chocolade mousse suikervrij gezond

Chocolade mousse met avocado en banaan (suikervrij, zuivelvrij)

Laatst was mijn zwager jarig en had mijn zus (van de Groene Bourgondier) speciaal voor mij een chocolade taart gemaakt zonder suiker, gluten en koemelk. Super lief! Helaas was ik geveld door griep, maar vriendlief ging wel en nam een stukje chocoladetaart voor mij mee terug. Heerlijk! Ik belde mijn zus voor het recept, maar dat had ze niet bij de hand. Ze vertelde dat ze de chocolade mousse had gemaakt met banaan en avocado en dat was voor mij genoeg om dan maar met een eigen receptje aan de slag te gaan. Met een paar kleine aanpassingen was ‘ie klaar, voila: chocolade mousse met avocado en banaan, die ook nog suikervrij en zuivelvrij is.

Om eerlijk te zijn nam ik de eerste hap met een beetje lange tanden, omdat het feit dat je een chocolade mousse maakt van avocado mij gewoon een beetje tegenstond. Nergens voor nodig! Vooral ook niet zeggen tegen mensen aan tafel trouwens, want ik beloof je dat ze dat echt niet door zullen hebben!

gezonde chocolade mousse zonder suiker

gezonde chocolade mousse zonder suiker

gezonde chocolade mousse zonder suiker

gezonde chocolade mousse zonder suiker

Ziet dit er niet heerlijk uit? Het is in 5 minuten gemaakt, want het enige dat je hoeft te doen is alle ingredienten in een keukenmachine gooien en die verder het werk te laten doen. Dan nog even in de koelkast en er staat een heerlijk en gezond toetje (of gewoon verwennerij midden op de dag) op je te wachten. Super toch?

Wat heb je nodig?

Voor 2 porties

 • 1 rijpe banaan
 • 1 avocado
 • 4 eetlepels rauw cacao poeder
 • 1 eetlepel plantaardige melk (amandelmelk, sojamelk)
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 2 grote medjoul dadels, zonder pit
 • handvol verse frambozen of bramen
 • kokosrasp
 • optioneel: 1 theelepel honing of agavesiroop

En hoe maak je het?

 1. Doe de banaan, de avocado, cacao poeder, melk, kneel, medjoul dadels en eventueel de honing in een foodprocessor. Laat een paar minuten draaien tot dit een egaal mengsel wordt. Proef en voeg naar smaak nog zoet (dadel / honing) toe.
 2. Schep het mengsel in kleine bakjes en laat dit in ongeveer een halfuurtje tot een uur koud worden in de koelkast. Garneer dan met wat verse frambozen of bosbessen en kokosrasp. Eet smakelijk!
gezonde chocolade mousse zonder suiker

gezonde chocolade mousse zonder suiker

Er zijn 24 reacties op Chocolade mousse met avocado en banaan (suikervrij, zuivelvrij)

 1. pastapieandpirouettes
  19 januari 2015 at 08:12 (7 jaar ago)

  Ik wil al zo lang een avocado chocolademousse proberen! Ik ben heel benieuwd naar de smaak en de structuur er van.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   19 januari 2015 at 08:34 (7 jaar ago)

   Oeh nou dan komt dit recept goed van pas. Ik vond de structuur (en de smaak) echt net echte chocolademousse. Het is dat je hoofd weet dat dit niet zo is ;-)…

   Groetjes,
   Lian

   Beantwoorden
 2. José Zwiers
  19 januari 2015 at 08:30 (7 jaar ago)

  Lijkt me heerlijk hoewel avocado op zn minst apart klinkt. (En kneel ook, haha) Gauw eens proberen. Dank je wel weer.

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   19 januari 2015 at 08:33 (7 jaar ago)

   hahahahahaha! thanks, aangepast :-D. Echt proberen als je tijd hebt, klinkt apart maar smaakt super lekker!

   Groetjes,
   Lian

   Beantwoorden
 3. kirsten
  19 januari 2015 at 08:52 (7 jaar ago)

  Met noten en haver alweer een jaar 1 van onze favoriete ontbijtjes ♡

  Beantwoorden
 4. Laura van Heeswijk
  19 januari 2015 at 14:30 (7 jaar ago)

  Oe… ik begin gelijk al weer te watertanden! Wordt dit ook het toetje op jouw verjaardag?

  Beantwoorden
 5. linda
  19 januari 2015 at 15:11 (7 jaar ago)

  Hi Lian,

  Ik ben een beetje aan het dieeten en tel dus calorien. Dit toetje zier er heerlijk uit en is misschien dan suikervrij, maar door de banaan en de avocado (en de kokos) is het toch een calorienbom. Was me ook al opgevallen bij het Bananenbrood en de Repen voor onderweg. Misschien een idee om voortaan het aantal calorien bij je recepten te vermelden?

  Groetjess

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   19 januari 2015 at 19:00 (7 jaar ago)

   Hi linda,
   Tja, ik houd mij bezig met een gezonde levensstijl en hoewel er misschien veel calorieen inzitten, zit de mousse juist ook vol voedingswaarde. Hele andere calorieen dan in een zak chips. Ik geloof juist niet zo in calorieen tellen en ben daar helemaal niet mee bezig. Er bestaan allerhande sites waar de voedingswaarde te berekenen is, maar ik zie calorieeen niet als een toegevoegde waarde bij mijn recepten.

