groene smoothie met kiwi gezonde darmen

Een gezonde spijsvertering, hoe dan? Ik ga je helpen!

Een kwart van de Nederlanders heeft vaak last van zijn spijsvertering, blijkt uit onderzoek van Zespri. Dat is dus een hele grote groep. En toch praten we er vaak niet over. Ik behoorde ook tot deze groep en had al-tijd buikpijn. Ruim drie jaar geleden was ik het zat. Ik had er al geprobeerd over te praten bij de doktor en bij artsen, maar ik werd niet erg serieus genomen. Iedereen heeft weleens last van zijn buik en darmen en, toegegeven, het zijn vaak vage klachten waar een arts mee wordt geconfronteerd. Gelukkig heb ik met behulp van bioresonantie mijn klachten direct kunnen linken aan voeding. En met de juiste voeding en levensstijl kun je zelf gelukkig heel veel doen om een gezonde spijsvertering te stimuleren. Met de diagnose PDS zal ik nooit helemaal zonder problemen door het leven gaan, maar ik kan gelukkig heel erg sturen.

Tip #1: Kies voor vezelrijke voeding

Groenten en fruit zijn een goed voorbeeld van vezelrijke voeding. Natuurlijk bevat de ene groente meer vezels dan de andere, maar veel groenten eten is een goede start voor een gezonde spijsvertering. Op vakantie of persreis is het soms lastiger om genoeg groenten te eten, omdat dit nou eenmaal niet in alle restaurants optimaal is. Wat mij in dat geval helpt, is om ’s ochtends voor het ontbijt een kiwi te eten. Deze truc gebruik ik vooral op wintersport, waar de lunch op de piste meestal niet echt vezelrijk is. Een kiwi in de ochtend helpt echt, en doe daarna extra lijnzaadjes door je kwark of yoghurt.

groene smoothie met kiwi

groene smoothie met kiwi

vezelrijke salade

vezelrijke salade

Tip #2: Zorg voor voldoende beweging

Veel stilzitten is niet goed voor je lichaam. Je hele lichaam heeft er baat bij als je veel beweegt en je darmen helemaal. Je darmen verstoppen minder snel als je meer beweegt en je stofwisseling blijft op gang. Heb je een zittende kantoorbaan? Grijp dan de kleine dingen aan om meer te bewegen. Haal koffie of thee, haal de printjes voor collega’s, neem de trap in plaats van de lift, fiets naar je werk en ga wandelen tijdens je lunch. Als je bewust meer probeert te bewegen, zul je merken dat dit effect heeft op je spijsvertering. Ook nog een goede: ik ‘leen’ af en toe de hond van mijn schoonouders, zodat ik ’s avonds of in het weekend nog een flinke wandeling maak. Naast dat het gewoon heerlijk is om buiten te zijn, is dit een killer voor obstipatie!

Tip #3: Eet echte voeding

Naast vezels en goede bacterien, heeft je lichaam ook de juiste vitaminen, mineralen en gezonde vetten nodig om goed te functioneren. Om je darmen gezond te houden, zijn onder andere zink, omega-3 vetten en vitamine A,C en E belangrijk. Voeg avocado’s, aloë vera en vette vis (zalm, tonijn, haring, makreel) toe aan je voeding en eet voldoende groente, fruit en rauwe noten. Je kunt ook, net als ik, nog extra supplementen slikken zodat je zeker weet dat je lichaam voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

vezelrijke groenten en fruit voor een gezonde spijsvertering

vezelrijke groenten en fruit voor een gezonde spijsvertering

Als laatste lijkt het me heel goed als we allemaal wat openhartiger zouden zijn over spijsverteringsproblemen. Als ik op mijn werk last heb van een opgeblazen buik of buikpijn, doe ik gewoon lekker mijn knoop open. Als ik ’s ochtends al last heb van mijn buik, doe ik soms een nette jogger of sweatpant aan, met een mooie blouse en colbert om het toch wat af te kleden. Ik begrijp dat dit niet bij iedere baan kan, maar als je open bent naar collega’s en vrienden, scheelt dat vaak zo veel!

