fitbit-charge-hr

Review Fitbit Charge HR

Al een aantal jaar ben ik intensief gebruiker van fitness trackers en sporthorloges. Ik heb er inmiddels al best een aantal getest: de Fitbit Flex, Fitbit Surge, TomTom Multisport en de TomTom Spark. Tussen de verschillende fitness horloges zit best wat verschil; sowieso zijn bijvoorbeeld de apps van ieder merk anders. Maar ook de functionaliteiten verschillen; wel of geen hartslagmeter, touchscreen, muziekopslag, waterproof, etc. In dit artikel een review van de Fitbit Charge HR.

De Fitbit Charge HR is niet waterproof, zoals ook de andere fitness trackers van Fitbit, wat ik best vervelend begin te vinden. De enige waterdichte fitnesstracker die ik tot nu toe heb geprobeerd waren de sporthorloges van TomTom, waar ik al eerder over schreef. Ook de Fitbit Surge is niet waterdicht, maar wie een beetje op internet gaat zoeken, vindt daar tegenstrijdige verhalen over. Blijkbaar kan bijvoorbeeld de Surge (en de Charge HR) wel tegen water, maar wil Fitbit die claim niet maken. Waarschijnlijk omdat er toch een aantal kapot zijn gegaan. Het risico wil ik daarom toch niet nemen. En dat je het horloge zomers niet kunt dragen als je gaat zwemmen (op zomervakantie) of douchen vind ik toch jammer.

Het scherm op de Fitbit Charge HR vind ik klein. De tijd wordt niet weergegeven in het display, tenzij je op het schermpje tikt of je pols langzaam omdraait. Door dan nogmaals te tikken, kun je switchen tussen het aantal stappen, afgelegde afstand, hartslag en de andere opties. Dat de tijd niet standaard wordt weergegeven, vind ik niet zo fijn en soms ben ik een seconde of 10 bezig om te kijken hoe laat het is. De Charge heeft de optie om een workout te tracken en dit aan te zetten via het horloge zelf, door het knopje aan de zijkant ingedrukt te houden. Tijdens de workout kun je alleen niet kijken wat de status is. Na afloop van de workout houdt je het knopje weer ingedrukt en krijg je een overzicht van hartslag, afstand en calorieverbruik. Je kunt bij de Charge HR niet uit verschillende workouts kiezen. Bij de Surge kun je kiezen uit bijv. ‘weights’ (fitness) of hardlopen of yoga. Je kunt dan op het scherm van je horloge continue afgelegde tijd (en afstand bij hardlopen), calorieen en hartslag volgen.

Fitbit Charge HR

Fitbit Charge HR

Koppeling met telefoon

Het horloge draagt wel super fijn. Het is zeker een stuk minder opvallend dan de Fitbit Surge of TomTom multisport. Als je kiest voor een subtiele kleur, zoals zwart of donkerblauw, is het een fitnesstracker die niet super opvallend is. Ook fijn: net als de Fitbit Surge heeft de Charge HR een koppeling met je telefoon. Hierdoor krijg je op je horloge een waarschuwing als je wordt gebeld en zie je de naam of het nummer van de beller op je (kleine) schermpje.

De Fitbit app, die voor IOS, Windows en Android beschikbaar is, vind ik heel erg overzichtelijk. Op dit punt scoort Fitbit echt punten ten opzichte van bijvoorbeeld de apps van TomTom. Je kunt met behulp van de app goed bijhouden hoe je hebt geslapen, hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel calorieën je hebt verbrand.

De Fitbit Charge HR heeft geen muziekopslag, maar ik geloof dat geen enkel Fitbit sporthorloge dat heeft. De TomTom Spark heeft wel interne muziekopslag; je kunt hier 3GB aan muziek kwijt. Met de bluetooth draadloze oordorpjes is dat fijn hardlopen; je hebt geen telefoon meer nodig om muziek af te spelen. Door Spotify heb ik alleen geen muziekbestanden meer op mijn laptop staan, dus loop ik toch liever hard met mijn telefoon en een Spotify playlist.

Er is momenteel een nieuwe Charge 2 uit. Deze vernieuwde versie heeft een groter scherm, waar (geloof ik) wel permanent de tijd op wordt weergegeven. Dit lijkt me best een vooruitgang op de Charge HR, omdat ik het kleine scherm wel wat onhandig vind. Persoonlijk zou ik eerder voor de Fitbit Surge gaan, hoewel dit horloge wel weer een stuk groter is, maar tegelijk meer functionaliteiten heeft dan de Charge HR. Het touchscreen en de opties om je workout aan en uit te zetten vanaf je horloge vind ik met de Surge heel fijn. Door het grotere scherm schakel je gemakkelijker tussen alle opties op het horloge.

En als je juist van subtiel houdt, lijkt de Fitbit Alta me prettiger. Met deze tracker heb ik nog geen ervaring, maar ik heb ‘m wel bij andere mensen kunnen bekijken. De Alta heeft alleen geen hartslagmeter, waardoor deze vermoedelijk wel iets onnauwkeuriger is in het aangeven van het calorieverbruik. Maar dan krijg je er wel een mooiere buitenkant voor terug. De Fitbit Charge HR is een prima fitness tracker, al is het zoals je kunt lezen niet mijn favoriet.

fitbit-charge-teal

Fitbit Charge HR in de kleur ‘ teal ‘

fitbit-charge-2

De nieuwe Fitbit Charge 2; je ziet direct dat het display een stuk groter is

De Fitbit Charge HR is verkrijgbaar bij fonQ voor E129,- in de vijf verschillende kleuren: zwart, blauw, roze, plum en teal. 

In samenwerking met fonQ.

Er zijn 3 reacties op Review Fitbit Charge HR

 1. Sara
  24 oktober 2016 at 09:53 (5 jaar ago)

  Ik moet helaas zeggen dat ik dit niet zo’n goede review vind. Je zegt zelf: ‘Maar ook de functionaliteiten verschillen; wel of geen hartslagmeter, touchscreen, muziekopslag, waterproof, etc.’ Over de daadwerkelijke functionaliteit van deze onderdelen tov andere trackers zeg je helaas niks. De mening is gebaseerd op een klein scherm en het niet waterproof zijn. Ik was benieuwd naar dit artikel, want ik had iets meer onderbouwing verwacht.

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   24 oktober 2016 at 09:57 (5 jaar ago)

   Hi Sara,
   Bedankt voor je feedback. Jammer dat je dat vindt; ik heb juist mijn best gedaan om een kritische review te schrijven in plaats van enkel lovende woorden en om eerlijk te zijn vond ik dat best moeilijk. Overigens is mijn onderbouwing gestoeld op mijn ervaringen met alle voorgaande sporthorloges en door deze een aantal weken te dragen; dit zijn de punten die mij opvallen. Voor iedereen zijn er andere punten of functionaliteiten die belangrijk(er) zijn. Met je feedback kan ik nog wat aanpassingen doen aan het artikel, dank daarvoor.

   Beantwoorden
 2. Linda
  24 oktober 2016 at 20:48 (5 jaar ago)

  Dank voor je review! Ik heb helaas geen positieve ervaringen met deze fitbit. Na een maand of drie gaat het bandje ‘opbollen’, er komt als het ware lucht onder en het verliest zijn functionaliteit. Inmiddels al twee keer een nieuwe ontvangen, valt onder de garantie, maar ben het vertrouwen in fitbit volledig kwijt. Ook vind ik de sleep tracker totaal niet accuraat, de optie waar ik hem eigenlijk voor had aangeschaft. Helaas!

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.