Fairtrade fairbrunch

Fair trade – een verhaal en een gezicht (+winactie)

Onderweg naar hotspot BROEI vorige week zaterdag, vroeg ik mij af hoe ik eigenlijk bezig ben met Fairtrade. Ik was op weg naar de Fairbrunch, een brunch georganiseerd door Maura van Yellow Lemon Tree en Max Havelaar, om te vieren dat die dag de Fairtrade week van start ging. Een mooi moment om dus even stil te staan bij ‘mijn eigen’ fair trade. Hoe ‘fair’ ben ik zelf? Ik ben zeker niet iemand die klakkeloos zomaar alles in het boodschappenmandje gooit, want als er iemand etiketten leest, dan ben ik het wel. Maar doordat ik altijd zo gefocust  ben op wat er in een product zit, realiseerde ik mij vorige week dat ik te weinig bezig ben met waar de producten eigenlijk vandaan komen en of dat wel eerlijk gebeurd.

Tijdens de brunch, staat voor mij op tafel een foto van een Zuid-Amerikaanse dame met een rieten mand om haar nek. Ze lacht vriendelijk in de camera, terwijl ze iets van een struik aan het plukken is. Haar naam blijkt Luz en ze plukt koffiebonen. Luz is koffieboerin in San Ignacio (Peru) en samen met haar familie is zij aangesloten bij Cenfrocafe; een overkoepelende Fairtrade koffiebonen associatie. Doordat ze bij een Fairtrade associatie zijn aangesloten, hebben Luz en haar familie beschikking tot technische ondersteuning, trainingen voor capaciteitsopbouw en worden er met de Fairtrade premie gemeenschapsprojecten opgezet in San Ignacio. Zo is er met deze premie bijvoorbeeld een gezondheidsfonds opgezet dat boeren en hun families in het dorp ondersteunt bij ziekte en is er een fonds voor weduwen.

San Ignazio Peru

San Ignazio Peru

Fairtrade - Luz, koffieboerin in Belize

Fairtrade – Luz, koffieboerin in Belize

Doordat Luz is aangesloten bij deze associatie, krijgt ze gegarandeerd een minimumprijs voor haar koffiebonen, ook in tijden dat het slechter gaat met de markt. Door deze financiele garantie kunnen onder andere kosten voor duurzaamheid van de product en landbouw worden gedekt en kan Luz zorgen dat de manier waarop zij produceert, voldoet aan de milieu eisen die bij Fairtrade worden gesteld.

Koffiebonen van Luz

Koffiebonen van Luz

Ik ben geintrigeerd door Luz en blijf denken: waarom produceert men niet overal zo? Waarom kan duurzaamheid, een eerlijke prijs en daardoor het bestaansrecht van kleine boeren als Luz niet een gegeven zijn? En ik besef me direct dat dit wel degelijk kan, maar dat we dan massaal bewuster met onze voeding bezig moeten zijn. En dan doel ik deze keer niet op bewust in de zin van ‘let op wat er in je eten zit’. Natuurlijk, ook dat, want dat is ook zeker belangrijk. Maar laten we vooral ook bewust worden en blijven van waar ons eten vandaan komt. Thee en koffie zijn twee goede voorbeelden, van producten die bijna iedereen gebruikt en die zo gemakkelijk te vervangen zijn voor een fairtrade alternatief. En het fairtrade alternatief vind je gewoon in de supermarkt, in hetzelfde schap. Hetzelfde geldt voor bananen, chocolade, rozen, kokosmelk en ga zo maar door.

Grappig. Door iets simpels als een brunch met andere bloggers en het verhaal van Luz, ben ik eens goed gaan zelfreflecteren. Er zijn ruim 1800 producten met een fairtrade keurmerk verkrijgbaar, 92% van de Nederlanders kent Max Havelaar en bijna 60% van de consumenten koopt wel eens een fairtrade product. Dat moet toch beter kunnen? Al vervangen we alleen al onze thee, of onze bananen door een fairtrade alternatief, maakt dat op jaarbasis al écht verschil. Op naar een betere toekomst, juist ook voor boeren en producenten in verre landen, zoals Luz. En als inspiratie daarom onderaan dit artikel een heerlijk recept voor een fairtrade bananenbrood.

