Fitbit Surge tijdens het wandelen

Fitbit Surge: smart sporthorloge

Eerste indruk

De Fitbit Surge is er in drie kleuren: zwart, blauw en tangerine. Met de zomer op komst koos ik de Surge in tangerine, een frisse oranje / rode kleur. Ik heb geen hele brede polsen, dus de maat Small past me perfect. Het horloge is fors, maar door de vormgeving vind ik het geen storend, groot (mannen)horloge. Je kunt zelf instellen wat er wordt weergegeven op je hoofdscherm en of je de tijdsweergave digitaal of analoog wilt. Bij mij staat de tijd digitaal weergegeven met daaronder de datum.

sms ontvangen op Fitbit Surge

sms ontvangen op Fitbit Surge

Sporten

Vanuit het hoofdscherm kun je via een knopje op de zijkant van de Surge naar het menu. Hier kun je onder andere de wekker zetten, een aantal instellingen wijzigigen, timerfunctie gebruiken en kiezen uit verschillende sportactiviteiten. Naast het standaard ‘run’ voor hardlopen, kun je kiezen uit yoga, spinning, wandelen en ook free weights, voor als je gewicht heft in de gym ;-)! Super handig dat er zoveel verschillende opties zijn; zo weet je dat de bewegingen die je doet, door de Surge worden afgestemd op de activiteit. Zelf gebruik ik de ‘run’ en ‘wandel’ functie het vaakst, zo’n 2-3 keer per week. In deze modus wordt tijdens de activiteit de afstand, pace (tempo), hartslag en tijd getoond. Ik heb ingesteld dat de Surge iedere kilometer een trilsignaal geeft, zodat ik de gelopen afstand in de gaten kan houden. Op het horloge zie je dan direct je tempo over de laatste kilometer. Handig! De Fitbit Surge detecteert ook dat je bijvoorbeeld een stuk hebt gefietst, wat ik een verademing vind in vergelijking met andere sporthorloges. Daar moet je dat vaak achteraf handmatig toevoegen in de app, maar dat is met de Surge niet nodig.

Fitbit Surge

Fitbit Surge – weergave in ‘Run’ modus

Fitbit Surge tangerine sporthorloge

Fitbit Surge tangerine sporthorloge

GPS en accuduur

Wanneer je de Surge ook vaak gebruikt voor tijdens het sporten, bijvoorbeeld hardlopen, is het natuurlijk belangrijk dat de GPS goed werkt, zodat afstanden juist worden weergegeven. De Surge maakt vlot verbinding met de satelliet en dus kun je snel van start. Bij sommige smartwatches kan het verbinding maken erg lang duren, of moet je iedere week updaten, en dat is vooral irritant als je lekker wilt hardlopen. De GPS meet je bewegingen heel nauwkeurig en achteraf kun je in de app exact zien wat je route is geweest. Als je de GPS veel gebruikt, gaat de accuduur wel flink omlaag. Gebruik je de Surge echt alleen om je stappen te tellen en als horloge, dan gaat deze zo’n 5-6 dagen mee. Indien je de GPS functie aanzet voor het hardlopen op wandelen (ga uit van een uur), dan loopt de accuduur al terug naar zo’n 3 dagen. Voordeel is wel dat de Surge in ongeveer twee uur weer volledig is opgeladen.

Slaapdetectiefunctie

Als je de Surge ook ’s nachts draagt tijdens het slapen, wordt actief bijgehouden wat je slaapritme is, hoe vaak je ’s nachts onrustig bent en hoevaak je wakker bent geworden. Dat kan echt een eye-opener zijn, want Fitbit meet echt heel nauwkeurig. Ik ben een hele vaste slaper, dus behalve dat ik een paar keer per nacht (waarschijnlijk) op mijn andere zij rol, ben ik verder bijna nooit wakker. De BF, die een tijdje de Fitbit Flex gebruikte, is juist een hele onrustige slaper en wordt ’s nachts behoorlijk vaak wakker. Mede door dat inzicht heeft hij een jaar geleden een slaaponderzoek laten doen en slaapt hij inmiddels veel beter (en vaster).

