copas-gevulde-kalkoen

Copas kalkoen – gevulde kalkoen voor kerst

Voor het eerst staat er bij ons deze Kerst een gevulde kalkoen op het menu. Omdat ik uberhaupt nog nooit een hele kip, laat staan een kalkoen, heb bereid, vind ik het best spannend. Maar met de Copas kalkoen van Boers & Boers kan er niet zoveel misgaan. Er zit een uitgebreide handleiding bij die je stap voor stap helpt, dus je hoeft je absoluut geen zorgen te maken. Lekker genieten met de hele familie!

Een Copas kalkoen heeft zes maanden rondgescharreld over de velden en tussen de boomgaarden op het landgoed van de familie Copas in Engeland. Deze familie brengt al ruim 50 jaar met veel passie de beste kalkoenen op de markt. Het leven van een Copas kalkoen is daardoor heel anders dan het leven van veel kerstkalkoenen, in een klein hokje zonder enige beweging in twee maanden vetgemest. Mede daardoor hebben Copas kalkoenen een flink natuurlijke vetlaag opgebouwd en dat beschermt het vlees bij bereiding tegen uitdroging.

Zo zegt Stichting Wakker Dier: “Deze free-range kalkoenen scharrelen vrij in het veld en de boomgaard van de familie Copas in Engeland. Ze komen in een rustig tempo op gewicht. Zo zouden we het graag voor alle kalkoenen zien.”

De kalkoen wordt in Engeland ter plaatse ontbeend en eventueel gevuld met een heerlijk recept van onder andere kastanjes en cranberries. Dit jaar kun je voor het eerst ook een kalkoen met glutenvrije vulling krijgen. Na het vullen wordt de kalkoen ingevroren en zo worden ze naar de consument in Nederland verscheept. Jij hoeft de kalkoen thuis alleen nog te laten ontdooien en in de oven te stoppen. Gevulde kalkoen op de makkelijke (en eerlijke) manier!

Gevulde kalkoen

Gevulde kalkoen

De kalkoen wordt geleverd in een pakket met marinade en een thermometer en een heel duidelijk boekje dat je helpt om de kalkoen klaar te maken. Zelfs voor iemand als ik, die nog nooit een hele kip of kalkoen heeft bereid, is het heel goed te doen. Eerst moet de kalkoen goed ontdooien; bewaar de kalkoen in dus in de koelkast. Je smeert ‘m in met de marinade en laat de kalkoen dan twee uur buiten de koelkast op temperatuur komen komen. Hierna plaats je de thermometer in het borststuk en gaat de kalkoen de oven in. Dan is het eigenlijk een kwestie van wachten.

thermometer gevulde kalkoen

Met behulp van de thermometer lees je gemakkelijk de temperatuur af

Gevulde kalkoen

Gevulde kalkoen

Vulling

Vulling

Maak er ondertussen lekkere bijgerechten klaar, zoals zoete aardappelpuree, gegrilde pompoen of cranberrysaus. Na zo’n 90 minuten in de oven en 30 minuten rusttijd, is de gevulde kalkoen klaar om geserveerd te worden. Een gevulde kalkoen is voldoende voor 10-12 personen. Je kunt met Kerst dus met een gerust hart de familie uitnodigen om met elkaar van het eten te genieten.

Een gevulde kalkoen kost €109,99, de glutenvrije variant kost € 114,50. Dat is niet goedkoop en vooral een goed idee als je met een groep vrienden of familie eet, want bedenk wel dat er voor 12 personen vlees op tafel staat. De wijze waarop de kalkoenen hebben geleefd en worden klaargemaakt, kost nu eenmaal geld en in dit geval vind ik dat de prijs wel waard.

Meer informatie over de kalkoenen en de bereiding vind je op de site van Boers & Boers. Hier kun je ook gelijk bestellen. Bestel je kalkoen vóór 18 december, dan heb je deze voor Kerst op tijd in huis.

Copas Kalkoen

Copas Kalkoen

Voor dit artikel heb ik een product opgestuurd gekregen; je leest hier echter wel mijn ongezouten mening.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.