Vegan smoothie met kokosmelk, banaan en peer bij de Fairbrunch

Vegan smoothie met kokosmelk, banaan en peer bij de Fairbrunch

Fairbrunch met allemaal leuke foodbloggers

Fairbrunch met allemaal leuke foodbloggers

De Fairtrade week duurt nog tot en met morgen en dat wordt gevierd door korting op veel fairtrade producten in bijna alle supermarkten en winkels. Ga dus snel nog even langs de winkel! 

Er zijn nu ook leuke giftboxen verkrijgbaar, vol met lekkere fairtrade producten. Ik mag één zo’n Fairtrade Giftbox Goedemorgen weggeven op Focusonfoodies.nl. In deze box zit:

 • Just nuts Fruitfull bar Apple & cinnamon
 • Just nuts Fruitfull bar Cranberry
 • Ethiquable Muesli Crunch
 • Hero Multifruitsap
 • GreenAge Dadelstukjes
 • Tea of life English blend
 • Chocoreal chocoladepasta dark

Wil jij kans maken? Laat in een reactie onder dit artikel weten hoe jij denkt over fairtrade en like de Facebook post op de pagina van Focus on Foodies. Zaterdag 8 november wordt de winnaar bekend gemaakt!

P.s. Met de code ‘ focusonfoodies ‘ krijgt iedereen 10% korting op de Fairtrade giftboxen!

Recept voor Fairtrade Bananenbrood, lekker voor bij een kopje fairtrade koffie 🙂

Fairtrade - bananenbrood recept

Fairtrade – bananenbrood recept

Wat heb je nodig?

 • 3 rijpe fair trade bananen
 • 50 gram fair trade dadels (zonder pit)
 • 3 eieren
 • 125 gram amandelmeel
 • 25 gram boekweitmeel
 • 1 ½ theelepel bakpoeder
 • halve theelepel baking soda
 • Snufje zout
 • 100 gram grof gehakte walnoten

En hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden

 1. Doe de ontpitte dadels en bananen in de keukenmachine en mix tot een glad mengsel.
 2. Klop in een kom de eieren met zout luchtig (ongeveer 2 minuten).
 3. Meng dan de eieren voorzichtig door het bananenmengsel en spatel ook het amandelmeel, boekweitmeel, bakpoeder en baking soda erdoor. Roer dit goed door tot je een egaal mengsel hebt.
 4. Vet een cakevorm in of doe hier bakpapier in. Giet het mengsel in de cakevorm en bak in 45-50 minuten goudbruin.
 5. Als de cake te snel donker wordt, kun je het blik afdekken met wat aluminiumfolie. Laat het bananenbrood goed afkoelen voor je het uit de vorm haalt.

Er zijn 18 reacties op Fair trade – een verhaal en een gezicht (+winactie)

 1. Meike
  1 november 2014 at 10:57 (6 jaar ago)

  Ik doe graag mee aan de winactie! Fairtrade vind ik een top initiatief. Het is super dat je door een product te kopen wat niet veel duurder is dan vergelijkbare producten, mensen ergens anders in de wereld kan steunen. Ik probeer altijd een middenweg te vinden tussen biologische en fairtrade producten. Beide zijn naar mijn mening belangrijk, maar ze gaan niet altijd samen, helaas. Gelukkig bestaat er het gezegde: beter inconsequent goed dan consequent slecht!

