Hotspot – Eten bij Instock Utrecht

Door Rianne – Het was een broeierige dinsdag, een dag waarop je de stad het liefst ontvlucht. Maar het restaurant dat ik vandaag bezoek ligt een beetje buiten het centrum, in een statig vrijstaand pand met een flinke tuin erachter. Dat is goed te doen. Ik ga eten bij Instock Utrecht, een restaurant in de gezellige wijk Lombok.

Het concept van Instock ken ik, want ik was al eens bij Instock Amsterdam. Voedsel dat normaal gesproken weggegooid wordt, de verbrandingsoven in, wordt ‘gered’ door Instock en omgetoverd tot culinaire hoogstandjes. Benieuwd of het Utrechtse filiaal mijn goedkeuring kan wegdragen? Lees dan verder!

Instock Utrecht

Instock Utrecht heeft een prachtige tuin

Instock Utrecht

Wat me opvalt is dat het pand in Utrecht wat knusser aandoet dan het pand in Amsterdam. Het schijnt even groot te zijn, maar het voelt kleiner en gemoedelijker aan. De kasten zijn gevuld met Instockproducten, zoals een biertje gemaakt van aardappels (die ben ik vergeten te proeven!) en huisgemaakte granola. Niet alleen het concept, maar ook het menu (1 menu per dag) is hetzelfde als in Amsterdam en Den Haag, vertelt manager Lisa me. Wel wordt er gewisseld in wie het menu bedenkt, de ene keer mag Utrecht iets verzinnen, de andere keer is het Amsterdam of Den Haag.

Omdat met name groenten wordt weggegooid (en dus ook gered) bestaan de gerechten ook voornamelijk uit groente. Zo is ongeveer 90% van wat je eet, daadwerkelijk gered. De rest is ingekocht.

Instock Utrecht redt groenten

Zoveel kilo groenten is er al gered!

Menu van de dag bij Instock

Menu van de dag bij Instock

Wat stond er op het menu? En wat vond ik ervan?

Voorgerecht: een koude groene soep met zoetzure ui, gefermenteerde paprika en rasp van gerookte bloemkool.De soep was heerlijk fris, de gefermenteerde paprika smaakte een beetje als gegrilde paprika (dus lekker) en die gerookte bloemkool maakte het echt helemaal af.

Koude groene soep vooraf

Koude groene soep vooraf

Tussengerecht: Jacked Apple. Appel in zoutkorst gegaard met bovenop een schuim van citrusvruchten, met gekarameliseerde ui en bietenbasilicumcrème. Het is heel bijzonder om een appel op deze manier te eten, niet bij het dessert, maar als tussengerecht. Door de zoutkorst smaakt het wat hartiger. Heel bijzonder.

Jacked apple

Jacked apple

Hoofdgerecht: Venkel Saucijs of gegrilde aubergine, courgette, aardappel mousseline en wortelmisocrème. Een lekker hoofdgerecht, maar niet heel erg bijzonder. Mijn tafelgenoot heeft in plaats van de aubergine venkelworst, maar die is iets te droog naar haar smaak. We missen nu wel wat zwaarders, zoals pasta of rijst.

Gegrilde groenten

Gegrilde groenten

Nagerecht: Pastinaakijs, gegarneerd met wortel en Citrus paté. Een appel bij het tussengerecht en dan groente bij het dessert: je moet ervan houden. Het ijs vond ik best lekker, maar al die groente op mijn bord: ik was er na vier gangen wel een beetje klaar mee. Ik had nu wel zin gehad in een lekker taartje!

Pastinaakijs

Pastinaakijs

Eindoordeel
Bij Instock eet je goed én bijzonder. Je kunt er met allerlei gezelschappen terecht: het is niet formeel, maar ook niet heel informeel. Knus, maar wel echt een restaurant. Er is maar 1 gerecht op de kaart, dus het is niet geschikt voor mensen die niet van verrassingen houden! En don’t get me wrong: als vegetariër houd ik enorm van mijn veggies, maar dit was toch op den duur een beetje veel van hetzelfde. Dat neemt niet weg dat ik hier zeker weer een keer ga eten. Het concept is echt onweerstaanbaar in een tijd waarin we ruim 100 kg eten per persoon per jaar weggooien. Ik ga nu vaker kliekjes eten. Hopelijk heb ik net zoveel fantasie als de koks van Instock.

  • Plus: goed voor je geweten, mooi, hip, modern restaurant, goeie tuin/terras, enthousiast personeel, echt goede gerechten.
  • Min: ze zijn afhankelijk van de ‘oogst van de dag’ en dat kan bij 4 gangen een beetje veel van hetzelfde worden.
  • Prijs: 28,50 euro voor 4 gangen.
    Website: https://www.instock.nl/restaurant/utrecht/

Door Rianne — Rianne is een echte fijnproever, gek van kaas en een goede wijn. Sinds een aantal maanden is ze vegetariër. Rianne gaat voor Focus on Foodies op zoek naar fijne, hippe plekken in Amsterdam en omstreken, waar je als foodie echt eens naartoe moet. Volg haar avonturen ook op Instagram via @hoemoes!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.