gezond en glutenvrij dagmenu

Een gezond en glutenvrij dagmenu

Er wordt mij heel vaak gevraagd wat ik nu zoal eet op een dag. Daarnaast krijg ik mails van lezers met vooral de vraag: ik wil heel graag gezonder eten maar ik weet niet zo goed wát ik nu precies moet eten. Daarom deel ik graag een gezond en glutenvrij dagmenu met jullie, wat je heel goed mee kunt nemen naar je werk: dat doe ik namelijk ook.

Ontbijt (07:00u):

Een grote kom met 4 eetlepels havervlokken, 1 handje gojibessen, 1 grote eetlepel lijnzaad, 1 eetlepel kokosrasp, 1 theelepel cacaonibs en een handje verse bosbessen. Is dit te veel? Neem dan gewoon van alles iets minder; ik houd van een groot ontbijt ;-). Hierbij doe ik flink wat plantaardige melk (+/- 300ml), eigenlijk kun je iedere melk gebruiken die je lekker vind. Mijn favoriet van het moment is de kokosdrink van Alpro. In het weekend vind ik het lekker om een ontbijt te maken dat iets meer tijd kost, namelijk banaan pannenkoeken. Deze eet ik al ruim een jaar en ik ben er nog steeds niet op uitgekeken.

Suikervrije Banaan Pannenkoek

Suikervrije Banaan Pannenkoek

Tussendoor (10:00u):

Om een uur of 10 eet ik op mijn werk een tussendoortje. Eet bijvoorbeeld een zelfgemaakte glutenvrije en suikervrije chocoladereep (recepten voor zelfgemaakte energierepen vind je hier). Je kunt ook een zakje met ongezouten noten meenemen, bijvoorbeeld paranoten, pecannoten, amandelen en hazelnoten. Eet hierbij nog een flink stuk komkommer en je kunt weer even vooruit.

Suikervrije energie reep

Suikervrije energie reep

Lunch (13:00u):

Als lunch neem ik vaak een salade mee. Deze maak ik ‘s ochtends binnen 5 minuten, dus je bent er echt niet veel tijd aan kwijt. Gebruik een halve zak gemengde sla van de AH (150 gram) en voeg toe: 5-6 cherry tomaatjes, kwart komkommer in plakjes, half blikje linzen, halve avocado in stukje, wat pompoenpitten, lenteui en bijv. wat tonijn uit blik, of gekookte/gerookte kip. Meestal eet ik er nog een stukje fruit bij, zoals een kiwi of wat aardbeien.

Tussendoor (15:00u):

Rond een uur of 3 is het weer tijd om wat (kleins) te eten. Ik heb altijd twee (zilvervlies)rijstwafels in mijn tas, besmeerd met pindakaas en vervolgens als een broodje dubbelgeklapt. Daarnaast nog 1 stuk fruit, bijvoorbeeld een banaan een half uurtje later of wat kersen of een perzik.

Avondeten (17:30u):

Voor het avondeten zijn de mogelijkheden eindeloos. Heb je geen zin in ingewikkeld, kook dan wat zilvervliesrijst en eet dit met een stukje vis en groenten. Ook heerlijk, kost je ietsjes meer tijd, is deze gezonde risotto met zalm en asperge. Als je juist geen tijd hebt, kun je gaan voor een simpele omelet met boerenkool of een frisse salade met quinoa en makreel.

Quinoa salade met makreel, paddestoelen en avocado

Quinoa salade met makreel, paddestoelen en avocado

Na het avondeten probeer ik niet te veel meer te eten en drink ik nog lekker wat kruidenthee en water. Tenzij je ‘s avonds nog flink sport, heeft je lichaam energie vooral ‘s ochtends en in de middag nodig. Daarom is het ontbijt (in mijn ogen) ook echt de belangrijkste maaltijd van de dag en ik sla nooit mijn ontbijt over. Een motor kan ook niet starten zonder benzine…. Vergeet sowieso niet genoeg te drinken! 2 liter minimaal, zeker als je ook nog sport. Om genoeg te drinken heb ik vaak dit detox water met citroen en munt in de koelkast staan, dat door de citroen ook nog eens een reinigende werking heeft op het lichaam.

Heb je wat aan dit dagmenu? Of heb je er vragen over? Laat hieronder dan vooral een reactie achter, ik beantwoord ze graag!

Er zijn 7 reacties op Een gezond en glutenvrij dagmenu

 1. Marielle Eggenkamp
  2 juli 2014 at 09:13 (7 jaar ago)

  Sinds de wintersport maak ik wekelijks je tussendoortjes. Met name de chia en rauwe cacao reepjes zijn zo klaar. Alleen draai ik balletjes van het cacao mengsel. de reepjes vallen bij mij uit elkaar. Het lekkerst is wel koud anders smelt de kokosolie en wordt het een stuk minder aantrekkelijk. Omdat mijn dochter van 9 er ook gek op is heb ik bij green jump een klein blikje gekocht wat eten langer koud of warm houd. Dat leg ik in de vriezer en smorgens doe ik een balletje en een reepje er in en om 10 uur is het nog heerlijk koud. Vandaag maak ik maar weer eens je speelterrein en het bananen brood. Doe ik dan ook vijgen en noten in en vandaag probeer ik ook maar eens rozijnen als ik ongezwavelde kan vinden. Want ik weet niet meer precies waarom. Het schijnt beter te zijn. Sulfiet of zo. Goed. Lang verhaal. Dank je wel voor al je inspiratie!

  Beantwoorden
 2. Marielle Eggenkamp
  2 juli 2014 at 09:14 (7 jaar ago)

  Eh, niet speelterrein maar speltreepjes. Spellingscontrole he!

  Beantwoorden
  • Riny Jacobs
   3 juli 2014 at 03:21 (7 jaar ago)

   Spelt is NIET glutenvrij

   Beantwoorden
 3. Sharrel
  2 juli 2014 at 18:35 (7 jaar ago)

  Ziet er goed uit! Zo weet ik ook tenminste een beetje wat een gezond patroon is.

  x

  Beantwoorden
 4. Joyce
  3 juli 2014 at 10:46 (7 jaar ago)

  Leuk dat je dit deelde. Komt wel zo’n beetje overeen met wat ik eet meestal haha. Alleen denk ik dat ik misschien meer groente eet, en ook eet ik niet altijd een salade als lunch. Gaat me toch snel vervelen haha

  Beantwoorden
 5. maantje86
  4 juli 2014 at 14:45 (7 jaar ago)

  Ziet er uit als een lekker dagmenu 🙂

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.