
Aardbei cheesecake zonder suiker of gluten
Ok, een echte cheesecake is er niet, want er zit niets van dierlijke producten in, maar het lijkt op én smaakt naar een lekkere cheesecake. Natuurlijk wel de gezonde versie, dus zonder suiker, gluten of zuivel en daardoor een lekker alternatief. Tot anderhalf jaar geleden was ik geen groot fan van dit soort rauwe taartjes en eigenlijk alleen ‘omdat ik het nog nooit had geproefd’. Een taartje van rauwe noten klonk mij toen gewoon niet lekker in de oren, maar gelukkig weet ik inmiddels wel beter.
Wat vinden jullie trouwens van de heerlijke kitsche kop en schotel? Deze antieke spulletjes heb ik van mijn oma gekregen en hoewel ik normaal geen koffie uit het kopje drink, worden de schoteltjes hier vaak gebruikt. Niets leuker dan spulletjes met een verhaal en door mijn huis heen vind je allerlei vintage spullen. Hebben jullie ook liefde voor spullen met een mooi verhaal?


Gezonde aardbei cheesecake
Benodigdheden
-
Kleine springvorm of bakring (ongeveer 15 cm in diameter)
Ingrediënten
- 100 gram hazelnoten
- 100 gram amandelen
- 200 gram cashewnoten
- 120 gram medjool dadels ontpit
- 50 gram kokosolie
- 250 gram aardbeien of ander rood fruit
- 1 theelepel vanille extract
- 1 citroen
Bereidingswijze
-
Laat de cashewnoten een half uur tot een uur van te voren even weken in een laag water.
-
Maal de de hazelnoten en amandelen fijn in een foodprocessor of keukenmachine, samen met de ontpitte dadels en 20 gram gesmolten kokosolie. Laat even draaien, maar laat het niet helemaal fijn malen en verdeel dan het mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan.
-
Giet de cashewnoten af en doe ze in de keukenmachine. Doe er het sap van een halve citroen, 20 gram gesmolten kokosolie en een theelepel vanille extract bij. Laat even draaien en wanneer het mengsel egaal is, verdeel je dit over de notenlaag die al in de springvorm zit.
-
Doe de cheesecake dan een half uurtje in de vriezer of koelkast.
-
Pureer daarna de aardbei (of ander rood fruit) met het sap van de andere halve citroen en 10 gram gesmolten kokosolie. Haal de cheesecake uit de koelkast of vriezer en verdeel het aardbeienmengsel over de cheesecake. Het laagje aardbei blijft vrij vloeibaar. Als je dit liever wat steviger wilt, kun je de aardbeipuree verwarmen, wat agar agar toevoegen (1-2 gram), af laten koelen en dan pas over de cheesecake verdelen.
-
Bewaar de cheesecake in de vriezer, of zo’n dag tot twee dagen in de koelkast. Enjoy!

Nico Oud
18 februari 2015 at 19:29 (6 jaar ago)Wauw! Dit ziet er echt fantastisch uit! Ik zet ‘m op mijn lijstje om uit te proberen.
Lysanne
21 februari 2015 at 18:10 (6 jaar ago)Mmm! Lekker! Ik vind het zo leuk dat de aarbeienlaag vloeibaar wordt en als het ware smelt over het taartje heen.
Judith
29 juni 2015 at 23:49 (6 jaar ago)Mmmm! Doe je dit met extra vierge of ontgeurde kokosolie?
Focus On Foodies
30 juni 2015 at 19:22 (6 jaar ago)Hi Judith,
Het kan beide, met extra vierge (on-ontgeurde) kokosolie is het ook heerlijk!
sonja
11 januari 2016 at 13:44 (5 jaar ago)Supper supper lekker!thanks:-) 🙂
Focus on Foodies
12 januari 2016 at 22:05 (5 jaar ago)Ahhhh fijn Sonja, geniet er lekker van!
Groetjes, Lianne
Elize
28 november 2019 at 20:28 (1 jaar ago)Het recept ziet er super uit. Ik ben even benieuwd hoe ver je het van tevoren kan klaarmaken. Kan dit een dag voor consumptie??