  Beantwoorden
 2. pastapieandpirouettes
  1 november 2014 at 11:31 (6 jaar ago)

  Persoonlijk vind ik het heel goed dat er deze week zo veel aandacht voor fair trade is, al zou daar naar mijn mening door het jaar heen wel wat meer mee gedaan mogen worden. Ik vind het ongelofelijk dat er nog steeds bedrijven zijn waarbij de ondernemers en medewerkers in verhouding geen eerlijke beloning voor hun werk krijgen. Daarom probeer ik, als er een mogelijkheid toe is, regelmatig fair trade producten te gebruiken. Ookal maak ik dan maar een klein verschil, iets is beter dan niets toch?

  Beantwoorden
 3. Sofieke
  1 november 2014 at 11:38 (6 jaar ago)

  Iedere hardwerkende boer verdiend een eerlijke prijs. Door Fairtrade wordt er veel gedaan aan onrecht, krijgen boeren garanties en verbeteren hun leefomstandigheden, wordt hun leven leefbaarder en komen de betrokken boeren in een opwaartse, positieve spiraal. Dit proef je terug in hun producten. Ik koop deze dan ook als het even kan en hoop dat steeds meer boeren betrokken mogen worden in de Fairtrade-projecten, al hoop ik tegelijkertijd dat het steeds minder nodig zal zijn omdat uitbuiting hopelijk afneemt in de toekomst.
  Mooie actie Lianne en een stukje bewustwording voor iedereen!

  Beantwoorden
 4. Lana
  1 november 2014 at 14:47 (6 jaar ago)

  Ik doe graag mee! Ik koop vaak fairtrade producten want ik vind het belangrijk dat hardwerkende boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Het is niet alleen beter voor de producent , maar ook voor de kopers want op deze manier krijg je tenminste kwaliteitsvolle producten!

  Beantwoorden
 5. mirjamholleman
  1 november 2014 at 21:56 (6 jaar ago)

  Fairtrade is … logisch!
  Ik vind het vervelend dat ik niet van alles wat ik eet (en verder koop) weet waar het vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en hoe de opbrengst verdeeld wordt.
  Als ik een fairtrade product koop, weet ik tenminste zeker dat de boeren een goede prijs krijgen. (helaas zegt het nog niets over hun werknemers en het milieu). Maar het is een goede stap in de juiste richting!
  Daarom zou ik graag dit pakketje winnen.

  Beantwoorden
 6. alissacoelingh
  1 november 2014 at 23:10 (6 jaar ago)

  Ik vind het erg goed dat er zoveel aandacht wordt besteed aan fairtrade. Dat zou altijd zo moeten zijn en niet alleen deze week. Ik ben heel eerlijk en koop als student niet alles fairtrade, omdat sommige dingen gewoon wat duurder zijn, maar let er wel op! Ik vind het belangrijk dat de boeren er een eerlijke prijs voor krijgen. Ook zij verdienen een goed leven.

  Beantwoorden
 7. Anita H.
  2 november 2014 at 02:46 (6 jaar ago)

  Fairtrade zou eigenlijk de basis moeten zijn, zonder dat daar een apart woord voor was uitgevonden dus. Ik moet wel toegeven dat ik er te weinig op let of iets fairtrade is. En met mij velen denk ik.

  Beantwoorden
 8. Maura - YLT
  2 november 2014 at 21:27 (6 jaar ago)

  Aaaah, leuk stuk heb je ervan gemaakt joh! Leuk dat het je zo aan het denken heeft gezet. En je bananenbrood ziet er TE lekker uit. Ik doe er eigenlijk nooit dadels door, maar als ik dit zo zie toch maar eens doen hoor.

  Beantwoorden
 9. chandrakanthi
  3 november 2014 at 12:15 (6 jaar ago)

  Ik vind fairtrade zeer goed! Het is niet veel duurder dan andere producten maar je helpt de producenten er wel veel mee! gelukkig krijgt fairtrade steeds meer bekendheid. Ik ben student maar ik koop sinds ik het heb ondenkt gewoon fairtradespullrn bij de lidl!