Heb jij ook vaak last van je buik? En heb je tips om dat te voorkomen? Of tips om ermee om te gaan, bijvoorbeeld op je werk? Deel ze dan hieronder in een reactie of op social media met de hashtag #mijnspijsvertering. Vergeet mij ook niet te taggen (@focusonfoodies), want ik ben enorm benieuwd naar jullie ervaringen!

Dit is een artikel in samenwerking met Zespri.

hou van je buik

wees lief voor je buik

Er zijn 15 reacties op Een gezonde spijsvertering, hoe dan? Ik ga je helpen!

 1. Eveline Jansen
  25 januari 2016 at 08:20 (5 jaar ago)

  Het Fodmap dieet, werkt bij mij heel goed!! 🙂

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   25 januari 2016 at 11:07 (5 jaar ago)

   Hoi Eveline,
   Daar heb ik vaker van gehoord! Ga me daar toch eens in verdiepen. Niet om het zelf te volgen, voor mij werkt weinig tarwe/suiker goed, maar ook om misschien recepten te bedenken die perfect aansluiten bij Fodmap. Bedankt voor het delen!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 2. Maaime
  25 januari 2016 at 08:25 (5 jaar ago)

  Ik ben 54 heb zo vaak last van mijn buik, heb van alles geprobeerd en ben er nog steeds niet achter hoe ik het beste kan eten. Soms is mijn uit zo opgeblazen dat ik wel zwanger lijk. Mensen oordelen dan hard, he ben je zwaarder geworden, nee ik heb last mijn mijn buik. Het is heel vervelend.

  Beantwoorden
  • Els
   25 januari 2016 at 09:36 (5 jaar ago)

   Maaime, ik ben 53 en heb m’n hele leven al buikklachten, vanuit het niets zwelt je buik op echt heel vervelend. Maar sinds ik 9 weken geleden gestopt ben met geraffineerde suikers (blij suikervrij) is er een wonder gebeurd. Geen opgeblazen dikke buik meer, geen krampen…ik weet niet wat me overkomt. Dus bij mij waren het de slechte suikers!

   Beantwoorden
   • Focus on Foodies
    25 januari 2016 at 11:10 (5 jaar ago)

    Hoi Els,
    Wat fijn voor je dat je er eindelijk achter bent en minder klachten hebt! Zo’n lekker gevoel, ik weet dat nog heel goed. Maar zo zie je maar, bij mij zorgen geraffineerde suikers voor uitslag, bij jou voor darmproblemen. Ieder lichaam werkt weer anders.. Ik ben blij voor je Els!
    Groetjes, Lianne

    Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   25 januari 2016 at 11:09 (5 jaar ago)

   Hey Maaime,
   dat klinkt heel heftig, vervelend dat je al zo lang klachten hebt. Ik heb hetzelfde met een opgeblazen buik. Bij mij wordt het bijv. ook veroorzaakt door koolzuurhoudende dranken; die vermijd ik dus ook liever. Maar ieder lichaam is anders en dus is er geen makkelijke gebruiksaanwijzing ;-). Misschien kun je eens proberen om een eliminatiedieet te volgen, waarbij je voor een bepaalde tijd ingrediënten niet eet, zoals eerst tarwe, daarna suiker, etc. Zo om je er wellicht achter wat je opgeblazen buik veroorzaakt!
   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 3. Aljo
  25 januari 2016 at 10:33 (5 jaar ago)

  Een artikel in samenwerking met Zespri: maar niet meer doen. Jullie hebben nu voor mij alle geloofwaardigheid verloren.

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   25 januari 2016 at 11:06 (5 jaar ago)

   Hoi Aljo,
   Ik ben door Zespri benaderd om een persoonlijk artikel te schrijven over mijn darmproblemen, die ik al mijn hele leven heb. Nu ik eindelijk weet hoe ik daar op een manier mee om kan gaan, dat ik er weinig last meer van heb, ben ik juist blij dat ik mijn tips en persoonlijke ervaringen kan delen. Jammer dat je er zo over denkt.

