vermijd suiker: suikervrij eten

Etiketten lezen en de Suikerspiekpas

Etiketten lezen kan soms een ware opgave zijn. Met alle keurmerken, kleurtjes en rare namen voor ingredienten is het soms zelf lastig écht gezond te eten, zelfs als je er al echt je best voor doet. Daarom geef ik je een spoedcursus etiketten lezen. Veel mensen kijken bij het lezen van een etiket alleen naar de voedingswaarde. Als daar dan een hoog suikergehalte vermeldt staat, is het dan direct ongezond? Nee, al ligt het er natuurlijk aan hoe hoog dat suikergehalte is. Maar combineer vooral de ingredientenlijst met de voedingswaarde. Hopelijk helpt deze blog jou met etiketten lezen.

20 gram koolhydraten, waarvan 18 uit suiker, per 100 gram. Dat lijkt heel veel op het eerste gezicht, maar waar komen deze suikers vandaan? Als er geen suiker is toegevoegd, zijn dit natuurlijke suikers. Als je de ‘ingredientenlijst’ van een banaan zou bekijken, bevat deze ook veel suikers, maar deze zijn wel allemaal natuurlijk. Pas als je op de ingredientenlijst kunt zien dat er daadwerkelijk suiker is toegevoegd, in welke van de zoveel benamingen dan ook, zou ik het product terugzetten. Hieronder zie je een etiket van goulashsoep, ik laat met merk even buiten beschouwing. Ondanks het ‘ik kies bewust’ keurmerk, moet je uiteraard naar de ingredientenlijst kijken.

Leer etiketten lezen

Leer etiketten lezen

Voor een simpele goulashsoep valt mij direct op dat het nogal een flinke lijst is. In deze tomatensoep zit tarwebloem, waarschijnlijk om te binden en vanwege de pasta schelpjes. En ik zie direct ‘suiker’ staan, die natuurlijk gemakkelijk te herkennen is. Verstopt tussen alle kruiden en specerijen staat verderop ‘maltodextrine’. Je zou er gemakkelijk overheen kunnen lezen, maar maltodextrine is toch echt een bewerkte vorm van suiker. Wist je dat? Daarnaast zit er in deze soep ook nog gistextract, maar vergis je niet, dit zit ook in de meeste bouillonblokjes. Ik mijd gist, vanwege het opgeblazen gevoel dat ik ervan krijg. Ook zit er eiwitpoeder in. Oftewel, deze soep uit blik is totaal niet tarwevrij, suikervrij en zuivelvrij; het zit er allemaal in.

etiketten lezen: herken suiker

etiketten lezen: herken suiker

En dit is slechts een simpel blik soep, een pak koekjes heeft nog een veel interessantere lijst ingredienten. Zo bevatten koekjes naast reguliere ‘witte’ suiker vaak ook nog glucose-fructosestroop, rietsuiker, kandijsuiker, maltodextrine, dextrose of vanillesuiker. Stuk voor stuk zeer bewerkte vormen van suiker, die direct een enorme hoge bloedsuiker piek geven. Op http://www.sugarchallenge.nl van Carola van Bemmelen vind je een handige Suikerspiekpas, waarop de meest voorkomende ‘schuilnamen’ van bewerkte suiker staan. Je kunt de pas gratis downloaden, uitprinten en in je portemonnee stoppen en het is het perfect hulpmiddel om in de supermarkten etiketten te lezen. Erg handig als je probeert minder suiker of helemaal geen suiker te eten.

Suikerspiekpas

Suikerspiekpas

Als je nog vragen hebt over suiker of etiketten, kun je die hieronder stellen. Ik help je graag!

Bron Suikerspiekpas: http://www.sugarchallenge.nl. 

Er zijn 15 reacties op Etiketten lezen en de Suikerspiekpas

 1. joansstory
  10 februari 2014 at 10:35 (7 jaar ago)

  Toch wel gek dat fabrikanten allemaal verschillende namen geven aan suiker om de consument om de tuin te leiden. Een handig artikel en leuk geschreven!

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   10 februari 2014 at 19:05 (7 jaar ago)

   Dankje! Ja heel gek inderdaad, pure marketing eigenlijk zodat consumenten de producten alsnog kopen. Helaas pindakaas, maar je kunt er wel op letten als je weet waar je naar moet kijken :-).

   Beantwoorden
 2. Petra
  10 februari 2014 at 10:38 (7 jaar ago)

  Dit vond ik wel heel heel boeiend om te lezen, maar ik merk bij mijzelf dat de grootste belemmering om een etiket te lezen, toch de grote van de lettertjes is ( Haha nee, ik ben niet aan een leesbrilletje toe volgens de oogarts)..tja, en dat doen de fabrikanten natuurlijk ook gewoon expres…want aan heel slimme consumenten verdien je namelijk weinig tot niets…

  Groetjes Petra

  Beantwoorden
 3. Annemarie
  10 februari 2014 at 12:03 (7 jaar ago)

