Foodblogswap: Hummus

Foodblogswap: zelf Hummus maken

Foodblog swap: zelf hummus maken

Vorige maand deed ik voor het eerst mee met de Foodblogswap, een concept bedacht en uitgevoerd door een grote groep Foodbloggers. Iedere foodblogger krijgt dan een andere blog toegewezen, waarvan je een recept mag kiezen en (eventueel aangepast) gaat maken.
Deze maand mag ik koken van de blog van Nick, Written by Nick, een gave food- en lifestyle blog. Nick blogt niet alleen over recepten, maar hij schrijft ook over restaurants, muziek, home inspiration en do-it-yourself. Ik was al bekend met de blog van Nick voordat bekend werd dat ik van Written by Nick mocht koken, omdat ik vooral deze post over balkon inspiratie erg leuk vond. Met een appartementje in Amsterdam en een klein balkonnetje is het erg gaaf om te zien dat je er, ondanks de afmetingen, toch een fijn plekje van kunt maken.

Nu verder over het eten, want het blijft een foodblogswap. Ik houd een to-do list bij, met daarop allerlei dingen die ik nog wil maken voor de blog. Een daarvan was hummus, want hoewel ik dat vaker gegeten had, had ik het nog nooit zelf gemaakt. Op Written by Nick staan trouwens heel veel super lekkere recepten zoals bijvoorbeeld Chocoladetaart en Oreo Cheesecake Truffels , maar die zijn helaas lastig tarwevrij en suikervrij te maken. Hummus is natuurlijk al tarwevrij en Nick had er toevallig dit heerlijke recept voor. De keuze was dus snel gemaakt.

Hoewel de hummus weinig ingrediënten bevat, vond ik het toch best lastig om te maken. Vooral omdat ik zelf nog nooit hummus had gemaakt had ik eigenlijk geen goed beeld bij hoe dik/vloeibaar het moest worden, dus dat was een beetje passen en meten. De smaak was heerlijk! Als je eenmaal deze zelfgemaakte hummus hebt geproefd, dan wil je echt niet meer die voorverpakte bak uit de supermarkt. Fijn is dat je zelf kunt bepalen hoe dik of dun je de hummus wilt hebben. Ik gebruik het vooral op pappadums en als de hummus dan té vloeibaar is, loopt het er aan alle kanten af. Daarom heb ik niet al te veel olie gebruikt zodat de hummus redelijk dik bleef.

Vooral de combinatie met pappadums vond ik erg lekker en ik vermoed dat het op een stokbroodje ook echt super smaakt Serveer dus bijvoorbeeld met pappadums (gewoon bij de supermarkt te koop, ze zijn tarwevrij!). Wrijf dan de pappadums in met wat water en doe ze per twee ongeveer 2 minuten in de magnetron. Ze worden ontzettend knapperig!

Probeer dus vooral eens zelf hummus te maken; veel gezonder en lekkerder. En neem ook vooral een kijkje op Written by Nick, er is echt veel leuks te zien!

Wat heb je nodig?

 • 400 gram uitgelekte kikkererwten
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels citroensap (ik deed het sap van 2 citroenen)
 • 3 á 4 lepels tahin (sesampasta)
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • flink wat olijfolie
 • zout en peper

En hoe maak je het?

 1. Wel de kikkererwten in een kom water, minimaal 4 uur maar liefst overnacht. Laat daarna de kikkererwten uitlekken en pel de knoflooktenen. Doe deze bij elkaar in een kom of pan.
 2. Doe nu ook het citroensap, de tahin, komijnpoeder en de helft van het paprikapoeder erbij en een paar flinke eetlepels olijfolie. Mix dan met een staafmixer (of doe het in een goede keukenmachine) net zo lang tot de hummus een egale massa is.
 3. Je bepaalt zelf hoe dik/dun de hummus wordt, dus voeg naar wens olijfolie toe om de hummus nog wat vloeibaarder te maken.
 4. Proef je hummus. Is het nog wat flauw? Doe er dan nog wat komijnpoeder en paprikapoeder bij en wat zout en peper.
 5. Besprenkel voor het serveren nog met wat olijfolie en paprikapoeder ter garnering. Je kunt de hummus in een bakje in de koelkast gerust een aantal dagen bewaren. Eet smakelijk!
Foodblogswap: Hummus

Foodblogswap: Hummus

Er zijn 10 reacties op Foodblogswap: zelf Hummus maken

 1. Hetty
  2 juli 2013 at 13:10 (8 jaar ago)

  Zo maak ik mijn humus ook altijd! Ik strooi er nog een behoorlijke hand fijngehakte peterselie over. Is heerlijk en neemt ook de knoflookgeur weg als prettige bijkomstigheid. Echt een successtory.

  Beantwoorden
 2. Kirsten Ferwerda
  15 september 2013 at 00:21 (8 jaar ago)

  Leuk dat ik je blog ontdekt heb: lekkere recepten!!
  Ik verdun m’n hummus met het vocht van de erwten. Is dan nog steeds erg smakelijk!

  Beantwoorden
 3. Helene
  22 september 2014 at 20:48 (7 jaar ago)

  Ik snap alleen even niet die “uitgelekte kikkererwten”. Ik heb een zak droge kikkererwten liggen. Moet ik die dan eerst weken of zo? Zo ja, hoe lang? In koud of heet water? Sorry, maar ik ben een kikkererwten-virgin…

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   23 september 2014 at 15:23 (7 jaar ago)

   Hi Helene,
   Oh zie dat het niet duidelijk in het recept stond, dus ik heb het gelijk aangepast. Je moet de droge kikkererwten een aantal uur, liefst overnacht, laten weken in water. Dit vervolgens dus uit laten lekker en afspoelen met koud water. Succes!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 4. Janna
  20 februari 2015 at 11:04 (7 jaar ago)

  Ik heb het net gemaakt en het is heerlijk! Bedankt voor het recept!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   1 maart 2015 at 21:10 (7 jaar ago)

   Ah leuk dat je het even laat weten Janna, fijn dat het zo in de smaak valt :-D!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 5. Karen
  30 september 2015 at 22:46 (6 jaar ago)

  Net gemaakt, verrukkelijk, maar wat is het veel! Hoe krijgen we dat in hemelsnaam op deze week? Tips om de hummus in andere recepten te gebruiken zijn welkom. Groetjes uit Brazilië

  Beantwoorden
 6. Monique
  23 februari 2016 at 18:29 (6 jaar ago)

  Ziet er heerlijk uit, ga ik zeker eens proberen. Maar ik vraag me af, omdat het vrij veel is, zou je het ook in kunnen vriezen?

  Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks op Foodblogswap: zelf Hummus maken

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.