Foodies in Twente: wat te doen in Twente?

Al weken staat het in mijn agenda: op zaterdag 1 april moet ik vroeg in de ochtend in Twente zijn. Ik weet dat het ‘ iets ‘ met eten te maken heeft, maar verder weet ik helemaal niet wat en waar. Nu ben ik met met magische woord ‘ eten ‘ natuurlijk al gauw nieuwsgierig, dus ik blockte enthousiast mijn agenda. Als ik op Instagram een foto deel van Hengelo (wist ik toen overigens nog niet) wordt er zo enthousiast en trots gereageerd, dat ik nóg meer zin heb om op pad te gaan in Twente! En nog leuker; een cameraploeg heeft onze hele dag gefilmd, dus je kunt mooi meekijken!

Wakker worden op boerderij Erve Woolderink

Op 1 april rijd ik ’s ochtends rond 08.00 uur bij het plaatsje Wierden, op zoek naar Erve Woolderink, een biologische veeboerderij. Na een flinke autorit stap ik uit en het eerste wat me opvalt is de frisse geur van het gras. Ik adem diep in: dit is heerlijk! Boer Rutger Woolderink heet me welkom en wijst me richting de schattige hooibergen, waar je ook kunt overnachten. Aan een prachtig gedekte tafel zit Ellen (van Made by Ellen) op mij te wachten en ik ben oprecht ZO verbaasd! We spreken elkaar regelmatig en hoewel ik weet dat ze oorspronkelijk uit Twente komt, had ik de link helemaal niet meer gelegd. Ze heeft ook mooi geheim kunnen houden dat ze met mij op pad zou gaan in Twente. Zo leuk!

Samen ontbijten we met ‘krentenwegge’ (Twents krentenbrood) en verse eitjes van boer Woolderink. Om ons heen fluiten de vogels en hoor ik alleen dat geluid, en af en toe het geloei van een koe. Het gehaaste gevoel van de afgelopen werkweek glijd van mijn schouders, wat is dit fijn wakker worden! Na het ontbijt laten we samen met boer Rutger de Black Angus koeien de wei in. Het is voor het eerst sinds de winter op stal dat ze het land op mogen en ze dansen naar buiten. Zo’n leuk gezicht!

Mijn stoere bak voor het weekend: de nieuwe Volkswagen Tiguan (met panoramaschuifdak en 220PK, zwijmel zwijmel)

Mijn stoere bak voor het weekend: de nieuwe Volkswagen Tiguan (met panoramaschuifdak en 220PK, zwijmel zwijmel)

Wat een rust bij Erve Woolderink

Wat een rust bij Erve Woolderink

Helemaal verrast als Ellen 'mijn local' blijkt te zijn!

Helemaal verrast als Ellen ‘mijn local’ blijkt te zijn!

bijzondere plek om te ontbijten bij Erve Woolderink

Dit is toch wel een hele bijzondere plek om te ontbijten? (foto door Made By Ellen –  bij Erve Woolderink)

De Angus koeien mogen na de winter weer lekker naar buiten!

De Angus koeien mogen na de winter weer lekker naar buiten!

Hunter, de boerderijhond, zit al klaar om te helpen!

Hunter, de boerderijhond, zit al klaar om te helpen!

Inkopen doen bij Streekmarkt Twente in Delden

Boer Rutger geeft ons ook de eerste aanwijzing (wat we die dag gaan doen, is nog steeds helemaal geheim voor me!): iets met gemasseerde beef en een zelfkazende koe. Met Google als behulpzame vriend, komen we achter de tweede locatie van de dag. We gaan naar de streekmarkt Twente in Delden!

Iedere eerste zaterdag van de maand kun je hier tussen 09.00 – 15.00 uur terecht bij meer dan 40 standhouders met Twentse streekproducten. Van vlees tot groenten, huisgemaakte jam en mosterd, tot taart en regionale wijn: het is er allemaal. Ik verbaas me over de verscheidenheid aan streekproducten. Rode wijn uit Twente? Nooit van gehoord en zo bijzonder dat er in ons landje wijn wordt verbouwd. We nemen Wagyu vlees mee van Wagyukoe, paddestoelen bij Eko Twente en natuurlijk een flesje rode wijn van wijngaard Hof van Twente. Ik kan het niet laten om een echte Twentse ‘kozak’ (heeft iets weg van een mergpijpje) te proeven en neem ook nog een potje Tukker mosterd mee. Lekker voor thuis!

Ingredienten verzamelen op de streekmarkt in Delden

Ingredienten verzamelen op de streekmarkt in Delden

De wijn hadden we natuurlijk zo gevonden ;-)

De wijn hadden we natuurlijk zo gevonden 😉 #Twentewijn

Grillen bij ‘ ROAST it ‘ in Borne

In de Beleef Twente auto rijden we verder naar de laatste locatie, die we natuurlijk weer met aanwijzingen in een envelop moeten ontcijferen. Het draait vanavond om grillen, niet gek natuurlijk met ons stukje Wagyu vlees, en dat kan in Twente maar één plek betekenen: ROAST it, in Borne. Chef David Pauka (bekend van Masterchef) heet ons welkom en vertelt wat de essentie is van zijn restaurant. Alles draait hier om mooi vlees, grillen en goede wijn. Prima ingrediënten voor een mooie avond én een goede plek om een mooie maaltijd te maken met onze eigen ingrediënten. De paddestoelen snijden we in stukken en het Wagyu vlees smeren we in met een kruidenolie en wat verse kruiden. Verder hoeft het vlees alleen even op de grill; goed vlees heeft niet veel nodig.

aan het koken met onze ingredienten bij roast it

Koken met de ingredienten van de streekmarkt, bij ROAST it in Borne

Bijzonder Twente

Met een glas Twentse rode wijn proostten Ellen en ik op de dag. Wat was het bijzonder om te worden meegenomen op ontdekking door ‘haar’ streek en wat is er in Twente veel te doen. Als foodie kun je er je hart ophalen, want mooie streekproducten kom je overal tegen. Twente is ontzettend groen en authentiek en de stadsharten van de verschillende dorpjes die ik heb gezien, ademen historie. Tukkers zijn lekker nuchter, maar tegelijkertijd enorm gastvrij. Als actieve foodie, die óók gek is op buiten zijn en erop uit gaan, is Twente een streek die misschien wel beter bij mij past dan de Randstad waar ik ben opgegroeid. Dit weekend was voor mij een bijzondere kennismaking met Twente en ik wil absoluut nog meer zien van deze prachtige omgeving!

Wat lijkt jou leuk aan Twente? Of ben je een rasechte Tukker en kun je ons vertellen wat jij het allermooiste vindt aan jouw streek?

In samenwerking met Beleef Twente.

1Pingbacks & Trackbacks op Foodies in Twente: wat te doen in Twente?

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.