   Groetjes, Lianne

   Beantwoorden
  • Melanie
   13 februari 2016 at 10:08 (5 jaar ago)

   Jetje wat kortzichtig. Het gaat toch mode inhoud!

   Beantwoorden
 4. Kirsten
  25 januari 2016 at 10:36 (5 jaar ago)

  Ik heb al heel mijn leven (ben 43j) last van mijn darmen. Het was afgelopen jaren beter, maar nu sinds een half jaar weer erg. En de dokters spreken elkaar tegen ivm wat ik best eet en wat niet. Ik sta op met een dikke buik, lijk de helft van de tijd zwanger, geraak dus ook in veel kleren niet meer. Ik reageer precies de laatste tijd op alles. En de krampen … En idd, de meesten zeggen dan, neem een pijnstiller of ga naar de dokter …

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   25 januari 2016 at 11:13 (5 jaar ago)

   Hoi Kirsten,
   Super vervelend :-(. Pijnstillers helpen niet en de dokter kan ook niks doen. Mensen bedoelen het vaak goed, maar soms is het zo frustrerend als je alles al hebt geprobeerd. Ik zou eens kijken of er bij jou in de buurt een goede bioresonantie therapeut zit. Als je in de buurt van Noordwijk woont, kan ik je een hele goed aanbevelen. Bij bioresonantie kijken ze of je lichaam in of uit balans is en wat daarvan de oorzaak is. Dit kunnen voedingsmiddelen zoals tarwe en suiker zijn, maar ook een tekort aan mineralen of een allergie voor bepaalde pollen of kruiden. Bij mij heeft dit enorm geholpen! Hopelijk gaat het bij jou ook snel beter.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 5. Marlies
  25 januari 2016 at 18:37 (5 jaar ago)

  Naast oppassen met bepaalde voedingsmiddelen (in mijn geval bij voorbeeld paprika) heb ik erg veel baat bij het PDS-darmmanagementprogramma dat ik volg bij een hypnotherapeut. Zie: http://pds-therapeuten.nl/

  Beantwoorden
 6. Vergote Karen
  25 januari 2016 at 22:45 (5 jaar ago)

  Het is inderdaad voor iedereen anders. Ik kan bijvoorbeeld helemaal niet goed tegen fruit, behalve bananen en appels. Ook moet ik goed oppassen met groenten, bonen, spruiten, kolen, prei, schorseneren, zijn voor mij niet goed. Mijn chronische misselijkheid is gestopt sinds ik geen gluten en koemelkproducten meer eet. Maar ik heb nog steeds bijna elke ochtend last van buikloop en vaak kan ik niet op tijd vertrekken omdat ik alsmaar terug naar toilet moet. Ik voel me goed bij rijst, vis, weinig vlees, wortelen, witloof, rauwkost. Maar ik mis nog elke dag yoghurt en zachte kaas en brood, al 2 jaar lang.

  Beantwoorden
 7. Juul
  4 februari 2016 at 17:39 (5 jaar ago)

  Wat fijn om zo’n bericht een keer te lezen. Ik heb al een hele tijd last van enorme krampen in mijn buik, dunne ontlasting (vaak na het avondeten) en dit is echt super vervelend. Ik sport de laatste 3 maanden ongeveer 3 keer in de week en let goed op wat ik eet, maar alsnog gaat het niet over….
  Ik ben zo benieuwd hoe jij er achter bent gekomen wat nou echt het probleem was.

  Groetjes

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   13 februari 2016 at 10:12 (5 jaar ago)

   Hoi Juul,
   Wat vervelend dat je zo’n last hebt.
   Ik heb bioresonantie laten doen in Noordwijk. Bij bioresonantie wordt je lichaam als het ware doorgemeten en kunnen ze zien op welke punten jouw lijf uit balans is. In mijn geval was dat suiker, koemelk en tarwe. Het heeft mij enorm geholpen, dus ik zou zeker adviseren om te kijken of er bioresonantie mogelijk is bij jou in de buurt, of anders kijken of je naar een mesoloog kunt.

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.