squat de beste oefening

De beste fitnessoefening? De squat!

In mijn trainingen is er denk ik geen oefening die vaker en in meerdere variaties terug komt dan de squat (soms tot het grote verdriet van mijn klanten ;-)). Squats zijn super belangrijk en daarnaast enorm efficiënt. Hoe kan het dat de squat zo’n goede fitnessoefening is? Vandaag leg ik uit waarom.

Squat

Uitvoering van een squat

1.Ten eerste is de squat een functionele beweging. Dit betekent dat hij overal in het dagelijks leven terug komt. Heb je kleine kids? Dan doe je niets anders dan deze van de ene naar de andere plek verplaatsen. Je boodschappen tillen, zware dozen verhuizen, werken in de tuin, etc. De squat vind je overal in de menselijke bewegingsvorm terug.

squat zonder gewicht

squat zonder extra gewicht

2. Door te squaten werk je natuurlijk in eerste instantie aan je onderlichaam. Maar daarnaast wordt juist door deze oefening (en de zwaarte ervan!) extra groeihormoon (HGH) aangemaakt wat een positieve invloed heeft op groei van andere spieren in het lichaam.

3. Probeer je gewicht te verliezen? De spiergroepen die je tijdens het uitvoeren van de squat activeert (benen, billen) zijn grote spiergroepen. Hoe meer je deze ontwikkelt, hoe meer energie deze spieren gaan gebruiken. Voor iedere 500 gram die je aan spiermassa kweekt, verbrand je al snel een extra 50-70 calorieën per dag. Met andere woorden: het stimuleert je vetverbranding zoals weinig andere oefeningen dat kunnen!

Squat

Squat

Suqat

Hoe doe je een squat?

4. De squat kun je super makkelijk thuis doen. Je hoeft dus niet helemaal naar de gym, oftewel: no excuses om ‘m niet te doen.

Heb ik je al overtuigd dat squatten dé oefening is? Belangrijk is wel dat je de squat goed uitvoert. Heb je hier vragen over, raadpleeg dan altijd een (sport)instructeur of trainer. Of neem een kijkje op http://www.boostpersonaltraining.nl/online-coaching/ voor online ondersteuning bij het sporten!

Door Kim  – Kim is personal trainer in Utrecht (Boost Personal Training) en samen hebben we de afgelopen maanden mooie resultaten behaald. Ze weet veel van sport én van voeding en kan enorm goed motiveren. Op Focusonfoodies.nl vind je inspirerende health en sport artikelen van Kim en je kunt haar al je sportvragen stellen!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.