  Beantwoorden
 10. Edmée van der Togt
  3 november 2014 at 13:15 (6 jaar ago)

  Wat een leuke actie, ik doe graag mee. Ik moet eerlijk zeggen dat ik student ben en vaak voor de allergoedkoopste optie ga, af en toe neem ik wel fairtrade omdat ik sommige producten ook gewoon lekkerder vind. Zo zweer ik bij faitrade kokosmelk. Ik ben benieuwd naar de producten in dit pakket!

  Beantwoorden
 11. moesson
  3 november 2014 at 18:24 (6 jaar ago)

  Ik heb precies hetzelfde als jij, Lianne: waarom is niet alles Fair Trade? Wat mij betreft is dit ook iets wat overheden meer moeten subsidiëren en stimuleren. Natuurlijk dragen we allemaal eigen verantwoordelijkheid, maar het wordt je soms wel erg moeilijk gemaakt om het goede te doen: al die verschillende keurmerken, en de verschillende winkels waar je naar toe moet gaan. Wel is het aandeel van Fair Trade onwijs gegroeid en is het steeds meer verkrijgbaar en aanwezig, dat is heel fijn. Want naast eerlijk, zijn het ook gewoon fijne en lekkere producten. Die mand, die wil ik dus wel!

  Beantwoorden
 12. Mina Zaal
  6 november 2014 at 07:24 (6 jaar ago)

  Het is toch niet fair als de mensen die er voor zorgen dat wij van lekkers kunnen genieten zelf geen eten hebben!? Hoe kun je zelf dan echt genieten van wat je eet…

  Beantwoorden
 13. Mindel
  6 november 2014 at 07:24 (6 jaar ago)

  Fairtrade zou de standaard moeten zijn! Iedereen heeft recht op een eerlijke vergoeding, zeker die boeren die zo hard werken voor onze ‘luxe-producten’, zoals chocolade, koffie en thee. Alleen al daarom smaakt Fairtrade zo veel beter dan de minder goede variant!

  Beantwoorden
 14. Wendy
  6 november 2014 at 09:10 (6 jaar ago)

  Fairtrade zou de standaard moeten worden ipv de e-nummers markt. Iedereen heeft recht op gezond eten en de boeren die dat mogelijk maken zouden veel meer ondersteuning moet krijgen om dat mogelijk te maken! Goed dat er zoveel aandacht voor is, nu de stap van aandacht geven naar acties om het mogelijk te maken.

  Beantwoorden
 15. sonja
  6 november 2014 at 09:29 (6 jaar ago)

  Ik doe graag mee om het onder de aandacht te brengen en natuurlijk zou ik ook een pakket willen winnen maar….. ik koop het liever zelf! win-win situatie 😉

  Beantwoorden
 16. Xandra
  6 november 2014 at 18:10 (6 jaar ago)

  Eigenlijk zou fairtrade de standaard moeten zijn. Zodat je zonder nadenken je boodschappen kan doen zonder schuldgevoel. Als ik dan weer een documentaire zie voorbijkomen over de uitbuiting van boeren in bijvoorbeeld cacao, koffie en bananenplantages dan word ik echt boos en verdrietig. Die mensen werken keihard voor een schamel loontje. Ze zouden een eerlijke prijs moeten krijgen! Daarom is Fairtrade zo belangrijk. Sinds een jaar doe veelal mijn boodschappen bij Marqt. Kan ik rustig slapen! 🙂

  Beantwoorden
  • Emmelou
   10 november 2014 at 16:24 (6 jaar ago)

   Oh Xandra ik ben het zo met je eens! Het is toch eigenlijk supergek dat we überhaupt kunnen kiezen!

   Beantwoorden
 17. bavako
  6 november 2014 at 19:59 (6 jaar ago)

  Ik vind fairtrade erg belangrijk! Het is niet alleen goed voor de mensen in de landen waar de producten geproduceerd worden maar het is ook nog eens erg lekker. Probeer eens de teriyaki saus echt top, dus niet alleen aan koffie of thee denken.

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.