review fitbit charge 2

Fitbit Charge 2

De Charge HR is de meest verkochte activity tracker van Fitbit. De Charge HR was na ruim anderhalf jaar toe aan een vervanger: de Charge 2. In een eerdere review over de Fitbit Charge HR kon je lezen dat ik niet super enthousiast werd van deze activity tracker, ondanks dat het dus het populairste product is van Fitbit. In deze review lees je of de Fitbit Charge 2 beter scoort!

Qua formaat lijkt de Charge 2 veel op de Charge HR. Hoewel de Charge 2 een fractie dikker is, vind ik het bandje fijner aansluit om de pols. Daarnaast is het OLED scherm veel groter, zoals je kunt zien op de foto waarbij ik links de Charge 2 en rechts de Charge HR draag. Het bandje én het scherm van de Charge 2 zijn deels van metaal en dat oogt een stuk luxer dan bij de Charge HR. Daarnaast is de kunststof band afneembaar en dat betekent dat je kunt afwisselen van kleur. Je kunt de kunststof band ook vervangen voor een leren of metalen exemplaar, deze zijn online te bestellen.

Fitbit Charge 2 en Fitbit Charge HR

Fitbit Charge 2 en Fitbit Charge HR

Opties

Met de knop aan de linkerkant bedien je het menu met zes hoofdfuncties: tijdweergave, hartslag, sporten, relax (ademoefeningen), stopwatch en wekker (als je die hebt ingesteld). Nadat je een hoofdfunctie hebt geselecteerd, kun je weer kiezen uit verschillende opties door op de Charge 2 te tikken. Zo geeft de hoofdfunctie sporten je bijvoorbeeld de keuze uit ‘weights’, ‘run’, ‘bike’ en ‘interval’. Welke verschillende keuzes er onder ‘sport’ verschijnen, kun je instellen in de app op je telefoon.

Wanneer je kiest voor sporten, laat Fitbit op het scherm je hartslag, de verstreken tijd en je tempo zien. In de app kun je achteraf de route zien die je hebt gelopen. Zelf fiets ik twee keer per dag een half uur en ik vind het fijn dat de Fitbit Charge 2 uit zichzelf detecteert dat ik aan het fietsen ben. Dit is nu een stuk nauwkeuriger dan met de oude Fitbit producten, waarbij je zelf in de app de verstreken tijd en snelheid in moest voeren. Enige nadeel is dat de Charge 2 tijdens het fietsen ook nog stappen telt, door de trillingen van het stuur. Het totaal aantal stappen vertekent daardoor natuurlijk. Je kunt dit voorkomen door voor het fietsen de functie ‘bike’ te selecteren; dan worden er geen ‘oneerlijke’ stappen meegeteld.

Gezondheid

Fitbit heeft sinds een aantal maanden ook een nieuwe functie, die je aanmoedigt om ieder uur minimaal 250 stappen te zetten. In mijn geval heb ik deze functie aanstaan tussen 09.00 en 17.00, zodat ik me tijdens werk bewust ben van een beetje beweging. Je kunt instellen dat de Fitbit ieder uur een trilling geeft op het moment dat je niet aan je 250 stappen bent gekomen. Soms lukt het natuurlijk niet om dan direct op te springen en een blokje om te gaan, maar het maakt mij wel bewuster om onder werktijd wat meer te bewegen. Printjes halen, koffie halen, loop even langs die collega een verdieping hoger in plaats van te bellen. Dat soort dingen :-).

De Charge 2 heeft daarnaast ook de nieuwe functionaliteit ‘relax’. In deze modus helpt de Fitbit je om langzaam en diep adem te halen en je even te concentreren op jezelf. Ik vind het nog behoorlijk lastig om zo langzaam in- en uit te ademen en vind het een leuke optie om mijn ademhaling wat meer te trainen én even een korte ‘mindfullness’ pauze te nemen.

Fitbit Charge 2 lavendel/roségoud

Fitbit Charge 2 lavendel/roségoud

Fitbit Charge 2 lavendel/roségoud

Fitbit Charge 2 lavendel/roségoud

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Charge 2 vind ik enorm verbeterd ten op zichte van de Charge HR. Met name het OLED scherm, wat veel groter is, zorgt ervoor dat de Charge 2 niet alleen mooier oogt, maar ook veel fijner in gebruik is. In één oogopslag is meer informatie te zien op het grotere scherm, zoals de tijd, datum en het aantal stappen wat je hebt gezet. De informatie die wordt getoond in het ‘beginscherm’ kun je via de Fitbit app personaliseren en dus aanpassen.

De Charge 2 is, net als de Charge HR, spatwaterdicht. Zoals ik ook al aangaf in mijn eerdere reviews, vind ik het jammer dat de activity trackers niet standaard waterdicht zijn, zodat je ermee kunt douchen of zwemmen. Overigens is de nieuwe Fitbit Flex 2 inmiddels wel waterdicht, maar dit is het enige model van Fitbit (tot nu toe) wat waterproof is.

