gezond havermoutbrood suikervrij tarwevrij

Gezond havermoutbrood met banaan, lijnzaad en pitten

Door Carola – Een gezond tussendoortje, wie wil dat nu niet? Ik ben dol op dit havermoutbrood. Het is makkelijk te maken, het is lekker en het vult erg goed. Eén plak rond 10 uur zorgt ervoor dat ik de rest van de ochtend geen trek meer heb. Dit is met andere tussendoortjes helaas vaak wel het geval. Des te meer reden om dit fijne recept met jullie te delen. Sinds ik dit recept voor gezond havermoutbrood met banaan, lijnzaad en pitten tegen kwam bij Boost Your Health heb ik het al vaak gemaakt. Elke keer weer met een andere smaakcombinatie. In deze blog deel ik graag mijn versie van het recept.

Ik heb de ingrediënten verdubbeld omdat ik liever in één keer een groot brood maak. Ongeveer de helft van het brood snijd ik na het bakken in plakken. Wikkel deze plakken vervolgens één voor één in vershoudfolie en vries deze in. In de avond kun je dan een pakketje uit de vriezer halen en laten ontdooien, zodat je de volgende dag een heerlijke ‘verse’ plak hebt van dit havermoutbrood. Als je het recept eerst een keer wil proberen of als je gewoon niet zoveel wil maken, kun je van alle ingrediënten de helft gebruiken. Let er dan wel op dat de baktijd dan 5 á 10 minuten korter zal zijn.

Havermoutbrood ingredienten

Havermoutbrood ingredienten

Zo ziet je havermoutbrood voor de oven

Zo ziet je havermoutbrood eruit voor het in de oven gaat

Ik heb deze keer een vrij simpele versie gemaakt, maar je kunt eindeloos variëren met de vulling. Denk bijvoorbeeld aan rozijnen, dadels, gedroogde vruchten, kokos, noten of andere zaden. Het originele recept is met appel. Ik vind het brood zelf lekkerder met banaan en gemakkelijker te maken. Als je het graag met appel wil maken, kun je gewoon dezelfde verhoudingen aanhouden. In plaats van twee bananen gebruik je dan twee appels. Schil de appel en rasp deze voordat je de appel door het mengsel heen doet. En wil je graag een glutenvrij havermoutbrood maken? Zorg dan dat je havermout gebruikt met het glutenvrij keurmerk!

Wat heb je nodig?

 • 300 gram havermout
 • 4 eieren, middelgroot
 • 2 rijpe bananen
 • 60 gram zonnebloempitten
 • 60 gram pompoenpitten
 • 2 eetlepels lijnzaad
 • 2 theelepels kaneel
 • 2 theelepels bakpoeder

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden.

 1. Prak met een vork de bananen in een mengkom fijn (dit kan ook met een staafmixer).
 2. Voeg alle overige ingrediënten aan de bananenpuree toe. Meng dit goed door elkaar heen en stort het mengsel in een ingevette cakevorm.
 3. Bak het brood in 35 minuten goudbruin op 180 graden.

Geniet ervan!

Het eindresultaat: heerlijk havermoutbrood

Het eindresultaat: heerlijk havermoutbrood

Door Carola – Carola’s grootste hobby is koken en bakken. Naast haar werk en studie is zij veel in de keuken te vinden. Van bijna al haar creaties maakt zij foto’s om deze te kunnen plaatsen op haar Instagram-account. Hiermee wil ze jou inspireren met voornamelijk gezond eten, maar ook met af en toe een guilty pleasure.

Er zijn 8 reacties op Gezond havermoutbrood met banaan, lijnzaad en pitten

 1. Renate
  22 april 2016 at 07:26 (5 jaar ago)

  Hai Lianne,
  Ik mag even geen eieren maar dit brood lijkt me heerlijk…. Kan ik daar iets anders voor gebruiken…?

  Beantwoorden
  • Jacqueline
   24 april 2016 at 16:08 (5 jaar ago)

   Je kunt ook chia-eieren of -lijnzaad-eieren maken! Doe ik ook wel eens! 😀

   Beantwoorden
   • Renate
    27 april 2016 at 21:21 (5 jaar ago)

    Chia of lijnzaadeieren? Chiazaad met water een papje maken?

    Beantwoorden
 2. Anne
  22 april 2016 at 09:47 (5 jaar ago)

  Oh wat een leuk recept, ook wel handig dat deze producten meestal wel standaard voorraad zijn bij mij thuis. Ziet er heel goed uit!

  Beantwoorden
 3. Yvonne
  22 april 2016 at 12:00 (5 jaar ago)

  ik was zo op zoek naar een glutenvrij (ik vervang de bakpoeder), suikervrij, lactosevrij recept voor lekker brood! deze ga ik vanmiddag maken 🙂

  Beantwoorden
 4. Karin
  7 mei 2016 at 17:10 (5 jaar ago)

  Heerlijk broodje, ik heb er wel snufje zout ingedaan, brood zonder zout kan ik nietaanwennen:-)

  Beantwoorden
 5. Maris
  10 oktober 2016 at 20:21 (5 jaar ago)

  Mijn brood zat de dag na het bakken vol met dikke groene spikkels (ik neem aan schimmel?..) Wat heb ik verkeerd gedaan ? 🙁

  Beantwoorden
  • Suus
   6 juli 2020 at 07:14 (12 maanden ago)

   Dat zijn de zaden! Kan niet schimmelen na een dag

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.