stressvrij-kerstdiner

8 Tips voor een stressvrij kerstdiner

Hoewel veel mensen wekenlang uitkijken naar de Kerstdagen en de gezelligheid rondom de feestdagen, kunnen de volle Kerstdagen ook stress met zich mee brengen. Welk dag eet je bij welke familie? Bij ons thuis? Wat zullen we eten? En dan nog de boodschappen, het klaarmaken van de gerechten… Kerstdiners kunnen best wel stressvol zijn. Daarom geef ik je hieronder een aantal tips voor een stressvrij kerstdiner. 

1. Maak goede afspraken

Maak vooraf goede afspraken over de feestdagen. Wil je een kerstdag voor jezelf en je gezin/partner? Of vier je de ene dag met zijn familie en de andere dag met jouw familie? Overleg ook altijd over wie wat klaarmaakt, zo voorkom je misverstanden en verdeel je het werk. In onze familie is het kerstdiner bijvoorbeeld een pot-luck; ieder neemt wat mee en zo heeft niet één persoon de verantwoordelijkheid (en stress) om al het eten klaar te maken.

2. Organiseer een pot-luck kerstdiner

Wij nemen al jaren allemaal één gerecht (of de ingredienten daarvoor) mee. Mijn zus en haar man het voorgerecht, mijn ouders het hoofdgerecht en ik en vriendlief het dessert. Zo komen de zorgen en de taken voor het kerstdiner niet op de schouders van één persoon. Ik vind het heerlijk om in de keuken te staan, maar een 3 of 4-gangen diner levert mij wel stress op. Als iedereen een gerecht klaarmaakt, blijft het veel leuker!

zuivelvrije-panna-cotta-zonder-geraffineerde-suikera

3. Maak een planning

Is het kerstdiner toch bij jou thuis en ben jij de keukenprinses? Maak dan een planning. Bedenk wie er komt, wat je gaat eten en wat je daarvoor nodig hebt. Niet alleen ingredienten, maar ook bestek, servies en glaswerk. Wanneer doe je de boodschappen? Komt er ‘s middags iemand om te helpen? Wie helpt met serveren en afhalen?

Maak voor de avond een overzicht van het menu, de gerechten en de stappen. Moet de oven alvast opwarmen als jullie aan het voorgerecht zitten? Of moet je taart op temperatuur komen voor je deze serveert? Een planning helpt je om het overzicht te bewaren. Vooraf lijkt het misschien extra werk, maar dit gaat je veel stress schelen!

4. Probeer gerechten vast uit

Niets is zo stressvol als de onzekerheid of je gerecht wel of niet is gelukt. Het geeft dan ook erg veel rust om een gerecht vooraf al eens uit te proberen. Zo weet je welk onderdeel moeilijk is, of je misschien wel meer of minder bloem of kruiden nodig hebt, of dat jouw oven een langere baktijd heeft.

kerst-voorgerecht-gevulde-paddestoelen-uit-de-oven

5. Eet niet al te zwaar

Kerst is leuk en eten is ook héél leuk, maar na een aantal dagen is je lijf het ook wel een beetje zat. Propvol zitten en dan nog aan het hoofdgerecht moeten beginnen, is geen succes. Zorg dat je een beetje lichte gerechten maakt en niet al te grote porties serveert. Liever nog lekker genieten van het dessert, dan dat je dit tegen heug en meug zit weg te eten.

6. Doe je boodschappen op tijd

Het is niet handig om je boodschappen op het laatste moment te doen. Zelf vind ik het juist prettig om een dag van tevoren pas inkopen te doen, maar rondom kerst werkt dat niet. Het is gewoon zo dat mensen al bijtijds alle ingredienten in huis halen en als jij dan op de laatste dag naar de supermarkt gaat, is het meeste al uitverkocht. Niet handig dus. Zorg ervoor dat je op tijd boodschappen doet, dat scheelt je echt stress. In noodgevallen heb je dan zelfs nog tijd om naar een andere winkel te gaan, zonder meteen je hele planning voor de feestdag in de soep te gooien.

7. Dek de tafel en zet servies vast klaar

Vooraf soep, daarna een gerecht met vlees of vis en een stuk taart toe? Bijpassende wijnen én water op tafel? Denk alvast na over hoe je de tafel wilt dekken en check vooraf of je genoeg borden, kommen etc. hebt. Dek dan ‘s ochtends of ‘s middags vast de tafel en zet eventueel servies vast klaar (kan ook in een logeerkamer bijv.). En doe vooral niet te moeilijk met de aankleding van je tafel. Soms zie ik op Instagram hele kunstwerken voorbij komen. Hartstikke leuk natuurlijk, als je daar goed in bent, maar het gaat natuurlijk om het gezellig samenzijn. Een kerstbal of vaasje bloemen meer of minder op tafel gaat echt het verschil niet maken.

8. Vergeet niet te genieten

Ja, het kerstdiner kan stressvol zijn, maar vergeet niet te genieten. Als er iets mis gaat, is dat nou eenmaal zo en dat is nooit het einde van de wereld. Eet, lach, drink en genieten lekker samen met je vrienden en familie!

stressvrij kerstdiner

Laat je reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Reageer *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.