Kefalonia Focus on Foodies

Als een godin in Griekenland, op het eiland Kefalonia

Na vier nachten bij Mezzao te hebben doorgebracht, komen we aan het einde van de ochtend aan bij ons tweede adres van de week. We verblijven op uitnodiging van Eliza was here in Ionian Dream Villa “ Lithi “, één van de twee bijna identieke villa’s in het dorpje Svoronata. Dit plaatsje bevindt zich vlakbij de luchthaven, in het midden van Kefalonia, maar slechts af en toe hoor je kort een vliegtuig landen. Beide villa’s liggen in een grote, groene tuin, met eigen zwembad en hebben 3 slaapkamers en badkamers, zodat je er makkelijk met 6 personen kunt verblijven. Naast een uitgebreide keuken, eet- en zitkamer, vind je buiten op het terras een loungeset en een eettafel met 6 stoelen, zodat je zowel binnen als buiten kunt eten. Heerlijk!

ionian dream villa - kefalonia a

ionian dream villa – Kefalonia

ionian dream villa kefalonia

één van de drie slaapkamers bij ionian dream villa

Svoronata is een klein dorpje en we gaan direct op verkenning. Zoals we snel merken, is de sfeer aan deze kant van het eiland wat anders dan in de omgeving van Lixouri. Er zijn (veel) meer toeristen, voornamelijk uit Groot-Brittanie. Daardoor is het even wennen aan de drukte en de sfeer, ten opzichte van ons vorige adres Mezzao. Nadat we boodschappen hebben gedaan en onze koelkast goed gevuld klaarstaat met allerlei Grieks lekkers, genieten we van de rust in de tuin. Een lieve, slanke kat, die ik “Miauw Miauw” noem, houdt ons de rest van de vier dagen gezelschap.

ontbijt ionian dream villa

ontbijt op het terras

’s Avonds gaan we eten bij Dum Spiros Spero, een Griekse taverna op loofafstand van de villa. De sfeer is er aardig; er klinkt “Bazouki”, traditionele Griekse muziek en ook de houten stoeltjes met rieten zitvlak zijn typisch Griekse. De restaurantgangers zijn voornamelijk toeristen en hoewel er veel Griekse gerechten op de kaart staan, is er weinig Grieks aan het eten wat op tafel verschijnt. Veel patat en het eten is vet. Mijn souvlaki is mals, maar heeft weinig smaak en de Kalamaraki (inktvis) van mam is zo dik gepaneerd, dat de inktvis bijna niet te proeven is. In vergelijking met de rest van Kefalonia is het er ook niet super goedkoop en nadat we hebben afgerekend gaan we enigszins teleurgesteld terug naar de villa.

De volgende dag gaat om twee uur de bel. Voor de deur staat Viva, een lieve, Griekse dame die voor ons een 3-gangen lunch gaat bereiden. De dag ervoor hebben we twee voorgerechtjes, een hoofdgerecht en een dessert uit een ruime keuze Griekse gerechten gekozen en zij gaat deze ter plekke in onze keuken bereiden. Ze maakt heerlijke tzatziki, saganaki, een Griekse salade en stopt daarna twee “ lavraki “ in de oven, lokale vis, en aardappels met oregano, olijfolie en citroen in de oven. We eten onze vingers erbij op en proberen wat ruimte over te houden voor Viva’s befaamde carrot cake die al in de koelkast staan. We vragen Viva het hemd van het lijf over hoe ze heeft leren koken (van haar moeder) en komen algauw te weten dat Viva een personal chef is die veel kookt voor families die op vakantie zijn op het eiland.

viva maakte een heerlijke lunch voor ons

viva maakte een heerlijke lunch voor ons

Ze vindt het heerlijk om haar specialiteiten voor anderen klaar te maken en tijdens de winter reist ze de wereld over om tijdens seminars haar kennis van koken te verbreden. Omdat ze is opgegroeid in New York, is haar Engels fantastisch en dat maakt dat we lekker lang kunnen kletsen. Haar carrot cake is fabuleus, met Griekse yoghurt en verse ananas, en ze belooft me haar recept toe te sturen zodat ik het met jullie kan delen. Ik kan niet wachten! Viva organiseert ook kookworkshops en vertelt je graag alles over de Griekse keuken en Griekse smaken en gerechten. Dus heb je een keuken in je appartement of huis in Kefalonia, dan is het zeker de moeite waard om Viva, your personal chef, eens uit te nodigen. De kosten zijn zo’n 25-30 euro per persoon voor een 3-gangen diner of lunch en je kunt haar vinden op Facebook.

Nog nagenietend van de heerlijke maaltijd van Viva, stappen we de volgende ochtend in de auto naar Melissani. Dit ondergrondse meer, waarvan deels het kalkstenen ‘ dak ‘ naar beneden is gekomen, schijnt enorm mooi te zijn en ik ben dan ook erg benieuwd. De weg ernaar toe is een avontuur op zich. De weg is bergachtig en kronkelt het ene moment door een groen woud van cipressen en even later door een woest en kaal rotslandschap. Na een klein uurtje rijden vanaf Svoronota komen we bij de Melissani en dalen we af naar het meer. In een roeibootje vaar je een rondje door het meer. De tientallen verschillende kleuren van het water zijn fascinerend en het zonlicht wat door het grote gat in het dak valt, maken dit spektakel nóg mooier. Op dit soort momenten besef je weer even op wat voor bijzondere planeet we eigenlijk leven. Ondanks dat het boottochtje nog geen tien minuten duurt, is het toch de moeite waard.

melissani cave

melissani cave

Daarna drinken we een ijskoffie aan de boulevard van het gemoedelijke havenplaatsje Sami, waar je prachtig uitzicht hebt op de heuvels aan de overkant van de baai.

Kefalonia Focus on Foodies

Kefalonia Focus on Foodies

haventje van Sami

haventje van Sami

visser in de haven van sami kefalonia

visser in de haven van sami kefalonia

haven van Sami

haven van Sami

Uitzicht op antisamos beacha

Uitzicht op antisamos beach

Na Sami rijden we naar Antisamos, nog zo’n bekend strand waarbij je van bovenaf versteld staat van de prachtige diepblauwe kleur en het witte strand. Beneden aangekomen blijkt het er echter enorm druk en liggen de strandgangers met hun tenen zowat in de nek van hun buurman. Het gevoel van de costas komt weer omhoog gekriebeld en we blijven er niet lang. Zowel mam als ik vinden het veel leuker om op zoek te gaan naar rustigere en meer afgelegen strandjes. Niet alleen zijn die vaak net zo mooi, op zulke rustige plekken krijg ik pas echt een vakantie gevoel. Houd je wel van wat reuring, ijskoffies en bruine mannen in kleine zwembroekjes? Dan zijn Antisamos Beach en Petani Beach misschien juist wel aanraders.

Antisamos beach

Antisamos beach

eliza was here

eliza was here

Ik was op Kefalonia op uitnodiging van Eliza was here.

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.