  Dank je wel voor dit artikel. Het doet me weer een pas op de plaats maken want ik ben zeker suiker verslaafd. Ik merk dat ik het allemaal weer los aan het laten ben en ik leef naar eetmomenten. Dit komt doordat ik in de WW ben komen te zitten en ik mezelf troost daarmee maar met alle gevolgen van dien. Ik ga mezelf weer even aanpakken! Woensdag een sollicitatie gesprek dus als het wat wordt moet ik weer gezond worden en afvallen. Nu zie ik overal tegenop omdat ik klachten heb. Ik weet uit ervaring dat je dat kan verhelpen en voorkomen. Thanks voor dit wakker schudden 🙂

  Beantwoorden
 4. vera
  10 februari 2014 at 12:32 (7 jaar ago)

  Op die pas zie ik ook ahornsiroop staan? Dat is toch natuurlijke suiker net als agavesiroop? Of vergis ik me hierin? Kan ik ahornsiroop gebruiken als vervanger van suiker, stevia en agavesiroop in bv een koekjesrecept?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   10 februari 2014 at 19:08 (7 jaar ago)

   Hi Vera,
   Ahornsiroop en agavesiroop zijn wel bewerkt, zoals Debbie hierboven ook zegt, en zorgen voor een hoge bloedsuikerpiek. Zelf raad ik aan om kokosbloesemsuiker te gebruiken, in verband met de lage glycemische index. Een lage glycemische index zorgt ervoor dat de suikers langzaam in het bloed worden opgenomen en je niet zozeer die ‘suiker kick’ krijgt. De index van bijvoorbeeld honing is 75 ( uit mijn hoofd, kan iets verschillen) en kokosbloesemsuiker zit op 35; een behoorlijk verschil dus.

   Beantwoorden
   • vera
    10 februari 2014 at 20:27 (7 jaar ago)

    Super! Bedankt voor de tip!

    Beantwoorden
 5. Debbie
  10 februari 2014 at 16:30 (7 jaar ago)

  Agavesiroop is een zeer geraffineerd zoetmiddel, afkomstig van de agaveplant. Het bevat een hoge dosis fructose. Agave-siroop bestaat voornamelijk uit geraffineerde fructose, verkregen door chemische processen. De siroop bevat verder geen vitamines, vezels of andere voedingsstoffen meer. Ahornsiroop heeft ook een hoog glycemische index. Beiden zijn net zo slecht als suiker.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   10 februari 2014 at 19:11 (7 jaar ago)

   Bedankt voor je reactie Debbie.
   Ik sluit me hier grotendeels bij aan. Het effect van zoetmiddelen is voor iedereen anders. Met kleine hoeveelheiden agavesiroop of ahornsiroop heb ik geen last van uitslag. Ik hoef maar een piepklein beetje ‘witte’ suiker te eten en ik kan dat direct aan mijn gezicht zien. Agavesiroop en ahornsiroop zijn inderdaad ontzettend bewerkt en zelf zou ik ze niet snel gebruiken. In mijn recepten geef ik de voorkeur aan kokosbloesemsuiker, of natuurlijke fruitsuikers. Maar ieder lichaam reageert anders heb ik ondertussen wel ervaren.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 6. Sandra
  12 februari 2014 at 09:14 (7 jaar ago)

  Hoi,ik ben opzoek naar amandelmelk en kokosnootmelk bv v d dream serie maar hier staat toch wel degelijk suiker bij althans,koolhydraten .. Waarvan suikers.. Dit is toch niet oké of snap ik er gewoon niks van ;-)) bedankt alvast groetjes Sandra

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   12 februari 2014 at 09:21 (7 jaar ago)

   Hi Sandra,
   Als er toegevoegde suikers in de ingrediëntenlijst staan (dit kan dus bijv. ook maltodextrine zijn) én er staan koolhydraten, waarvan suiker in de voedingswaarde tabel, dan is dat ‘niet goed’. Maar staat er geen suiker in de ingrediëntenlijst en wel in de voedingswaardetabel, dan zijn dit natuurlijke suikers zoals je bijvoorbeeld in bananen vindt. Zeker kokosnoten bevatten natuurlijke suikers, dus dat er koolhydraten waarvan zoveel % suiker inzitten, klopt inderdaad. Dit zijn dus natuurlijk suikers :-)!

   Beantwoorden
 7. Joyce Lubben
  5 mei 2014 at 14:38 (6 jaar ago)

  Goed te weten dit! ik eet elke ochtend Turkse Yoghurt met een scheutje agave siroop. Ik dacht dat ik goed bezig was 😉

  Beantwoorden
 8. miriamhk
  13 mei 2014 at 16:35 (6 jaar ago)

  Wat ik me afvraag: Bij cosmetica is het zo dat hoe hoger een ingredient in de lijst staat, hoe meer ervan in het product zit. Is dit bij voedingsmiddelen ook zo?

  Beantwoorden
 9. maartjetb
  7 juni 2014 at 09:39 (6 jaar ago)

  @Miramhk
  Dit is bij voedingsmiddelen ook zo. Het eerste ingrediënt zit het meest in het product.

  Beantwoorden
 10. Saar
  28 november 2014 at 19:31 (6 jaar ago)

  GMO, E621, 3 soorten suiker, wat is dat voor flutmerk, dat Ik Kies Bewust….!

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.