baba ganoush

Baba ganoush (dip van aubergine)

Baba ganoush is een heerlijke lekkernij uit de Mediterrane keuken, een dip van aubergine. Je vindt het in Nederland ook vers bij de Turkse supermarkten. Zelf maken is zo makkelijk (én een stuk goedkoper) dat ik jullie graag laat zie hoe je dat doet. Het is fijn om een bakje baba ganoush in de koelkast te hebben staan. Je kunt het namelijk niet alleen op brood eten, maar bijvoorbeeld ook je groenten erin dippen. 

Sinds een paar weken lunchen we op zaterdag wat uitgebreider, met allerlei vegetarisch lekkers. We proberen namelijk een stuk minder vlees te eten; ons doel is nog maar één keer per week vlees of vis op tafel te zetten. Waarom? Omdat het produceren van vlees voor consumptie onze hele aardbol naar de grutjes helpt. Het is bizar hoeveel impact de productie van 1 pond vlees heeft op het milieu. Natuurlijk is het ook ‘gewoon’ heel zielig voor dieren, dat speelt zeker mee, maar ik kon niet langer mijn ogen sluiten voor wat onze ‘vleesnijd’ voor gevolgen heeft. Minder vlees eten is heel makkelijk; er zijn meer dan genoeg andere opties.

baba ganoush

baba ganoush

baba ganoush

baba ganoush

Maar terug naar de lunch: ik maak dus wekelijks lekker baba ganoush en daarnaast grillen we nog wat extra courgette, paprika en aubergine. Chris maakt graag een ‘prutje van avocado’ en zo zitten we eigenlijk steevast te smullen in het weekend. Lekker! Er is altijd nog wat baba ganoush over, wat ik dan doordeweeks op kan eten. Op brood, of bij het avondeten.

Volgens recepten van andere bloggers schraap je na het grillen het vruchtvlees uit de aubergine. De schil gooi je dan weg. Dat vind ik zonde; daar zitten namelijk ook voedingsstoffen in. De baba ganoush die ik bij de turkse winkel kocht, had ook gewoon stukjes schil en smaakte fantastisch. Dus ik besloot het ook gewoon mét schil te maken. Laat de keukenmachine iets langer aanstaan en je baba ganoush is net zo mooi glad.

Wat heb je nodig?

  • 2 aubergines
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tahin
  • sap van 1 citroen
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprika poeder
  • zout en peper

En hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden

  1. Prik gaatjes in de aubergines en leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Rooster ze ongeveer 40 minuten in de oven.
  2. Snijd het stronkje eraf en snijd de aubergines in grove stukken. Doe dit in de keukenmachine. Voeg 2 teentjes knoflook, tahin, citroensap, komijnpoeder, paprikapoeder en zout en peper toe.
  3. Zet de keukenmachine aan en laat een paar minuten draaien, tot je een mooi mengsel hebt. Proef even en breng eventueel op smaak met wat extra zout en peper. Enjoy!

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.