Slaapdetectie Fitbit Surge

Slaapdetectie Fitbit Surge (weergave in iPhone app)

slaapdetectie Fitbit Surge 8 uur goal

slaapdetectie Fitbit Surge – ik haal bijna ieder nacht mijn ‘doel’ van 8 uur slaap

Synchronisatie met app en telefoon

Met de speciale app, die ik eerder al gebruikte voor de Fitbit Flex, synchroniseer je de hele dag door alles van je Surge naar je telefoon. Dat is handig, want zo kun je goed bijhouden wat je die dag allemaal hebt gedaan. Op een standaard werkdag fiets ik bijvoorbeeld ’s ochtends een half uur naar mijn werk, zo’n 10km, en ook het fietsen wordt automatisch gedetecteerd door de Surge. Als je de synchronisatiefunctie aan hebt staan, wordt dit direct geupload in de app. Tijdens het fietsen zet je natuurlijk geen stappen, maar in de app is wel je 30 minuten beweging opgeslagen.

De Surge maakt ook via bluetooth verbinding met je telefoon. Als je een sms-bericht binnenkrijgt, zie je op je smartwatch van welk nummer of welke contactpersoon het smsje afkomstig is en kun je vast het berichtje lezen. Word je gebeld, dan trilt je smartwatch één keer en zie je het binnenkomende nummer staan. Ik vind het werkelijk su-per handig. Regelmatig ben ik niet binnen gehoorafstand van mijn telefoon en zie ik via de Surge dat ik word gebeld en ook direct of het een nummer is wat ik echt even op moet nemen.

stappenteller fitbit surge

De stappenteller op Fitbit Surge (op alle Fitbits) helpt mij om meer te bewegen, om te streven naar iedere dag minimaal 10.000 stappen

Eindoordeel

Voor mij is de Surge echt een toevoeging. Ik draag ‘m dag en nacht. Het is fijn om er niet bij na te hoeven denken dat je met hardlopen of fietsen een ander horloge om moet doen. Of dat je handmatig je activiteiten moet invoeren in de app. Zorg wel dat je de accu regelmatig oplaadt als je veel sport, maar dat gaat zo snel dat je er prima een gaatje voor kunt vinden zonder dat je ‘m al te veel mist ;-)!

Fitbit Surge wandelen

Fitbit Surge – wandelen met GPS functie

De Fitbit Surge is er vanaf vanaf € 229,-.

In samenwerking met Fitbit.

Er zijn 3 reacties op Fitbit Surge: smart sporthorloge

 1. Susanne
  31 augustus 2016 at 13:43 (5 jaar ago)

  Hoi hoi, vraagje, zou je deze Fitbit Surge of het TomTom Sporthorloge aanbevelen? Ik wil m gebruiken voor sporten maar ook om mn activiteiten gedurende de dag (en nacht?) inzichtelijk te maken.

  Ben benieuwd. Leuke reviews!!

  Groetjes Susanne

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   31 augustus 2016 at 13:49 (5 jaar ago)

   Hi Susanne,

   Thanks! Qua batterij vind ik de TomTom prettiger; die gaat langer mee. De app op je telefoon van Fitbit vind ik wel overzichtelijker dan de app van TomTom. Dus voor het inzicht (en je slaapritme) etc, vind ik zelf de Fitbit Surge fijner, die gebruik ik nu vaker. Nadeel aan de Fitbit is wel weer dat ‘ie ‘officieel’ niet waterdicht is en dat vind ik wel weer jammer. Je leest heel wisselende dingen online; Fitbit adviseert het horloge af te doen, maar hij zou wel waterdicht moeten zijn. Ik durf het risico niet te nemen. De TomTom daarentegen is weer wél waterdicht ;-). Lastig he! Hopelijk helpt het wel een beetje bij je keuze.

   Groetjes, Lianne

   Beantwoorden
 2. Susanne
  31 augustus 2016 at 14:22 (5 jaar ago)

  Hoi Lianne,

  Bedankt voor je snelle reactie. Ik neig inderdaad ook een beetje naar de Fitbit. Thanks!!

  Succes met je reviews 🙂 Super leuk om te doen lijkt me!

  Groetjes!

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.