proberen. Verder eet ik al jaren dergelijke overnight varianten, soms met water, tegenwoordig ook met soyamelk. Heb wel een belangrijke tip: s ochtends eerst uit de ijskast halen, dan douchen & aankleden, dan ontbijten. Zoveel mensen hebben de vreemde gewoonte dingen ijskoud te eten! Kaas bijvoorbeeld, ook zo zonde. Dus mijn tip: eerst alles op kamertemperatuur laten komen. Enige uitzonding: ijs
Linda Verwei
21 januari 2014 at 08:59 (7 jaar ago)Heerlijk ontbijt!!! Erg machtig maar wel heel erg lekker.
Annemarie
9 februari 2014 at 16:33 (7 jaar ago)Wat is eigenlijk het verschil tussen havervlokken (staat in recept) en havermout (wordt genoemd in comments? Ik de ovenight oats vanavond voor het eerst klaar zetten en morgen proberen! Ben erg benieuwd!
Focus On Foodies
10 februari 2014 at 19:13 (7 jaar ago)Hi Annemarie,
Havervlokken zijn hele vlokken haver (het woord zegt het eigenlijk al) en havermout zijn dezelfde vlokken, maar dan gemalen. De smaak is in principe hetzelfde, alleen de consistentie is anders. Koekjes zijn gemakkelijker te maken met havermout, havervlokken hebben iets meer bite en vind ik zelf lekkerder in overnight oats. Hoe hebben ze je gesmaakt?
Groetjes,
Lianne
Lenie Witteman
7 juni 2014 at 19:16 (7 jaar ago)Sinds ik de overnight Oats eet gaat het een heel stuk beter met mijn spijsvertering!! Ik ben heel blij met dit ontbijt!!
Machtelt
3 december 2014 at 10:53 (6 jaar ago)Dit was echt héél lekker! Eet zelf al heel lang havermout en echte fan van superfoods, maar had overnight oats nog niet geprobeerd. Ik heb hem wel gemaakt met kokosmelk en ook later nog verse stukjes fruit en Cranberries toegevoegd! Super tasty!
Emma
5 januari 2015 at 01:42 (6 jaar ago)Goed recept. Als je ook nog milieuvriendelijk wil zijn zou ik alleen niet elke keer aluminiumfolie gebruiken om af te dekken maar een schoteltje, alufolie is namelijk erg slecht voor het milieu!
Ellen
30 januari 2015 at 11:46 (6 jaar ago)Weet iemand hoeveel calorieen en eiwitten hier in zitten ?
elletjee
14 september 2015 at 12:54 (5 jaar ago)misschien een domme vraag,maar lees nu voor het eerst over de overnight oats?! is dit havermout,die je savonds in sojamelk laat weken en waar je sochtends dus wat ingeredienten aan toevoegt om het lekker te maken? is dit speciale havermout? ipv sojamelk ook amandelmelk te gebruiken?
Fleur
7 januari 2016 at 11:30 (5 jaar ago)Hoi ik heb een vraagje. In havermout zitten toch juist veel koolhydraten? In 60 gram, zit al 35 gram koolhydraten? Waarom is het dan evengoed Low-carb? ?