de eerste keer crossfit

De eerste keer crossfit: 9 dingen die er door je heen gaan

Tijdens mijn dagelijkse fietstochtje naar het werk, fietste ik er al maanden langs: een echte crossfit box. Toch duurde het dus even voordat ik besloot om een proefles crossfit te gaan doen. Waarom? Pure onzekerheid. Kan ik dat wel? Ben ik wel fit genoeg? Ik sta vast keihard voor paal. En toen dacht ik: weet je wat, iedereen is ooit ergens mee begonnen! Toch! Via Instagram kwam ik in contact met mijn crossfit box DJYM en een week later was ik officieel member.De eerste keer crossfit is echt wel spannend! Dit zijn 9 dingen die er sowieso door je heen gaan bij je allereerste keer crossfit:

1. Please, laat er nog een beginner bij zijn…..

Een beetje zenuwachtig lach je naar een paar mensen en kijk je om je heen. Oh please, laat er alsjeblieft nog een paar beginners zijn. Anders val ik helemaal zo op ;-)!

2. DU, AMPRAP… Wat staat er in hemelsnaam op de muur?

WOD, AMRAP, 40DU, TIMECAP, squatclean. Het is alsof je in een geheimzinnige detectiveserie bent belandt en je eigenhandig al die codes moet op zien te lossen. Al die begrippen zeggen je helemaal niks! Gelukkig legt een goede crossfit coach alles uit en doet het voor, zodat zelfs ik het snapte.

3. Word ik ook zo’n crossfit god of godin?

Al die afgetrainde lichamen. Zou dat nou echt door het crossfit komen? Word ik ook zo’n godin? Ok, daar kan ik je na een paar lessen het antwoord nog niet op geven, maar ik voel me al merkbaar sterker en zie zelfs al wat verschil in mijn kleding.

Crossfit

Crossfit squat clean

Nog lang geen crossfit godin, wél lekker bezig!

4. Zijn er ook mini-gewichten?

Als je om je heen kijkt, zie je iedereen met enorme gewichten trainen. Terwijl jij het amper op kunt tillen, doet die crossfit godin er makkelijk 15 herhalingen mee. Laat je niet gek maken. Ook hier geldt: iedereen is ergens begonnen. Begin met weinig gewicht, of zelfs met alleen een verzwaarde halterstang. Je bouwt je kracht vanzelf op!

5. Help, ik snap niks van die oefening!

Nogmaals, een ‘single bar dumbell snatch’ zegt niet zoveel over wat je precies moet doen. Als crossfit newbie dan: over een paar maanden weet je precíés wat het betekent. Snap je niet precies hoe je een oefening moet uitvoeren? Of weet je niet zeker of je houding goed is, of de volgorde van de oefening? Vraag het gewoon. De coach helpt je graag en anders is er altijd een crossfitter die het je wel even wil uitleggen.

6. Auw, mijn handen!

Een paar keer aan de ringen zwaaien, wat is daar nou moeilijk aan? En 10 seconden aan het rek hangen, ha! Kan ik toch prima? Het lijkt super makkelijk, dat is het in het begin niet. En ook je handen moeten even wennen. Na mijn eerste crossfit les had ik meteen een open blaar op mijn hand en dat voel je wel. Blaren en ruwe handen horen toch echt bij crossfit; je kunt natuurlijk altijd fitnesshandschoenen dragen!

7. Ik kan niet meer

Opgeven is geen optie. Toch? Natuurlijk moet je jezelf zoveel mogelijk pushen, maar push jezelf nooit over het randje. De eerste les crossfit ging best aardig bij mij, maar bij een work-out in teams de tweede keer, liet ik mezelf net te erg pushen door de teamspirit. Als je echt niet meer kunt, is het okay om even op adem te komen. Meteen een WOD meedraaien van 35 minuten op vol tempo is héél, héél pittig en iedereen begrijpt het als je een paar rustmomentjes nodig hebt.

crossfit single unders (touwtje springen)

crossfit single unders (touwtje springen)

8. Kan ik morgen nog wel lopen?

Wil je een eerlijk antwoord? Nee, waarschijnlijk is lopen shit. En hoesten. En fietsen. Een beetje afhankelijk natuurlijk van de WOD die je hebt gedaan. En de spierpijn is op dag 2 altijd het ergst. Dan weet je dat vast ;-)! Na de tweede WOD werd ik ‘s nachts wakker van de spierpijn als ik me in mijn slaap om wilde draaien.

9. DIT IS EIGENLIJK SUPER LEUK!

En als je na afloop naar huis gaat, voel je je ineens zo onwijs goed! Je hebt keihard gewerkt, zware oefeningen gedaan en waarschijnlijk was het ook nog eens ‘gezellig’ en sociaal met andere crossfit members. Pas op, je bent al bijna verslaafd ;-)!

Crossfit squat cleans

Crossfit squat cleans

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.