Fitbit Charge 2

Fitbit Charge 2

Opladen en synchroniseren

De Fitbit Charge 2 gaat standaard ongeveer 5-6 dagen mee. Met standaard bedoel ik dat je de Fitbit gebruikt om stappen bij te houden en wat te fietsen, maar waarbij je niet iedere dag een uur gaat hardlopen of gaat fitnessen. Deze sportfuncties vergen namelijk meer van de batterij en de Charge 2 gaat dan ongeveer 2-3 dagen mee. Wat mij wel echt opvalt, is dat de Charge 2 heel snel oplaadt. Binnen maximaal 2 uur is de accu weer volledig opgeladen en dat is prettig. Ook de oplaadkabel is vernieuwd ten opzichte van de Charge HR. De nieuwe oplaadkabel klik je als het ware om de Charge 2 heen, waardoor deze veel beter vastzit. De oude magnetische kabels hadden nog weleens de neiging om los te schieten tijdens het opladen en dat is natuurlijk niet handig.

De Charge 2 synchroniseert continue of handmatig met de app op je smartphone. Op de app kun je het dashboard inmiddels volledig personaliseren en je kunt invoeren wat je op een dag eet en drinkt. Inclusief beweging én het bijhouden van je slaappatronen, geeft de Fitbit Charge 2 een heel compleet beeld als je met je gezondheid bezig wilt zijn.

Fitbit app op de iphone

Fitbit app op de iphone

Challenges

Ook het sociale aspect van Fitbit activity trackers is voor veel gebruikers een stimulans om meer te bewegen. Je lijst met Fitbit friends geeft aan hoeveel jouw vrienden bewegen en je kunt onderling challenges aangaan om zoveel mogelijk stappen te zetten. De ‘Workweek hustle’ is bijvoorbeeld een mooie stok achter de deur om van maandag tot vrijdag, op werkdagen, toch genoeg te bewegen.

Conclusie

De Fitbit Charge 2 is enorm vooruitgegaan ten opzichte van de Charge HR. Het grotere OLED-scherm met betere weergave én het mooiere design, vind ik erg geslaagd. Waar ik de Fitbit Charge HR bijna niet droeg, heb ik de Charge 2 al maanden om. Het is een zeer complete activity tracker, met de juiste functionaliteiten.

De Fitbit Charge 2 is verkrijgbaar vanaf €135,00. De special edition lavendel/rosé goud Fitbit Charge 2 die ik om heb op de foto’s, kost € 188,00.

Bekijk op bol.com

review fitbit charge 2

review fitbit charge 2

 

Ik kreeg de Charge 2 van Fitbit. Mijn mening is echter altijd 100% eerlijk en oprecht.

Er zijn 5 reacties op Fitbit Charge 2

 1. Ard
  1 juni 2017 at 19:38 (4 jaar ago)

  Ik fiets ook twee maal daags, maar mijn Charge 2 registreert dat slecht. Wat zie jij op je Fitbit, als je zo’n half uur gefietst hebt?

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   2 juni 2017 at 13:31 (4 jaar ago)

   Hmm bij mij registreert de Charge het wel goed. Er staat dan ‘outdoor bike’, met daarbij de totale tijd en calorieën. Dat klopt wel als ik het zo terug kijk. Je kunt anders ook handmatig de activiteit selecteren voor je op de fiets stapt; dan moet ‘ie het sowieso goed pakken.

   Beantwoorden
 2. Rivka
  10 augustus 2017 at 09:46 (4 jaar ago)

  Op bol.com in de reviews lees ik ‘geen gps’. Jij zegt van wel en ook de specificaties vermelden van wel. Is dit ‘oud’ nieuws? Moet je je telefoon meenemen met sporten of jan je deze thuis laten en dan later terug zien wat/waar je gesport hebt? Thxn voor je antw.

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   16 augustus 2017 at 10:36 (4 jaar ago)

   Hi Rivka,
   Ik heb me er even in verdiept, want ik was ervan overtuigd dat er een GPS in zit. Volgens mij is het een ‘connected GPS system’, wat inhoudt dat de GPS werkt via je telefoon en je deze dus mee moet nemen. Nu heb ik eigenlijk altijd mijn telefoon mee, om muziek te luisteren, en was me er niet van bewust dat de GPS via mijn telefoon werkt; dat is namelijk goed geintegreerd. Volgens mij is het dus wel zo dat je je telefoon mee moet nemen, wil je een heel accurate tracking doen van je route. Het is niet helemaal duidelijk te vinden online. Heb je hier wat aan?

   Beantwoorden
 3. Sandra
  5 maart 2018 at 18:55 (3 jaar ago)

  Hoe stel ik in de app fietsen in, bij mij wordt enkel run zichtbaar op fitbit
  Wie heeft een Nederlandstalige handleiding? Zou handig zijn

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.