blue-mosque-istanbul-citytrip

Citytrip Istanbul – een stad met een rijke historie

Met de slaap nog in mijn ogen en zonder een kop koffie gedronken te hebben, pikt de taxi me om 05.30 uur op. We gaan naar Istanbul! Een stad waarover ik al ontzettend veel heb gehoord, maar nog nooit ben geweest. Het lijkt me waanzinnig; rijk aan cultuur, historie en als foodie ben ik natuurlijk extra nieuwsgierig naar de Turkse keuken. Is er wel een Turkse keuken? Ik wil het allemaal ontdekken en vandaag neem ik je mee op citytrip Istanbul, waar je de rijke historie overal nog proeft.

Met 14 tot 15 miljoen mensen, staat Istanbul in de top 25 van grootste steden ter wereld. Mijn idee vooraf dat het er druk en lawaaiig zou zijn, bleek gegrond. Istanbul is een grote, drukke stad die me door al het getoeter direct aan Aziatische steden deed denken. Zo gek is dat trouwens niet, want de stad Istanbul bevindt zich op zowel het Europese als het Aziatische continent. Het heeft een enorm rijke historie, die teruggaat tot de 7e eeuw voor Christus.

zonsondergang bosporus istanbul

De Bosporus brug verbindt het Aziatische met het Europese deel van Istanbul. Dit is het uitzicht vanaf Feriye restaurant, schitterend he?

moskee Grand Bazaar

Deze prachtige moskee vind je bijna verstopt naast de Grand Bazaar

Imponerend mooi: Agia Sophia

De rijke historie is overal in de stad terug te vinden en de diversiteit aan bouwstijlen uit de Byzantijnse en Ottomaanse periode is enorm. Mijn persoonlijke favoriet is de Hagia Sophia; een bouwwerk wat er van buitenaf imponerend, maar niet bepaald oogverblindend uit ziet. Zodra je binnen loopt, wordt je echter overvallen door de immensheid van de koepel. De koepel lijkt te zweven en toen ik omhoog keek, kreeg ik last van omgekeerde hoogtevrees. Je kunt je bijna niet voorstellen dat men in 537 A.C. in staat was zo’n indrukwekkend bouwwerk te creëren. Net als bij de piramides in Egypte, vind ik de vraag: ‘ Hoe dan!? ‘ altijd reuze interessant, want hoe krijg je zonder kranen een bouwwerk zo de hoogte in. Fascinerend, en écht de moeite waard als je in Istanbul bent.

Hagia Sophia Istanbul

Hagia Sophia Istanbul

hagia sophia istanbul

hagia sophia istanbul

De Blauwe Moskee

Het handigst is om een dagje historisch sightseeing in te plannen, omdat de Agia Sophia, Blue Mosque en het Topkapi paleis zich allemaal op een steenworp afstand van elkaar bevinden. De Blue Mosque, een parel van een moskee, is van binnen net zo rijkelijk versierd als de prachtige esthetische buitenkant doet vermoeden. Waar de Agia Sophia het naar mijn idee juist niet van zijn looks moet hebben, kan ik uren kijken naar de Blue Mosque. De details zijn schitterend en met de juiste lichtval lijkt het gebouw te schitteren. Naar mijn idee is dit misschien wel het mooiste gebouw in Istanbul. Doe wel even een sjaal om je hoofd en bedek armen en benen. Het blijft een moskee en bedekking is verplicht.

Blue Mosque istanbul

Blue Mosque istanbul

Binnen in de blue mosque istanbul

Binnen in de blue mosque istanbul

Als vrouw bedek je je haar in de moskee

Blauw, helemaal mijn kleur 😉

Ottomaanse pracht en praal: Topkapi paleis

Als je van de Agia Sophia richting het Topkapi paleis wandelt, en door de poorten van de muren steeds een stukje dichter bij het hart van het paleis komt, waan je je even terug in de tijd.Ik zie de rijk geklede sultans en zijn harem hier bijna voor me lopen. Er lijkt hier niets veranderd en kwetterend vliegen er groene parkieten of papegaaien over mijn hoofd. We nemen een kijkje in de oude keukens van het Topkapi paleis en inspecteren het gigantische servies van dit Ottomaanse paleis. De collectie Chinees porselein van het paleis is met 12.000 stuks de grootste collectie geïmporteerd porselein ter wereld. De sultan at echter vaak van groen geglazuurde keramiek schalen; men geloofde dat deze zouden breken of scheuren wanneer het eten erop vergif bevatte. Voor zijn eigen veiligheid at de sultan vrijwel altijd alleen. Klinkt gezellig, sultan zijn!

