ali ocakbasi amsterdam

Ali Ocakbasi – Hotspot in Amsterdam

‘We gaan eten bij Ali.’  Een sceptische blik. ‘Nee, ik neem je echt niet mee naar een snackbar waar we Turkse pizza gaan verorberen. No worries.’ Want Ali is allesbehalve een snackbar. Ali Ocakbasi is een Turks restaurant op de Herengracht, waar je de échte Turkse keuken kunt proeven. En na Lianne’s goede verhalen over Istanbul (binnenkort meer), was ik erg benieuwd!

Naast drie restaurants in Istanbul, opende Ali Ocakbasi nu ook een filiaal op de Herengracht in Amsterdam, vlakbij Rembrandtplein. De bediening van Ali is meer dan gastvrij. We krijgen het beste plekje in het restaurant, op de eerste verdieping, met uitzicht over de Herengracht. De serveerster komt met een enorm bord vol voorgerechten waaruit we een aantal mogen kiezen. Watertandend laten we deze onmogelijke opgave maar aan de serveerster over.

ali ocakbasi aan de Herengracht

ali ocakbasi aan de Herengracht

ali ocakbasi amsterdam

ali ocakbasi amsterdam

Hoogtepunt: Cigkofte, een soort rundertartaarballetjes vermengd met bulgur en kruiden, gerold in slabladeren. Verder eten we dips (walnootsesampasta bijvoorbeeld) met Turks brood, Turkse kaas met boter en een groentegerechtje met aubergine en aardappel. Daarbij drinken we een Turkse rode wijn, die heel kruidig en vol van smaak is en perfect past bij ons hoofdgerecht: mixed grill.  De mixed grill bestaat uit verschillende soorten kebab, spiezen van lamsvlees, rund en gemengd. Geserveerd met salade en bulgur.  We sluiten af met toetjes (al past dat er eigenlijk niet meer bij!): griesmeelpudding met kaas (ja, heus!) en künefe, een soort baklava. Beiden zijn mierenzoet, maar wel heul lekker! Zeker met een kopje Turkse koffie erbij.

eten bij ali ocakbasi amsterdam

eten bij ali ocakbasi amsterdam

ali ocakbasi amsterdam

ali ocakbasi amsterdam

turkse koffie bij ali ocakbasi

turkse koffie bij ali ocakbasi

Ali Ocakbasi is een restaurant waar je heel romantisch kunt dineren: het prachtig klassieke van een grachtenpand en het mysterieuze en gezellige van de Turkse cultuur maakt het heel erg sfeervol. Het is geen duur restaurant, normaal geprijsd, zeker voor de kwaliteit en hoeveelheid die je krijgt. Ik zou zeker aanraden voorgerechten te nemen, want die zijn gewoonweg goddelijk. Ben je allergisch, dan is dit geen probleem, maar als je het vantevoren aangeeft, heb je meer keuze in de gerechten. Er is bijvoorbeeld niet standaard glutenvrij brood aanwezig, maar als je het vantevoren doorgeeft, krijg je heerlijk biologisch glutenvrij brood! Dat is de gastvrijheid van de Turkse keuken!

Rianne bij Ali

Rianne bij Ali

Ali Ocakbasi
Herengracht 558
1017 CGAmsterdam

  • Plus: locatie, gastvrijheid, voorgerechten
  • Min: als je vegetarier bent weinig keus, veel is met bulgur (gluten)

http://www.aliocakbasi.nl

Door Rianne — Rianne is één van mijn liefste collega’s en niet alleen onze namen lijken veel op elkaar; ook onze karakters. Rianne gaat voor Focus on Foodies op zoek naar fijne, hippe plekken in Amsterdam en omstreken, waar je als foodie echt eens naartoe moet. 

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.