fietsen langs de westkust van frankrijk

Fietsen langs de westkust van Frankrijk

Door Kim – De bijzonder mooie Franse westkust telt ruim 2.000 kilometer aan fietspaden. Poitou-Charantes is qua hoogteverschil te vergelijken met Nederland. Veel vlakke stukken maar af en toe kom je ook zeker een klein heuveltje tegen. Een mooie route met veel autovrije fietspaden is de ‘Çanal des Deux Mers’. Deze fietsroute verbindt de Atlantische oceaan met de Middellandse zee en garandeert je een gevarieerde trip waar kustlijn, historische dorpen, steden en wijngaarden elkaar afwisselen. Regelmatig stoppen is uiteraard een must. Deze streek heeft namelijk te veel culinaire lekkernijen om zomaar aan voorbij te fietsen! Heb je echt ambitieuze fietsplannen? Sinds 2015 is de ‘Vélo-Francette’ geopend, een 600 kilometer tellende fietsroute van Normandië naar de Atlantische oceaan!

Je leert op deze manier het gebied op een hele andere manier kennen en kan volledig opgaan in de mooie natuur, de rijke geschiedenis en uiteraard al het heerlijks dat Poitou-Charantes te bieden heeft!

Eindeloos cruisen langs het strand

Eindeloos cruisen langs het strand (foto: Gerdri ten Dolle)

Vrolijk gekleurde oesterhuisjes op Île d'Oléron

Vrolijk gekleurde oesterhuisjes op Île d’Oléron

Vrolijk gekleurde oesterhuisjes op Île d'Oléron

Vrolijk gekleurde oesterhuisjes op Île d’Oléron

De allerlekkerste oesters vind je op Île d'Oléron

De allerlekkerste oesters vind je op Île d’Oléron

Tips

  • Let bij het boeken van je accommodatie op het keurmerk ‘Accueil Vélo’ dit zijn fietsvriendelijke horeca- en recreatiebedrijven die extra service bieden voor jou en je fiets zoals opslag, doorsturen van bagage of reparaties.
  • De lekkerste Mosselen ‘Eglade’ eet je in Île d’Oléron bij La Roue Tourne. Een echt adres heeft het niet (dat is de charme van een klein eilandje ;)) Maar als je richting Les Saurines rijdt of fietst­ dan weten de locals je precies te vertellen waar je moet zijn!
  • Op de fiets kun je Île d’Oléron perfect verkennen. En het is ook nog eens heel erg betaalbaar! Je huurt al een fiets voor €12 per dag (bijvoorbeeld bij: http://www.cyclesdemion.fr
  • Stop tijdens je reis zeker in Royan, en zie hoe de Art Deco stijl uit de jaren ’60 – ’70 nog altijd zichtbaar is in de architectuur van de bijzondere gebouwen. Wel is het aan te raden om een stadswandeling te boeken zodat je de verhalen achter deze gebouwen hoort, de rijke geschiedenis na de bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog maakt dat je de stad met compleet andere ogen ziet!
  • Breng een bezoekje aan de grote overdekte markt midden in het centrum van Royan. Als foodie is er niets heerlijker dan langs alle kramen met verse producten te struinen!

De lokale specialiteit "Eglades"

De lokale specialiteit “Eglades”

Art Deco architectuur in Royan

Art Deco architectuur in Royan

Fietsen zijn overal te huur

Fietsen zijn overal te huur

Volop verse producten in de overdekte markt in Royan

Volop verse producten in de overdekte markt in Royan

Kim was op reis op uitnodiging van Poitou-Charentes

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.