   Groetjes, lianne

   Beantwoorden
   • linda
    20 januari 2015 at 11:22 (7 jaar ago)

    de voedingswaarde is uiteraard anders en gezonder. bij mij werkt calorieën tellen echter wel goed.. dus vandaar mijn reactie.

    Beantwoorden
 6. Marieke
  19 januari 2015 at 16:52 (7 jaar ago)

  Oh man, dit is echt mijn favoriete ontbijt. Smaakt als een toetje 🙂

  Beantwoorden
 7. Marloes
  19 januari 2015 at 18:20 (7 jaar ago)

  Ik heb dit vorig jaar eens gemaakt voor een leerling met lactoseintolleantie die klaagde dat ze nooit chocolademousse kon eten. Die was verkocht. Net als haar klasgenoten die gewoon uit nieuwsgierigheid proefden.

  Beantwoorden
 8. marianne
  20 januari 2015 at 18:37 (7 jaar ago)

  Hmmm, hier nog niet zo’n succes. Machine krijgt de dadels niet fijn. Dus heb mousse van mn banaan en avocado met brokken dadels… Toch eens op zoek naar een ander machine?

  Beantwoorden
  • Focus On Foodies
   21 januari 2015 at 14:03 (7 jaar ago)

   Echt? Dat is vervelend, dat probleem heb ik met mijn keukenmachine gelukkig niet. Ik kreeg vorig jaar een alles-in-één-keukenmachine cadeau (wat kennen mensen mij goed ;-)) en met de foodprocessor daarvan is echt alles te malen/hakken etc. Mocht je naar een nieuwe gaan uitkijken, laat het me weten, dan vertel ik je graag meer!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
   • Anna
    29 november 2015 at 23:25 (6 jaar ago)

    Hoi Lianne,

    Ik las je bovenstaande reactie, en ik ben erg benieuwd welke keukenmachine jij cadeau hebt gekregen. Er is namelijk zoveel keus en zie door de bomen het bos niet meer!

    Gr Anna

    Beantwoorden
 9. Henriette
  22 januari 2015 at 16:12 (7 jaar ago)

  Héél erg lekker! Net gemaakt als toetje voor vanavond. Ik heb alles in een maatbeker gedaan en daarna met de staafmixer gepureerd. Werkt prima!

  Beantwoorden
 10. Roelof Smit
  26 februari 2015 at 21:57 (7 jaar ago)

  Helaas niet voor mij, ik krijg het er niet door, probeer altijd alles maar dit niet weer, verder prachtige site met veel recepten die ik zeker ga maken

  Beantwoorden
 11. Anne
  12 maart 2015 at 09:05 (7 jaar ago)

  Deze variant ga ik ook eens proberen! Ik maak dit doorgaans met amandelpasta ipv avocado (maar is wat duurder) en een bevroren banaan. Wanneer je trouwens geen keukenmachine hebt kun je de dadels het beste even in een bakje warm water leggen, dan worden ze zachter en zijn ze makkelijker te vermalen. Ik heb zelf alleen een blender en op deze manier werkt het goed!

  Beantwoorden
 12. Marga
  29 maart 2015 at 16:09 (6 jaar ago)

  Hoi even een vraagje kan het ook met de gewone dadels en hoeveel moet ik er dan van pakken

  Beantwoorden
 13. Madelon
  29 juli 2015 at 12:46 (6 jaar ago)

  Nog lekkerder met een scheut Whisky of Cognac erdoor 😉

  Beantwoorden
 14. Masha
  28 december 2015 at 16:01 (6 jaar ago)

  Wat een goed recept! Mijn vriend in veganist en heb dit dessert voor hem gemaakt; het was een groot succes. Ik heb echter nog een paar opmerkingen: de dadels in warm water weken werkt prima, net als het hele goedje in de blender mixen. Dank voor de tips, dus. Voor 4 porties zijn 6 el cacaopoeder voldoende, anders wordt het erg bitter. Ten slotte bleek achteraf honing als zoetmaker voor veganisten een probleem te zijn…

  Beantwoorden
  • Focus on Foodies
   28 december 2015 at 16:12 (6 jaar ago)

   Hoi Masha,
   Super leuk dat het zo in de smaak viel :-). Honing is inderdaad niet geschikt voor veganisten, daarom staat er ook als zoetmiddel ook agavesiroop in plaats van honing, juist voor veganisten. Goed dat je even geproefd hebt ook, want de een houdt meer van bitter en de ander vindt een mildere chocoladesmaak lekkerder. Lekker variëren naar je eigen smaak dus :-)!

   Groetjes,
   Lianne

   Beantwoorden
 15. Kim
  31 januari 2016 at 23:35 (6 jaar ago)

  Owww, wat lekker allemaal!! Ik zou wel een boek willen hebben van al je recepten!!! Mmmmm!!

  Beantwoorden
 16. Pin Sip
  7 februari 2016 at 13:14 (6 jaar ago)

  Hoezo stond het idee van avocado erin je tegen? Het is mad lekker 😀

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.