Topkapi paleis

Topkapi paleis

Even terug in de tijd in de tuinen van het Topkapi paleis

Even terug in de tijd in de tuinen van het Topkapi paleis

Prachtig porselein servies in het Topkapi paleis

Prachtig porselein servies in het Topkapi paleis

Rijk afgewerkt glazen schaaltje

Rijk afgewerkt glazen schaaltje

eeuwenoude keuken topkapi palace

eeuwenoude keuken topkapi palace

Het Aziatische deel van Istanbul: Kadiköy

Voor 4 lira (omgerekend zo’n 1,30 euro) bereik je vanaf Karaköy met de ferry in zo’n 20 minuten het Aziatische deel van Istanbul: Kadiköy. Er heerst hier veel bedrijvigheid en je vindt er een vismarkt, groenten- en fruitwinkels, kruiden en restaurants. Het is er niet zo druk als in Taksim en de sfeer vind ik prettiger. Ook vind je hier één van de beste traditionele restaurants van de stad, volgens onze gids, Ciya Sofrasi. Je eet hier traditionele gerechten, die worden bereidt in grote pannen, ‘ volgens oma’s recept ‘. Houd je van retro kleding die niet zo standaard is? Loop even binnen bij Retrobirdo, een super leuke winkel met een bijzonder aanbod. Truien met ananassen of woestijnprint blauwe rugtassen met bananen, horloges met een wereldkaart op de wijzerplaat. Erg leuk en zeer betaalbaar (ik kocht een te gekke trui voor 7 euro!).

markt in het Aziatische deel van Istanbul Kadakoy

markt in het Aziatische deel van Istanbul Kadakoy

Grand Bazaar: wel erg toeristisch

De Grand Bazaar is een grote overdekte markt vol met kleine winkeltjes. Wat je ook zoekt, hier vind je het. Echt neppe tassen van Prada en Gucci, waar je hier snel alsnog ruim 150 euro voor betaald. Ik ben er niet zo in thuis, maar ze schijnen heel erg te lijken op de échte merktassen van soms wel 1500 euro. Ik vind het alsnog een hoop geld. Ook voor shawls, stoffen, lampen, parfum, kleden en noem het maar op ben je hier aan het juiste adres. Wel doet het erg toeristisch aan, je wordt na 100 meter al gek van alle verkopers en de prijzen zijn best hoog. Leuk om even gezien te hebben, maar reken er niet op dat je hier een hele ochtend of middag zoet bent.

straten rondom grand bazaar istanbul

straten rondom grand bazaar istanbul

grand bazaar istanbul

grand bazaar istanbul

Heerlijk hoe kleurrijk hier alles is

Heerlijk hoe kleurrijk hier alles is

Je vliegt in zo’n 3,5 uur rechtstreeks naar Istanbul. Tickets zijn er al vanaf ongeveer 100 euro.

Meer lezen over Turkije en Istanbul? Check dan even http://www.welkominturkije.nl of de pagina http://www.howtoinistanbul.com, met veel leuke tips en evenementen voor als je Istanbul wilt bezoeken.

We maakten ook nog een prachtige cruise over de Bosporus

We maakten ook nog een prachtige cruise over de Bosporus, daar ga ik nog uitgebreid over schrijven!

In een volgend artikel deel ik vijf restaurants in Istanbul waar je écht eens moet eten. Ben jij al eens in Istanbul geweest? Wat waren jouw favoriete plekken?

Er is 1 reactie op Citytrip Istanbul – een stad met een rijke historie

  1. s
    26 maart 2016 at 12:20 (4 jaar ago)

    istanbul geboren

    Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.